Kaupallinen yhteistyö Food Market Herkku ja Indieplace

Kesä on oikea raaka-aineiden kulta-aika. Riemunkirjavat tuoreet hedelmät, marjat, vihannekset ja muut kasvikset valloittavat yltäkylläisyydessään torit ja kauppojen HeVi-osastot. Kun pääsee talven juureksista, tuontikasviksista ja tölkkiruoasta siirtymään tuoreisiin, pääosin kotimaisiin raaka-aineisiin, niin on siinä yks jos toinen ruoanrakastaja aivan hurmoksissa. Ajatella nyt makeaa kotimaista mansikkaa, varhaisperunaa, herneitä, kirsikoita, makeita tomaatteja.

Food Market Herkun, joka on postauksen ja juhannusmenun kaupallinen yhteistyökumppani, on juuri palkittukin vuoden 2020 parhaasta HeVi-osastosta. Food Market Herkku keskittyy tänä kesänä erityisen paljon tarjoamaan ja nostamaan esille kotimaisia raaka-aineita, suosien pienviljejöiden tuotteita. Juhannusmenun suunnittelinkin poimien erityisesti näitä kotimaisia läheltä tulleita satokauden kasviksia ja hedelmiä.

Juhannusmenu

Kotimaisuus ja lähiruoka ovat aina vain enemmän nostaneet merkitystään ostosvalinnoissani. Kesällä se on ainakin suht helppoa hedelmien ja vihanneksien kanssa, kotimaisen sadon kypsyessä. Kesäaikana kotimaiset vihannekset ja hedelmät ovat todennäköisesti ekologisin vaihtoehto, mutta vielä tärkeämpänä seikkana koen kotimaisen viljelyn tukemisen. Ja kun ruoka tulee läheltä, tai ainakin Suomesta, niin ei tarvitse kuskata Suomeen kasviksia niiden ollessa vielä raakoja, vaan saadaan ruoka lähes pellolta pöytään, jolloin vihannekset ja hedelmät saavat kypsyä huippuunsa ennen niiden keräämistä. Eli maku on parhaimmillaan. Esimerkiksi kotimaiset kesän tomaatit ovat melkein kuin hedelmiä – niin makeita.

Kuinkakohan harvinaistapaus olen, mutta tykkään oikein todella paljon käydä hyvin varustelluissa ja kauniisti jäsennellyissä ruokakaupoissa ja herkkupuodeissa fiilistelemässä ja viettää siellä aikaa. Viihtyisässä ruokakaupassa käynti ilman kiirettä on itselleni jopa rauhoittava hetki. Viimeistään kaupassa raaka-aineiden ympäröimänä muotoutuukin lopulliset ajatukset reseptiikasta. Ruokakaupat ovat siis yksi luovuuden lähde.

Food Market Herkku on kyllä ruokakauppojen ykkösiä, sellainen, johon mielellään menee vain viihtymään, ideoimaan tutkailemaan, mitä kaikkea onkaan tarjolla, eikä vain tukka putkella ostoslistaa suorittamaan. Se leipätiski.. Ah! Ja juustotiski! Yltäkylläinen hedelmä- ja vihannesosasto.. Tuntui kuin olisi suurella torilla käyskennellyt (Herkku ei suinkaan turhaan nimitä heidän hevi-osastoaan Farmers Marketiksi). Pääsee helsinkiläinenkin hypistelemään kaikenlaisia pieniä purnukoita ja varrellisia nauriita ja fenkoleita kulkematta sen kauemmas. Ja toisaalta Helsinkiin päin muualta kulkiessa kannattaa kyllä Herkun valikoimaan tutustua ihan vaikka jo sen visuaalisuuden vuoksi.

Food Market Herkulta löytyy nykyään myös verkkokauppa, josta tilata tuotteet kotiin. Alennuskoodilla SAARA5 saat Herkun verkkokaupasta viiden euron alennuksen.

Juhannusmenu

Juhannusmenu

Ennen kuin päästän sinut kaavailemani juhannusmenun pariin, niin vinkkaan vielä, että Herkusta löytyy nyt myös esimerkiksi käteväksi tuliaiseksi sopiva juhannuskassi – kolmessa eri koossa 9,90-19,90 hintaan. Sinne on valmiiksi valikoitu kotimaisia raaka-aineita ja huippukokki Eero Vottosen tekemä reseptivihko kesää varten. 


Satokauden Juhannusmenu

Juhannusmenu

Juhannusmenu

Juhannusmenu  

Koko menun valmistamalla saat erittäin hyväksi ja toimivaksi havaitun kokonaisuuden. Voit toki valita vain joitakin tästä menusta omaan juhannuspöytääsi tai totta kai muuhunkin kesäkäyttöön. Suunnittelin reseptit melko yksinkertaisiksi, niin että mausteet vain tukisivat sesongissa olevaa herkullista pääraaka-ainetta, jonka oma maku sitten pääsisi edukseen.  Irtomyynnin leivät ja juustot voi tarpeen mukaan jättää pois/vaihtaa muuhun, jolloin menu on täysin vegaaninen ja gluteeniton.

