Koti Aasialaista Osaatko käsitellä tofun oikein?

Osaatko käsitellä tofun oikein?

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Yhteistyössä Jalotofu.

Tofu on pahaa.

Tofu ei maistu miltään.

Tofu on vaan vetistä ja löysää.

Näitä lauseita saan kuulla liian usein. Ja olenpahan joskus itsekin päästänyt kyseisiä virkkeitä suustani. Vaan nykyään olen onnekas, kun saan korjata ihmisten käsityksiä tofusta, ja olen saanutkin monet suorastaan ihastumaan tofuun.

Mmmm! Tykkäsin enemmän tästä tofu- kuin kanaversiosta! Nyt on sitten ikuistettu poikaystäväni käänteentekevät sanat. Siispä kanaa ei meillä enää tarvita ;).

Tofusta on tullutkin ihan suosikki kasvisproteiini sen jälkeen, kun ymmärsin, miten tofu käsitellään. Se on ykkösvalinta erityisesti aasialaisissa ruoissa. Miten rakastankaan sitä rapeaa pintaa, mutta sitkeän pehmeää sisusta.

 


Suuri pieni tofutesti – näillä neljällä vinkillä onnistut aina

Jos joku sanoi, että tofu on mautonta, niin näillä konsteilla se ei taatusti enää ole! Siis jos Markuskin syö mieluummin tofua kuin kanaa vain makunsa puolesta, niin kyllä sunkin pitäisi antaa tofulle mahdollisuus :).

Olen kirjoittanut tofun käsittelystä aiemminkin, mutta tehdäänpä nyt pikainen testi, kuinka hyvin tieto on mennyt perille. Eli kuinka käsittelet tofun, niin että lopputulos saa sinut ihastumaan?

  • Mitä teet, kun avaat tofupaketin?

    1. Valutan nesteen pois, (pilkon) ja paistan.
    2. Valutan nesteen pois, (pilkon) ja taputtelen paperilla enimmät nesteet pois.
    3. Valutan nesteen pois, pilkon ja laitan papereiden/pyyhkeiden väliin kuivumaan pidemmäksi aikaa. Tarvittaessa vaihdan kuivat paperit tilalle ja laitan joskus painonkin päälle.

Oikea vastaus: 3. Valutan nesteen pois, pilkon ja laitan papereiden/pyyhkeiden väliin kuivumaan pidemmäksi aikaa. Tarvittaessa vaihdan kuivat paperit tilalle ja laitan joskus painonkin päälle. 

Tofun maku ja rakenne ovat parhaimmillaan, mitä kuivempaa tofu on. Mitä kuivempi tofun pinta, sitä rapeampi siitä tulee. Ja mitä kuivempaa tofua haluat, sen pienemmäksi tofu kannattaa paloitella. Kokonaista tofupalaa on turha yrittää kuivata. Tofun voi paloitella kuvan mukaisesti ohuiksi slaisseiksi ja pistää kuivumaan talouspapereiden väliin, kenties vielä painon alle. Yleensä paloittelen tofun jo valmiiksi pieniksi kuutioiksi, jolloin kuivumispinta-ala kasvaa. Vaihdan kuitenkin aina talouspapereita ainakin kerran, jolloin pieniä tofukuutioita on hankalampi siirtää.

 

  • Missä vaiheessa lisäät öljyn paistaessa?

    1. Lisään tofut kuivalle, kuumalle pannulle, paistan hetken ja lisään lopuksi vastan öljyn.
    2. Lisään öljyn pannulle samalla, kun kuumennan pannun, lopuksi lisään tofun.
    3. Lisään tofun ja öljyn samaan aikaan kuumalle pannulle.

 

Oikea vastaus: 1. Lisään tofut kuivalle, kuumalle pannulle, paistan hetken ja lisään lopuksi vastan öljyn. 

Aivan näin. Tofusta tulee itse asiassa rapeampaa, kun lisäät sen kuivalle ja kuumalle pannulle, ja annat ruskistua ja rapeutua siinä. Tilkka öljyä lisätään vasta lopuksi tuomaan vielä ekstrarapeutta.

 

  • Missä vaiheessa mahdollisesti marinoit tofun?

