Koti Ajatuksia Palmuöljy – ilmastosyöppö ja biodiversiteettiuhka

Palmuöljy – ilmastosyöppö ja biodiversiteettiuhka

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Kaupallinen yhteistyö Estrella

Tänään vietetään Earth Dayta eli Maan kansainvälistä vuosipäivää. Päivää on vietetty vuodesta 1970, tarkoituksenaan järjestää kansalaistoimintaa elinympäristön hyväksi. Earth Dayn 2019 teemana kiinnitetään huomiota biodiversiteettiin eli luonnon monimuotoisuuteen.

Kenetpä muunkaan olisin kutsunut kanssani keskustelemaan aiheesta kuin siskoni Roosan, joka työkseen työskentelee biodiversiteettiasioiden parissa. Tosin hän sanoi minun tietävän näistä asioista varmaan vähintään yhtä paljon, koska olen kuitenkin opiskellut biologiaa yliopistolla. No jaa, paljoa solubiologiaa pidemmälle en päässyt, joten faktatietoni perustuu lukioon ja muuten omaan kiinnostukseeni biodiversiteetistä ja ilmastonmuutoksesta; kuuntelemiini asiantuntija-podcasteihin ja lukemiini artikkeleihin.

Siskoni vahvistikin, että biodiversiteetin suurimmat uhat ovat ilmastonmuutos sekä ihmisten aiheuttama maankäyttö saasteiden ja ylikulutuksen ohella, ja toisaalta nämä kaikki limittäytyvät toisiinsa ja aiheuttavat toinen toisiaan.

”Ihmiset kyllä tiedostavat, miksi ilmastonmuutosta pitäisi estää ja mitä ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan. Se on myös paljon ymmärrettävämpää, että kun ilma lämpenee, niin esimerkiksi jää sulaa. Luonnon monimuotoisuuden vähenemisen kaikkia seurauksia sen sijaan ei tunneta, niitä on vaikeampi ennustaa ja hankala maallikon edes välttämättä käsittää. Periaatteessa jokaisella eliöllä on kuitenkin hyvin olennainen osa luonnon kiertokulkua. Yksittäisen eliölajin häviäminen ei vielä kaada korttipakkaa, mutta useamman lajin nopea häviäminen voi aiheuttaa todella äkkinäisiä, ennustamattomia ja tuhoisia seuraamuksia maapallolle” – Siskoni summaa.

1970 luvun jälkeen maapallolla elävien luonnonvaraisten eläinten määrä on pienentynyt 40%:lla ja tämän hetkinen lajien sukupuuttoon kuoleminen on monin tuhat kertainen luonnolliseen vauhtiin nähden. Merten ekosysteemeihin ei nyt tässä mennäkään, mutta siellä on vieläkin huolestuttavampia numeroita.

”Kyllähän nyt ihmiset tietävät, että sademetsät on ensiarvoisen tärkeitä paikkoja säilyttää.” Ainakin siskoni ja minun kuplassani ajattelemme näin. Niissä on maailman isoimmat biomassat pinta-alaa kohden, suurin lajikirjo, eikä kaikkia lajeja todellakaan vielä edes tunneta. Sademetsäalueita on maapallon pinta-alasta vain vähän, ja suuren biomassan ja kasvillisuutensa vuoksi ne sitovat valtavasti hiilidioksidia ilmasta hilliten ilmastonmuutosta. ”Ja kyllä. Kaakkois-Aasian sademetsien suurin uhka on palmuöljy. Samalla palmuöljyn tuotanto on ilmastonmuutosta kiihdyttävä tekijä.

Palmuöljy ja ilmastonmuutos

Greenpeacen mukaan pelkästään Indonesiassa tuhotaan minuutissa yli kaksi jalkapallokentällistä sademetsää alas palmuöljyn tuotantoa varten. 90% maailman palmuöljystä tuleekin Indonesiasta ja Maleasista ja palmuöljyn kysyntä on kasvanut muutamissa vuosissa eksponentiaalisesti. Sademetsiä tuhotaan yleensä polttamalla, mikä itsessään jo aiheuttaa hiilidioksipäästöjä, hakatut metsät eivät enää sido hiilidioksidia ilmasta ja toisaalta noin 20% tästä kaadetusta sademetsästä kasvaa turvepohjalla. Kun turvemaata muokataan palmuöljyplantaaseja varten, vapautuu hehtaarilta (100m x 100m) alueelta pelkästään turpeeseen sitoutunutta hiilidioksidia satoja tuhansia kiloja (tarkat luvut vaihtelivat hyvin paljon eri lähteissä). Turvemaalle istutettujen plantaasien elinikä on myös erittäin lyhyt ja taas raivataan lisää, ja jäljelle jää vain kuollutta, viljelykelvotonta maaperää. IPCC:n mukaan sademetsien hakkuut aiheuttavat yli 10% kaikista maailman kasvihuonepäästöistä ja metsien hakkuu ylipäänsä yli 20% maailman kasvihuonepäästöistä (eli enemmän kuin auto-, juna- ja lentoliikenne yhteensä). Ei mikään pieni luku se. Jännittävä fakta, jonka luin oli myös se, että suureksi osaksi juuri palmuöljypäästöjen vuoksi Indonesia on maailman kolmanneksi suurin hiilidioksisaastuttaja. En olisi arvannut Indonesian olevan niin pahis.

Tutustumassa pelastettuun orankilapseen orankien kuntoutuskeskuksessa.

Palmuöljy, biodiversiteetti ja ihmisoikeudet

Palmuöljyplantaasien tieltä on tätä vauhtia muutamissa vuosissa hakattu kaikki suojelematon sademetsä Indonesiasta ja Malesiasta. Voi jo ihan itsekin kuvitella, mitä se on tarkoittanut eläimille. Erityisesti äärimmäisen uhanalaiset orangit nousevat monessa lähteessä puheeksi siksi, että ne tarvitsevat isoja, yhtenäisiä liikkumisympäristöjä ruoan etsintään, mutta hakkuiden vuoksi metsät ovat niin pirstaloituneet, että orangit eivät löydä enää ruokaa. Niitä myös tapetaan tuholaisina niiden eksyessä palmuöljyplantaaseille etsimään ruokaa. World Land Trust on organisaatio, joka hyväntekeväisyyslahjoituksilla ostaa Maleasiasta sademetsää suojelukseen niin, että se suojelualueet muodostavat pitkiä yhtenäisiä alueita, jotta esimerkiksi orangit pääsevät liikkumaan. Estrella esimerkkinä lahjoitti järjestölle juuri yli 22 000 euroa ostaen palat suojeltavaa sademetsää.

