Niin paljon kuin ilmastouutiset ovat minua ahdistaneet ja niin paljon, kun olen lentämisestä soimannut itseäni ja jakanut tuskaani sosiaalisessa mediassa, niin en silti voisi olla onnellisempi lähdöstä Nepaliin kolmen viikon vaellukselle (kyllä, taas sinne – tällä kertaa kaveripariskuntamme kanssa). Paradoksaalista.. No, itseäni lohduttaakseni se seuraava suunniteltu kaukomatka on siirretty tulevaisuuteen enää yhtään enempää hiilidioksidipäästöjäni kasvattamasta tältä lukuvuodelta.

En tiedä, missä vaiheessa elämästä on yhtäkkiä kadonnut kaikki tunnit? Missä vaiheessa minusta tuli se ihminen, joka valittaa iltaisin olevan väsynyt ja lösähtää katsomaan telkkaria? Vaikka itse töissä onkin todella mielekästä ja motivoivaa ja aina 110% keskittymässä, niin ei vapaa-aikana olekaan enää lainkaan samanlaista energiaa puuhailla kuin opiskeluaikoina – jolloin olin todellinen väsymätön multitaskaaja. Pehmeä sohva upottaa nykyään liian syvälle uumeniinsa, ja tälläkin hetkellä pitäisi tärkeitä päätöksiä tehdä tulevista työpaikoista pään samalla lyödessä täysin tyhjää.

Intialaiset samosat. Vegaaninen

Yksi parhaimmista keinoista pysyä järjissään ja energisenä on päästä aika ajoin vaeltamaan, oli se sitten Lappiin tai Nepaliin. Kummassakin viehätyksensä. Nepal se vain on sopivan helppo kohde päästä totaalisesti irti kaikesta ja toteuttaa pitkän pitkiä vaelluksia. Tietää saavansa katon pään päälle yöksi ja jotakin suuhun pantavaa. Haaste sen sijaan löytyy vaelluksen pituudesta, korkeudesta, luonnonoloista, alkeellisista oloista, kutiavasta päänahasta (viimeksi 10 päivää ilman suihkua), sekä rinkan painosta. Kännykän voi jättää vaikka koto-Suomeen, koska mitäpä sillä siellä lentovaihtoa lukuun ottamatta tekisi? Pelaisi vanhaa kunnon matopeliä korkeintaan. Eipä nimittäin ole edes perinteistä matkapuhelinverkkoa käytössä. Tuhat metristen lumihuippujen lomassa kävellessä tuntuu kodin murheet ja ulkomaailma noin muutenkin hyvin kaukaisilta – tai siis, eihän niiden olemassa oloa edes muista. Saa todella keskittyä vain fyysiseen jaksamiseen.

Johan tuli liipattua kahta raskasta aihetta ruokablogissa (uupumusta ja ilmastoa). Selittänee myös samalla hieman tätä verkkaisempaa postaustahtia. Nyt äkkiä itse samosoihin.

Samosat. Vegaaninen

Käsi ylös, jos et ole koskaan syönyt samosoja? Noniin, tiesin, yhtään kättä ei noussut. Voi nousiko sieltä varovainen yksi? Samosoja eli intialaisia täytettyjä pasteijoita löytyy niin ikään myös Nepalista, ainakin Kathmandun kaduilta, mutta riisutumpia versioita myös vaellustuvista. Rapea ulkokuori, jonka sisältä paljastuu pehmeä, mausteinen – yleensä perunapohjainen – curry koukuttaa joka kerta. Mmm, suoraan öljykattilasta nostetut samosat.. <3 Terveellisempi versio valmistuu myös uunissa, mutta kerrankos jos samosojen näpertelyyn lähtee, niin kyllä ne sitten kannattaa alusta loppuun saakka tehdä sääntöjen mukaisesti ;). Pientä näpertelyähän homma vaatii, mutta siitä voi tehdä samalla yhteisen puuhasteluhetken perheen tai kavereiden kanssa.

Ainiin, lupasin joskus kirjoitella Nepalista enemmän. Postaus on kirjoitettu, mutta matkapostausten jakaminen on mietityttänyt viime aikoina vähän turhan paljon…


Samosat – resepti

Intialaiset samosat. Vegaaninen

n. 12 kpl

Tarvitset

Taikinaan

5 dl vehnäjauhoja
2 dl kikhernejauhoja (voit korvata vehnäjauholla, mutta saat kikhernejauholla paremman maun)
1 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
n. 1½ dl lämmintä vettä – lisää tarvittaessa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon öljy ja vesi ruokalusikallinen kerrallaan vaivaten taikinaa käsillä. Työstä taikinaa käsissä, ja lisää vettä teelusikallinen kerrallaan, jos taikina on liian kuivaa. Taikina on sopivaa, kun siitä saa kasassa pysyvän, kiiltävän pallon, joka ei kuitenkaan ole liisteriä ja tartu sormiin. Kääri taikina kelmuun täytteen valmistuksen ajaksi (n. 30 min).