    1. Otan tofun paketista, pilkon ja kaadan marinadin päälle.
    2. Otan tofun paketista, pilkon, kuivaan rutikuivaksi ja pistän sitten marinadiin.
    3. Otan tofun paketista, pilkon, kuivaan ja alan paistaa. Vasta paistovaiheessa lisään marinadin pannulle.

Oikea vastaus: 3. Otan tofun paketista, pilkon, kuivaan ja alan paistaa. Vasta paistovaiheessa lisään marinadin pannulle. 

Suuri harhaluulo on toimia normaalien marinointitapojen mukaan eli marinoida tofu ennen paistamista. Näin saat aikaan tofua, joka palaa pinnalta ja maistuu sisältä raa’alta marinadilta. Tofusta tulee huomattavasti parempaa, kun antaa tofun maistua tofulta, jota peittää maukas marinadikastike. Marinadi siis lisätään tofun päälle vasta paistamisen loppuvaiheessa tai paistamisen jälkeen. Samoin mausteet.

  • Miten valmistat paistosta, jossa tofun lisäksi pannulle tulee muita aineksia, kuten kasviksia?

    1. Lisään kaikki ainekset samalla kertaa pannulle.
    2. Paistan ensin tofun rapeaksi. Laitan sen sitten sivuun, kun valmistan muut vihannekset mausteiden ja kastikkeiden kanssa. Lisään paistetun tofun lopuksi sekaan.
    3. Paistan ensiksi tofun rapeaksi ja lisään sitten loput ainekset pannulle.

Oikea vastaus: 2. Paistan ensin tofun rapeaksi. Laitan sen sitten sivuun, kun valmistan muut vihannekset mausteiden ja kastikkeiden kanssa. Lisään paistetun tofun lopuksi sekaan.

Näin tofu säilyttää parhaiten rapeutensa.

Ja pieni oma huomioni lopuksi: Tofun merkillä näyttää olevan väliä. Ei ihme, etten pitänyt tofusta, kun ostin sitä kaikista halvinta etnisistä kaupoista. Ei siitä vain tahtonut tulla hyvää. Jalotofun tuotteisiin tutustuttuani puolisen vuotta sitten olen pitäytynyt niissä, koska tiedän onnistuvani tuotteilla joka ikinen kerta; kyllä kotimaiseen voi luottaa :). Tämän kirjoitin siksi, että ylläolevia ohjeita noudattamalla ei kaikista tofuista kuitenkaan tule rapeaa ja herkullista, joten valmistustapa ei välttämättä ole se virhelähde.


Malesialainen tofu-laksa

Nyt pääset testaamaan tofun käsittelytaitojasi tällä supersuper herkullisella malesialaisella katuruoalla eli laksalla! Laksaa saa ympäri Malesiaa, Singaporesta, Indonesiasta ja Etelä-Thaimaasta. Laksa on mausteinen kookosmaitopohjainen keitto, josta löytyy riisinuudeleita, kasviksia ja proteiinia. Tässä laksassa maistuukin Malesian lämpö ja eksoottisuus.

Tästä pääset tofu-laksan reseptiin.

 

Seuraathan blogiani jo:

Facebookissa

Instagramissa

Pinterestissä

Jäikö nälkä?

47 kommentit

Maria 8.01.2017 - 13:34

Ihan mahtavia vinkkejä! Otsikon nähdessäni olin hieman skeptinen, löytyisikö tästä postauksesta mitään uutta mulle, joka oon monta vuotta ollut kasvissyöjä ja tottunut tofunkäsittelijä… mutta kylläpä mieli avartuikin! Esimerkiksi toi, ettei kannata laittaa öljyä kuin vasta viimeiseksi ja marinadin laittaminen vasta lopuksi, niin mielenkiintoista. Pakko päästä kokeilemaan sun vinkkejä heti tänään! 😉

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 8.01.2017 - 13:49

Kiitos kommentista Maria! Haha 😀 Uskon, olen itsekin kovin skeptinen saman tyylisten otsikkojen kanssa. Mahtavaa, että löytyi jotain uutta sinunkinlaiselle konkarille :).

Vastaa
M Vuo-Cho 8.01.2017 - 13:50

Kiitokset tästä. Minä kuulun juuri niihin, joiden mielestä tofu on ihan kamalaa mautonta mössöä. Olen kyllä tiedostanut, etten todennäköisesti vain osaa sitä valmistaa. Nyt pitää kokeilla vuosien tauon jälkeen uudelleen. Ehkä tuotteetkin ovat parantuneet.