Arvatenkin palmuöljyplantaaseihin liittyy myös ihmisoikeuskysymyksiä työolojen lisäksi ihan jo sillä, että sademetsissä asuu paljon heimoja, joilta ei paljoa kysytä, että saako teidän talon jyrätä. Toki palmuöljyteollisuus työllistää yhteensä noin neljä miljoonaa indonesialaista ja maleasialaista, mutta millä kustannuksella?

Mihin palmuöljyä sitten käytetään ja missä sitä on?

Opimme siis, että palmuöljyllä on hirvittävän pahoja vaikutuksia. Silti Estrellan teettämän tutkimuksen mukaan ainoastaan 3% suomalaisista osaa yhdistää palmuöljyn elintarvikkeisiin ja vain 4% yhdistää sen ilmastonmuutokseen tai uhanalaisiin eläin- ja kasvilajeihin. Syömme siis tietämättämme loppuun maailman viimeisiä sademetsiä.

Palmuöljyä löytyy suunnilleen joka toisesta pakatusta elintarvikkeesta, kuten jäätelöistä, levitteistä, kekseistä, muista valmisleipomuksista, sipseistä, pähkinöistä, muroista (ei tietenkään kaikista näistä, joten vaihtoehtoja on).. Lisäksi sitä löytyy esimerkiksi shampoista, saippuoista, käsirasvoista, biopolttoaineista… Usein se on vielä kätketty muuksi palmu-etunimikkeeksi kuin suoraan palmuöljyksi.

Mutta miksi sitä löytyy ihan joka puolelta? Palmuöljyn tuottavuus maapinta-alaa kohden on jopa kymmenen kertaa suurempi verrattuna muihin öljykasveihin. Kuulostaa hyvältä asialta, mutta palmuöljyn kasvuolosuhteet rajoittuvat sademetsäalueille, kun vaikka rypsiä ja rapsia voidaan viljellä täällä meilläkin. Palmuöljyllä on myös hyvin monia suotuisia ominaisuuksia elintarvikkeiden rakenteen kannalta. Päällimmäisenä syynä sen eksponentiaaliselle käytölle on kuitenkin ollut mikäs muu kuin halpa hinta.

Onko palmuöljylle vaihtoehtoja?

Moni käyttää palmuöljyä pääasiassa halvan hinnan/tiedostamattomuuden vuoksi. Esimerkiksi Estrella alkoi käyttää palmuöljyn tilalla auringonkukkaöljyä, ja uskallankin väittää, että vähintään tuotekehittelyn avulla monista, monista tuotteista voidaan saada palmuöljyttömiä. Tuskin se montaa senttiä korottaisi lopputuotteiden hintojakaan. Ainakin pohjoisemmissa viljelyolosuhteissa kasvatetut öljykasvit ovat eettisempiä ja ekologisempia vaihtoehtoja. Palmuöljyllä on tietysti myös niitä elintarvikkeiden rakenteen kannalta suotuisia ominaisuuksia (kuten kiinteä olomuoto huoneenlämmössä ja se alentaa jäätelöiden jäätymispistettä), mutta edelleen – uskoisi nyt tuotekehittelyllä pystyvän tuottamaan näitä ominaisuuksia muilla tavoin?

Entä RSPO-merkintä eli kestävästi tuotettu palmuöljy-merkintä?

Periaatteessa sertifikaatillinen palmuöljy on parempaa ja se pyrkii estämään metsien hakkuita. Greenpeacen mukaan merkintä takaa kuitenkin lähinnä viljelijöille perus ihmisoikeudet, eikä ota kunnolla huomioon ilmastokysymyksiä tai metsänhakkuita. Porsaanreikiä ja lahjontaa ilmeisestikin sertifikaattiin liittyy. Joidenkin lähteiden mukaan jopa 90% RSPO-merkinnän saadusta palmuöljystä on kaikesta huolimatta tuotettu vastakaadetulla sademetsäalueella.

Tästä päästäänkin kysymykseen, että kenen vastuulla on palmuöljyttömyys?

Vuosi sitten Estrella muutti kaikki tuotteensa palmuöljyttömiksi ja nykyään ne tunnistaakin Ei Palmuöljyä-tägistä (niissä sitä ei ole, joihin muutenkaan ei lisätä öljyjä). Estrellan myötä vuosi sitten vasta itsekin perehdyin asiaan pintapuolisesti ja kevyelläkin tutkiskelulla ei voinut kuin todeta, että palmuöljystä pitäisi pyrkiä eroon. Siitä syystä kannoimme esimerkiksi siskoni kanssa Nepalin vaellukselle Suomesta asti maapähkinävoita, sillä tiesimme, että nepalilaisissa purkeissa on kaikissa palmuöljyä.

Kuluttajana meillä on jokaisella oma työmme ja elämämme hoidettavana. Päivässä on rajallinen määrä tunteja, joista ei voidakaan olettaa käyttävän siitä suurta osaa tuotteiden ja elintarvikkeiden syynäämiseen. Kun pitäisi ottaa huomioon elintarvikkeita ostaessa niin monta seikkaa, niin eihän sitä palmuöljyäkin nyt voi olettaa kenenkään jaksavan syynätä joka purkista. Sanoisin, että yksilön vastuulla on lähinnä olla tietoinen esimerkiksi palmuöljyn vaikutuksista ja mahdollisuuksien mukaan pyrkiä suosimaan palmuöljyttömiä tuotteita. Tässä kohtaa esimerkiksi tuo Ei palmuöljyä-tägi on hyvä.

Itsekään en pysty tai aio ryhtyä totaaliseen palmuöljyboikottiin. Liian haastavaa, kun palmuöljyä on niiiin useassa paikassa. Mutta kuten sanottu, aion suosia palmuöljyttömiä vaihtoehtoja, jos olen niistä tietoinen. Tässä kohtaa suurempi pallo on yrityksillä tiedostaa ongelma ja kehittää palmuöjyttömiä tuotteita – ja mielellään sitten viestiä siitä vielä eteenpäin.

Siskoni kanssa puhuimmekin tästä, että voiko palmuöljyttömyys olla sitten yritysten vastuulla? ”Yrityksillä on toki iso vastuu. Mutta ei kaikkea voida sysätä vain yritysten niskaan. Tällaiset eettiset ratkaisut onnistuu kyllä yrityksiltä, jos heidän kuluttajansa ovat tiedostavia kuluttajia, mutta kyllä isompi vastuu on vielä lainsäädännöllä ja siihen mihin tukia ja varoja pistetään. Maailmassa on tälläkin hetkellä niin paljon varallisuutta, että jos se vain kohdennettaisiin oikeisiin kohteisiin, niin ilmastonmuutoksen suhteen päästäisiin tosi hyviin tuloksiin.” Siskoni vastaa.

Estrella on lisännyt ”Ei palmuöljyä”-tägin.

Mitä itse voin tehdä palmuöljyttömyyden eteen?

