Koti Jäätelöt Raparperijäätelö vadelmaraidalla (GF) – myös vegaaninen versio

Raparperijäätelö vadelmaraidalla (GF) – myös vegaaninen versio

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Raparperi-vadelmajäätelö

Raparperi-vadelmajäätelö surisi jäätelökoneessani pari kesää sitten ensimmäistä kertaa sinä aivan tajuttoman kuumana kesänä, kun pelkkä ajatuskin uunista sai kulmakarvat kärventymään ja hiki virtasi ihoa pitkin ihan jo kotona istuessaan. Eikä nukkumaan kyennyt kuin käymällä jäisessä suihkussa, jonka jälkeen oli kuivaamatta hypättävä sänkyyn ja toivottava, että ehtii nukahtaa ennen kuin se kylmä vesi vaihtuu iholta, ja taas ollaan lähtöpisteessä. Myöhemmin kuulin huomattavasti kätevämmän vinkin märän pyyhkeen alla nukkumisesta. Helle ei sovi mulle yhtään, mutta toisaalta siinä on myös hyviä puolia, kuten:

Voi hyvällä omatunnolla syödä jäätelöä purkkikaupalla, tai laittaa jäätelökone koetukselle. Toivon, ettei ihan yhtä hikisiä kesiä enää tulisi (siinä kuumuudessa on vaikea olla miettimättä, että onko tämä tulevaisuudessa normaali kesälämpötila, ja mitä se on sitten etelämpänä maailmassa). Jäätelö maistuu kuitenkin säällä kuin säällä :).

Lupaan tehdä pian jonkin raparperi-koostepostauksen, sillä raparperireseptejä on kertynyt kesien mittaa aivan tolkuton määrä.

Tuohon jäätelökoneettomaan kondensoitumaito-versioon raparperi istuu hyvin hapokkuudensa puolesta. Se taittaa oikein hyvin sen äklöimmän makean terän pois.

Niin ja kuvissa näkyy mustikoita, jotka viime hetkellä heitin sekaan, mutta parempaa oli ilman niitä.


Raparperijäätelö vadelmaraidalla – resepti jäätelökoneella

Alempana resepti ilman jäätelökonetta.

Tästä en ole kokeillut vegaanista versiota.

Tarvitset

2 dl kuohukermaa
2,5 dl maitoa
1 dl sokeria
4 keltuaista
ripaus kardemummaa
5 dl raparperin paloja + 1 rkl sokeria + 3 rkl vettä

  1. Lisää raparperinpalat kattilaan sokerin, kardemumman ja veden kanssa. Kypsennä, kunnes raparperi pehmenee ja nosta sivuun.
  2. Mittaa kerma ja maito kattilaan. Kiehauta ja poista levyltä.
  3. Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri paksuksi vaahdoksi (vispilää nostaessa kuviot pysyvät vaahdon pinnalla). Kaada ohuena vanana kerma-maitoseos keltuaisvaahdon joukkoon samalla kevyesti sekoittaen. Kaada tämä seos takaisin kattilaan. Kuumenna hiljalleen 82 asteiseksi ja poista välittömästi levyltä.
  4. Lisää raparperipalat joukkoon.
  5. Anna jäähtyä, ja laita jääkaappiin jäähtymään heti kuin mahdollista. Jäähdytä, kunnes jääkaappikylmää (yön yli mielellään).
  6. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella ja kaada jäätelökoneeseen.
  7. Kaada rasiaan ja sekoita vadelmakastike (alla) raidoiksi jäätelön joukkoon. Nosta pakkaseen.

Vadelmaraitaan

3 dl vadelmia
3 rkl sokeria
3 rkl vettä

  • Mittaa ainekset kattilaan ja lämmitä seosta sen verran, että saat sekoitettua vadelmat tasaiseksi kastikkeeksi.

Raparperijäätelö vadelmaraidalla – ilman jäätelökonetta

Raparperi-vadelmajäätelö

Tarvitset

1 tlk eli 400g keittämätöntä kondensoitua maitoa TAI kondensoitua kookosmaitoa
3-4 dl kaura-/soijakermaa

500g raparperin paloja (n. 1 litra) + 2 rkl sokeria + 6 rkl vettä
ripaus kardemummaa

  1. Lisää raparperinpalat kattilaan sokerin, kardemumman ja veden kanssa. Kypsennä, kunnes raparperi pehmenee ja nosta sivuun. Soseuta mielellään tasaiseksi sauvasekoittimella.
  2. Mittaa kondensoitu maito ja kerma kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos on paksua ja kuohkeaa.
  3. Sekoita raparperiseos vatkattuun kermaan.
  4. Kaada tämä seos rasiaan ja kaada päälle vadelmakastikkeesta (resepti yllä) raitoja.

Seuraathan blogiani jo:

Facebookissa

Instagramissa

Pinterestissä

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Teea 4.06.2020 - 20:51

Mikä noin yleisesti on suurin ero jäätelökoneella vs. ilman -resepteissä, paitsi että jäätelökoneen versio ei vaikuta yhtä rasvaiselta ja siinä on keltuaista? Oletko siis perehtynyt jotenkin näiden eri valmistustapojen ”kemiallisiin vaatimuksiin”?

PS. Sivuillesi on tullut joku bugi, eikä ainakaan Firefox eikä IE/Edge/mikälie salli enää sivun zoomaamista (Ctrl-nappi pohjassa hiiren rullalla esim. 80% kokoiseksi). Nyt kaikki tekstit on ihan hypersuuria ja joudun scrollaamaan koko ajan tekstiä lukiessani, eikä kuvista näe kuin puolet kerralla. :O Toivottavasti saat ongelman korjattua…

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 5.06.2020 - 15:49

Hei! Kiitos tuosta viimeisestä maininnastasi :). Tästä on yksi muukin aiemmin sanonut, ja olen silloin jo epätoivoissani yrittänyt korjata asiaa, ja nyt taas :D. Ärsyttäviä tuollaiset bugit, mutta nyt tietääkseni sain sen korjattua :). Kertoisitko vielä, toimiiko sinunkin koneella?
Juu, jäätelökoneella pystyy valmistamaan vähän trveellisempiä jäätelöitä. Mitä enemmän jäätelömassaan laittaa rasvatonta tuotetta, kuten jogurttia tai maitoa, tai mehuja tms, niin sitä hileisemmäksi jäätelö muuttuu, jos sen pakastaa noin vaan ilman konetta. Rasva ehkäisee hileiden muodostumista. Jäätelökoneella taas jäätelömassa sekoittuu koko ajan jäähtymisen/jäätymisen aikana, jolloin koneen mekaaninen sekoitus estää jääkiteiden muodostumista. Näin esim voidaan tehdä sorbetti ilman rasvaa. Sokeria kyllä siihenkin tarvitaan oikeanlaisen pehmeän koostumuksen saamiseksi. Jos meinaa kermavaahtoa jäädyttää, niin kyllä sekin hileytyy. Kodensoidussa maidossa on jotain niin tiivistä rasvaista ja makeaa, että se ehkäisee itsessään kiteiden muodostumisen – tästä en ihan ole perillä, miksi juuri kondensoitu maito kemiallisesti toimii noin. Mutta sait varmaan kiinni perusideasta? 🙂

Vastaa

Jätä kommentti