Koti Kasvisruoka Kasvismaitotuotteet arvioinnissa – milloin suosin eläiperäistä, milloin kasvisperäistä

Kasvismaitotuotteet arvioinnissa – milloin suosin eläiperäistä, milloin kasvisperäistä

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Vegaaninen elämäntapa on jatkuvasti yhä helpompaa, kun kasvisperäisiä ”maito”tuotteita tupsahtelee tuon tuosta. Niitä on vaikka millä mitalla, enkä itsekään ole perillä kaikista.

Ekologisuus ja eettisyys ovat suurimmat syyt valita kasvispohjainen vaihtoehto, kun taas hinta, tuttuus ja maku puoltavat usein eläinperäisen vaihtoehdon valitsemista. Makukin on tietysti tottumiskysymys. Kun tarpeeksi pitkään on käyttämättä lehmänmaitotuotteita, niin ne alkavatkin maistua kummalliselta.

Laatu ja maku varmasti vaihtelevat brändien mukaan, enkä kaikkia tuotteita ole mitenkään päässyt maistamaan. Selkeyttääkseni kunkin tuoteryhmän etuja ja ”haittoja” päätin listata näiden tuotteiden ominaisuuksia, ja milloin itse kallistuisin kasvis- tai eläinperäisen tuotteen puoleen.

Kaikki ovat tietysti vain omia mielipiteitäni, ja kuulen mielelläni myös sinun mietteitäsi :).


Juustot

Oma mielipiteeni on varmaan tullut selkeäksi. Vegaaniset juustot ovat vielä ihan no no. Joko käytetään oikeaa juustoa tai sitten ei ollenkaan. Vegaanisten juustojen maku on kaukana juuston mausta, ja sisältävät hyvin pitkä listan kaikkea epämääräiseltä kuulostavaa ja maistuvat lähinnä vain rasvalta. Vegaaniset juustot eivät esimerkiksi sula samalla tavalla kuin maitoperäiset juustot.

Kuitenkin valmistamani vegaaniparmesan on hyvä esimerkki onnistuneesta vegaanijuustosta.

Full of Plants – blogissa olen törmännyt tähän aivan mahtavan näköiseen vegaaniseen sinihomejuustoon, mutta harmi vain, että sitä varten tarvitaan jotain bakteeriviljelyalustaa (?), joka pitäisi tilata ulkomailta.


Tuorejuustot

Vegaanisia maustamattomia tuorejuustoja on tullut markkinoille muutamia vaihtoehtoja. Kamomillan Konditoriasta löytyi hyvä arvostelu eri vegaanisista tuorejuustoista, joten en lähde niitä sen kummemmin erittelemään. Löytyy kaura-, kookos- ja soijapohjaisia, joilla kaikilla on ominaismakunsa. Näistä eniten pidän soijapohjaisista. Ne sopivat erinomaisesti leivontaan. Kun niiden joukkoon sekoitetaan sokeria tai muita raaka-aineita, niin ominaismaku peittyy. Ne soveltuvat hyvin myös suolaisiin tahnoihin, joihin tulee muitakin ainesosia.

Maitopohjaisia tuorejuustoja taas suosin, kun käytän niitä sellaisenaan levitteenä leivän päällä. Maku on kuitenkin miedompi ja parempi. Toki jos leivässä on paljon päällysteitä, niin vegaanisten tuorejuustojen ominaismaku ei puskisi esille.

Hinnaltaan vegaaniset tuorejuustot eivät ole juuri ”merkkituorejuustoja” kalliimpia. Tietysti kauppojen omien ”halpa”brändien tuorejuustoja saa huomattavasti halvemmalla.


Maidot

Vegaanisia maitoja löytyy kaura-, kookos-, soija-, riisi- ja pähkinäperäisiä (esim manteli- ja cashewmaito). Kaura- ja pähkinämaitoja voi valmistaa myös periaatteessa helposti itse, mutta käytännössä en kuitenkaan koskaan jaksaisi, muuta kuin demonstroidakseni. Jo lopettaneen Kiitos Hyvää-blogin arkistoista löytyy ohjeet, miten näitä voisi itse valmistaa.

