Kaupallinen yhteistyö Järvikylä

Höyryävä keitto japanihenkistä soppaa kaikilla lisukkeilla lämmittää ihanasti kylmenevillä säillä ♡.

Ramenia eli japanilaista nuudelikeittoa ovat Japanissa käyneet kehuneet, ja pitkään se on silti klassikkoruokana kokattavien listallani ollut. Parin testauskerran jälkeen olen tähän keittoon hyvin tyytyväinen. Lämmittävän maukas ja terveellinenkin keitto, joka ei ehkä aidon japanilaisen ramenin kriteerejä täytä, mutta mitä sitten, kun makunystyrät ilahtuvat. Vaihteluksi vähän erilainen aasialainen soppa, joka eroaa raskaammista kookos-ja currypohjaisista liemistä. Samalla kevyt, mutta täyteläinen.

Ramen-keitto. Vegaani, gluteeniton

Itse liemi on vartissa valmis ja vaihtelua voi tuoda erilaisilla lisukkeilla. Tähän laitoin valmiita nyhtökaurapyöryköitä, edamamepapuja, seesaminsiemeniä, suppilovahveroita ja pak choita.

Osa on saattanutkin jo huomata tämän uuden tuttavuuden vihannesosastolla? Ainakin oman lähikauppani hyllyille on löytänyt tiensä Järvikylän uutuus; pak choi eli pinaattikiinankaali.  Jo oli aikakin, kun joku keksi, että pinaattikiinankaalia kaivataan! Ainakin Aasiassa matkailleille pak choi on varmaan tullut tutuksi? Pak choi on pinaattia makumaailmaltaan muistuttava, mutta vahvempivartinen ja- lehtinen. Pak choi kypsentyy pannulla äkkiä jälkilämmössä ja varren kuuluu jäädäkin rapsakaksi.

Ramen-keitto. Vegaani, gluteeniton

Isäni ollessa töissä Japanissa tuli sieltä tuliaisiksi kaikenlaista jännittävää ruokakomeron täytteeksi. Japanilaisia makuja olen paljon jännittänyt, koska lopputulos on usein jotakin niin ihmeellistä, etten ole varma, onko se tosi hyvää vai tosi outoa. Dashiliemi eli kuivatusta tonnikalasta tehty jauhe ja siitä tehty liemi on ilmeisesti aidon ramen-keiton pohja. Dashi on kuitenkin omaan makuuni – no en nyt keksi mitään tarpeeksi hienovaraista sanaa kuvaamaan sitä, etten pidä siitä. Eikä se myöskään sovi kasvissyöjille. Japanin antimia olen oppinut kuitenkin fuusioimaan erittäin onnistuneesti hieman tutumpiin makuihin muualta Aasiasta. Ainesosalista on aasialaiselle ruoalle tuttuun tapaan pitkähkö, mutta ei sisällä juuri lainkaan pilkkomista, vaan lähinnä erilaisia kastikkeita, joita kaadetaan suoraan purkista sekaan.

Ramen-keitto. Vegaani, gluteenitonRamen-keitto. Vegaani, gluteeniton

Niinpä tämäkin ramen-keitto kokeilun myötä yksinkertaistui valmistutavassaan ja herkullistui makumaailmassaan, kun keittopohjaa sovelsi omaan makuuni sopivammaksi. Markus, joka on yleensä minua vielä enemmän vierastanut liian autenttisia japanilaisia ruokia, hotkaisi jättikulhollisen lämmittävää ramen-keittoa kehuen sitä.

Suosittelen käymään Järvikylän sivuilla katsomassa lisää pak choi-reseptejä. Olin todella otettu heidän pyytäessään minua valmistamaan useampia pak choi-reseptejä Järvikylän omaan käyttöön. Jos kalaa syöt, niin japanihenkinen teema jatkuu nopean lohivuoan muodossa. Löydät myös nopean chili-valkosipuli pak choi-lisukereseptin sekä pak choi-mangosmoothien. Jep, pak choi sopii smoothieenkin.


Ramen-keitto  – resepti

Ramen-keitto. Vegaani, gluteeniton

4:lle

Tarvitset

Liemeen

4 valkosipulinkynttä
1½ rkl inkivääriraastetta
2 rkl misotahnaa
1/2 dl soijakastiketta
1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl riisiviinietikkaa
2 rkl chilikastiketta (esim. sriracha/sambal oelek)
2 rkl tahinia
2 rkl seesamöljyä
1 litraa vettä + 2 kasvisliemikuutiota (Tai jos tiedät pitäväsi dashista, niin voit käyttää sitä kasvisliemen sijaan)

Keittoon

n. 200g täysjyvänuudeleita (gluteenittomaan versioon esim. ohutta kikhernespagettia -testattu ja toimii hyvin!)

1 ruukullinen Järvikylän pak choita
kourallinen siitakesieniä/suppilovahveroita
1 rkl seesamöljyä
1 pussillinen nyhtökaurapyöryköitä (tai paketti tofua/nyhtökauraa)
n. 2 dl edamamepapuja (eli soijapapuja)
tuoretta korianteria
seesaminsiemeniä

Valmistusohjeet

  1. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri. Mittaa kaikki liemiainekset kattilaan ja keitä 10 minuuttia keskilämmöllä. Lisää nyhtökaurapyörykät liemeen lämpenemään tai lämmitä ne erikseen pannulla/mikrossa.
  2. Keitä nuudelit toisessa kattilassa kypsäksi.
  3. Leikkaa pak choi irti ruukusta juuren tyvestä. Irrottele pak choin lehtiä toisistaan.
  4. Lämmitä pannulla seesamöljyä ja lisää sienet pannulle. Paista ne kypsäksi. Lisää pak choit kuumalle pannulle. Siirrä pannu heti sivuun ja anna pak choin kypsentyä pannun samalla jäähtyessä.
  5. Nosta jokaiseen kulhoon nuudelia, edamamepapuja, sieniä, pak choita ja kauho päälle ramen-lientä. Lisää päälle vielä seesaminsiemeniä ja korianteria.

