Koti tekniikat Tempe – mitä on tempe, miten ja mihin sitä voi käyttää?

Tempe – mitä on tempe, miten ja mihin sitä voi käyttää?

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Kaupallinen yhteistyö Jalotofu.

Tätä olen saanut viisi vuotta odottaa. Kiitos Jalotofun, nyt tempeä saa vihdoin ihan kunnon kaupoista. Ainakin näin aluksi K-kaupoista, muistapa kysellä kauppiaaltasi, jos ei vielä löydy hyllystä!

Tutustuin tempeen ensimmäisinä päivinäni Indonesiassa. Kyllä se herätti ihmetystä, että mitä kummaa tämä on? Ensimmäisillä kerroilla maistaessa en ollut täysin varma, pidinkö tempestä vai en. Ystäväni taas ihastui siihen saman tien.

Tempe on monissa paikoissa Indonesiaa kuitenkin kaikista yleisin proteiininlähde ja sen vuoksi se tuli erittäin tutuksi. Ei mennyt kuin hetki ja suorastaan rakastuin tempeen. Sitä oli saatava joka aterialla, jos mahdollista. Voi nam, tempe oli niin hyväää… Suomeen palatessa kuljetin tempeä pari pakettia mukanani Indonesiasta ja aina hädän tullen ostelin sitä Vii Voanista. Vii Voanin tempeen en ole kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen, siinä ollut joku aivan liian pistävä sivumaku. Nyt tutustuttani Jalotofun Jalotempeen olen taas onnellinen. Maistuu ihan siltä oikealta ja maukkaalta indonesialaiselta tempeltä ♡.

Moni vielä kyselee, että mikä ihmeen tempe, mitä se on ja miltä se maistuu?

Tempe on siis alun perin Indonesiasta kotoisin oleva kasvisproteiini. Sitä valmistetaan fermentoiduista soijapavuista. Tofuun verrattuna siinä on enemmän proteiinia (tempessä n. 13-24g/100g, riippuen valitsemastasi laadusta), vitamiineja ja rakennetta. Tempe onkin täyttä tavaraa ja hyvin ruokaisaa; vähemmästäkin määrästä tulee jo kylläiseksi. Sopii siis hyvin indonesialaisten käyttöön.

Tempen maku on hieman hapan (koska fermentoitu), umaminen, vähän pähkinäinen.. hmm, hyvin hankala kuivalla, sitä on vain maistettava itse.

Jalotofulla on nyt kolme versiota tempestä. Yksi on perinteinen, proteiinipitoisin, Reilun kaupan luomu soijapavuista valmistettu tempe ja toista voisi kutsua vaikka lähitempeksi. Toinen on suomalaisesta luomuhärkäpavusta Tammisaaressa valmistettu härkäpaputempe . Kolmas taas on myöskin kotimainen tuote ja valmistettu luomuherneestä.

Miten tempe valmistetaan?

”Pilko, paista ja mausta” – lukee jo paketissakin.

Tempe on tofuun verrattuna huomattavasti (vaikkei se tofukaan nyt mikään hirvittävän vaikea ole :D) yksinkertaisempi valmistaa. Ei tarvitse miettiä, että missä vaiheessa nyt marinointi olikaan parasta tehdä taikka esikuivailla mitään.

Tempe sen kuin pilkotaan halutun kokoisiksi palasiksi. Lisätään pannulle öljyä ja paistetaan tempe ruskeaksi. Ja se on valmista. Tempeä voi myös keittää, hauduttaa, leivittää, friteerata.. Parasta siitä kuitenkin tulee öljyssä paistettuna (tai friteerattuna). Tempen paistamiseen käytän itse aika paljonkin öljyä, koska siitä vain tulee niin ihanan rapeaa ja herkullista sillä tavalla.. :).

Mausteet tempeen lisätään paistamisen aikana.

Perinteinen indonesialainen tapa, jolla yleensä valmistan tempen, on paistaa se reilussa rypsiöljyssä ja paistamisen jälkeen lorauttaa päälle makeaa soijakastiketta eli kecap manista. Siitä se on valmis syötäväksi sellaisenaan, lisättäväksi kastikkeeseen, salaattiin tai vaikka bageleiden väliin.