Menusta riittää neljälle. Itselläni meni koko menun valmistamiseen kaksi ja puoli tuntia yksinään, mutta apukäsien kanssa menu valmistuu vielä nopeammin. 

Kaikki voi valmistaa samanakin päivänä, mutta suosittelen etukäteen yhtä tai kahta päivää aiemmin tehtäväksi:

  • Mansikoiden marinoiminen
  • Tomaattisalaatin valmistaminen

Yllä olevat paranevat tekeytyessään. Muuta mitä voit tehdä etukäteen (1-2 päivää aiemmin):

  • Pavlovan marengin (Jos on kovaa hellettä tiedossa, niin valmista vasta samana päivänä, ettei pääse kosteassa ilmanalassa vettymään)
  • Perunoiden keittäminen perunasalaattia varten
  • Nektariinien grillaaminen vihersalaattia varten
  • Myös kaikki kastikkeet voi sekoittaa valmiiksi seuraavaa päivää varten
  • Pähkinät paahtaa
  • Pavlovan kermavaahtotäytteen voi valmistaa valmiiksi.

Juhannusmenu. Perunasalaatti

Savustettu perunasalaatti

Kotimaiset varhaisperunat – ei siinä paljoa muuta kesällä tarvitsisi syödäkään! Niiden savustaminen aina vaan toimii ja antaa ihan uutta makua vielä. Kastikkeeksi sekoitin perinteisen raikkaan öljy-viinietikkakastikkeen, jota tuunasin vähän kuusenkerkkäsiirapilla.

1kg (Rymättylän) varhaisperunoita

1/3 dl oliiviöljyä
¼ dl sherryviinietikkaa tai punaviinietikkaa
1 rkl kuusenkerkkäsiirappia (tai vaahterasiirappia)
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
1 rkl kokojyväsinappia
kourallinen tuoretta tilliä

  • Pese perunat. Keitä ne kypsiksi. Savusta perunat keittämisen jälkeen n. 20 minuuttia savustimessa. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja sekoita savustettujen perunoiden joukkoon.
  • Tarjoile lämpimänä tai viileänä – molemmat maistuvat.

Juhannusmenu

Grillattu nektariini-pistaasisalaatti

Vihersalaattia tarvitaan isompiin menukokonaisuuksiin aina! Nektariinia ei Suomessa kasvateta, mutta on se vaan hyvin, hyvin maukas hedelmä, jonka satokausi on juuri nyt.

100g valitsemaasi salaattia
kourallinen basilikanlehtiä
5 nektariinia
n. ½ dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
n. 3 rkl oliiviöljyä ja 3 rkl mansikkabalsamicokastiketta kastikkeeksi TAI jos jaksat, niin suosittelen valmistamaan raparperivinegretteä

  • Halkaise nektariinit. Poista kivi. Grillaa leikkauspinnan puolelta, kunnes nektariinit saavat grilliraidat ja pehmenevät.
  • Paahda pistaasipähkinöitä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne tuoksuvat. Sekoita salaattiainekset keskenään.
Juhannusmenu. Tomaattisalaatti

Tuore tomaattisalaatti

Uusin ihastukseni; sitruunatimjami! Miten tuoksuva ja raikkaan makuinen yrtti. Kotimaisten tomaattien satokausi käy parhaimmillaan ja paranee vielä loppukesää kohti. Tähän vuodenaikaan tomaattien paahtaminen on melkein niiden haaskuuta, ainakin niiden kaikista maukkaimpien – tuoreena parasta!

4 kpl kotimaisia pihvitomaatteja
kourallinen keltaisia ja oransseja kirsikkatomaatteja
2 valkosipulinkynttä
2 rkl vadelmaviinietikkaa (tai muuta hedelmäistä viinietikkaa)
oliiviöljyä, suolaa, pippuria
n. 3 rkl sitruunatimjamin lehtiä

  • Viipaloi tomaatit siivuiksi. Halkaise kirsikkatomaatit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.
  • Asettele tomaatit lautaselle ja lorottele päälle viinietikkaa, öljyä, suolaa ja pippuria ja viimeiseksi vielä sitruunatimjami.

Juhannusmenu. Grillatut munakoisot

Grillatut munakoisosiivut

Grillattu munakoiso on myös suurinta herkkuani. Suomalaisen munakoison sesonki on kesällä. Sen kanssa sopi erittäin hyvin minttu-juustokuminaöljykastike ja päälle vielä rouskuvia pinjansiemeniä ja vähän fetajuustoa tai vegaanista fetaa.

