Koti Koostepostaus Juhlasuunnittelu: Juhlatarjoilujen suunnittelu useamman hengen juhliin? + Valmiit menuideat ja etukäteisvalmistelut

Juhlasuunnittelu: Juhlatarjoilujen suunnittelu useamman hengen juhliin? + Valmiit menuideat ja etukäteisvalmistelut

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Kevät-ja kesäkauteen keskittyy isoimpia juhlia, vaikka kyllähän niitä tietysti on myös ympäri vuoden. Kevät-kesällä kuitenkin vietetään eniten ylppäreitä, valmistujaisia, rippijuhlia, häitä ja muuten vaan kesäjuhlia.

Itse olen ollut järjestelemässä tarjoiluja vaikka minkä kokoisiin juhliin jo varmaan kymmenen vuoden ajan. Pari kolme kertaa vuodessa tuttaville, opiskelujen aikana vielä about kaikkiin tiedekuntamme juhliin.

Tyypillisimmät juhlat, joihin olen ollut tekemässä ruokaa on n. 30-40 henkilön tilaisuuksia. Niihin vielä pystyy yhden naisen voimin tekemään järjestelyt. Isompiin tarvitaan jo varmasti apukäsiä, mutta toki järjestelyt sujuu aina sitä mukavammin, mitä enemmän tekijöitä. Isoimmat tarjoilut on varmaan ollut 200 hengen vuosijuhlasillikselle tai useamman sadan hengen vappusillikselle, mutta keskitytään nyt näihin tyypillisempiin 20-40 hengen juhliin – ja nimenomaan noutopöytä-tyyppiseen. Kolmen-neljän ruokalajin pöytiin tarjoiltavat ruoat ovat sitten ihan erikseen, eikä kokemukseni mukaan niitä ole yhtä hankala mitoittaa ja suunnitella (mutta kokille taas hankalampi järjestää) kuin noutopöytää.


Muista varsinaisia ruokia valitessa

  • Erityisruokavaliot. Onko helpompi tarjota esimerkiksi jokin suoraan kaikille gluteenittomana tai vegaanisena vai valmistaako erikseen erikoisruokavalioille omat versionsa? Erikoisruokavalioisille voi riittää myös yksi oma kakkunsa – kaikista ei tarvitse lähteä tekemään toista versiota (note to self). Mieti esimerkiksi myös, voiko esim pähkinät tarjota erillisessä kulhossa, josta kukin voi laittaa niitää salaattiinsa.
  • Sesongit. Edullisimmin ja maukkaimmin pääsee, kun valitsee satokauteen sopivia ruokia.

Mitä tehdä paljon (eli viikkoja tai jopa kuukautta) etukäteen?

  • Täytekakkupohjat voi pakastaa parikin kuukautta etukäteen. Kakkupohjat sulavat muutamassa tunnissa.
  • Myös täytetyt täytekakut kestävät kuukauden verran pakastusta (huom. ei voikreemi, mutta tuorejuusto-kermatäytteet kestävät). Ota kokonainen kakku vuorokautta aikaisemmin jääkaappiin. Koristele vasta juuri ennen h-hetkeä.
  • Myös yleensä makeat sekä suolaiset piirakat kestävät pakastuksen. Jos piirakan päällä on marenkia tai kermavaahtoa, niin silloin ei kestä.
  • Keksit kestävät pakastusta. Kuitenkin vielä parempi on, jos pakastaa keksitaikinan ja nostaa sen jääkaappiin vuorokautta aikaisemmin, jolloin saat taatusti hyviä keksejä.
  • Falafel-taikinan voi pakastaa. Nosta vuorokautta ennen palluroiden pyörittelyä sulamaan.
  • Mieti astiat ja tarjoiluastiat. Tarvittaessa lainaa ne joltakin tutulta tai astialainaamosta. Pöydänkin voi kattaa vaiheeseen jo hyvissä ajoin.

Mitä tehdä 4-1 päivää etukäteen?

