Koti Brunssille (suolaista) Vegepekoni kahdella eri tavalla

Vegepekoni kahdella eri tavalla

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Olen monta kertaa sanonut pitäväni niin pekonista kuin parmankinkusta ruokien mausteena. Koukuttava suolaisuus ja savuisuus on vaan se, mitä jotkut ruoat suorastaan vaativat (pastat!).

Vaikka yleensä vegeruokaa kokkailemalla haluan saattaa kasvikset itsessään parrasvaloihin, niin välillä on hauska lähteä luomaan ja kokeilemaan vegaanisia korvikkeita lihatuotteille. Kuten vaikkapa vegaanichorizo tai vegetonnikala.

Ajatus vegepekonista oli käynyt mielessä jo aikaisemmin, kun törmäsin Pinterestissä niin aidon näköiseen vegepekoniin, että sitä oli kokeiltava! Kokeilu sai vauhtia, kun lukijaltani tuli pyyntö vegepekonin valmistamisesta (ilman savuaromia).

Riisipaperipekoni

Savuaromilla vegepekonin valmistus olisikin helppoa, mutta lukijan pyynnöstä haastoin itseni valmistamaan mahdollisimman aidon makuista pekonia raaka-aineista, joita kaapista noin normaalistikin löytyisi.

Joulukuun porkkalavillityksestä monella saattaa kuitenkin muhia jääkaapissa lähes käyttämätön nestesavupullo, jota voi erittäin hyvin hyödyntää vegepekoniin saavuttaakseen vieläkin savuisemman lopputuloksen.

Aloitin siitä erittäin aidon näköisesti Pinterestistä löytyneestä vegepekonista, joka löytyi The Edgy Veg-blogista. Arvatkaapa, mistä tämä pekoni on tehty! Kaikkea kanssa, riisipaperista! Itselleni ei olisi tullut kyllä mieleenkään. Tämäkin resepti sisälsi savuaromia, mutta kokeilin jättää sen pois. Lopputulos todellakin näytti pekonilta, ja maistui mukavan rapealta ja suolaiselta, mutta savuaromi tekisi varmasti terää.

Tofupekoni

Riisipaperipekonia pidempään mielessä on ollut tofupekoni. Koska kaupasta löytyy valmista kylmäsavutofua, niin tofussa on jo valmiiksi savun maku. Nyt se vain tarvitsee hieman makeutta, paljon suolaa ja öljyä ja hieman etikkaa – sekä rapeutta muuttuakseen pekoniksi. Jos riisipaperipekoni näytti aivan pekonilta, niin tofupekoni on sen sijaan hyvin lähellä oikean pekonin makua! Lopputulos ei ole yhtä kaunis, mutta varsinkin ilman nestesavua tämä on voittajan valinta.

Valmistinpa heti perään pastaa, jotta vegepekoni pääsisi testiin. Markus ei edes huomannut, ettei pekoni ollut ”aitoa”. Asiasta mainittuani hän noukki irrallisen pekonipalan käteensä: Mmm, kyllä, pekonimaista on! Vähän lisää suolaa, niin se on täydellistä.

 

Vegepekonin marinadi

Molemmat versiot valmistin samalla marinadilla.

2 rkl rypsiöljyä
3 rkl soijakastiketta
1 tl savupaprikajauhetta
1 rkl vaahterasiirappia (eiköhän siirappikin tai hunaja kelpaa)
pari kierrosta jauhettua mustapippuria
(jos nestesavua löytyy, niin lisää makusi mukaan, n. ½ tl)

Sekoita marinadin aineet yhteen.

 


Kylmäsavutofupekoni

Pala kylmäsavutofua (niin paljon kuin haluat)
yllä olevaa marinadia

Valmistusohje

  1. Lämmitä uuni 180 asteiseksi.
  2. Aseta kylmäsavutofupala talouspaperien väliin kuivumaan painon alle. Tarvittaessa vaihda talouspaperit.
  3. Viipaloi juustohöylällä kylmäsavutofusta ohuita siivuja. Asettele leivinpaperin päälle. Vetele marinadia sudilla tofuviipaleiden päälle, molemmille puolille.
  4. Paista uunissa n. 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
  5. Valmis tofupekoni on kauttaaltaan rapeaa ja säilyy huoneenlämmössä rasiassa pari päivää.

Vinkki: Tofun voi myös pakastaa, jolloin siitä tulee kiinteämpää. Viipaloi kohmeisesta tofusta siivuja.

 


Riisipaperipekoni

8 riisipaperiarkkia (itselläni oli ympyrän mallisia, mutta neliönmuotoisiakin löytyy)

1 satsi yllä olevaa marinadia

Valmistusohje

  1. Lämmitä uuni 180 asteiseksi.
  2. Liota kaksi riisipaperiarkkia kerrallaan kylmässä vedessä noin minuutin ajan.
  3. Nosta ne kerrallaan päällekkäin leikkuulaudalle ja sivele sudilla toiselta puolelta.
  4. Nosta sitten leivinpaperin päälle toisin päin, niin että saat siveltyä toiselta puolelta. Leikkaa veitsellä viipaleiksi.
  5. Paista uunissa 10-15 minuuttia.

(Itse unohdin uuniin pidemmäksi aikaa, ja noh, näette lopputuloksen.)

 

Jäikö nälkä?

7 kommentit

Julia 12.01.2017 - 22:31

Hei kiitos ohjeesta lähtee heti kokeiluun!!!

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 12.01.2017 - 22:37

Jes! Uskon, että varsinkin tofupekoni tulee vastaamaan toivettasi 🙂

Vastaa
Aino 3.04.2017 - 08:59

Hei ihana, kumpi näistä oli sun mielestä ’autenttisempaa’ pekonia? 😀 oon testaillut riisipaperiversiota ja se on ihan hyvää, mutta mites tuo tofu toimii tässä?

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 3.04.2017 - 17:30

Hei! 🙂 Hmm, aika hyvä kysymys. Mutta kyllä jos lähtisin nyt tekemään vaikka ”pekonipastaa”, niin käyttäisin tofuversiota, vaikka siitä on vaikeampi saada nättejä paloja. Tietenkään sekään nyt ei 100% pekonia ole, mutta ehkä ihan hyvä niin :D. Omaan suuhuni riittävän tarpeeksi lähellä 🙂

Vastaa
Kaarina 14.08.2017 - 12:58

Minkä merkkinen savutofu oli käytössä? Itse olen nähnyt kaupassa vain Jalotofun, se on tosi hyvää mutta saako sitä juustohöylällä leikattua?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.08.2017 - 10:07

Jalotofu minullakin oli käytössä :). Lisäsin nyt tuohon reseptiinkin vielä vinkit, että kannattaa kuivattaa tofupalaa talouspaperien välissä tai vaikka vähän pakastaa sitä, jotta se on kuivempaa. Kaupastakin pyrin aina valitsemaan sen kuivimman yksilön.

Vastaa
Kaarina 16.08.2017 - 11:26

Ahaa kiitos! Minulle ihan uusi juttu, täytyypä kokeilla!

Vastaa

Jätä kommentti