Teit juuri jo paljon lukemalla tänne asti. Todennäköisesti tiedät nyt aiempaa enemmän palmuöljystä ja sitä kautta pystyt sen paremmin tiedostamaan kulutuskäyttäytymisessä. Kevyt vinkki tähän väliin; kun monet valmiit leivontatuotteet sisältävät palmuöljyä rakenteen parantamiseksi, niin eikö siinä ole taas yksi syy leipoa itse :).

Itse ainakin haluan antaa tukeni yrityksille kuten Estrellalle, joka on tiedostanut ongelman ja muuttanut aiemmin palmuöljyä sisältävät tuotteensa täysin palmuöljyttömiksi ja vielä ostanut sademetsää suojelukseen. Nykyään, kun olen kuullut jonkin yrityksen poistavan/vaihtavan palmuöljyn tuotteista, niin olen mieluusti tukenut heitä suosimalla heidän tuotteitaan, jos vaihtoehtoja on. Aina vaihtoehtoja ei ole, enkä tietenkään soimaa ketään, jonka kauppakassiin palmuöljyä päätyy. Niin päätyy minunkin. Tällä hetkellä se on väistämätöntä. Sillä hetkellä voi lohduttautua ajatuksella, että osa olemassa olevista palmuöljyplantaaseista on rehevällä maaperällä ja niistä saadaan satoa vuosia. Kuitenkin maailmanlaajuisesti kysyntä kasvaa niin paljon, että sen käyttöä on hillittävä ja uusia raivauksia ehkäistävä.

Kaikki muutokset lähtevät kuitenkin tiedostamisesta ja aiheen ympärille syntyvästä keskustelusta. Vielä on mahdollista säästää niitä viimeisimpiä sademetsäalueita.


Kansalaisaloite – allekirjoita palmuöljyttömyyden puolesta

Käy allekirjoittamassa vetoomus, että Suomessa valmistettavissa tuotteissa ei saisi käyttää palmuöljyä.

Sivustolta löytyy näköjään about kaikki sama fakta, jonka minkä olen tässä lukemattomien tuntien lukemisen ja opiskelujen jälkeen saanut kasaan tähän postaukseen. Ainakin vahvistaa omaa kirjoitustani. Sieltä myös löytyy pitkä lista, millä kaikilla nimilla palmuöljy on elintarvikkeisiin kätketty.

Kansalaisaloitteen sivuille! Eikä maksa mitään – vaatii vain vahvan tunnistautumisen! 🙂


Tästä aiheesta kirjoittaminen tuntui itsestäni todella tärkeältä. Ehkä blogini tärkeimmältä kirjoitukselta. Vaikka aiemmin olen ottanut kantaa ilmastonmuutokseen ja kasvisruokailuun, niin nämä ovat jo laajalti tiedossa olevia aiheita, kun taas palmuöljystä on tietoisia vain hyvin pieni prosentti. Niinpä olen äärimmäisen kiitollinen myös postauksen sponsoroijalle, Estrellalle, joka kysyi, olisinko kiinnostunut kirjoittamaan palmuöljystä ja täten tuoden aihetta lisää esille. Tämä nyt sysäsi minut vielä lukemaan kymmeniä ja kymmeniä artikkeleita lisää, kuuntelemaan tunteja erilaisia podcasteja aiheesta ja jakamaan vielä siskoni kanssa ajatuksia aiheesta. Totesin juuri Markukselle, että näiden lukemieni juttujen jälkeen oma työni terveyskeskuksessa tuntuu mitättömältä verrattuna siihen, mitä voisi olla edistämässä.

Suurin osa varmaan haluaisi blogien olevan kevyt ja positiivinen paikka, mutta jo tästä kirjoittaminen tuntui voimaannuttavalta, vaikka valtavan ongelman edessä tässä ollaankin. Kuitenkin mikä tahansa muutos lähtee aluksi ihmisten tietoisuuden lisäämisestä. Kuten siskoni pöydästä noustessaan sanoi: ”Siis niin hyvä, kun sulla on toi blogi, niin voit kirjoittaa tärkeistä asioista, lisätä ihmisten tietoisuutta olennaisista asioista ja parantaa maailmaa.”

Vanhempani vierailivat luonani Indonesiassa asuessani ja kävimme kukin istuttamassa Borneon tuhotulle metsäalueelle uuden jalopuun.

Tiivistelmä

  • Palmuöljyä löytyy aina elintarvikkeista, saippuoisiin ja polttoaineisiin.
  • Palmuöljyn kulutus on lisääntynyt eksponentiaalisesti, mikä on johtanut sademetsien lisääntyneeseen hakkuuseen/polttotuhoamiseen erityisesti Maleasiassa ja Indonesiassa. Muutamissa vuosissa suojelemattomat sademetsät on tuhottu näistä maista. Palmuöljy on suurin syy näiden maiden sademetsien tuhoon.
  • Sademetsien tuho aiheuttaa hiilidioksipäästöjä monella eri tavalla ja samalla menetämme suuren hiilinielun. Sademetsien tuho on yksi merkittävin ilmastonmuutosta kiihdyttävä tekijä. Jopa viidennes maailman kasvihuonepäästöistä aiheutuu kaikkien metsien hakkuista, mikä on enemmän kuin maailman lento-, juna-, ja autoliikenne yhteensä 
  • Sademetsien tuhoaminen aiheuttaa myös biodiversiteetin pienenemistä ja ajaa lajeja sukupuuttoon.
  • Palmuöljytuotantoon liittyy myös ihmisoikeusongelmia.
  • Palmuöljylle on vaihtoehtoja. Pääasiassa sitä käytetään niin laajalti edullisen hintansa vuoksi.
  • Palmuöljyn käyttöä on vähennettävä merkittävästi.
  • Estrella on toiminut esimerkkinä palmuöljy-asioissa ja muuttanut kaikki tuotteensa palmuöljyttymiksi ja lahjoittamalla rahaa ostanut Maleasiasta sademetsäaluetta suojeluun.

Lähdelinkkejä ja muuta luettavaa

Piti tähän nyt vielä yksi ruokakuvakin saada trooppisesta hedelmä-rahkasta, jonka äärellä keskustelimme siskoni kanssa aiheesta.

Jäikö nälkä?

47 kommentit

Tuija 22.04.2019 - 09:22

Todella mielenkiintoinen postaus! Itsekin pyrin jo etsimään tuotteista sen palmuöljyttömän vaihtoehdon. Kiinnostavaa olisi myös lukea palmuöljyn vaikutuksesta terveyteen ihan faktapohjalta, googlailemalla kun löytää hyvin erilaisia näkemyksiä palmuöljyn terveellisyydestä 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 22.04.2019 - 09:42

Kiitos! Joo, muakin kiinnostaisi :D. Olen yrittänyt siitä etsiä myös kattavaa/luotettavaa tutkimustietoa, mutta niin on ristiriitaista juttua olemassa, että en uskalla ottaa kantaa. Osanhan tutkimuksien mukaan se aiheuttaa syöpää ja toisten tutkimuksien mukaan se olisi jopa terveellistä. Ainakaan se ei sisällä trans-rasvoja.