  • Tietysti kaikki sama kuin tuossa ylempänä.
  • Makeat ja suolaiset piirakat säilyvät jääkaapissa hyvinä tarjoiluun asti paria päivää etukäteen valmistettuna.
  • Jos graavaat lohta, laita se tulemaan.
  • Kvinoat/kuskusit voi keittää valmiiksi salaattia varten.
  • Salaatteihin tulevat vihannekset sun muut voi lähes kaikki pilkkoa viimeistään päivää edeltävänä päivänä rasioihin. Huom, älä pilko esimerkiksi omenaa, banaania tai avokadoa tai muita tummuvia hedelmiä, vaan pilko vasta samana päivänä.
  • Voileipäkakut kannattaa tehdä edellisenä päivänä, ja koristella samana päivänä.
  • Erilaiset tahnat ja muut cocktail-paloille tulevat täytteet voi pääasiassa valmistaa paria päivää etukäteen.
  • Jos teet leipää itse, valitse sellainen resepti, jonka taikinan voit valmistaa edellisiltana kohoamaan. Voit myös valmistaa esimerkiksi hodarisämpylät tai hampurilaissämpylät jo kauan etukäteen ja pakastaa. Lämmitä niitä sitten niiden sulettua 100 asteiseissa uunissa kymmenisen minuuttia.
  • Täytä täytekakut koristelua vaille valmiiksi.

Mitä tehdä samana päivänä?

  • Lähinnä kaiken ruoan koristelu ja kokoaminen.
  • Cocktail-palojen kokoaminen.
  • Herkimpien vihannesten pilkkominen.
  • Kakkujen ja muiden koristelu.
  • Lämpimänä tarjottavien ruokien lämmittäminen/valmistaminen/paistaminen

Mitä kaikkea valita menuuseen?

Tyypillisesti lähestyn tilaisuuksia alla olevilla menuraameilla. Määriä säädetään sitten ruokailijoiden mukaan. Määristä on hankala antaa mitään selkeää ohjenuoraa. Yleensä tulee kuitenkin valmistettua liikaa.. Laitoin sulkuihin perään suunnilleen, paljonko olen valmistanut 30 hengelle kyseistä ruokaa.

Ns. Alkupalat/kylmät tarjottavat

  • Yksi ruokaisampi salaatti (esim. pasta- tai kvinoasalaatti) (7 dl kuivaa kvinoaa tai 1,5kg pastaa, ja muuta muu ohje sen mukaan)
  • Yksi vihersalaatti (yleensä satokauden hedelmillä, lisäksi marinoitua punasipulia, pähkinöitä/siemeniä allergioiden mukaan, joskus vähän juustoa lisäksi) (4-5 salaattimix-rasiallista – muuta muu ohje sen mukaan)
  • Voileipäkakku/suolainen piirakka (pellillisestä piirakkaa tulee 20 hengelle, voileipäkakkuja tarvitaan kaksi perinteisen kokoista)
  • 1-3 cocktail-pala tyyppistä tarjottavaa – TAI esimerkiksi pari erilaista tahnaa ja focacciaa niiden kanssa. (varaa isompia 1,2/hlö ja pienempiä paloja 1,5/hlö)

Riippuu, haluaako juhliin lämmintä tarjottavaa eli tulevatko vieraat ihan syömään syömään vai ylppärityylisesti enemmän nappaamaan vähän jotain. Jos tarjoan pääruokamaisempia ruokia, niin olen jättänyt voileipäkakku-suolainen piirakka-osion pois.

Lämpimät tarjottavat, jos niitä halutaan:

  • Maustettu uunilohi/savulohi (varaa 75g raakaa lohta tai 50g kypsää lohta ruokailijaa kohti, mikäli valmistat kaiken muunkin edellä mainitun. Jos valmistat vähän vähemmän kylmiä ruokia, varaa 100g raakaa ja jos lohi on pääasiassa ainoana ruokana, varaa 150g/hlö)
  • Falafelit (varaa 1,5 kpl/hlö)

Makeat

Tähän osioon yleensä tarvitaan vähiten vinkkejä. Kukin tekee niin tyylillään. Kuka tykkää, että on yksi näyttävä kakku ja kuka (kuten minä) haluaa valmistaa seitsemän erilaista kakkua. Useimmiten muihin kuin omiin juhliini olen tehnyt:

  • Isompi kakku (joko täytekakku tai juustokakku) (2 isompaa kakkua)
  • Piirakka (26cm pyöreitä vuoallisia 2 kpl tai 1,5 pellillistä piirakkaa)
  • Keksejä (1,2 kpl/hlö)

Valmiit resepti-ideat

Tässä esimerkkireseptejä jokaiseen kategoriaan. Juuri tuossa yllä esittelin, miten näitä kannattaa valita. Älä myöskään pelkää sekoittaa erilaisia keittiöitä keskenään – tarjoilusta tulee vain kiinnostavampi niin!

