Koti Arkiruoka Sitrusrisotto (V, GF)
Sitrusrisotto. Vegaaninen. Gluteeniton

Kaupallinen yhteistyö Fiskars

Olkaa hyvä, aivan mahtavan makuinen risotto, johon yhdistelin erilaisia sitrushedelmiä ja makumaailmasta löytyy näihin sopien myös fenkolia sekä salviaa ja timjamia.
Taitaa kuulkaa vielä olla ihka ensimmäinen risottoreseptini blogin puolella!

Sitrussesonki on parhaimmillaan juuri nyt! Senpä vuoksi innostuin hakemaan risottoon makuja sitruksien puolelta. Erilaiset sitrushedelmät tuovat kukin omaa makuprofiiliaan annokseen. Kauniin punaisten veriappelsiinien ja pinkkien verigreippien ansiosta risotto olisi myös aika täydellinen ystävänpäiväateria.

Risotossa on usein mielestäni samanlaista problematiikkaa kuin sosekeitoissa. Ne ovat hyviä, mutta muutaman lusikan jälkeen sitä jo kyllästyy. Mieli kaipaa erilaisia tekstuureja, jotta ruoka pysyy kiinnostavana. Tähän sitrusrisottoon tekstuuria antaa päälle lisättävät appelsiinin/veriappelsiinin lohkot, mutta sitäkin enemmän tuo mahtavan makuinen ja nopeasti valmistettava cashew-”parmesan”. Cashew-parmesan ei tietenkään aivan parmesanilta maistu, mutta ei tarvitsekaan. Se vain on todella hyvää ja umamista. Kun cashewpähkinöitä ei jauha aivan jauheeksi, niin pienet sattumat tuovat myös sitä purutuntumaa.

Risotto onkin muuten täysin vegaaninen, mitä ei kyllä mausta huomaisi! (No valkoviinistä en täysin varma ole, mutta en ryhtynyt turhantarkkaan syyniin.)

Monet myös saattavat pitää risottoa vaikeana – ainakaan, jos on yhtään seurannut Master Chef Australiaa. Kuitenkin jopa Markus vieressä valmistusta katsellessaan totesi, että hänkin osaisi tehdä risoton – tuohan on helppoa. Vaikeus lähinnä perustuu risoton oikeaan rakenteeseen, josta ammattilaisilla on hyvin tiukkoja mielipiteitä.

Risoton valmistuksesta teki erittäin helppoa myös hyvä paistinpannu, johon ei muuten tartu ruoka kovallakaan lämmöllä paistaessa! Nyhtökaurapastan ohessa syksyllä kerroinkin jo Fiskarsin valurautapannuista, jotka on käsitelty Fiskarsin itse kehittämällään Thermium-mineeraliseoksella. Käsittelyllä saadaan aikaan tarttumaton pinnoite. Sen muuten huomaa ihan vaan kaatamalla vaikka loraus vettä pannulle. Vesi muodostaa pieniä pisaroita pohjalle.
Jos valurautatuotteet tuntuvat turhan painavilta arkikäyttöön, niin nyt tällä samalla myrkyttömällä ja muovittomalla Thermium-mineraaliseoksella on käsitelty myös Fiskars Norden Steel-sarjan ruostumattomasta teräksestä valmistetut paistinpannut, kattilat ja keittokasarit.

Fiskarsin sietäisi saada Thermium-käsittelystä jonkinlainen innovaatiopalkinto (yritin etsiä googlesta, olisiko jo saanut..). Teflonia ei enää tarvita! Aiemmin on pitänyt valita, että teflon vai teräs. Teflon estää ruokaa tarttumasta pannuun, mutta on myrkyllistä naarmuttuessaan. Teräsastiat taas ovat helppoja – niitä voi käsitellä lusikoilla ja muilla metallislla välineillä, mutta niihin tarttuu ruoka helposti. Thermium yhdistää molempien parhaat puolet :). Plussana vielä, että Norden Steel teräspannut kestävät uuniakin aina 240 asteeseen saakka.

On aivan pakko sanoa, että tällä pannulla, kuten myös kattilalla, on aivan unelmaista kypsentää ruokaa. Tiedätkö, sellainen samanlainen tyydyttävä tunne, kun saa leikata tomaattia oikein terävällä veitsellä. Ah, kyllä ruoanlaitto sujuu.


Ja nyt risottohommiin!


Sitrusrisotto – resepti

Voit vaihdella sitrushedelmiä keskenään saatavuuden mukaan. Esimerkiksi veriappelsiinin sesonki on niin lyhyt, että korvaa se tarvittaessa verigreipillä.

Jos et löydä salviaa, voit yhtä hyvin käyttää pelkästään timjamia.

Tarvitset

1 fenkoli
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2-3 rkl oliiviöljyä
1/3 nippu tuoretta salviaa
3 rkl tuoretta timjamia
300g risottoriisiä (n. 3dl)
1dl kuivaa valkoviiniä
½ sitruunan mehu
½ verigreipin mehu ja kuoriraaste
½ appelsiinin mehu ja kuoriraaste
½ veriappelsiinin mehu ja kuoriraasta
1 l kasvislientä (1 litra vettä + 2 kasvisliemikuutiota)
½ dl kaurakermaa (ei pakollinen)
½ dl cashew-parmesania (ohje alla)
suolaa maun mukaan – itse lisäsin n. ½ tl


Cashew-parmesan

1 dl cashewpähkinöitä (käytin itse osittain suolattuja cashewpähkinöitä mukana)
2 rkl ravintohiivahiutaleita
1/3 tl suolaa

Tarjoiluun

veriappelsiinin/appelsiinin lohkoja
tuoretta salviaa/timjamia
cashew-parmesania
hyvää oliiviöljyä
mustapippuria