Jos haluat marinoida tempeä, niin sen kuin paloittelet, marinoit ja sitten paistat.

Tempe säilyy pitkään jääkaapissa ja se sopii myös hyvin pakastettavaksi.

Mihin ruokiin tempe sopii?

Sanoisin, että sitä voisi kokeilla vaikka mihin vegaaniseksi proteiininlähteeksi, mutta erityisen hyvin se tietysti sopii Kaakkois-Aasian ruokiin, koska sieltä se on kotoisinkin. Hyvin voisin nähdä sen myös intialaisessa keittiössä, meksikolaisissa tacoissa tai miksei vaikka italialaisessa padassakin.

Tempeä käytetään Indonesiassa perinteisesti gado gadossa ja nasi pecelissä eli maapähkinäkastikkeeseen yhdistettynä.

Lisäksi siitä usein pilkotaan mahdollisimman ohuita tulitikkumaisia palasia, jotka ensin paistetaan kecap manisin kanssa öljyssä, lisätään sitten vielä niin paljon öljyä, että tempetikut friteeraantuvat, ja näin saadaan aikaan pitkään huoneenlämmössä (Indonesiassa se on +30c) säilyvä rapea tempesnacksi. Sitä lisätään ruoan joukkoon proteiiniksi tai napostellaan sellaisenaan. Itse valmistin näitä ensimmäiselle vaellusreissulleni Nepaliin jättimäisen purkillisen. Purkki loppui jo ensimmäisenä päivänä törmättyäni paikallisiin nuoriin poikiin, jotka olivat lähteneet vaeltamaan ilman lainkaan välipalaa. No sen voi sitten arvata, mitä tempeille kävi, kun tarjosin näitä heille.

Esimerkki tempen hyvästä maustamisesta

Tällaisena se sopii yhteen jos toiseen lähtöön; leivälle, salaattiin, curreihin…

1 paketti Jalotempeä
rypsiöljyä/seesamöljyä
2 rkl kecap manista tai 2 rkl soijakastiketta ja 1 rkl fariinisokeria
ripaus chilihiutaleita

Pilko tempe siivuiksi tai kuutioiksi. Paista runsaassa rypsiöljyssä tai seesamöljyssä samalla tempepaloja käännellen, kunnes ne ruskistuvat. Lorauta päälle kecap manis ja rouhi hiukan chilihiutaleita.

Kokeile tempeä esimerkiksi näissä resepteissä

Resepteissä, joissa ei alun perin ole käytetty tempeä, niin paista tempe erillisellä pannulla ja lisää sitten ruokaan korvaamaan esimerkiksi reseptissä oleva tofu tai seitan.

Gado-gado vol 1

Gado-gado vol 2 – hieman raikkaampi ja parempi versio perinteisestä (lisää tähän reseptiin tempeä).

Satay- eli maapähkinäkastikeresepti (korvaa seitan tempellä).

Indonesilainen tempe-rendang

Thaimaalainen nyhtöhernecurry (korvaa nyhtöherne tempellä)

Barbeque-tacoissa (korvaa jakkihedelmä tempellä)

Supersuosittu intialainen tofucurry (korvaa tofu tempellä)

Kurkumariisiä ja inkivääri-tofua (korvaa tofu tempellä)

Malesialainen tofulaksa (korvaa tofu tempellä)

Ja malttaakaapa vain odottaa, jaan teille tulevaisuudessa yhden parhaista indonesialaisista temperesepteistä koskaan. Tulet varmasti rakastamaan sitä!

Jäikö nälkä?

8 kommentit

Alisa 11.04.2018 - 06:31

Tempe on mun suosikki ja etenkin lupiinitempe. 🙂 Onko sinulla tietoa, alkaako Jalotofu valmistamaan sitä?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.04.2018 - 13:56

Moikka! Lupiinitempeä en taida itse ollakaan maistanut. Mun täytyy kysellä tästä :)! Kommentoin myöhemmin tätä lisää.

