Koti Kasvispääruoat Munakoiso-tomaatti-linssivuoka (V, GF)

Munakoiso-tomaatti-linssivuoka (V, GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Munakoiso-tomaatti-linssivuoka. Vegaaninen.

Munakoiso ja tomaatit ovat tunnetusti runsain mitoin makua tuovia kasviksia. Yhdessä ne ovat klassikko aivan syystä. Ne tuovat niin paljon sitä kuuluisaa umamista makua, että makunystyrät hyrräävät tyytyväisinä.

Kyseinen resepti on Soili Soisalon resepti Kasvisruokaa viisaasti-kirjaan, jota olin viime keväänä kuvaamassa. Soili kertoi tämän olevan vegaaninen versio parmiggiano melanzanesta eli munakoiso-mozzarella-tomaatti-parmesanvuoasta. Lähtöidea onkin voinut tulla tuosta vuoasta, mutta muutoin yhtäläisyyksiä ei nyt niin paljoa ole. Ennemminkin tämä on aivan ruokalaji erikseen, ja siis erittäin herkullinen sellainen! Mutta ainakaan ei venyvän juuston himoissaan kannata tätä valmistaa.

Munakoiso-tomaatti-linssivuoka. Vegaaninen.

Kuitenkin, kun kuvausten lomassa pääsin tätäkin ruokaa maistamaan, niin oikein kiireenkin keskellä pysähdyin hetkeksi, että ohhoh, onpa tosi maukasta! En odottanut mitään näin maukasta :D. Olihan Soilin kaikki ruoat hyviä, mutta se mitä yleensä odottaa munakoiso-tomaatti-yhdistelmästä on tietynlainen makuyhdistelmä, mutta tässä oli jotain erilaista. Soili paljasti jo siinä vaiheessa lisänneensä kuivattuja viikunoita tomaattikastikkeeseen, mikä oli varmasti sen jännän erilaisen maun salaisuus. Olipa tosi kiva idea!

Resepti on ollut ruksattuna Kasvisruokaa viisaasti-kirjasta, koska halusin ehdottomasti tehdä tätä uudestaan. Ja onhan se jaettava täälläkin. Tein vain hyvin pieniä muokkauksia itse kastikkeeseen. Linssit tuovat paistokseen proteiinia ja täyttävyyttä. Paistoksen päälle valmistetaan muruseos juuston sijasta. Muruseos on sekä maukkaampi että ravinteikkaampi kuin juustoraaste, mutta mikään ei estä sinua käyttämästä (vegaanista) juustoraastetta, jos haluat jossain kohtaa oikaista.

Munakoisoruoat harvoin ovat mitään arjen nopeita, sillä munakoiso kyllä kannattaa ehdottomasti kypsentää erikseen, jotta se pehmenee ja maku paranee, eikä jää kitkeräksi. Nykyään Suomessa myytävät munakoisot on jalostettu niin, että niitä ei tarvitse itkettää. Kuitenkin kun vuoallisen tekee, niin vaivannäön pitäisi palkita niin makujen puolesta, mutta senkin puolesta, että vuoallisesta pitäisi riittää useammalle aterialle evästä. Tosin Markuksen kanssa mistään ei voi koskaan olla kovin varma, että siitä todella riittäisi edes kahdelle aterialle…

Juuri siksi keitin Markuksen annoksen oheen vielä pastaa. Munakoiso-linssivuokaa voi hyvin syödä sellaisenaankin leivän ja salaatin kera, mutta myös pasta sopii makujen puolesta. Tehdessä tulikin mieleen, että tästä voisi valmistaa pastavuoan lisäämällä tomaattikastikkeen joukkoon vaikka keitettyä penne-pastaa (ehkä n. 200g kuivapainon verran?)


Munakoiso-tomaatti-linssivuoka – resepti

 

20×30 cm vuoallinen. Sellaisenaan salaatin ja leivän kera n. 6 hengen annos. Pastan kanssa riittää n. 8:lle

Tarvitset

3 munakoisoa
1 ruukku basilikaa
200-250g kirsikkatomaatteja

Tomaattikastike

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
4 rkl oliiviöljyä
2 tlk (800g) kokonaisia kuorittuja tomaatteja (eli Pelati-tomaatteja)
3 dl vettä
1½ dl kuivia punaisia linssejä
100g kuivattuja viikunoita
3 rkl tomaattipyrettä
1 kasvisliemikuutio
½ tl rouhittua mustapippuria
2 tl (tummaa)sokeria
1 rkl punaviinietikkaa

Muruseos – voit siis korvata (vege) juustoraasteella tai muokata myös itse muruseoksen ainesosien määriä – jos sinulla ei ole morttelia, niin korvaa korianterinsiemenet korianterijauheella

½ tl korianterinsiemeniä
½ tl sinapinsiemeniä
½ dl hampunsiemeniä (voisi korvata vaikka pinjansiemenillä tai hienonnetuilla cashewpähkinöillä)
½ dl auringonkukansiemeniä
1 rkl rypsiöljyä
2 rkl ravintohiivahiutaleita (tai enemmän suolaa)
1 rkl sitruunanmehua (ei mielestäni pakollista ollenkaan)
1/4 tl suolaa