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 8.01.2017 - 14:02

Haha 😀 No näitä ohjeita seuraamalla ei taatusti tule mautonta mössöä 🙂

Vastaa
Minna Vuo-Cho 22.01.2017 - 13:15

Kokeilin tänään ohjeidesi kanssa ja lopputulos:
Isäntä tykkäsi, esikoinen tykkäsi, kuopus rakasti – keskimmäinen inhosi (tod näk ei vaan tykkää tofusta) – itsekin olen (melkein) vakuuttunut 🙂

Kiitos siis! Tulipa taas selätettyä yksi vuosia kummitellut juttu.

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 22.01.2017 - 13:33

No hei mahtavaa! 🙂 Ihanaa, että tulit kertomaan 🙂 Hihi, siitä se lähtee. Tiedän itsekin, miten mahtavaa on, kun yhtäkkiä huomaa, että voikin pitää jostain ennestään lähes vihaamastaan raaka-aineesta!

Vastaa
Taina 8.01.2017 - 14:14

Kiitos tästä:) paistoin vähän aikaa sitten ekan kerran tofua, ja se jäi pehmeäksi. Kuinka kauan annat kuivua tofun? Tämä sinun blogisi on aivan ihana, samoin insta

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 8.01.2017 - 14:16

Voi kiitos Taina 🙂 Ehkäpä vielä sen voisinkin tuohon tarkentaa. Annan sen kuivua yleensä ”muiden valmistelujen ajan” eli ruoasta hieman riippuu.. Pitkästä kuivumisajasta ei ole haittaa, mutta minimissään 10 minuuttia – vartin.

Vastaa
Eetu 16.04.2019 - 13:39

Tähän voisi vielä lisätä, miten se maustetaan niin hyvin, että Markuksellekin kelpasi?
Tofun maustaminen on aina ollut itselle jotenkin mysteeri.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.04.2019 - 08:19

😀 Riippuu tosi paljon tofun laadusta, miltä sen ominaismaku maistuu. Musta hyvä tofu tulee jo kun laittaa vaan valkosipulia, soijakastiketta, fariinisokeria ja chiliä :).

Vastaa
minni / kokeileva keittiöni 8.01.2017 - 15:34

Mahtavia vinkkejä. Mä ihastuin tofuun jo kun tajusin tuon ensimmäisen kohdan, se tekee jo ihmeitä! Muuten sitten en ole niin vihkiytynyt, olen kyllä marinoinut sitä jo ennen paistamista. Pitää kokeilla!

Vastaa
Julia Silvennoinen, Leipomuksia ja lenkkareita 8.01.2017 - 16:14

Olipa todella hyvä ja kompakti tietopaketti tofun käytöstä! Näillä pitäisi onnistua jatkossa varmasti 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 8.01.2017 - 16:21

Jee! Kiitos Julia 🙂

Vastaa
Merituuli Hemilä 8.01.2017 - 18:26

Hyvää tofua olen saanut tähän mennessä vasta Tokiossa. Me kokeiltiin myös sillä halvalla tofulla joskus saaden aikaan ihan hyvää, muttei tosi hyvää. Siinä taisi olla jotain ekologisuus-murheitakin. Mites tässä Jalotofussa?

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 8.01.2017 - 20:44

Heh, tarkistin vielä ekologisuusasian ennen kuin rupesin päästäni latelemaan. Tiivistettynä; Jalotofu on todella ekologista (hiilijalanjälki on alinta päästöluokkaa ja pienempi kuin esimerkiksi suomalaisen kaurahiutaleen, yllättävää!).

Vastaa
Petra 8.01.2017 - 19:42

Kirjoititko tykkääväsi Jalotofusta eniten siksi, että sinulle maksetaan siitä? Ihan mielenkiinnosta.