Vastaa
Maikki 22.04.2019 - 09:46

Kiitos Saara 🙂 Tää vastasi moniin kysymyksiini aiheesta ja lisäsi tietoisuuttani paljon! Jaan tätä juttua eteenpäin. Onneksi tuot tälläisiäkin asioita esille täällä

Vastaa
Milla 22.04.2019 - 10:02

Tämä oli hyvä kirjoitus, kiitos! Tulisipa enemmän tuotteisiin tuollaisia ei palmuöljyä -merkintöjä. Jonkun verran yritän vältellä palmuöljyä sisältävien tuotteiden ostamista, mutta helppoa se ei ole. Sen olen itsekin huomannut, että valmisleivonnaisissa palmuöljy on hyvin yleinen, joten niiden osalta pääsee helpolla, kun leipoo itse. 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.04.2019 - 08:36

Kiitos Milla! 🙂 Tägi olisi hyvä ja jäin miettimään, että voisi perustaa vegaanituotteiden-kaltaisen sivuston, jonne listaisi joko tuotteet jotka sisältää tai ei sisällä :D.

Vastaa
Maaret 24.04.2019 - 21:36

Palmuöljysivusto on tosi hyvä ajatus, mutta mahdollisesti aika työläs tekijälle/tekijöille, kun valmistajat eivät välttämättä halua asiasta kertoa esim. tuoteselosteissaan – palmuöljy saatetaan ilmoittaa sellaisella ainesosanimellä, että harva maallikko ymmärtää mitä oikeastaan tarkoitetaan. Tiedon keruussa joukkotyö tietysti voisi auttaa!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.04.2019 - 20:43

Joo en tiedä, miten esimerkiksi vegaanituotteiden sivustoa pidetään yllä. Mietin, että olisiko jotain tällaista esimerkiksi ympäristöminiesteriön taholta mahdollista järjestää. Palkata joku siis tekemään se. Se tosin vaatisi kyllä sen varmaan ensin, että kansalaisaloite menisi läpi, sillä eihän ministeriöt voi tehdä mitään ilman hallituksen käskyjä..

Vastaa
Anna Suvilaakso 22.04.2019 - 10:57

Tosi hyvä kirjoitus! Olen ollut tietoinen että palmuöljy on ”pahis”, mutta kaikesta tästä olen kuitenkin ollut autuaan tietämätön! Rupeampa tarkkailemaan meidän perheen ostoskärryä hieman tarkemmin!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.04.2019 - 08:37

Hyvä, että sain kirjoituksellani annettua myös jotain uutta, vaikka toivoisin että palmuöljyn tilanne olisi sellainen, että tästä aiheeta olisi koskaan tarvinnut kirjoittaakaan.. 🙂

Vastaa
Gilbert 22.04.2019 - 12:00

Jes ! Ihanaa että joku ottaa tämän tärkeän asian esille, liian vähän tästä puhutaan ! Järkyttävän pieni osa suomalaisista ymmärtää millaista teollisuutta he tukevat ostamalla palmuöljytuotteita.
Ympäristönäkökulman lisäksi olisi voitu sivuta palmuöljyn epäterveellisyyttä ja kuinka sen prosessoinnissa syntyy karsinogeenisiä yhdisteitä.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.04.2019 - 08:39

Se on ihan totta. Tuntui, että postauksesta tuli muutenkin jo tosi pitkä, että toivottavasti edes joku jaksaa lukea, mutta toisaalta se olisi hyvä, että sitä kautta voisi herätellä ihmisiä, joita ei ympäristöasiat vaikka niin paljoa kiinnosta..

Vastaa
Taikina 22.04.2019 - 12:21

Hienosti kirjoitettu, napakka teksti! Kiitos siitä. Kävin sen innoittamana allekirjoittamassa kansalaisaloitteen: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3531 palmuöljyn kieltämiseksi suomessa valmistettavissa tuotteissa. Ja aion syynätä tuotteiden sisältöjä tarkemmin.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.04.2019 - 08:39

Kiitos! 🙂

Vastaa
Glotter-Bäckerin 22.04.2019 - 12:32

Voi vitsit, kun olisi mielenkiintoista päästä juttelemaan aiheesta teidän kahden kanssa!!

Mun mielestä palmuöljyn terveellisyydestä ei ole kahta sanaa: se on liki täysin kovaa rasvaa ja sitä myöten haitallista ihmiselle. Tämä terveysseikka, sekä eettisyys ja maku, onkin syy miksi leivon kaiken rypsiöljyyn. Siis myös murotaikinat, keksit ja viimeisimpänä kauralastut. Ei muuten ollut rapeudessa eroa entiseen.

Mietityttää sekin, millä palmurasva sitten korvataan? Kookosöljyllä? En tiedän sen eettisyydestä mutta terveellistä sekään ei ainakaan ole. Kovetetusta kasvirasvasta taas ei tiedä, mitä se sisältää. Trans-rasvoista en olisi Suomessa huolissaa, täällä niitä ei esiinny margariinissa, ainoa lähde on osittain kovetetut kasvirasvat, joita on esim. vaahdotettavissa vaniljakastikkeissa.

Siskosi oli kyllä sangen oikeassa, että on tosi hienoa että voit blogin kautta jakaa tietoa ja parantaa maailmaa. En itsekään tiennyt palmuöljyn ympäristövaikutusten olevan noin hurjia, olin vältellyt sitä vain terveyssyistä.

Froneri Finland on myös luopumassa palmuöljystä vastuullisuuden vuoksi, joten jäätelöaltaalla palmuttomia vaihtoehtoja löytyy, ainakin Aino, Classic ja Pingviini.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.04.2019 - 08:44

Todellakin, en mäkään ollut yhtään näin tietoinen ennen näiden ympäristöhaittojen massiivisuudesta.. No näin mäkin olin ajatellut ja lukenut, kunnes siis kuuntelin BBC:n (voitko kuvitella) podcastin palmuöljystä, jossa kumottiin sen epäterveellisyys. Huhhuh. Mutta sun tiedon tiesinkin ja hyvä, että nyt vielä painotit sitä. Jonkin verran tuntuu tosiaan, että se on korvattu kookosöljyllä, joka ilmeisesti on ekologisempi, mutta ei nyt sitten varmaan yhtään terveellisempää.. Esimerkiksi vegaanijuustot sisältävät aina jompaa kumpaa tai molempia ja olenkin miettinyt, että onko rakennetta liian vaikea saada kasaan muuten..? Ja tosi hienoa, että nuo jäätelömerkit ei sisällä :). Jotkun lempparini kuuluvat noihin. Sopisikin perustaa se Vegaanituotteiden kaltainen sivusto, mutta palmuöljyttömille tuotteille :D.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 24.04.2019 - 15:39

Maailmalla liikkuu vaikka mitä uskomuksia terveellisyyksistä, kuten vaikka kookosöljyn ”terveellisyydestä”. Näissä asioissa uskon kyllä suomalaista tutkimustietoa ja niihin sekä kansainvälisiin tutkimuksiin perustuvaa mielipidettä ja THL:n suositusta, enkä BBC:tä.