Kookosmaito maistuu tietysti kookokselta. Kauramaito on varmasti ekologisin ja eettisin vaihtoehto ja hyvä perusmaito. Riisimaito on maultaan kaikista miedoin ja lehmänmaitomaisin. Soijamaitoja on maustamatonta ja hieman makeutettuja. Maustamattomasta en pidä lainkaan. Makeutettu maistuu hieman vaniljaiselta, ja sopii hyvin makeaan leivontaan – ei suolaiseen ruoanlaittoon. Pähkinäperäisissä on kullekin pähkinälle ominainen makuvivahde.

Maito on ehkä kaikkein yksinkertaisin tuote aloittaa kasvisperäisiin tuotteisiin tutustuminen. Varsinkaan, jos maitoa ei juo lasista sellaisenaan, niin makueroa ei tule huomaamaan. En keksi nyt mitään reseptiä, jossa maitoa ei voisi korvata kasvisperäisellä tuotteella.

Kasvismaitojen miinus on tietysti hinta ja varsinkin pähkinämaidoilla on kokemukseni mukaan melko huono säilyvyys (2-3 vrk), kun ne kerran avaa. Kuitenkin esim. Pirkalta ja Rainbowlta löytyy edulliset kauramaitovaihtoehdot (vähän päälle euron litra). Rainbowsta olen yleisesti kuullut useiden muidenkin puhuvan hyvää.

Chocochililtä löytyy vielä tarkempi kuvaus eri kasvismaitojen hyvistä käyttötarkoituksista.


Jugurtit

Vegaanisia jugurtteja löytyy peruskaupoista pääasiassa soija- tai kaurapohjaisia. Lisäksi löytyy erilaisia makuversioita näistä (kookos ja lemon-lime ovat lempparimakuni. Löytyy myös esim. mansikka).

Siirryin syömään pääasiassa soijajugurtteja jo kauan ennen kuin osasin edes ajatella mitään eettistä tai ekologista puolta, sillä ihastuin vain kovasti niiden makuun. Soijajugurtit maistuvat mukavan pehmeiltä ja vaniljaisilta. Myös kaurajugurteista pidän, mutta niissä maku vaihtelee paljon merkin mukaan. Huom. Mikäli käytät maustamatonta soijajugurttia suolaisissa ruoissa, esimerkiksi intialaiseen raitaan tai kreikkalaiseen tsatsikiin, niin varmista sen olevan makeuttamatonta!

Hinta on jälleen jugurttituotteissakin noin tuplasti kalliimpaa verrattuna eläinperäisiin tuotteisiin. Ja ymmärrän, että hinta ratkaisee. Jos hinta olisi alempi, niin en näkisi mitään syytä, miksen aina käyttäisi kasvisperäisiä jugurtteja.

Poikkeus! Turkkilainen jugurtti. Nyt on tullut markkinoille Yosalta vegaaninen turkkilainen jugurtti, mutta valitettavasti maku eikä liioin rakennekaan vastaa rakastamaani turkkilaista jugurttia. Rakenne ei ole riittävän paksu, eikä maku tarpeeksi täyteläinen.

Turkkilaisen jugurtin kohdalla ostan edelleen pönikän perinteistä versiota. Turkkilainen jugurtti tuo ihanaa täyteläisyyttä ja happamuutta ruokiin. Esimerkiksi leivonnassa korvaan lähes aina osan tai kaikki kermasta hiukan makeuttamallani turkkilaisella jugurtilla. Turkkilainen jugurtti myös kestää kuumennusta muiden jugurttien juoksettuessa. Se soveltuu siksi hyvin vaikkapa intialaisiin kastikkeisiin.


Kermat

Ruoanlaittoon on tullut tosi hyviä kasvisperäisiä kermoja, joiden hintakin on noin euron/tölkki eli suunnilleen sama kuin eläinperäisellä. Löytyy kookos-, soija- ja kaurakermoja, jotka soveltuvat ruoanlaitossa täysin korvaamaan ruoanlaittokermat. Löytyy myös valmiiksi maustettuja kermoja, esim. sipulin makuinen. Maku hyvä, hinta hyvä. Peukku ylös.

Vaahdotettavat kermoja löytyy myös kaura- ja soijapohjaisia. Myös kookosmaidon hyytynyttä osaa voi vaahdottaa kermavaahdoksi, kun sen on ensin antanut jääkaapissa jähmettyä kunnolla. Varsinkin soijakerman mausta pidän jälleen. Vatkaamisen kanssa on vain oltava tarkkana, että kerma on todella kylmää, muuten se ei vaahtoudu. Sekin voi auttaa, kun vatkaimet pistää etukäteen jääkaappiin. Hinta on näilläkin kohtuullinen.

