Koti Muut herkut Vegaaninen jogurttipannacotta raparperilla (V, GF)

Vegaaninen jogurttipannacotta raparperilla (V, GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Raparperipannacotta. Vegaaninen.

Nyt tulee kuulkaa aivan uusi ruokafakta minusta! En usko koskaan kertoneeni, että toinen lempijälkiruokani jäätelön lisäksi on pannacotta. Uskookohan kukaan edes minua, kun kerron tämän :D. Ei voi olla, että se tulee ilmi vasta näin monen vuoden jälkeen, eikä blogissa ole ainuttakaan pannacotta-reseptiä.

”Näin valmistat täydellisen pannacotan”- on edelleen luonnoksissani heti blogin avaamisen ensimmäisiltä viikoilta. Väitän olevani nimittäin melkoinen täydellisen pannacotan mestari. Sen täydellisen wobbly wobbly-pannacotan joka just ja just pysyy kasassa, ja sitten sulaa suuhun, eikä ole liian kermainen. Se jäi sitten siihen, että on niin ristiriitaisia ajatuksia nykyään liivatteesta. Sehän kuitenkin on vähän kuin sivujätettä lihantuotannosta, mutta silti. Käytän sitä kyllä, jos minulta pyydetään hyydytetty juustokakkua, koska agarin kanssa emme ole olleet tähän saakka kavereita. Tämän pannacotan lähdin toteuttamaan suoraan hyväksi havaitsemallani normipannacotta-reseptillä vegaaniseksi muuttaen ja hyvää tuli!

Agarin kanssa leikkimiset ovat kuitenkin todennäköisesti menneet vain siksi pieleen, että olen sinnikkäästi käyttänyt sitä yhtä ja samaa agaria, joka on tuotu Aasiasta. Nyt vaihdoin kotimaisen valmistajan tuotteeseen (Meira) ja heti onnistui! Agar myös hyytyy liivatetta huomattavasti nopeammin eikä ala pehmentyä lämpimissä olosuhteissa.

Agarin kanssa ei tule ihan samanlaista niin lohkeavaa rakennetta kuin liivatteen kanssa, mutta toisaalta, jos agaria tulee vahingossa vähän liikaa, niin siitä ei tule yhtään niin inhottavaa kuin jos liivatetta tulee liikaa. Agarin kanssa oli lopulta tosi helppoa valmistaa ainakin pannacottaa. Kakkujen valmistusta täytyy vielä testailla.

Pidän eniten pannacotasta, jossa on happoa, yleensä siis jogurttia sekä maitoa – ei pelkkää kermaa. Näin siitä tulee paljon raikkaampi ja vähän kevyempi jälkiruoka.

Raparperi on vissiin tämän kesän juttu, kun tuntuu että sitä on nyt ihan joka reseptissä. Mutta minkäs teet, jos se vaan on niin hyvää :). Tähän versioon uutin kuusenkerkistä makua, mutta kuusenkerkkien aika alkaa valitettavasti olla jo aikalailla ohi. Itsekin nypin viimeisiä kerkkiä. Voit kuitenkin uuttaa makua myös yrteistä, kuten sitruunamelissasta tai mintusta. Mikseti kokeilisi jotakin villimpääkin!


Vegaaninen jogurttipannacotta raparperilla – resepti

6 kpl

TarvitsetPannacotta

1,5 dl kauravispiä
1,5 dl cashewmaitoa tai muuta kasvimaitoa
1,5 dl kaurajogurttia (maustamatonta tai vaniljalla maustettua – jos käytät vaniljaista, niin ei tarvitse lisä enää vaniljasokeria)
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
3 rkl vaaleaa siirappia (tai sokeria)
(n. 1 dl kuusenkerkkiä, voi vaihtaa herukanlehtiin/minttuun tai sitruunamelissaan tai jättää vain pois)
1 tl agaria

Raparpereihin

2-3 raparperin vartta
2 rkl sokeria
3 rkl vettä
aavistus kardemummaa

Valmistusohjeet

  1. Keitä maito, kerma, siirappi, kerkät ja agar kattilassa 5 min kevyesti kuplien.
  2. Sekoita jogurtin joukkoon kardemumma, sekä tarvittaessa vaniljasokeri.
  3. Nosta 5 min jälkeen kattila levyltä ja kaada se siivilän läpi muutamassa erässä kuumana jogurtin joukkoon.
  4. Kaada laseihin. Anna hyytyä vähintään 2 tuntia.
  5. Pilko raparperit. Lisää ne veden, sokerin ja kardemumman kanssa kattilaan. Hauduttele n. 15 minuuttia.
  6. Kumoa hyytyneet pannacotat lautasille ja tarjoa raparperin kanssa.

Jäikö nälkä?

5 kommentit

Glotter-Bäckerin 28.06.2019 - 13:17

Mä mietin, että uuttamista voisi tehdä myös herukanlehdillä? Tuliskohan kiva vivahde pannacottaan?
Entä syreenistä?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 30.06.2019 - 17:15

No ihan totta! 🙂 Lisään sen vinkiksi. Mä kohta nolostun sun kanssa, kun sulta tulee aina niin huippuideoita! 😀

Vastaa
Glotter-Bäckerin 1.07.2019 - 15:43

PAH! Tälläistä nälkäisen heittelyä vaan tämä mun ideointi.

Mä innostuin nyt tän innoittamana tosta agarista! Hyytyy niin nopeasti. Siis nyt kun tajusin käyttää a) oikeaa agaria (eikä mitään vegegeeliä) ja b) keittää riittävän pitkään. Vihdoin onnistui.

Vastaa
Emilia 14.07.2019 - 20:54

Tätä on pakko kokeilla! Voiko tuon kaurajogurtin muuten korvata esim. soijajogurtilla? Ja minkä merkkistä kauravispiä käytit, kun olen huomannut niissäkin olevan eroja? 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.07.2019 - 21:54

Voi hyvin korvata soijajogurtilla :). Käytin Kaslinkin kauravispiä. Vaahtoutumisessa on tosi paljon eroja, mutta keittäessä en niinkään ole huomannut :).

Vastaa

Jätä kommentti