Koti Gluteeniton Suolakaramellifudge (GF)

Suolakaramellifudge (GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Suolakaramellifudge

Joulukuun alussa aloitan usein jo joulukarkkipajan. Viimekin vuonna valmistin salmiakkifudgea, inkiväärifudgea ja suolakaramellifudgea heti kuun alkaessa. Mutta, heh, jouduin kyllä jouluksi tekemään uudet.

Fudgen miellän jotenkin jouluun, ainakaan sitä ei muulloin tule valmistettua. Skotlannissa asuessamme fudgea kyllä tuli syötyä ahkerasti vuoden ympäri, mutta Skotlannissa fudge onkin kuin meillä lakritsa. Oikea kansallisherkku. Perinteinen skotlantilainen fudge onkin sellaista, johon en ole muualla törmännyt. Toki siellä on tätä pehmeää versiota, mutta siellä on myös murenevaa versiota, jota kutsutaan tabletiksi, joka on erityisen skotlantilaista. Ehkäpä siitä sitten kirjoitan ensi jouluna reseptin.

Suolakaramellifudge

Kokeilin reseptipohjaksi nyt leivontabloggaaja Annin kehumaa fudgea, joka eroaa tottumastani fudgesta siten, että siihen tulee glukoosisiirappia. Muuntelin myös sokerien suhteita, jotta sain tummempaa ja karamellimaisempaa. Glukoosisiirappia käyttämällä tuli kyllä taivaallisin mahdollinen rakenne fudgeen. Supersuper pehmeä! Toinen keino on sitten tehdä kondensoidusta maidosta fudgea, mutta sillä tulee tätä kovempaa ja murenevampaa fudgea.

Tämä fudge jähmettyy varmaan vartissa eli käytännössä sitä ehtisi tehdä vielä jouluaattoaamunakin lahjaksi :D.


Suolakaramellifudge

Käytin itse digitaalivaakaa, mutta jos sitä ei ole, niin laitoin sulkuihin desimäärät. En usko, että se nyt niin gramman päälle on. Paistomittarin kyllä tarvitset.

Fudge säilyy jääkaapissa 2-3 viikkoakin.

ainakin 50 palaa.

Tarvitset

235g muscovadosokeria (3 1/3dl)
100g valkoista sokeria (kevyesti kukkurallinen 1 dl)
135g glukoosisiirappia (1dl)
2 dl kuohukermaa
65g voita
1/3 tl suolaa (maista seosta, kun se ei vielä ole liian kuumaa, ja lisää jos tarvitsee)

rouhittua merisuolaa päälle

Valmistusohjeet

  1. Mittaa paksupohjaiseen, mieluiten teflon-, kattilaan muut raaka-aineet paitsi pinnalle tuleva merisuola. Anna kuumentua n. 100 asteeseen sekoittelematta sen enempää. Huom. Jos sinulla on teräskattila tai muuten herkästi pohjaan palava kattila, niin saat sekoitella rauhallisesti pohjia myöten.
  2. Kun 100 astetta menee rikki hämmentele seosta pohjaa myöten vispilällä rauhallisesti aina välillä. Älä liikaa hämmentele. Pidä kantta edes puoliksi kattilan päällä, jotta liikaa nestettä ei pääse haihtumaan. Huom. Jos sinulla on teräskattila tai muuten herkästi pohjaan palava kattila, niin saat sekoitella rauhallisesti pohjia myöten koko ajan.
  3. Kun seos saavuttaa 116 astetta, vedä kattila pois liedeltä.
  4. Jätä jäähtymään ilman hämmentämistä alle 100 asteiseksi.
  5. Sekoita sitten sähkövatkaimella seosta n. 10 minuutin ajan tai niin kauan, että seos muuttuu paksuksi.
  6. Kaada massa sitten leivinpaperin päälle ja tasoittele tasaiseksi.
  7. Rouhi päälle merisuolaa.
  8. Nosta jääkaappiin.
  9. Fudge on valmista leikattavaksi noin 15 minuutin kuluttua.

Vinkki: Inkivääriversio! Se syntyy, kun unohdat päältä merisuolan ja lisäät kattilaan sekaan 2 tl vastaraastettua inkivääriä.

Lue lisää fudgen valmistuksesta, valmistuvinkeistä ja ratkaisuista ongelmatilanteisiin täältä.

Lisää fudgereseptejä blogistani:

Jäikö nälkä?

8 kommentit

Heli S. 2.12.2018 - 11:22

Just semmosta murenevaa haluisin tehdä! Tosin en tiedä oonko pettynyt vai ilahtunut kun huomasin että Mrs Tilly’s-fudgea saa myös ihan S-marketista.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.12.2018 - 14:27

Haha 😀 Tiiän ton fiiliksen, joskus toivoo, että jotkut ulkomaan ruoat/asiat pysyy ulkomailla, jotta niissä olis jotain erityistä. Toisaalta kiva, jos saa lähempääkin :). Mitta pitänee valmistaa vielä tabletia!

Vastaa
Jenvi 2.12.2018 - 11:52

Kuuluuko tätä säilyttää jääkaapissa, jos tekee joulua varten valmiiksi? Vai säilyykö huoneen lämpöisessä tilassa?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.12.2018 - 14:25

Täytyy lisätäkin tuohon reseptiin; säilyy jääkaapissa 2-3 viikkoakin :).

Vastaa
Sari Atula 3.12.2018 - 17:39

Saanko tätä joululahjaksi vai pitääkö alkaa itse valmistamaan…?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.12.2018 - 21:14

Jos oikein kovasti toivot, niin eiköhän sitä saada sinne ajautua 😉

Vastaa
Glotter-Bäckerin 7.12.2018 - 13:43

It’s Fudge-time!! Joulukuu tarkoittaa meilläkin fudgea, olen jo kaksi satsia tehnyt viemisiksi. Eka oli aronia-appelsiini ja toinen mustikka-saksanpähkinä. En osaa sanoa, kumpi oli parempi? Ehkä sittenkin se viime joulun aronia-suolapähkinä oli paras?

Kokeiluun on myös menossa Ruokakonttuurin vegaaninen fudge. Aloitin varovasti ja tein 50:50 fudgea jatkamalla kuohukerman loppua kaurakermatölkillä. Tuli muuten todella hyvää! Sain siitä jopa vahingossa sellaista murenevaa. Seuraavaksi siis kokeiluun täysvegaani fudgis.

Tää suklaaton aidon fudgen ohje kuulostaa hyvälle ja täytyy kokeilla, erityisesti inkivääri versio!
Olen tehnyt tähän asti fudgea sillä sun luotto-ohjeella, mihin tulee suklaata. Ja aina ilman lämpömittaria 😉 Mutta tätä suklaatonta vois kokeillä myös. Sokerin huumaavasta määrästä huolimatta, se taitaa olla jähmettymisen salaisuus? Mä tykkään paahtaa fudgeen sokerin ensin pannulla, siis sulatan ja annan paahtua ruskeaksi, ja sitten lisään kerman. Tulee ihana poltetun sokerin maku!

Vastaa
K 18.12.2018 - 10:10

Hei. Kiitos reseptistä, nämä olivat aivan huippuhyviä! Tein toisen annoksen niin, että lisäsin lopuksi vielä pari teelusikallista raakalakritsijauhetta ja tuli tosi hyviä. Nämä menevät pukinkonttiin 🙂

Vastaa

Jätä kommentti