Täyte

Käytä täytteenä intialaista perunacurrya!

paistamiseen runsaasti rypsiöljyä

Valmistusohjeet

  1. Kun taikina on levännyt, kauli siitä iso, melko ohut levy. Tee n. 15 cm halkaisijan kokoisia, ympyrän muotoisia paloja. Käytä tähän esimerkiksi syvää kulhoa muottina. Nostele ympyrän keskellä hieman perunacurrya ja taittele samosa puolikuun malliseksi. Toinen tapa, ehkä se oikeampi tapa, on halkaista ympyrä veitsellä kahtia ja lisätä täytettä puolikuun keskelle. Taittele sitten puolikuusta kartio ja painele reunat tiukasti kiinni.
  2. Lämmitä öljy paksussa padassa, n. 180 asteiseksi, ja nostele samosat öljyyn paistumaan – käännä puolessa välissä, jotta kypsentyvät toiseltakin puolelta (n. 2min/puoli).
  3. Terveellisemmän version saat voitelemalla samosat öljyllä ja paistamalla niitä 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Intialaiset samosat. Vegaaninen

Jäikö nälkä?

12 kommentit

Lartsa 3.11.2018 - 10:37

Kuulostaa ihanalta reissulta! Ja se jo on hyvä, jos maksaa ne vapaaehtoiset päästökompensaatiot lentämisestä. Se on enemmän kuin moni tekee 🙂 tekisi mieli testata reseptiä, mutta oon niin vellihousu uppopaistamisen kanssa..

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.11.2018 - 16:13

Onneksi päästökompensaatioilla voi saada ehkä vähän paremman omatunnon – ehkä sillä rahalla jotakin saa kompensaatioksi.. 🙂 Voit myös testata uunissa! Ja ei se uppopaistamainen vaikeaa ole. Voi myös aloittaa kokeilun paistamalla paistinpannulla runsaahkossa öljymäärässä, niin ajaa samaa asiaa :).

Vastaa
Elina 12.11.2018 - 17:53

Moikka, samosat on tuttuja reissuilta ja etnisistä supermarketeista sekä ravintoloista. Meinasin just tällä viikolla alkaa vääntämään empanadoja ja tästä tulikin mieleeni että mikä ero itseasiassa on samosalla ja empanadalla? Onko vaan maanosa-termi ja täytteen tyypilliset mausteet tiedätkö?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.11.2018 - 04:41

Empanadataikinoissa käytetään välillä enemmän rasvaa, mutta osassa ei niin paljoa. Enemmän kyse on vain samasta pasteijasta eri tavalla maustettuna – kullekin maalle ominaisesti :). Vähän kuin dumplingeille on oma nimensä joka keski-aasian maassa 😀

Vastaa
Anu 13.11.2018 - 09:23

Näistä tuli ihania! Kuoritaikina on todella maukas, ja samosat pysyivät hyvin suljettuina paiston aikana (paistoin omani uunissa). Melkein kaikkia raseptejäsi tulee testattua, ohjeesi ovat niin herkullisia!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.11.2018 - 04:39

Voi kiitos! :)) upea kuulla ja hauska, että innostuit niitä näpertämään.

Vastaa
Anna 1.02.2020 - 21:26

Nami! En ois ikinä jaksanu alkaa värkkäileen ellen ois syöny näitä Intiassa ja alko siks tehä mieli, mutta nämähän oliki yllättävän helppoja näperrellä ja paistaa uunissa. Ja maistui kaikille! Joku söi pelkkää täytettä ja sekin oli oikein kehuttua. Kun kerran ostaa nuo mausteet niin sittehän niitä on helppo käyttää

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.02.2020 - 19:39

Miten kiva, että jaksoit alkaa näpertää! 🙂 Haha, se on totta, että on näissä sen verran tekemistä, mutta kun on päässyt samosan makuun, niin niitä jaksaa ehkä tehdä sitten itsekin :D.

Vastaa
Maaret 1.06.2021 - 16:42

Voiko näitä pakastaa? Perunaruuat kun yleensä tuppaavat kärsimään jäädyttämisestä.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 1.06.2021 - 23:42

Mä oon kyllä pakastanut valmiita samosoja. Ihan totta, peruna ei yleensä kesä pakastusta.. en silti huomannut, että näille olisi käynyt kummempaa :o.

Vastaa
Ruusu 29.12.2021 - 20:00

Löysin tämän reseptin suolaisten leivonnaisten joukosta ja onneksi niin — olivat herkullisia! Kuoritaikina on mainio ja uunissa paistamalla tuli tosi hyviä, kun valelin reippaasti rypsiöljyllä ensin.

Ainoastaan määrät aiheuttivat hämmennystä. Oman talouteni juomalaseilla ympyröitä tuli 15 tai 16 kpl, mutta samosat päätyivät paljon pienemmäksi kuin näissä kuvissa esiintyvät, sellaisia gyozan kokosia. Paistoajan lyhensin myös sen myötä, olivat valmiita jo 22 minuutin kohdalla. Täytettä taas oli ainakin kaksi kertaa enemmän kuin olisi tarvinnut, kun tein curryn ohjeen mukaisten mittojen mukaan. Eipä tuo sinänsä haitannut, saatiin lisäksi toinen ateria pelkästä täytteestä. 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.01.2022 - 10:29

Hei, kiitos kommentistasi :). Tässä tuli hyviä tarkennusvinkkejä ja käytännönkokemusta. Luulen, että olen kuitenkin itsekin käyttänyt joko tosi isoa lasia tai pientä kulhoa ympyröiden leikkaamiseen. Ainakin koon puolesta samosat voisi olla hyvä leikata kulholla, eikä lasilla, ja niinpä nyt muokkasin tämän reseptiin. Samoin tuplasin taikinamäärän kokemuksesi perusteella. Muistaakseni itse tein aikoinaan juuri noin, että valmistin täytettä muuten vaan ruoaksi ja täytin lopusta samosoita, mutta jos haluaa tehdä pelkkiä samosoita, niin kommenttisi tähän on hyvä.

Vastaa

Jätä kommentti