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 8.01.2017 - 20:30

Tietysti varmaan herää tuollainen kysymys, ihan ymmärrettävää 🙂 En tosiaankaan kirjoittaisi sen takia. Jos en olisi tuota mieltä, en kirjoittaisi tuota ollenkaan. Rehellinen täytyy olla. Kaikissa aiemmissakin blogini tofuresepteissä olen maininnut Jalotofun, vaikkei ne olekaan olleet yhteistyössä tehtyjä, ja ihan vain siksi, että tiedän, että sillä tofulla ainakin onnistuu (koska niissä voi olla isoja eroja). Tämä kyseinen yhteistyö syntyikin sen perusteella, että olen niin paljon käyttänyt blogissani jo aiemmin Jalotofun tuotteita, minkä he ovat firmassa pistäneet merkille :).

Vastaa
Anne 8.01.2017 - 19:48

Noniiin! ostin ekaa kertaa ikuisuuksiin tofua, se pääsee nyt näiden oppien mukaiseen käsittelyyn. Kiitos vinkeistä ja innostuksen nostattamisesta! 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 8.01.2017 - 20:34

Jes! Mahtavaa, että sain innostumaan sutkin tofusta :).

Vastaa
Jonna 9.01.2017 - 12:07

Vihdoin helppo ja selkeä ohje miten tofua käsitellään!

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 9.01.2017 - 12:16

Voi, kun kiva, että ohjeet hyödyttivät 🙂 Kiitos Jonna!

Vastaa
Jenni liemessä 15.01.2017 - 15:15

Mä olen juurikin se, joka on marinoinut tofun ennen paistamista. Kiitos vinkeistä, annan tofulle uuden mahdollisuuden!

Vastaa
Minna 25.01.2017 - 19:01

Mä kokeilin tätä tänään. Siis tuota laksaa. Ei mennyt kuin Strömsössä, mutta liemi oli tosi hyvää ja meinaan kokeilla vielä uudestaan. Kiitos tofu vinkeistä!

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 25.01.2017 - 19:03

Voi miten hienoa! Kiva kuulla :))

Vastaa
Sari Atula 1.02.2017 - 21:22

Poimin toisesta keittokirjasta tofu-keittoreseptin. Sen mukaan olisi pitänyt vain pudotella raa’at tofukuutiot sekaan hautumaan. No, päätin hiukan upgreidata ruokaa ja tein juuri ohjeesi mukaan-kuivasin, vähän prässäsin ja paistoin kuivalla pannulla. Tuli ihan tosi hyvää, kauniin väristä ja rapeaa tofua. Täytyy sanoa, että paremman näköistä kuin keittokirjan originaalikuva… Toki ruuan koko maun salaisuus oli loistava resepti. Tosin luulen, että tuolla sinun reseptilläsi olisi tullut suunnilleen samanlaista – jotenkin en sitä hokannut katsoa tuolta toiselta sivustolta kuin nyt 😉

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 1.02.2017 - 23:12

Haha, no mutta ihan mahtavaa! Juuri noin sitä pitää 🙂 salaisuus varmaan piilee hyvässä reseptissä ja hyvässä tofun paistossa sekä hyvässä kokissa tietysti!

Vastaa
Tuuli 24.07.2017 - 18:58

Kiitos, oot paras!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.07.2017 - 19:01

Oh, eipä kestä <3

Vastaa
Jael 13.01.2018 - 19:12

Tofu on ihanaa, ostan viikottain kilon paketin,tai melkein joka viikko;D Täälläpäin on monta tofun valmistajaa, joten valintaa riittää, En syö lihaa, joten tofu on ”lihani” ja mulla on vuosien varrella blogissa varmaan monta kymmentä ohjetta tofulle.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.01.2018 - 15:09

En arvannut, että siellä olisi niin monta erilaista tofun valmistajaa, mutta sehän on hienoa :). Mun täytyy käydä katselemassa sun tofuohjeita!

Vastaa
Anita Leppänen 6.02.2018 - 11:25

Hei. Mulla on eka tofu mötikkä ikinä jääjaapissa, se taitaa olla jossain kiinalaisessa maustemarinadissa jo valmiiksi. Kannattaako sillä edes aloittaa vai ootanko että törmään jalotofuun jossain? Voiko noita jauhotta ja onko siinä mieltä?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 7.02.2018 - 13:42

Hei! Voit kyllä aloittaa sillä, mutta kuivaa se kuitenkin hyvin. Pilko palasiksi ja jätä talouspaperien väliin kuivumaan, kuten tässä ohjeistuksessa :).