Hyvä kuitenkin tietää, että kookosrasva olisi hiukan ekologisempaa. Vaikka vältän itse sitäkin juuri siksi kun on 100% kovaa rasvaa. Joka on juuri se ominaisuus, jonka vuoksi sitä käytetään sellaisissa vegejuustoissa, joiden on tarkoitus on kiinteitä jääkaapissa mutta sulaa uunissa (kuten tavallinen juustokin, jossa siinäkin tämä sulamisominaisuus perustuu juurikin noihin koviin rasvoihin). Suuhunsa ei pitäisi laittaa mitään rasvaa, mikä jämähtää jääkaapissa. Tietenkin voi itse tehdä vegejuustoa pähkinöistä, mutta ne ei tietenkään sitten sula. Vaikeaa.

Mutta yhteenvetona vois tosiaan varmaan sanoa, että palmuöljyn käyttö tuotteissa on tuhoisaa ympäristölle ja terveydelle ja sen takia kannattaa suosia leipomista omassa keittiössä ja rypsiöljyyn.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.04.2019 - 20:46

Jos vaan jaksaisi leipoa aina kaikki juustokakkujensa pohjatkin itse, eikä käyttää valmiskeksejä :D.. Ei aina vaan jaksa. Sulla kyllä oli tosi hyvä se pohja siinä matcha-kakussa :). No totta kai, THL on paljon luotettavmapi taho, mutta uskoisi BBC:n olevan kuitenkin ihan tutkimusten tasalla tietoa noin avoimesti jakaessaan.. Mutta ei näköjään. Tosin mähän kyllä edelleen käytän voita ja kovia rasvoja silloin tällöin, kun koen että kokonaisuus ratkaisee, mutta nimenomaan itse leipoessa siirtynyt hyvin pitkälti rypsiöljyyn :).

Vastaa
maria y 22.04.2019 - 13:26

Heippa! Kiitos erittäin mielenkiintoisesta ja ERITTÄIN tärkeästä postauksesta! Kansalaisaloite.fi sivuilla oli kansalaisaloite palmuöljyn käytön kieltämisestä. Tämän postauksen lukijat voivat varmaan samaistua siihe, että olisi tärkeää jos se menisi läpi! 🙂 Aloite on enää kuukauden voimassa, joten tästä kannataa vinkata SOMESSA ASAP!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.04.2019 - 08:40

Kiiitos tästä! Onneksi olit tästä tietoinen ja kerroit sen, niin olen pystynyt tätä nyt eteenpäin jakamaan :).

Vastaa
Suvi @kohtikestavampaaarkea 22.04.2019 - 13:52

Hei oletko selvittänyt, onko kookosöljy yhtään palmuöljyä parempi? Yritän muuttaa ruokavaliotani vegaanisempaan suuntaan, ja maitotuotteita vähentäessä usein vastaan tulevat juuri palmuöljy ja kookosöljy, jotka eivät terveydellisistä eikä ekologisista syistä kumpikaan oikein innosta. Tosi hienoa että kirjoitat aiheesta!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.04.2019 - 09:01

Niinpä tulee.. Yritin lukea kookosöljyn ekologisuudesta. Mitään kattavaa tutkimusnäyttöä aiheesta en löytänyt, mutta useita sivustoja, joiden mukaan se olisi palmua ekologisempaa, koska sitä kasvaa jo vaikka ja missä, eikä ole tarvinnut kaataa metsää ainakaan tällaisissa määrin ja se kasvaa paljon palmua laajemmalla alueella. Eli kasvaa muuallakin kuin sademetsävyöhykkeellä. Terveellisyydessä se nyt on aika samanarvoinen.

Vastaa
Karenina 23.04.2019 - 10:15

Kiitos minunkin puolestani tästä pysäyttävästä informaatiosta. Kuten moni kommentoija, olen minäkin ollut tietoinen siitä, ettei palmuöljy ole yhtään hyvä juttu, MUTTA että siinä kiteytyy ihmisen kokonaisvaltainen ahneus saada kaiken mahdollisimman halvalla seurauksista piittaamatta – se oli uutta. Aion jatkossa syynätä tuoteselosteet tarkemmin ja valita tuotteen, jossa ei käytetä palmuöljyä. Olen valmis myös maksamaan siitä, koska luonnon kustannuksella kilpailu on tässä maailmantilanteessa sietämätöntä.
Koettakaa kestää, orangit!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.04.2019 - 09:03

<3. No sinäpä sen sanoit. On aika uskomatonta, jos mennään pelkällä halvalla hinnalla. Vielä paljon enemmän palmuöljyähän käyteään Aasian maissa ihan päivittäiseen kotitalauksien ruoanlaittoon ja vielä laajemmassa määrin teollisuudessa, missä voin hyvin uskoa, että halvan hinnan perässä mennään.. Mutta pitääkö meilläkin ja muissa länsimaissa mennä. Jos meiltä kysyntä laskisi, niin sekin näyttäisi esimerkkiä.

Vastaa
Milla 23.04.2019 - 17:42

Monille tekisi hyvää katsoa BBC:n uusimpia luontodokumentteja. Bonuksena loistava juontaja David Attenborough. Ja uskomatonta minkälaista kuvaa saatu ties miten pienistä eliöistä! Vaikka välillä tuntuukin lohduttomalta tilanne niin David vakuuttaa että suojelun, liikakalastamisen kieltämisen yms. avulla voidaan oikeasti parantaa tilannetta.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.04.2019 - 09:06

Ne ovat todella upeita <3. Luontodokumentit tai sademetsissä vierailleet tuovat monelle konkretiaa ja perusteita säilyttää sademetsiä ihan jo niiden upeiden eliöiden vuoksi <3. Ja tuon kautta asioita pitäisikin tuoda esiin, että toivoa on. Muutenhan ei kukaan jaksaisi yrittää, jos peli on jo pelattu. Nyt ollaan kyllä vain sellaisessa tilanteessa, että toivoa on, jos tosi nopeasti toimitaan.

