Koti Arkiruoka Meksikolainen arkilautanen (V)
Meksikolainen arkilautanen. Soijarouhe

Usein ne ruoat, joita kaikista useiten tulee tehtyä, eivät koskaan tunnu päätyvän blogiin. Tätäkin meksikolaista soijarouhehässäkkää tulee arki-iltoina tehtyä suunnilleen kerta viikkoon, mutta se tuntuu taas niin yksinkertaiselta, että ei sitä reseptiä mihinkään tarvitse lisätä.

Valmis lautanen kuitenkin näyttää kaikkea muuta kuin yksinkertaiselta – täynnä erilaisia värejä ja makuja. Mutta niin se vain on, että kaikkinensa ruoka valmistuu puolessa tunnissa ja siksi sitä niin usein tulee tehtyä. Niin ja tietysti siksi, että se on ”superhyvää, freesin makuista mättöruokaa” – Markuksen sanoin. Tosin puoli tuntia riittää, koska ruoka valmistuu selkärangasta eikä reseptejä tarvitse lukea ja on Markuksellakin rooli salsan pilkkomisessa.

Meksikolainen arkilautanen. Soijarouhe

Meksikolainen arkilautanen sisältää niin perusasioita meksikolaisesta keittiöstä, että siksihän se resepti on täällä vasta nyt. On perustomaattisalsaa, perusguacamolea, creme fraichea, maustettua soijarouhetta (tämän ruoan avulla Markus muuten oppi pitämään soijarouheesta) ja paahdettuja tortillalastuja (koska ne ovat parempia kuin tortilla ja parempia kuin ubersuolaiset valmisnachot).

Kaksi pannua tulille: toisessa aletaan paistamaan tortillalettuja, toisessa soijarouhetta (joka tietysti täytyy ensin keittää). Sitten pari veistä kehiin ja tomaatteja pilkkomaan. Avokadot mortteliin ja tadaa. Siitäkin tämä ruoka on tosi kiva, että salsan joukkoon voi pilkkoa ylijääneitä hedelmiä, millä saa myös vaihtelua ruokaan. Tai soijarouheen joukkoon voi kuullottaa lisäksi sipulia ja käyttää ylijääneitä vihanneksia. Tai raastaa juustonkannikat.

Gluteenittoman version saat käyttämällä gluteenittomia tortilloita.


Meksikolainen arkilautanen – resepti

Meksikolainen arkilautanen. Soijarouhe

4 annokseen. Perusversion resepti, mutta kuten yllä mainitsin, niin variaatiota saa monella tapaa.

Tarvitset

Soijarouhe

3 dl tummaa soijarouhetta
n. 3 dl vettä

3 valkosipulinkynttä
2 tl paprikajauhetta
2 tl savupaprikajauhetta
1 rkl pilkottua chipotle-chiliä tai makusi mukaan kuivattua chilirouhetta
2 tl kuivattua oreganoa
1½ tl juustokuminaa
½ tl korianterijauhetta
ripaus kanelia
rypsiöljyä paistamiseen

Guacamole

2 kypsää avokadoa
1 limen mehu ja kuoriraaste (tarvittaessa lisää, jos lime on kuiva)
1/3 tl suolaa

Tomaattisalsa

1 rasiallinen kirsikkatomaatteja (250g)
1 pieni punasipuli
2 rkl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
2½ rkl sokeria/vaahterasiirappia/hunajaa (hunaja ei tosin ole vegaanista)

Paahdetut tortillaletut

Haluamasi määrä tortillalettuja
rypsiöljyä

Lisäksi

kaurafraichea/creme fraichea
korianteria

Valmistusohjeet

  1. Aloita soijarouheesta. Keitä se kypsäksi kattilassa noin 2-3 minuutin ajan, kunnes soijarouhe on pehmeää. Jos kattilaan jää vettä, valuta se pois. Voit myös kaataa soijarouheen päälle ensin kiehautetun veden ja jättää sen likoamaan 10-15 minuutiksi.
  2. Kuumenna pannulla loraus öljyä. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet hienoksi. Lisää ne pannulle. Lisää mukaan soijarouhe ja mausteet. Pyörittele aina välillä. Paista miedolla lämmöllä.
  3. Kuumenna toinen pannu. Lisää rypsiöljyä ja paista tortillalettuja n. 30 sekuntia kummaltakin puolelta melko kuumalla pannulla. Kun tortillat on paistettu leikkaa ne kolmioiksi.
  4. Guacamolea varten kaavi avokadot kulhoon/mortteliin. Muussaa morttelissa/haarukalla ja lisää joukkoon limenmehu ja kuoriraaste sekä ripaus suolaa.
  5. Salsaa varten kuori ja hienonna punasipuli. Pilko tomaatit. Lisää loput ainekset ja sekoittele salsaksi.
  6. Nostele lautaselle vähän kaikkea ja nauti!