Valmistusohjeet

  1. Laita heti aluksi kasvisliemi kattilaan ja laita levylle miedolle lämmölle, jotta se ehtii kuumentua, kun sitä myöhemmin tarvitaan.
  2. Valmista cashewparmesan. Mittaa pähkinät, ravintohiivahiutaleet ja suola tehosekoittimeen ja jauha suht hienoksi. Itse tykkään jättää hieman rouheutta, jotta se tuo myöhemmin annokseen myös tekstuuria.
  3. Hienonna fenkoli pieneksi silpuksi. Kuori sipulit ja hienonna nekin hienoksi silpuksi.
  4. Kuumenna isolla paistinpannulla 2-3 rkl oliiviöljyä. Lisää fenkoli-ja sipulisilppu. Kuullota näitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.
  5. Revi salviaa pienemmäksi ja lisää se pannulle. Lisää myös timjami.
  6. Lisää risottoriisit. Paista hetki riisiä pannulla (n. 2 min), kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi.
  7. Kaada pannulle valkoviini ja anna sen kiehahtaa pois. Lisää sitten sitrushedelmien mehut ja kuoriraaste. Pyörittele riisejä paistinpannussa lastalla.
  8. Kun nesteet ovat haihtuneet pannulta, ala lisäillä lämmintä kasvislientä n. 1dl annoksina riisin joukkoon. Liemi kuuluu lisätä osissa, jotta ei saada aikaan riisipuuroa. Hämmentele hiljakseen risottoa lastalla koko ajan. Kun edellinen kasvisliemi on haihtunut/imeytynyt ja risotto on taas kuivaa, lisää seuraava kasvisliemisatsi. Jatka tätä, kunnes risottoriisi on al dente (eli ei rusahda hampaiden välissä, mutta tuntuu kuitenkin kiinteältä eikä puurolta).
  9. Sammuta liesi. Sekoita joukkoon cashewparmesan ja kaurakerma (ei edes välttämätön). Mausta vielä suolalla.
  10. Leikkaa appelsiinista/veriappelsiinista lohkoja. Lisää risottoannoksien päälle näitä lohkoja, sekä tuoretta salviaa ja/tai timjamia ja reilusti vielä cashew-parmesania. Nauti!

PS. Nauti todellakin heti. Älä jää kuvaamaan – risotto ei pidä siitä, että sitä seisotetaan :D.

Jäikö nälkä?

11 kommentit

Kati 6.02.2019 - 00:41

Ihana ja maukas risotto tuli. Kiitti jälleen hyvästä reseptistä!
Minkä kokoinen paistinpannu noissa kuvissa? Harkitsen sen ostamista.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.02.2019 - 10:27

Kiitos Kati, mukava kuulla! 🙂 Mulla on käytössä 26cm pannu, minkä olen kokenut olevan parhaan kokoinen 2-4 hengen annoksiin kokkaamisessa.

Vastaa
Anu 9.02.2019 - 09:45

Tehtiin tätä eilen illalla! Oli ihanan raikkaat ja samalla täyteläiset maut. Puolisoni käytti tavallista parmesania ja minä vegaanista. Kiitos maukkaasta reseptistä!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 9.02.2019 - 19:29

Kiva, että maistui! 🙂

Vastaa
Eva 9.02.2019 - 10:57

Risotto onnistui täydellisesti! Kiitos tosi hyvästä reseptistä jälleen kerran 🙂 Risotto sopi myös hyvin yhteen timjami-sitruunankuorimaustetun uunilohen kanssa.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 9.02.2019 - 19:29

Kiitokset! 🙂 Mmm, kuulostaapa hyvältä – taatusti sen parina just hyvä pari!

Vastaa
Karoliina 18.04.2020 - 10:09

Suuri kiitos vastauksestasi! Siitä olis apua. Harkitsen uudelleen vielä tuota valurautapannua. 🙂

Vastaa
Hannele 18.02.2019 - 18:47

Aivan täydellinen risotto, raikas, maistuva, kiitos taas tästäkin ohjeesta!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 19.02.2019 - 20:32

Voi kiitos Hannele! Upeaa, että maistui niin hyvin 🙂

Vastaa
Karoliina 14.04.2020 - 20:01

Moikka,
Kuumeisesti etsin parasta paistinpannua kotikäyttöön. Teflon pannut tosiaan kestävät sen 2vuotta tai alle ja nyt haluaisin hankkia pitkäikäisen pannun. Onko kyseinen paistinpannu ollut sinulla vielä käytössä ja oletko vielä ollut tyytyväinen? Olisiko sinulla vinkata omasta mielestäsi paras paistinpannu?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.04.2020 - 13:49

Hei, tämä pannu on ollut mulla edelleen käytössä ja on kuin uusi :). Pohja ottaa jonkin verran helposti tummaa väriä, mutta se lähtee hyvin helposti kun kevyestikin teräsvillalla sitä puhdistaa. Se näyttää yhä kuin uudelta ja pinnoite on yhtä hyvin toiminut – eli ei tartu ruoka kiinni. Mun aivan lempparipannu on kuitenkin ollut Fiskarsin pinnoitettu valurautapannu – se on painava, mutta se on ollut mulla pitkään lähes päivittäisessä käytössä, ja pinnoite on pitänyt pintansa, eikä siihen tartu mitään tummia kohtia lainkaan niin helposti. Kumman tähänsä näistä (tämän tai valurautapannun) voisin kyllä hankkia uudestaankin päivittäiseen käyttöön teflonin tilalle. Hiiliteräspannuja en itse hankkisi, koska niissä on omat hankaluutensa.

Vastaa

Jätä kommentti