Vastaa
Leena/mansikkaheinä 18.03.2018 - 10:04

Löytyihän vihdoin erinomaiset ohjeet tofun valmistukseen. Kiitos Saara! Innostuin äskettäin Silvopleessa syödessäni tofusta, sielläkin osataan tofun salat. Luulin lukeneeni jo ihanan blogisi kaikki postaukset, mutta ehkä tuon tofukohdan ohitin. Jospa meilläkin saadaan piakkoin herkullista tofuruokaa!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 18.03.2018 - 10:19

Kiitos Leena! Ihana, että ravintollasakin jo saa tosi hyvää tofua :). Näillä ohjeilla kyllä taatusti pidät <3

Vastaa
Mari 16.06.2018 - 13:42

Moi! Netissä liikkuu tosi paljon eri tietoa tofun paistoajasta – sattuisikohan sulla olemaan jotain yleispätevää vinkkiä? Joissain paikoissa sanotaan, että tofu pitää paistaa kuumalla pannulla ihan nopeasti, mutta toisaalla puhutaan, että saa ruskistaa kaikessa rauhassa pitemmän aikaa. Toki tofusta näkee, kun se alkaa olla valmista, mutta kauanko sulla keskimäärin menee siinä, että tofu on hyvää ja siihen voi lisätä öljyn? Kiitos hyvistä vinkeistä!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.06.2018 - 15:23

Moikka :). Mä ennemminkin ruskistan sitä rauhassa pidemmän ajan, jotta se vaan ei pala ja ei haittaa, vaikka vähän kuivuisikin siinä lisää. Sanoisinko, että mulla menee noin 3 minuuttia keskilämmöllä :).

Vastaa
Noora 28.06.2018 - 23:14

Kiitos reseptistä ja tofun käsittelyohjeista! Tuli muuten todella hyvää. En yleensä pidä ruoan laittamisesta, mutta tällaisia on jotenkin kiva tehdä 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 1.07.2018 - 16:57

Jes! 🙂 Todella kiva kuulla, että tästä oli iloa ja apua :).

Vastaa
Oskari 16.08.2018 - 21:10

Loistava annos! Vaimo pelotteli tofulla, mutta maut ovat niin hyviä ja rehellisiä että maistui! Yksi parhaista Aasian makuisista, jota ollaan kotona tehty. Vaimo sanoi että siekin osaisit tehdä

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.08.2018 - 13:38

Vautsi, kiitoksia! 🙂 Onpa mukava kuulla. Ja eihän se vaikeaa ole ;).

Vastaa
Jonna 13.01.2019 - 14:02

Tämän ohjeen ansoista sai tofu toisen mahdollisuuden ja heti onnistui. Kiitos tuhannesti sinulle!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.01.2019 - 09:37

Kiitos Jonna! Mahtavaa, jos opit tämän avulla pitämään tofusta :).

Vastaa
Eve 16.03.2019 - 14:49

Kiitos ohjeista! Mua vaan vähän hirvittää tuo talouspaperin käyttö. Tuntuisi, että siitä voi imeytyä tofuun jotain paperinvalmistuksessa käytettäviä kemikaaleja. Olisikohan parempi käyttää pyyhkeitä, jotka pesee ilman kemikaalipesuaineita?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.03.2019 - 19:16

Varmasti voit niitäkin käyttää, jos siltä tuntuu :). Periaatteessa talouspaperista nyt tuskin juuri kauheasti mitään imeytyy.

Vastaa
Maiju 15.10.2019 - 12:18

Ruuanlaittoon ei ehkä kannata käyttää ainakaan uusiomateriaalista valmistettua talouspaperia. Kuluttaja-lehden tutkimuksen mukaan niissä oli bakteereja :/ Ja muistaakseni joku testaajista siinä totesi jopa että ei itse tosiaan käyttäisi ruuanlaitossa. Muuhun toimintaan on varmasti ihan ok, mutta ruuanlaittoon ehkä sitä tavallista, kierrättämätöntä talouspaperia jos pyyhettä ei löydy.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 15.10.2019 - 19:23

Okei! Kiitos tiedosta ja kommentista. En ollut lainkaan perillä! Kiitos 🙂

Vastaa
Sohbet 5.04.2023 - 18:48

very very nice

Vastaa

Jätä kommentti