Meksikolainen arkilautanen. Soijarouhe

Jäikö nälkä?

8 kommentit

Tanja 22.01.2019 - 12:13

Tällaiset reseptit ovat just hyviä! Lisää näitä, kiitos. 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.01.2019 - 14:05

Kiitos Tanja! 🙂

Vastaa
Glotter-Bäckerin 22.01.2019 - 18:37

Samaa mieltä, kuulostaa tosi hyvälle ja tulee varmasti tehtyä. Se omena guagamole onkin vielä testaamatta.
Ainut mikä pisti korvaan on soijarouheen keittäminen. En ole taatusti ikänä sitä tehnyt. Kuivana vain pannulle mausteiden kanssa, nopea paahto ja sit nesteet perään. Tätä menetelmää suositteli myös Wilhelmiina: https://ruokakonttuuri.blogspot.com/2019/01/soijabolognese.html

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.01.2019 - 14:01

Häh? 😀 Mä oon aina keittänyt/liottanut soijarouheen :o. Mutta näinhän on tietysti kätevämpää! Jollain tapaa täytyy kuitenkin soijarouhe saada turpoamaan, jotta se ei aiheuta vatsakipuja.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 26.01.2019 - 16:41

One-pot-menetelmällä vaan! Samalla rouheeseen imeytyy mausteista nestettä eikä pelkkää vettä.

Ja mitä soijarouheen kuivana syömiseen tulee, niin mä napostelen kyllä soijasuikaleita iham sellaisenaan. Soijapavuthan on kypsennetty siinä valmistusprosessin (erottelu, teksturointi, kuivaus) aikana. Eli lektiinit ym. on poistuneet. Toki voi olla, että herkkävatsaisemmat saa oireita sellaisesta proteiini-kuitumäärästä, mikä näiden napostelusta tulee.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 29.01.2019 - 14:25

Hmm, no myös hyvä kuulla tällanen kommentti :). Oon tähän mennessä kuullut niiden lähinnä aiheuttavan vatsakipuja, jos ei ole kunnolla turvotettu, niin enpä ole tohtinut edes kokeilla muuten :D.

Vastaa
Elina 23.01.2019 - 08:08

Hei ja ihana arkiruoka, hyvin saman tyyppistä täälläkin syödään usein. Tartuin samalla tavalla tuohon ajatukseen soijarouheen keittämisestä kuin edellinen kommentoija. Toisiin ruokiin teen juuri samoin, eli pannulle, mausteet ja sitten nestettä perään. Toinen näppärä tapa on kaataa vedenkeittimestä vettä soijarouheen päälle ja antaa turvota esim. 5min, vähän puristaa ylimääräiset nesteet pois ja täydellistä. Siitä sitten pannulle tai vaan mausteet sekaan valmistettavasta ruuasta riippuen.
Pitää vielä loppuun kehua, että tosi kiva tämä sinun blogi, olen seurannut varmaan melkein alusta lähtien. Postaustahtisikin on huikea, varmaan lukijoita riittää, vaikka vähän itseäsi armahtaisitkin, joskus hiljaisemmalla tahdilla:) Hyvää kannattaa kuitenkin odottaa!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.01.2019 - 14:05

Kiitos Elina :)! Hmm, tuo on jostain tullut mun päähän, että se pitäisi keittää. Tosin nyt kun asiaa ajattelen, niin en ole koskaan keittänytkään sitä aiemmin, vaan liottanut etukäteen. Mutta näinhän sitä lukijoiltakin vastavuoroisesti oppii. Onhan se kätevämpää kaataa vedet pannulle :D.

Vastaa

Jätä kommentti