Vastaa
Alisa 14.05.2018 - 21:54

Nyt löytyi kaupasta eli kyllä jalotofu tekee myös lupiinitempeitä 🙂 suosittelen!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.05.2018 - 02:16

Jee, kiitos tiedosta :)! Taisin itse unohtaa selvittää tätä, anteeksi :/. Mutta hienoa, että löytyi ja maistui :).

Vastaa
Glotter-Bäckerin 11.04.2018 - 11:29

Tempe <3
En meinannut uskoa silmiäni, sattuipa nimittäin taas NIIN sopivasti tämä postaus! Juuri tänään googlailin sivua, jolla olisi kerrottu mitä tempe on ja vinkattu joku PERUSresepti ILMAN että yritetään myydä jotain ihme tempe-hapatinta. Harmi vain, että sivun olisi oltava englanniksi tai saksaksi, ihan pelkillä kuvilla ei taida työkaveri viisastua, vaikka houkuttelevia otoksia ovatkin 🙂

Mutta tämä osoittaa, että sun postaukselle todella on tilausta! Tempe on suotta niin tuntematon käsite, se on huippukamaa! Maku vaatii totuttelua, itse en rakastunut ensi haukkaisulla mutta seuraavalla kerralla jo sentään jo lämpenin. Sitten rupesin tykkäämään jo tempen ominaismaustakin, napostelin ilman maustamista ja nyt syön jo suoraan paketista 😀

Mä olen oikeasti ihan liikuttunut ja valtavan innostunut että Suomessa vegerintamalla menee näin lujaa! Vegemessut aivan täynnä, hurjan paljon uusia tuotteita. Ja paljon vieläpä uusia innovaatioita! Elintarviketeknologia on noussut ihan uuteen kukoistukseen, enää ei testailla uutta marinadia kanalle vaan uusia valmistusmenetelmiä kauralle.

Tosi hienoa että tempea saa nykyään a) tavallisesta marketista, b) kotimaiselta yritykseltä ja c) sekä perinteisenä että vieläpä kotimaisena innovoituna versiona.

Tätä mulle heti pari pakettia kiitooos!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.04.2018 - 14:03

Mä taas en meinannut uskoa silmiäni, kun näin sun kommentin! Miten meiän ajatukset voi mennäkin näin yhteen :O
Oho, oot jo next levelillä, kun syöt sitä suoraan paketista. Siihen mulla on vielä totuttelua :D.
Ja et olisi paremmin voinut sanoa, ennen sitä tosiaan tuli uusia marinadimakuja ja vähän erilaista paahtoleipää, mutta nyt tulee ihan uusia innovaatioita <3.

Vastaa
Anni 17.05.2018 - 01:21

Moikka!
Sattumalta loysin sun blogisi ja aivan ihana blogi! Itteki tuli asuttua 1,5 vuotta indonesiassa ja olin aivan innoissani ku viime vuonna suomeen palaneena loysin tempea normi kaupasta! Tempea loytyy nykyaan jaakaapista aina mutta en oo viela loytany hyvaa kecap manista. Mita merkkia oot ite kayttany? Taisin ehka luovuttaa sen suhteen liian ajoissa, mut kaks purkkia roskiin heittaneena(ihminen joka ei yleensa ikina heita mitaan poies ) en oo sita enaa uskaltanu ostaa.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 18.05.2018 - 01:22

Hei! Ohho, onpa hauska ”törmätä” toiseen, joka on asunut Indonesiassa! :)) Kecap manista oon ostanut Hakaniemen ViiVoanista, sielä ainakin on saanut sitä ihan samaa, mitä Indonesiassa käytetään. En tiedä, onko se merkki vai ei, mutta purkin kyljessä lukee Sedaap! Tavallisista marketeista ei tietenkään ihan Indonesian kaltaista tuotetta löydy :/. Asutkohan pääkaupunkiseudulla, että pääsisit sieltä ostamaan? 🙂

Vastaa

Jätä kommentti