Myös vegaaniset vaniljakastikkeet ovat kelpoa tavaraa.


Jäätelöt

Nyt on tullut paljon kasvisperäisiä jäätelöitä markkinoille, ja joka ikinen niistä on ollut miellyttävän hyvää. (Paitsi suklaaversiot, mutta en pidä muutenkaan suklaajäätelöstä). Vegaanijäätelöille siis iso peukku! Hintakin liikkuu samoissa lukemissa maitopohjaisten kanssa. Kunpa makuja vain tulisi lisää! Niin kauan syön kaikkia mahdollisia jäätelöitä, kunnes makuvalikoima on tarpeeksi kattava. Esimerkiksi vaniljajäätelöä valitessa suosittelen ehdottomasti kokeilemaan Tofulinen vaniljajäätelöä, se on todella raikkaan ja vaniljaisen makuista! Sorbetithan ovat yleensä luonnostaankin jo vegaanisia. Jotkut saattavat kuitenkin sisältää jotain eläinperäistä väriainetta.


Näistä en ole löytänyt hyvää kasvisvaihtoehto

Suosin siis perinteisetä eläinperäistä vaihtoehtoa. Saa vinkata!

Jo mainitsemani turkkilainen jugurtti.

Rahkat. Niitä löytyy muutamia, mutta eivät sisällä lähellekään niin paljon proteiinia kuin eläinperäiset. Toisaalta syön nykyään lähes aina Alpron soijarahkoja, koska proteiinipitoisuudella ei mulle ole niin suurta merkitystä.

Creme fraiche. Löytyy pari kaurapohjaista vaihtoehtoa, jotka eivät ole vielä ihan vakuuttaneet. Kun joukkoon sekoittaa runsaasti muita makuja, niin maku peittyy kyllä hyvin.


Näistä ei vielä edes ole kasvisvaihtoehtoa

Luonnollisesti valitsen näitä tuotteita tarvitessani siis aina eläinperäisen vaihtoehdon ;).

Piimä. (Piimää tykkään käyttää jossain smoothieissa tai jouluisin piimäjuustoa valmistettaessa)

Viili. (Lapsuuden herkku, mutta eipä ole tainnut tulla kertaakaan itse ostettua viiliä).

Smetana ja kermaviili. Voit korvata useimmiten kyllä creme fraichella.

Kondensoitu maito.


Mainittakoon vielä majoneesi, vaikkei se ole meijerituote, vaan kananmunaa sisältävä tuote. Majoneeseista X-tra:n light majoneesi on täysin vegaanista, jos ei tahdo käyttää kananmunaa. Se on myös koko majoneesihyllyn muutenkin edullisin tuote.


Yhteenveto

-Vegaanijuustot on parempi jättää kauppaan. Kun tarvitaan juustoa, käytän oikeaa juustoa.

-Kasvispohjaisista maidoista, erityisesti kauramaidosta, on helpoin aloittaa niin maullisesti kuin hintansa puolesta.

-Kasvisperäiset jugurtit peittoavat mielestäni usein eläinperäiset maullaan, vaan ei hinnallaan.

-Ruoanlaittoon soveltuvat ja vaahdotettavat kermat ovat edullisia ja hyvän makuisia.

-Jäätelöt ovat todella hyviä, kaipaavat vain uusia makuvaihtoehtoja.

-Turkkilainen jugurtti, rahkat ja creme fraiche ovat vielä huomattavasti parempia eläinperäisinä versioina.

-Piimää, viiliä, smetanaa, kermaviiliä ja kondensoitua maitoa ei ole olemassakaan vegaanisena.

 

Jäikö nälkä?