Vastaa
Maaret 23.04.2019 - 18:02

Klikkasin itseni tuonne mainitulle kansalaisaloitesivulle. Melkoinen järkytys oli nähdä siellä oleva luettelo niistä ainesosanimistä, joilla palmuöljy esiintyy tuotteissa:
Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palm Kernel, Palm Kernel Oil, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palm olein, Glyceryl, Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid, Palm Stearine, Palmitoyl Oxostearamide, Palmitoyl Tetrapeptide-3, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Hydrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate, Palmityl Alcohol, Laureth-7, Steareth-2, Cocamide MEA (fatty acid-derived) Cocamiede DEA (fatty acid derived), Stearamidopropyldimethylamine, Cetyltrimethylammonium chloride, Isopropylmyristate, Caprylic/capric Trigylceride, Fatty Isethionates (SCI), Alkylpolyglycoside (APG), Laurylamine oxide (Greenpalm).

Vaikka ruoissa voisi palmuöljyä vältellä jättämällä esim. einekset ja valmiit leivonnaiset ostamatta, niin kosmetiikkahyllyn ääressä tulee kyllä vaikeuksia. Vilkaisin esim. omaa joutsenmerkittyä shampootani. Sekin näyttää sisältävän palmuöljyä. Kieltää pitäisi!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.04.2019 - 09:08

Mietin ihan samaa.. Joutsenmerkki voisi vaikka ottaa yhdeksi kriteerikseen, että tuotteissa ei ole käytetty palmuöljyä. Ennen ei mikään kosmetiikka-asia ole minua yhtään kinnostanut, mutta tämän palmuöljyasian kautta pieni kiinnostus heräsi. Sitten seuraavaksi voisi vaikka määrätä, että palmuöljyn on aina oltava palmuöljy-sanalla. Mielestäni tällainen määräys Suomessa on WWF:ltä, mutta ei se nyt näköjään pidä paikkansa sittenkään.

Vastaa
Maaret 24.04.2019 - 22:13

En ole kemisti, mutta arvelisin, että monia listassa mainittuja kemikaaleja voitaisiin valmistaa muistakin öljyistä kuin palmuöljystä. Nyt vaan ei voi tuotepakkausten päältä tietää, mitä on käytetty.
CosmEthics-appissa, jota yleensä pyrin käyttämään kosmetiikkahyllyjen äärellä, voi pyytää sovellusta kertomaan palmuöljyn käytöstä tuotteessa, mutta se on mahdollista ainoastaan sovelluksen maksullisessa versiossa (jota en ainakaan itse ole toistaiseksi hankkinut). Johonkin appiin luottaminen ylipäänsä on ainakin toistaiseksi aivan marginaalinen mahdollisuus – en ole koskaan nähnyt tavallisen päivittäiskaupan hyllyillä kenenkään tarkistelevan tuotteita kännykän kanssa.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.04.2019 - 20:42

Kyllä se pitäisi tosiaan jotenkin helpommin olla tiedettävissä kuin tarkistaa joka tuotteen kohdalla jostakin apista.. :/

Vastaa
Anna 24.04.2019 - 08:58

Todella tärkeä kirjoitus! Kiitos kun kirjoitit!! Enpä tiennyt tuollaisen kansalaisaloitteen olemassaolosta. Nyt äkkiä allekirjoittamaan..

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.04.2019 - 19:08

<3 Kiitos, että luit :).

Vastaa
Eve 26.06.2019 - 21:05

Mikä teksti!
Olin säästänyt sen lukemista hetkeen, kun voisin kunnolla keskittyä. Olipa kyllä pysäyttävä ja tärkeää tietoa oleva kirjoitus! Hyvä juttu, kun koostit tällaisen. Vähänpä tiesin aiemmin, mutta hyvä, kun sain tietää enemmän ja voin jatkossa pyrkiä välttelemään palmuöljyä aktiivisemmin.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 26.06.2019 - 22:03

Kiva kun tämän tekstin vielä löysit ja kiitos, kun koit tämän hyväksi ja tärkeäksi :). Nyt kun tämän koosti aiheesta niin on kyllä kiinnittänyt asiaan huomattavasti huomiota koko ajan enemmän.

Vastaa
pete 25.07.2019 - 10:06

Itse rupesin saamaan ihmeellisiä oireita ensin sormien väli punoitti ja kipeytyi sitten alkoi päänahan ongelma märkiviä patteja yms sitten selittämätöntä yskää kurkun kutinaa yms päätin lopettaa palmuöljyn käytön ja kaikki oireet katos sitä hetken ihmettelin itse siirryin vähitellen myös vegaaniksi mutta olen tosiaan allergisoitunut palmuöljylle en siedä pieniäkään määriä saan oireita ihan heti joten mun pitää syynätä joka ikinen tuote mitä ostan etsiä googlen avulla mitä joku tuotteen ainesosa tarkoittaa esim Alpron tuotteet jäivät hyllyyn sillä suurimmassa osassa tuotteita on palmuöljyä amerikassa lapsia on pahasti allergisoitunu palmuöljylle joten itse vältän sitä kuin ruttoa

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.07.2019 - 10:53

Oho! Jopas tuli hurjat oireet :o. Sunhan melkeen kannattais sitten perustaa sivusto palmuöljyttömistä tuotteista, kun tunnet ne varmaan niin hyvin :D.

Vastaa
pete 26.07.2019 - 11:00

instagramista löytää paljon vinkkejä esim vegaanille sopivista tuotteista mutta myös hakusanalla palmoilfree löytää myös suomessa on todella hankala löytää palmuöljyvapaita tuotteita esim aurinkorasvojen etsintä on mahdotonta koska suurimmassa osassa tuotteista on jotakin ainesosaa joka on johdettu palmuöljystä yksi esimerkki on glyseriini tai glyserine voi olla myös palmuöljyvapaa mutta sitä ei koskaan kerrota onko se palmuöljystä vai ei joten suurin osa tuotteista jää hyllyyn toinen on vaseliini sekin on palmuöljystä peräisin että jos perustaisin sivuston niin se vaatisi suurta kemian osaamista koska osa tuotteista vaatii kemian koulutuksen koska suurin osa rasvaketjuista on normaalille ihmiselle niin vaikea lukuista tekstiä mutta hakusanalla palmoil free products löytää netistä tuotteita

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 28.07.2019 - 21:38

Huh, joo en sitä niin kirjaimellisesti meinannutkaan :). Tarkoitin, että sulta löytyy varmasti paljon tuotekohtaista tietoa! Mutta tosi hankala asia tämä on, kun sitä ei juurikaan löydä kaikkien merkintöjen takaa..