1 iso munakoiso
oliiviöljyä grillaamiseen
suolaa


1/3 dl oliiviöljyä
½ sitruunan kuori ja puristettu mehu
½ tl juustokuminaa
kourallinen tuoretta minttua

¼ dl pinjansiemeniä
5 valkosipulinkynttä
fetajuustoa/vegaanista fetajuustoa

  • Siivuta munakoiso pitkittäin tai poikittain. Sivele grilliparila oliiviöljyllä ja grillaa munakoisot siivut molemmin puolin. Rouhi suolaa molemmille puolille grillauksen aikana.
  • Sekoita kastiketta varten oliiviöljy, sitruunan kuori ja mehu, juustokumina sekä kourallinen hienonnettua minttua.
  • Paahda pinjansiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla, kunnes ne saavat kultaista väriä. Siirrä sivuun. Kuori ja siivuta valkosipulinkynnet. Paista niitä öljyssä pannulla keskilämmöllä, kunnes ne alkavat tuoksua. Siirrä sivuun.
  • Kaada grillattujen munakoisosiivujen päälle minttuöljyä, ripottele pinjansiemeniä ja valkosipulit. Murustele päälle vielä fetajuustoa.

 

Leipä, juustot ja hilloke

Paljoa reseptiä ei tarvita. Food Market Herkun leipä- ja juustotiskit ovat taivaallisia. Juustot kuuluvat herkuttelu- ja juhlahetkiin, mutta herkkuleipä myös meidän päivittäiseen elämään. Juustotiskiltä kävin kyselemässä kotimaisen juustontuottajan sekä kovaa, että pehmeää juustoa. Valitsin myyjän suosittelemat juustot ja molemmat olivat aivan superherkullisia; Herkkujuustolan tryffelipunaheidi ja voimakkaampaa kotimaista Port Salut-juustoa. Hillokkeita voi tietysti valmistaa itsekin esimerkiksi raparperista tällä hetkellä, mutta kun ihan kaikkea ei kuitenkaan voi/ehdi tehdä itse, niin nappasin hyllystä itselleni uudet tuttavuudet; Vavesaaren tilan raparperi- ja viherherukkamarmeladit.

 

Savustettua/loimutettua kalaa tai grillattua savutofua/kaurapalaa

Ei paljoa tarvitse reseptiä. Tofun grillauksessa on hyvä huomioida, että tofusiivut tulisi ensin kuivata talouspaperilla painon alla, jotta suurin osa kosteudesta poistuu pois ja näin tofu on helpompi grillata.

Juhannusmenu. Pavlova

Seljankukka-mansikkapavlova

Seljankukkamehutiiviisteestä tai seljankukkasiirapista tulee ihan hurmaava, kukkaisen kesäinen maku mansikoille – ah! Ja nämä yhdistettynä pilvimäiseen rapsakkaan marenkiin. Mansikat kannattaa marinoida mahdollisimman ajoissa, mieluiten 1-2 päivää etukäteen.

Pavlovan voit valmistaa joko vegaanisesti tai kananmunista. Molemmat ovat yhtä helppoja. Ymmärrän, jos juuri juhannuspöytään ei uskalla ensikertaa lähteä kokeilemaan vegaanista marenkia, mutta se kyllä onnistuu (ainakin GoGreenin kikherneistä).

Seljankukalla marinoidut mansikat

500g mansikoita
½ dl seljankukkamehutiivistettä tai seljankukkasiirappia
½ dl vettä

Marenki

Yhden kikhernetölkin/purkin liemi – n. 1,5 dl TAI 4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
½ rkl sitruunamehua/vaaleaa balsamicoa
½ sitruunan raastettu kuori

Täyte

2½ dl kauravispiä (sopivan jämäkkä tähän tarkoitukseen)
n. 1 dl soijarahkaa
½ dl seljankukkasiirappia tai pari tl seljankukkamehutiivistettä
1 sitruunan raastettu kuori
(jos kaipaat lisää makeutta, niin lisää sokeria makusi mukaan)

  • Marinoi ensin mansikat. Halkaise mansikat. Sekoita ne seljankukkamarinadin kanssa ja jätä jääkaappiin maustumaan.
  • Vatkaa kikherneliemi tai kananmunan valkuaiset paksuksi vaahdoksi. Kun vaahto muuttuu moussemaiseksi ja jämäkähköksi, lisää joukkoon sokeri vähitellen kaataen ja samalla vatkaten. Lisää sitruunamehu ja sitruunankuori. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on kiiltävää ja siihen jää teräviä huippuja vatkainta vaahdosta poisottaessa. Marenkivaahdon tulee pysyä myös kiinni kulhossa, kun sen kääntää ylösalaisin.
  • Öljyä leivinpaperi. Muotoile marenki lusikalla tai nuolijalla ympyrän malliseksi keoksi, jonka keskelle jää iso kraateri täytteitä varten. Kypsennä marenkia 120 asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Tämän jälkeen sulje uuni ja jätä uuniluukku raolleen. Jätä marenki vielä 30 minuutiksi uuniin.
  • Vatkaa kauravispi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon soijarahka ja sitruunankuoriraaste sekä seljankukkamehu tai -siirappi. Täytä pavlova tällä vaahdolla.
  • Lisää mansikat päällimmäiseksi. Tarjoile.

 

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Farfalle 17.06.2020 - 13:52

Tuohon juhannuspöytään haluaisin istua, mitkä herkut ja maisema!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.06.2020 - 13:56

Voi kiitos! Tervetuloa 😉

Vastaa

Jätä kommentti