18 kommentit

Elina/Chocochili.net 26.03.2017 - 10:32

Vegekauppaan on tulossa ensi kuussa kondensoitua kookosmaitoa 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 26.03.2017 - 13:45

Hei eikä! Onpa ihanan kuuloista <3 :))

Vastaa
Tiina 26.03.2017 - 13:31

Vuosikausia enimmäkseen kasvismaitoja käyttäneenä olen joutunut toteamaan, että eläinperäiset maidot ovat alkaneet maistua oudolta, niissä on sivumaku. Tottumiskysymys näköjään tämäkin. Itse suosin puuroissa ym. enimmäkseen kotimaisen Plantin kauramaitoa. Oatlyn ikaffe on ehdottoman hyvä kahvimaito. Kasvismaitoja on myös helppo tehdä itse. Mielestäni kaupan kasvismaidot säilyvät tosi hyvin avattuina, kaksikin viikkoa, vaikka purkin kyljessä ei luvata näin pitkää aikaa. Kaupan vegejuustot jätän kyllä hyllyyn, mutta kotitekoiset vegejuustot ovat yleensä hyviä. Eivät ehkä maistu ihan esikuviltaan, mutta ovat yhtä kaikki maukkaita.

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 26.03.2017 - 13:47

Ovat ehdottomasti ehdottomasti tottumiskysymys! Totta kai näin, mutta aloittelevien kasvismaitotuotteiden käyttäjänä on tietysti hyvä saada vinkkiä, mistä aloittaa :). Itsekin olen tehnyt itse vegejuustoja, ja niissä ne ovatkin olleet oikein herkullisia :).

Vastaa
Julia 26.03.2017 - 16:47

Hyvä aihe kirjotukselle Oon aika samoilla linjoilla sun kanssa! Voi on kans mulle edelleen sellanen et sitä en lähtis korvaamaan leivonnassa margariinilla, mut muuten monet on korvattavissa! Yks vegaaninen juusto mitä kans rakastin oli itse tehty mantelifeta lämpimänä salaatin päällä! Mut siinä onkin ihan eri meininki ku kaupan lisäainejuustoissa

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 26.03.2017 - 16:52

Kiitos Julia kommentista 🙂 Voi tosiaan unohtui käsitellä ja sen makua on kyllä vaikea korvata niihin, mihin sitä tarvitsee. Esimerkiksi ruskitettu voi on niin ahhh <3.

Vastaa
A.H. 27.03.2017 - 14:30

Kauramaito on kyllä ihanaa, samoin kaurakerma! Lidlissä luomukauramaito taitaa maksaa noin 1.5 euroa litralta ja menee hyvin kahviinkin. Oon kyllä sun kanssa samaa mieltä siitä, että Suomessa on törkeän huonot vegaanijuustovalikoimat!

Itsellä ainut maitotuote mikä ruoanlaitossa menee on kermajuusto, leivän päällä. Sheesen tuorejuusto on aivan mielettömän hyvää sekä pelkiltään että juustokakuissa ja ties missä.

Oatlyn (?) creme fraichea mulle suositteli sekaanifrendi – itse en oo ikinä ennen creme fraichea syöny mutta se on törkeen hyvää jo ihan pelkiltään.

Seuraavaksi kelasin tehdä itse condensed milk, erilaisia juustoja ja jopa Baileysia

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 27.03.2017 - 19:01

Ooh itse tehty baileys! Kerropa kun kokeilet! Sheesestä on kuullut hyvää ja sitä ehdottomasti pitää testata 🙂 kiitos kaikista vinkeistä 🙂

Vastaa
Sari 27.03.2017 - 15:14

Itse jouduin noin puolivuotta sitten siirtymään imetyksen takia maidottomaan elämään, koska kuopuksella todettiin maitoallergian. Suurin haaste oli löytää kahvimaito, iKaffe on paras mutta hieman kallis, rainbown kauramaito aiheutti itselle mahakipuja, mutta nyt olen löytänyt Lidlin kauramaidon joka toimii myös kahvissa.
Kun imetys loppuu en aio enää palata lehmänmaidon käyttöön, että jotain hyvää tästäkin kokeilusta 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 27.03.2017 - 19:03

Pakko on joskus ihan hyväkin juttu, niin sitä löytääkin sattumalta uusia juttuja elämään, eikä pelkästään ruoan kohdalla :). Lidlin kauramaito on saanut paljon plussaa, eli sitä testaan seuraavana kauramaitona :).

