Koti Aasialaista Vegaanin vietnamlainen Banh mi

Vegaanin vietnamlainen Banh mi

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Aito Banh mi. Vegaani.

Kaupallinen yhteistyö Tartex.

Banh mi almost saved my life in Vietnam.

Olisin ehkä laihtunut vieläkin enemmän Vietnamin matkalla ilman Banh mi:ta. Jostain kumman syystä Vietnamissa käyneillä kavereillani on täysin erilainen ruokakokemus Vietnamista. Vaikka kotona Suomessa olen täysin rakastunut vietnamlaiseen ruokaan, niin taisin liikkua aivan väärillä alueilla itse maassa, kun en löytänyt juuri mitään muuta oikeaa syötävää kuin Banh mi:n. Jälkikäteen olemme kaverini kanssa todenneet, että oli kenties väärä idea lähteä seikkailemaan tuntemattomammille seuduille.

Piskuisissa vietnamlaisissa kylissä, kun ainoa ruoka, jota hyvällä tuurilla kadulta sai, oli Banh mi. Katukojujen ulkopuolella et näe tai tiedä, mitä tulet tilaamaan ja riski kananvarpaisiin (tai vielä paljon pahempaan) oli huomattavan suuri. Kyllästymisen sijasta kuitenkin rakastuin vain joka kerta enemmän Banh mi:hin.

Aito Banh mi. Vegaani.

Aito Banh mi. Vegaani.

Ranskan siirtomaa-ajat jättivät Vietnamiin pysyvän patonkiperinteen, mikä helpottaa huomattavasti puikkojen kanssa vaikeuksissa olevan turistin ruokailua. Heti Ho Chi Mihn Cityyn saapuessamme katseemme kiinnittyikin tuohon muhkean värikkään näköiseen patonkiin, joka oli samalla ensimmäinen ateriamme Vietnamissa. Tässä vaiheessa emme osanneet arvatakaan, että lähes jokainen seuraavakin ateriamme, jonka saisimme käsiimme, olisi tämä samainen patonki. Mutta onneksi se sentään on niin älyttömän herkullista! Raikasta, suolaista, rapeaa…

Aito Banh mi. Vegaani.

Globalisaatiota on kiittäminen, että saamme ostaa Banh mi:ta take awayna jo ties mistä kuppiloista. Väliin laitetaan pikkelöityjä vihanneksia, chiliä, majoneesia, tuoreita yrttejä sekä possua/kananmunaa tai hyvin harvoin tofua. Mutta eräs aineosa puuttuu listasta. Se, mikä silaisi Banh mi:n aitouden. Nimittäin maksapasteija. Aitoon Banh mi:hin laitetaan todellakin pohjalle maksapasteijaa.

”Salainen” herkkuni pitkään pitkään oli maksalaatikko ja maksamakkara. Tiedän, että osa ei voi käsittää näitä ruokia. Eivätkä ne enää nykyiselle vege-minällekään maistu. Niiden ominaismakua olen kuitenkin jäänyt kaipailemaan – erityisesti Banh mi:ta tehdessä. Vasta maksapasteijalla silattu Banh mi herättää sisälläni olevan Vietnamin seikkailijan.

Mikä Tartex?

Sipsikaljavegaani-ryhmässä seurasin kuitenkin yksi päivä keskustelua Tartexista. Vaikkei nimi oikeastaan edes kuulostanut ruoalta, niin kyseessä oli joka tapauksessa vegaaninen ”maksa”pasteija.  Siitä voi kuulemma tehdä vegaanista maksalaatikkoa (esimerkiksi IS:n sivuilta löytyy resepti – seuraavaksi kokeiltava) ja monet ylistivät, että paras aamiainen on ruisleipä Tartexilla.

Aito Banh mi. Vegaani.

Tartex todellakin muistutti maultaan ja ulkonäöltään maksapasteijaa. Hassu juttu, että sitä on ollut myynnissä aivan iät ja ajat – tämä ei ole mikään vegaanitrendin myötä syntynyt uusi tuote. Aikaansa edellä siis! Vieläpä täysin luomua. Tuotteeseen tutustuttuani olenkin nähnyt Tartexia kaikissa eri makuvaihtoehdoissaan (classic, yrtti ja valkosipuli) ainakin Helsingin keskustan S-Marketeissa ja K-Supermarketeissa (majoneesihyllyllä) ja sitä pitäisikin löytyä kaikista paremmin varustelluista kaupoista ja tietysti eko- ja vegekaupoista.

Jos Banh mi pelasta Vietnamin reissuni, niin sitten Tartex pelasti Banh mi:ni.


Banh mi – resepti

Aito Banh mi. Vegaani.

Vegaaniseen Banh mi:hin tulee tofua, vegaanista majoneesia ja aidon Banh mi-kokemuksen saadakseen tietysti vegaanista ”maksa”pasteijaa; Tartexia. Jos olet aivan varma, että maksapasteija ei ole sun juttu, niin vaikka silloin patongin aitous kärsii, niin maku onneksi ei :).