Vinkki: Järjestä pieni keittobuffet eli kokoa täytteet eri kulhoihin pöytään ja annan kunkin lisätä niitä mielensä mukaan ramen-keittoonsa.

Gluteenittomaan keittoon käytä nyhtökauran tilalta esimerkiksi tofua.

Ramen-keitto. Vegaani, gluteeniton

Jäikö nälkä?

16 kommentit

Linda 6.11.2018 - 14:06

Uu tota lientä pitää kokeilla asap! Misotahnaa lukuunottamatta kaikki tarvikkeetkin löytyvät kaapista jo valmiiksi 😀 Näyttää superhyvältä.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.11.2018 - 21:11

Kiitos Linda! 🙂 Onneksi ainekset tosiaan on aika yleisiä. Ja misotahana säilyy oikeasti vuosia jääkaapissa, joten ei tarvitse pelätä, että menisi hukkaan, jos ei heti keksi sille jatkokäyttöä.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 6.11.2018 - 22:04

Nyt tulee jäkätystä, keraamista lusikkaa nimittäin ei käytetä Japanissa. Keitoillekin aseeksi annetaan vain puikot ja sitten hörppimään!

Mä en vehnävammaisena päässyt ramenien ja udojen maailmaan, mutta parempi puolisoni söi munkin ramenit ja kehui etenkin niitä ryppyisiä pieniä lounasluukkuja, joista höyryävät ramenkulhot tulvivat ulos 🙂 Liemen pohja oli yllättävän usein possupohjainen! Oltiin vähän häkeltynyneitä tarjottavan possun määrästä maassa, jossa luulin kulhoon uivan vain tofua ja kalaa. No, niitäkin kyllä löytyi varsin kiitettävästi!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 7.11.2018 - 06:25

Heh, ois voinu arvata että sieltä tulee nyt noottia 😀 Se voi olla just noin, eihän nuo lusikatkaan ole Japanista vaan Kiinasta :D. Suomessa voit sentään sitten valmistaa ramenia vaikka kikhernenuudeleista :). Mun vanhemmatkin on raportoinut Japanista siitä lihan määrästä.. ja uppopaistamisen määrästä.. Ja miten possua oli joka paikassa – varsinkin ramenissa. En olisi mäkään tätä arvannut, kun Japanista puhutaan terveellisyyden ja sushin maana. Kun lähdin opiskelemaan ramenin liemipohjaa, niin tosiaan possuliemeen keitetty ramen tuli myös hyvin usein vastaan.

Vastaa
maria 6.11.2018 - 22:27

Oohh täydellisen kuuloinen resepti! Pitääkin jo viikonloppuna testata.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 7.11.2018 - 06:21

Kiitos Maria! Toivottavasti maistuu 🙂

Vastaa
Kati 6.11.2018 - 23:47

Tämä tuli kuin tilaksena! Olenkin tovin etsiskellyt sopasta herkullista vege-versiota. Viikonloppuna testaan. Kiitos jo näin etukäteen!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 7.11.2018 - 06:20

Kiitos Kati! 🙂 Toivottavasti voit vielä kiitellä jälkikäteenkin :’D

Vastaa
Luoja 7.11.2018 - 06:16

Dashia voi kyllä valmistaa vegaanisena vaikkapa kombusta tai siitakkeesta.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 7.11.2018 - 06:19

Tiedän, että voi, mutta en jaksanut mennä detaljeihin, kun en dashista ole siinäkään muodossa pitänyt :)..

Vastaa
Johanna 7.11.2018 - 19:45

Hei!

Kun nyt olet tuollainen matkailevainen, niin saatat törmätä Ajisen Ramen nimiseen ramen kuppilaan. Suosittelen! On ketju, mutta superhyvää!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.11.2018 - 04:44

Kiitos vinkistä!:)

Vastaa
Reetta 12.11.2018 - 19:11

Ramen on top 5 -ruoat listallani, varsinkin se possupohjainen. Tää resepti täydentääkin kivasti ramenreseptieni kokoelmaa, eli syötävälle maistui. Pinaattikaali oli meille uusi mutta tervetullut tuttavuus. Janoan aina raivoisasti pinaatti- ja lehtikaaliruokien perään syksyllä, joten nyt puoliso saa edes sen verran vaihtelua, että hieman vaihdan lehtiä. Ehkä pak choi uppoaakin seuraavaksi sopan sijaan wokkiin tai lämpimään salaattiin 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.11.2018 - 04:42

Kiitos :)! Pak choi sopiikin todella hyvin juuri wokkeihin, johon sitä olen itsekin lisännyt. Ja salaatti samoin on hyvä idea!

Vastaa
Sari Atula 10.12.2018 - 20:05

Isä teki juuri tätä keittoa vain pienellä avustuksella (=etsin kaikki tarvittavat asiat valmiiksi kaapeista). Olisitko uskonut että hänestä kuoriutuu tällainen kokki? Tuli tosi hyvää-tosin supisuomalaisesti pak choi korvattiin kiinankaalilla…

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.12.2018 - 21:27

No en olisi uskonut! Hyvä, että Japanin asiantuntijoille maistui vähän suomalaisempi versio ramenista 🙂

Vastaa

Jätä kommentti