VEGAANINEN MENUTÄSTÄ LINKISTÄ löydät erillisen postauksen vegaanisista tarjottavista.

Kerran järjestin kaverini valmistujaisiin aasiahenkisen varmaan 10 erilaisen cocktail-pala tarjoilun 60-70 hengelle. Siinä oli kyllä väsäämistä :D.

Cocktail-palat ja pienet syötävät


Vihersalaatit/kevyemmät salaatit

Jätä lähes kaikista juusto joko pois tai pienennä reilusti määrää. Salaatteja valmistaessa olen valinnut salaatteja, joissa ei tarvitsisi niin hirveästi pilkkoa. Varaa 30 hengelle 4-5 salaattimix-rasiallista – muuta muu ohje sen mukaan


Ruokaisammat salaatit

Varaa 30 hengelle 7 dl kuivaa kvinoaa tai 1,5kg pastaa, ja muuta muu ohje sen mukaan. Kvinoa on kuskusia siitä kätevämpää, että se kelpaa myös gluteenittomille ruokailijoille.

Lohi ja falafelit

Muihin pääruokaimaisiin en nyt linkkaakaan. Nämä ovat toimineet erinomaisesti osana buffet-pöytää

Voileipäkakut ja suolaiset piirakat

Pellillisestä piirakkaa tulee 20 hengelle, voileipäkakkuja tarvitaan kaksi perinteisen kokoista.


Kakut ja piirakat

Nostan vielä pari suosikki-keksireseptiäni.

Vinkki! Brunssikirjan reseptit sopivat pääasiassa kaikki myös erittäin hyvin noutopöytään!

Ja ei kun juhlia järjestämään!

Paras kakkupöytä ikinä! Voi kun vielä tietäisin, mitä tuossa metsämansikka-täytekakussa tarkalleen oli. Sitä haluaisin tehdä.

Jäikö nälkä?

12 kommentit

johanna 24.05.2019 - 06:54

Hei! Tarkistatko tuon Kreetan aurinkoinen porkkana-rusina salaatti linkin?
Hyvä kirja idea! Juhlajärjestämisestä ja tarjoilun mitoittaminen! Jokaiseen osioon vielä Markuksen kommentit, niin juoksen heti kirjakauppaan!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.05.2019 - 09:45

Hyvä huomio! Korjasin linkin :). Haha, mahtavaa – voi olla, että Markus sanoo, että tuplaa vaan kaikki :D.

Vastaa
Leena/Mansikkaheinä 24.05.2019 - 10:29

Uskomaton postaus, ihan SUPER!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.05.2019 - 09:44

Kiitos Leena! Hyvä jos se oli jotenkin selkeä tai avulias :).

Vastaa
K 27.05.2019 - 20:47

Kalareseptit olisivat tervetulleita 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 29.05.2019 - 06:34

<3 Ehkä mä jossain välissä uskaltaudun taas jonkun pistämään :D. Heh sanon tätä kasvisruokablogiksi, kun jotenkin pitää kategorisoida, niin sittenhän siitä on tullut sanomista, kun olen yrittänyt laittaa kalareseptejä :D

Vastaa
Johanna 28.05.2019 - 06:55

Tämä on kyllä megapostaus. Kaikkien postauksien äiti ja isä (ja Mörkö 🙂 )! Tähän on palaaminen aina kun on jotain juhlantyyppistä näkyvissä! Nyt löytyy Kreetan rusina salaattikin, kun klikkaa kohdasta rusina.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 29.05.2019 - 06:33

Haha :DD Mörkö :D. Oho, korjasin sitä linkkiä edelleen – kiitos huomiosta 😀

Vastaa
Anu 28.05.2019 - 11:37

Suurkiitos tästä listasta! Nyt on vaivatonta lähteä kokoamaan kesän juhlia.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 29.05.2019 - 06:30

Kiitos! 🙂 Kiva jos tästä on jotain apua 🙂

Vastaa
Glotter-Bäckerin 30.05.2019 - 11:27

Etukäteisjärjestelyihin voisi lisätä, että kata pöytä ja mieti tarjoiluastiat hyvissä ajoin. Tän voi tehdä jo päiviä ennen.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 31.05.2019 - 07:51

Totta! Tää kävikin mielessä :).

Vastaa

Jätä kommentti