Valmistusohjeet

  1. Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Siivuta munakoisot n. ½ cm siivuiksi. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille. Kaada hiukan oliiviöljyä päälle niin, että sitä tulee jokaiselle munakoisosiivulle edes vähän. Rouhi päälle vielä vähän suolaa ja mustapippuria.
  2. Paista munakoisosiivuja uunissa n. 20-30 minuuttia – kunnes ne saavat ruskistunutta väriä.
  3. Valmista tomaattikastike. Kuori sipulit ja hienonna ne hienoksi. Lisää kattilaan oliiviöljyä. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää tomaatit liemineen joukkoon. Lisää myös vesi ja linssit. Pilko viikunoita pienemmiksi – n. ½ cm kokoisiin palasiin. Lisää ne sekä loput tomaattikastikkeen ainekset mukaan ja jätä poreilemaan miedolle lämmölle n. 20 minuutiksi- tai kunnes linssit ovat varmasti kypsiä eli lähes pehmeitä (maista).
  4. Valmista muruseos. Paahda kuumalla, kuivalla pannulla siemeniä, kunnes ne alkavat tuoksua ja saavat hiukan ruskeaa väriä. Kaada ne mortteliin. Jauha morttelissa hienoksi. Tai jos sinulla ei ole morttelia, niin yrittäisin itse jauhaa pienessä tehosekoitinkulhossa. Sekoita loput muruseoksen ainekset joukkoon.
  5. Kaada n. 20×30 cm uunivuoan pohjalle puolet tomaattikastikkeesta. Revi väliin n. 1/3 basilikasta varsineen. Lado päälle puolet munakoisosiivuista. Levitä loput tomaattikastikkeesta ja revi taas n. 1/3 basilikasta varsineen tomaattikastikkeen päälle. Lado loput munakoisosiivut. Lisää päälle muruseos. Halkaise kirsikkatomaatit ja lisää ne paistoksen päälle leikkuupinta ylöspäin. 
  6. Kypsennä paistosta 200 asteisessa uunissa 45 minuuttia. Ruoka on heti tarjoiltavissa. Revi päälle vielä loput basilikat. Tarjoa salaatin ja leivän kera – tai pastan, jos elät hyvän ruokahalun omaavan miehen kanssa.

Jäikö nälkä?

11 kommentit

Glotter-Bäckerin 26.11.2019 - 11:47

Kylläpä taas osui ja upposi! Juuri eilen olimme italiaisessa ravintolassa ja maiskuttelimme melanzane e parmiaggianoa ja mietimme, että tätä yksinkertaista hyvää pitäisi kotonakin tehdä. Jos siitä saa vegaanisen version, joka on vielä täysipainoinen ateria, niin halleluja ja tänne heti!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 27.11.2019 - 16:32

No johan taas sattuikin :DD Mutta kuten sanottu, tämä ei sisällä venyvää juustoa 😀

Vastaa
Glotter-Bäckerin 27.11.2019 - 17:06

Se on mun mielestä vaan plussaa…
Siinä annoksessa joka me syötiin oli vain parmesania.

Vastaa
Lotta 2.02.2020 - 16:54

Hei,
Voisikohan tähän lisätä pastan tilalle vaikkapa gnoccheja sekaan?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.02.2020 - 19:43

Jooo!! Todella hyvä idea 🙂

Vastaa
Tanja 23.02.2020 - 18:37

Kiitos!!! Ihan mielettömän hyvää!!! Vaikka epähuomiossa ostin tarjoiluvalmiita linssejä ja niitä luultavasti oli enemmän kuin ohjeessa, se ei haitannut. Siemeniä en tällä kertaa ostanut, vaan laitoin ainoastaan hamppusiemenrouhetta jota jo löytyi kaapista sekä vegejuustoa. Yhden munakoison vaihdoin kikhernemakaroneihin. Miehen kommentti ennen ruokailua: en tykkää munakoisosta enkä linsseistä. Pienen annoksen jälkeen kävi santsaamassa =D
Pystyisiköhän samalla reseptillä tekemään, jos munakoison vaihtaisi kesäkurpitsaan?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 23.02.2020 - 19:15

Haha 😀 Onpa hyvä! 😀 Aikamoisen riskin sitte otit kun teit tätä! Hyvä idea laittaa ne makaronit snne sekaan jo :). Vois varmasti käyttää kesäkurpitsaakin, tietysti maku on ihan erilainen, mutta ei huono!

Vastaa
Kirstibirgit 3.08.2020 - 22:41

Kiitos, oli tosi hyvää! Tein sadepäivän ruoaksi, mutta illalla paistoikin jo aurinko. Hyvin maistui elokuun illassa. Jouduin hiukan soveltamaan, koska FODMAP-ruokavalion takia esimerkiksi sipulin ja valkosipulin joudun jättämään pois. Kevätsipuli korvaa sipulin ja valkosipulin ihanaa makua tavoittelen öljyyn sulatetulla anjoviksella. Nyt laitoin niitä hiukan liian vähän, mutta ensi kerralla enemmän. Linssit olivat suoraan purkista, koska jostain syystä vatsa hyväksyy ne itse keitettyä paremmin. Näillä luovilla ratkaisuilla ruoasta tuli tosi herkullista ja itsellä oli voittajan olo.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 10.08.2020 - 12:17

Voi miten mahtavaa ja voimauttavakin palaute :)! Kiitos sulle, anjovis kuulosti tosi hyvältä lisältä :).

Vastaa
Kirstibirgit 10.08.2020 - 13:33

Idean anjoviksen käytöstä löysin Josceline Dimblebyn 1995 suomeksi ilmestyneestä Kevyiden herkkujen keittiö- kirjasta. Siinä on joitain tosi hyviä reseptejä, vaikka kevyitä ne eivät todellakaan ole kermaa ja kuohukermaa on useassa ohjeessa. 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 13.08.2020 - 11:56

Kevyet herkut :DD. Mua vähän naurattaa :D. Mutta kiitos tosiaan vinkistä :).

Vastaa

Jätä kommentti