Vastaa
Emma 30.09.2019 - 08:04

Moikka! Luin Risto Isomäen ”Kuinka Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen” -kirjaa. Siitä sai aika erilaisen kuvan palmuyöljystä. Isomäen mukaan ympäristöjärjestöt ovat tehneet virheen leimatessaan palmuöljyn pahikseksi. Esim. Isomäki korosti että palmuöljyn kasvatus on maa-ala tarpeeltaan tehokkainta kasviöljyn tuotantoa, palmuöljyä voitaisiin käyttää myös lentokerosiinin tilalla lentokoneissa ja palmyöljyn tuotanto ei tue välillisesti tuotantoeläintaloutta, kuten monien muiden öljykasvien tuotanto. Olisi todella mielenkiintoista, jos pystyisit tutustumaan asiantuntija siskosi kanssa tähän, koska näkökulma oli tosiaan niin eri, että nyt on melkein hämmentynyt olo siitä, että mitä pitäisi uskoa.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.10.2019 - 23:03

Aijaa, no on todella erikoista! Perehtyessäni aiheeseen luin kyllä myös tuosta näkökulmasta ja sitä oli vähemmän, mutta oli. On totta, että palmuöljy on kaikista öljyistä kustannustehokkain maa-alaa kohden. Mutta samalla se tuhoaa tosiaan kaikista arvokkaimpia biotooppeja maailmassamme. Biomassaa häviää ja poltetaan ihan valtaviä määriä, jossa jo syntyy valtavia päästöjä, jotta saadaan viljelyalaa palmuöljylle. Palmuöljyplantaasit ovat vain puita rivissä ja biomassaltaan siis murto-osan alkuperäisestä sademetsästä, eivätkä missään määrin toimi samalla tavalla hiilinieluina puhumattakaan siitä mitä se tekee biodiversiteetille. Nuo sinun kommenttisi Isomäeltä ovat siis ihan totta, jotka minäkin luin, mutta perehdyttyäni tulin vain siihen tulokseen, että vaikka ovatkin etuja, niin eivät millään korvaa aiheutuvia haittoja.. Mikään ei ole niin yksioikoista, ja asioilla on aina monet puolensa. Palmuöljyyn siis liittyy nuo positiiviset puolet, mutta tosiaan ne negatiiviset… Aion kyllä pysyä tästä ajantasalla ja hyvä kun tuot esiin uusia ja erilaisia näkökulmia :).

Vastaa
Ceeelia 2.10.2019 - 13:39

Mää luin juuri myös tuon Risto Isomäen kirjan, jossa puhuttiin palmuöljystä tosi eri sävyyn kuin tässä postauksessa. Siinä painotettiin kylläkin sitä, että palmuöljyä pitäisi kasvattaa erityisesti Afrikassa ei-sademetsäalueella. Palmuöljy on kasvina alunperin afrikkalainen ja siellä ilmasto-olosuhteet sille kaikista otollisimmat. Ja mieleen jäi mm. tuo sama palmuöljypohjainen lentokerosiini kuin Emmalla..
Tietenkään sademetsää ei saa palmuöljyn kasvatuksen edestä kaataa, tuskin kukaan on sitä mieltä. Kuitenkin on hyvä suhtautua hieman kriittisesti kaikenlaiseen yhden totuuden paasaamiseen. Asioilla on monia eri puolia ja olisi erittäin tärkeää pystyä käymään avointa keskustelua eri vaihtoehtojen kokonaisvaikutuksista. Nämä eivät ole mitään yksinkertaisia ja mustavalkoisia asioita tyyliin rypsi hyvä, palmuöljy paha, vaan asiaan liittyy valtavasti tekijöitä joita tulee huomioida. Ilmastokeskustelu on jo valmiiksi niin kärjistynyttä, on varmasti hankalaa ja tällaiset asiat lisää kierteitä.
Itse tulin kuitenkin siihen tulokseen, että käytän joitain tuotteita edelleen silloin tällöin, joissa palmuöljyä on, mutta valitsen palmyöljysertifioidun tuotteen.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.10.2019 - 23:06

Vastasinkin juuri Emman kommenttiin. Se on juuri näin. Ei ole olemassa hyvää ja pahaa. Vaan kaikkea siltä väliltä. Kaikkiin liittyy omat kommervenkkinsä siis. Mutta tuo oli mielenkiintoista ja varmasti totta, että Afrikassa ei-sademetsäalueella voitaisiin viljellä palmuöljyä ja silloinhan se olisi vain hyvä. Iso ongelma on siis nimenomaan Indonesian ja Kaakkois-Aasian sademetsien hakkuut palmuöljyn tieltä ja sen kautta biomassan katoaminen. Mutta kyllä, en itsekään syynää pakkauksia, mutta jos vaikka jatkossa palmuöjysertifikaatti myönnettäisiinkin vain niille alueille, jossa ei todellakaan ole kaadettu sademetsää..

Vastaa
Markku 21.10.2019 - 08:43

Olet nähnyt suuren vaivan tutkiessasi tätä asiaa. Tähän liittyy kuitenkin toinenkin puoli. Mikäli jaksat kiinnostua, voin perustella kantojani paremmin.
– Mikäli palmuöljystä luovutaan, tilalle pitää hankkia viljelymaata 5-11 kertainen määrä. Mikäli se korvataan siemenistä tehdyllä öljyllä, se tarkoittaa uusia peltoja. Niitä voidaan perustaa vain kaatamalla metsiä.
– Multa uhkaa loppua maailmasta. Multakadon pääasiallinen syy on peltoviljely. Peltoalaa maailmassa pitäisi vähentää eikä lisätä.
– Palmuöljyviljelmän lehtipinta-alaindeksi on suunnilleen sademetsää vastaava. Se imee hiilidioksidia ja tuottaa happea yli 8 kertaa enemmän, kuin peltoviljely. Se tuottaa biomassaa enemmän kuin keskimäärin sademetsä. Kaikki tämä massa hyödynnetään.
– Palmuöljyviljelmä on monivuotista metsäviljelyä. Siinä maaperä ei köyhdy vaan viljelyä voidaan jatkaa samalla paikalla periaatteessa loputtomasti. Maaperään syntyy koko ajan uutta juuristomassaa, viljelmä tarvitsee vähemmän lannoitteita ja torjunta-aineita. Peltoviljelyn ongelmana on maaperän köyhtyminen.
– Palmuöljyn käyttö lisääntyy, koska transrasvoista halutaan eroon. Samoin pitäisi pyrkiä eroon uusrasvoista, joita syntyy ohuiden rasvojen vaihtoesteröinti käsittelyssä. Luonnolliset tyydyttyneet rasvat olisivat tähän hyvä ratkaisu. Tyydyttyneitä rasvoja ja etenkin palmuöljyä parjataan, jotta suurteollisuus voisi tarjota tillalle keinotekoisesti kovetettuja rasvoja.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 23.10.2019 - 18:15

Kiitos paljon kantaaottavasta kommentista! On tosiaan hyvä miettiä aina myös asioiden kääntöpuolet, sillä mikään asia ei ole mustavalkoinen. Ensimmäisesti faktasta olin tietoinen. Ongelmaksi tässä vain koen silti sen, että palmuöljypalmu kasvaa vain tropiikissa, jolloin tulee biodiversiteettikatoa. En kuitenkaan tiennyt lainkaan lehtipinta-alaindeksistä. Enkä, että se tuottaisi biomassaa ja imisi hiilidioksidia sademetsän kaltaisesti. Tämä oli hyvin mielenkiintoista! Ja monivuotisuudesta on toki etunsa myös. Kaikkinensa sinulla oli erittäin hyviä pointteja. Palmuöljypalmu olisikin tosi hyvä vaihtoehto monille öljyille, jos sitä voitaisiin kasvattaa muualla kuin kaatamalla nykyisiä sademetsiä – joihin liittyy hiilidioksipäästöt maaperästä sekä tietysti biodiversiteettikato.