Vastaa
Tiina 27.03.2017 - 15:19

Rahkana kannattaa kokeilla Alpro Go ja jos olet happaman jogurtin ystävä niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan Plantin Soya Natural jogurttia joka on ehdoton oma lempparini! En syö jogurtteja muuten ollenkaan koska en pidä makeista jogurteista ja sekaanina söin aina turkkilaista jogurttia. 🙂 Tässä kuva niin jos näet kaupassa niin tiedät mikä: https://planti.se/Vaara-produkter/Ekologisk-Soygurt-Naturell-osoetad

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 27.03.2017 - 19:00

Täytyypä kokeilla tuota plantin maustamatonta, kiitos! 🙂 mansikan makuinen oli ihan hyvää, mutta nimenomaan turhan makeaa. Rahkana käytänkin aina alpron go:ta koska ne on niiiin herkullisia! Mutta jos sitä käyttää proteiinipitoisuuden takia niin eivät vielä pärjää mitenkään maitorahkoille..:/

Vastaa
Glotter-Bäckerin 28.03.2017 - 17:54

Kamomillan konditoriassa on kondensoitu kasvimaitoja! En ole vielä kokeillut, tulisiko niistä esim. hyvää Banoffeeta?

Yksi mihin kasvismaidot ei niin hyvin sovi, on kiisselit. Vanilja- tai suklaakiisselistä tulee vetisen makuista riisi-, soija, tai kauramaidolla. Ehkä kaurakermaa lisäämällä ongelma poistuisi, mutta mun (holtittomalla) kiisselikulutuksella terveellisyyskin painaa. Onko kokemuksia?

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 28.03.2017 - 19:09

Oho! No jopas, täytyypä kokeilla :). Hmm, en olekaan kokeillut tehdä vanilja-tai suklaakiisseleitä. Marjakiisselit on ainoita, joita olen tehnyt. Nimenomaan olisin veikannut kaurakerman nimeen, jos lisäisi osan maidosta kaurakermana?

Vastaa
Päivi 29.08.2017 - 21:18

Puolen vuoden vegaanielämän jälkeen joskus kaipaa voin makua, mutta vegaanivoitakin voi tehdä itse, ainakin Nina´s Vegan Aquafaba Butter (https://plantepusherne.dk/vegan-aquafaba-butter/) toimii mainiosti, en tosin ole vielä ehtinyt vegaanicroissantteja sillä tehdä. Viiliä voi tehdä kookosmaidosta, jos ottaa tavisversiosta viilinsiemenen (jos perheessä esim. tavisviilin käyttäjiä eikä häiriinny maitojäämästä). Kefiirinsiemenkin toimii kasvismaidoilla. Mutta mulle vegaanius enemmänkin avartaa makumaailmaa kuin sulkee sitä. Mutta joo, hummus alkaa olla jo aika nähty ja leivän syönti vähentynyt. Eikä kaiken tarvitse jäljitellä sekaaniversioita. Vaikka toisaalta pyörää on hankala keksiä uudestaan…

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 30.08.2017 - 14:31

Kannatan itsekin näkökantaa, että tehdään vegaaniruokaa, joka on itsessään vegaanista, eikä yritetä keksiä pihville korviketta :). Tuo kookosmaitoviili kuulostikin kivalta! Ja aivan, pidän tuosta ajattelutavasta, että vegaanisuus avartaa maailmaa.

Vastaa
SannaS 10.07.2022 - 12:20

Hei, kiitos erinomaisita kirjoituksistasi ja resepteistä, jotka ovat pelastaneet monta ateriaongelmaa. Tänään lähtee testaukseen linssimoussaka.

Olisi hienoa lukea tämän artikkelin päivitys. Ainakin jäätelövalikoima on huima verrattuna viiden vuoden takaiseen. Sen sijaan hyvää voileipäjuustoa en ole löytänyt.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.07.2022 - 15:11

Todellakin, tämä artikkeli on eittämättä todellakin vanhentunut kasvistuotteiden eksponentiaalisen lisääntymisen ja parantumisen myötä. Nykyään hyviä vegetuotteita on jo niin paljon, että harvoin on tuotetta, jolloin ehdottomasti maitoversio voittaisi maussaankaan. Tämä vaatisi tosiaan tyystin uuden artikkelin :). Samaa mieltä, tänä kesänä ei ole tarvinnut ostaa enää muita kuin vegejätskejä, kun niiden valikoima on jo niin hyvä. Voileipäjuusto on edelleen mielestäni se kinkkisin. Vgejuustot toimii hyvin ruoanlaitossa, joskus leivälläkin, mutta eivät kuitenkaan leivällä voita eläinperäisiä juustoja..

Vastaa

Jätä kommentti