4:lle

Tarvitset

Rapeaa patonkia
Tartexia (käytin tähän classic-versiota)

Pikkelöityihin vihanneksiin

2 porkkanaa
½-1 kurkku
(pala daikonia, jos onnistut löytämään)
1 dl vettä
½ dl sokeria
½ dl riisiviinetikkaa
ripaus suolaa

Sriracha-majoneesiin

1 dl vegaanista majoneesia (esim. X-tra kevyt majoneesi)
3 rkl srirachaa (tai maun mukaan)

Tofuun

1 pkt maustamatonta tofua
3 rkl soijakastiketta
3 rkl fariinisokeria

TAI ½ dl kecap manis-kastiketta

Lisäksi

tuoretta korianteria
tuoretta minttua
tuoretta thai-basilikaa

-Jos budjetti ei anna kaikille yrteille periksi, niin valitse kaksi.

tuoretta chiliä

Valmistusohjeet

  1. Valmista ensin pikkelöidyt vihannekset. Kiehauta kattilassa riisiviinietikka, vesi, sokeri ja suola, kunnes sokeri on sulanut. Nosta sivuun jäähtymään. Pilko kurkku ja porkkana n. 5 cm pitkiksi tikuiksi. Lisää vihannekset pikkelöintiliemeen ja jätä maustumaan muiden valmistelujen ajaksi. Voit valmistaa nämä jo vaikka edellisenäkin päivänä.
  2. Sekoita sriracha majoneesin joukkoon.
  3. Leikkaa tofu suorakulmion mallisiksi palasiksi. Painele palasia kahden talouspaperin välissä kuiviksi. Jätä palaset kahden talouspaperipalan väliin kuivumaan ja lisää päälle vielä paino, jotta tofusta irtoaa mahdollisimman paljon nestettä.
  4. Kypsennä tofu: Kuumenna paistinpannu. Lisää tofupalat kuumalle kuivalla pannulle ja anna ruskistua hiukan. Lisää sitten kecap manis TAI soijakastike ja sokeri ja kääntele kastike niin, että tofut peittyvät joka puolelta siihen. Paista tofut molemmilta puolilta. Varo käräyttämästä tofuja, koska sokeri palaa helposti pannuun.
  5. Halkaise patongit ja levitä pohjalle ohut kerros Tartexia. Levitä Tartexin päälle majoneesia. Majoneesin päälle tofut ja pikkelöidyt vihannekset ja lopuksi tuoreet yrtit.

Seuraathan blogiani jo:

Facebookissa

Instagramissa

Pinterestissä

Aito Banh mi. Vegaani.

 

Jäikö nälkä?

4 kommentit

Glotter-Bäckerin 25.10.2017 - 10:52

Matkakuume, matkakuume, matkakuume… Vietnam oli pitkään mun haavelistalla, mutta sitten isoveli pentele kerkesi ensin ja väitti että ihmiset on epäystävällisiä eikä maa muutenkaan matkan väärti. Voisko joku vahvistaa tän, niin voisin lakata haaveksimasta? (Tai siis ruveta haaveksimaan muista, kuten Indonesiasta)

Mä olen kuullut Tartex-maksiksesta aiemminkin ja hypistellytkin tuubia jo kaupassa mutta ainesosaluettelo ei ollut houkutteleva niin kauppaan on jäänyt kerta toisensa jälkeen. Mä kokeilen vasta kun sä olet kokeillut, Saara!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.10.2017 - 14:37

Mä voin aika lailla vahvistaa. Ja kehoitan haaveilemaan ennemmin Indonesiasta. Kirjoitin tähän postaukseen aluksi pitkän sepustuksen siitä, miten Vietnam ei tehnyt muhun vaikutusta -erityisesti ihmisten vuoksi. Kaunista luontoa ja maisemia, muttei mitään niin uniikkia, etteikö samanlaisia maisemia näkisi muuallakin Aasiassa. Eniten matkan pilasi nimenomaan ne ihmiset epäystävällisyydessään. Ja vieläpä kummallista, että mitä syrjäseudummalle meni, niin sen epäystävällisemmäksi tuntuivat muuttuvan. Turistialueilla yrittävän välillä olla ystävällisiä -vain huijataksesi sua myöhemmin. Kuulostaa kärjistetyltä, mutta ei ole kaukana totuudesta. Niin monta esimerkkiä olisi kerrottavana. Kirjoittaisinkin hyvin mielellään blogiin näistä Aasian kohteista, joita olen kolunnut, mutta tuntuisi oudolta yhtäkkiä kirjoittaa kolmen vuoden takaisesta matkasta?
Ainesosaluettelo ei kyllä ihan vakuuttanut, jos vain sitä lukisi. Mutta annan kaikille ja kaikelle ulkokuoresta huolimatta mahdollisuuden :).

Vastaa
Glotter-Bäckerin 27.10.2017 - 11:59

Kiitos kommentistsa, ompa helpottavaa että haavelista lyhenee 😉 Jotenkin kummallista, että Aasiassa olisi epäystävällistä väkeä mutta on se nyt uskottava! Ei mua häiritsisi, vaikka matkakertomus olisi vanhempikin, jos kuvat ja yksityiskohdat on vielä tallessa ja mielessä.

Annatko mahdollisuuden sitten tällekin? https://www.vegomagasinet.se/vegansk-flygnade-jacob/
Kuulostaa aika erikoiselle pääruualle, niin oudolle että pitänee kokeilla? Ruottalaisilla on kyllä lennokkaita ideoita!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 28.10.2017 - 10:53

O ou siis mitä toi on!! En oo kuunaan kuullu tommosesta yhdistelmästä. Toi kuulostaa niin överioudolta, että ehkä pienessä määrässä sitä pitäisi kokeilla… Jep, siis se on jotenkin tosi kummallista, mutta aateltiin, että Vietnamin sota on kovettanu ne ihmiset. Varsinkin vanhemmat ihmiset oli nimenomaan todella töykeitä, mutta sota on saattanut jättää jälkensä.

Vastaa

Jätä kommentti