Vastaa
Markku Tuoriniemi 28.10.2019 - 16:17

Viimeisimpinä vuosina sademetsiä on kaadettu eniten karjatalouden, soijan, puun tuotannon ja palmuöljyn takia. Prosentuaaliset keskinäiset suhteet kunkin ryhmän aiheuttamasta metsäkadosta kertovat kuvaavasti, mihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota. Karjatalous 77,2 %, soija 9,7 %, puun hankinta 7,7 % ja palmuöljy 5,4 %.
Ihmiskunnan väkimäärä jatkaa kasvuaan. Samoin kasvaa elintaso. Nämä tuovat haasteita ilmastolle, vesistöille, maankäytölle ja elintarviketuotannolle. Ilmastonmuutoksen suhteen melko yleisesti hyväksytty asian on se, että ilmakehässä on liikaa hiiltä. Helsingin yliopiston metsätieteen dosentti Veli Pohjonen kirjoitti 27.11.17 mielenkiintoisen artikkelin Helsingin Sanomissa. Hän tarjosi kestäväksi ratkaisuksi metsien tuntuvaa lisäämistä. Lisäämällä metsiä 6,2 miljoonaa neliökilometriä, voitaisiin ilmakehästä siirtää näihin metsiin 150 miljardia tonnia hiiltä. Mikäli palmuöljyn käyttöä lisätään ja pellolla viljeltyjen öljyjen käyttöä vähennetään, voitaisiin nämä vapautuvat peltoalat muuttaa metsiksi. Mikäli vielä lihansyöntiä korvattaisiin hyönteisruualla, voitaisiin soijan viljelyä vähentää. Samalla korvaamalla soijaöljy palmuöljyllä, säästyisi maata 11 kertainen määrä. Iso osa soijaviljelmistä perustetaan nykyään kaatamalla metsiä Amazonilla.

Maailman maaperä köyhtyy pelottavaa vauhtia, joka johtuu tehoviljelystä. Luonnon kannalta olisi kestämätön ratkaisu hyljätä palmuöljy ja korvata se pelloilla kasvatetuilla kasvirasvoilla. Minun mielestäni eläinrasvat ovat laadultaan erinomaisia, ainakin kun eläimet on ruokittu luonnollisella tavalla. Sen lisätuottaminen niin mittavassa määrässä, kuin palmuöljyn korvaaminen vaatii, on mielestäni liian suuri haaste luonnolle. Onhan jo nyt karjatalouden kuormitus koko maatalousmaasta 70-80 % laskutavasta riippuen.

Palmuöljyn kasvattamisen kehittäminen luontoa säästävämpään suuntaan on paljon helpommin saavutettavissa, kuin sen korvaaminen paljon enemmän maa-alaa vaativalla ja maaperää köyhdyttävällä peltoviljelyllä. Oikea ratkaisu on palmuöljyn kunnollinen sertifioiminen ja siinä on edistytty hyvin. Palmuöljyn kasvattamiseen soveltuvaa maata löytyy maailmasta yhden tutkimuksen mukaan 577 miljoonaa hehtaaria, siis 30 kertainen määrä nyt käytettyyn alueeseen verrattuna. Tulevaisuudessa on tärkeää, että palmuöljyn tuotantoa pyritään suuntaamaan alueille, jotka rasittavat luontoa mahdollisimman vähän. Esimerkiksi savanneille on mahdollista istuttaa öljypalmuviljelmiä.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 1.11.2019 - 23:12

Kiitos erittäin kattavasta ja ajatuksia herättävästä kommentista. Tämä oli mielenkiintoista lukea ja aion kyllä perehtyä aiheeseen vielä uudestaan. Kuulostaa erittäin hyvältä, jos palmuöljyä voitaisiin kasvattaa savanneilla.

Vastaa
Sari Haapala 20.07.2021 - 20:32

Hei!
Voi harmi että löysin tämän nyt vasta! Olipa mielenkiintoista ja asiallista keskustelua, todella harvinaista tänä päivänä.

Olen huomannut, että esim. Pandan suklaalevyissä on nyt myös merkintä, ettei ne sisällä palmuöljyä, hieno homma. Peltojen raivauksesta mietin myös tuota savanni-asiaa, että mitä jos ei nyt enää poltettaisi sademetsiä vaan tuotettaisiin öljy jossain muualla kuin tuhoamalla sademetsiä. Olisihan meillä Suomessakin joutavana nuita pakettipeltoja vaikka kuinka paljon, joissa sitä rypsiä tai auringonkukkaa voisi kasvattaa.

Olen kovasti pohtinut tätä palmuöljyasiaa ja päätin kokeilla, miten vaikeaa olisi olla ilman. Ihan on helppoa. Olen jo tottunut keliakian takia tutkimaan tuoteselosteet niin eipä tämä mitenkään hankalaa ole. Nopeasti tähän tottuu.

Olisin itse valmis kieltämään palmuöljyn käytön elintarvikkeissa ja näkisin sen mieluusti EU-tasolla. Aloitetta ei enää valitettavasti voi allekirjoittaa.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 21.07.2021 - 07:04

Kiva kun löysit nyt :). Olen itse tuolloin tosiaan allekirjoittanut aloitteen ja yrittänyt kannustaa muitakin siihen. Hienoa, kun olet nyt ainakin onnistunut olemaan tietoisesti valitsematta sitä. Kuten kaikki muutkin vaikuttavat tekijät, niin tähänkin toki tarvitaan ja toivotaan ylemmän tahon linjauksia. Tai sitten yritystasoisia tekoja, kuten esim. Panda, joka on muuttanut monet suklaat palmuttomaksi. Samoin esim. Fazer Yosan kauravispi sisälsi ennen palmuöljyä, mutta muuttivat sen sitä sisältämättömäksi :).

Vastaa

Jätä kommentti