Koti Matkat Matkavinkit Skotlantiin – minne mennä

Matkavinkit Skotlantiin – minne mennä

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Skotlanti on pieni, mutta täyteen pakattu maa. Täyteen pakattu maa lampaiden, ulkoilumahdollisuuksien, historian ja maisemien suhteen. Asutus sen sijaan on täysin keskittynyt pariin isompaan kaupunkiin.

Ajomatkat eivät siis mailillisesti ole pitkiä eli lyhyemmälläkin lomalla ehtii hyvin! Mainittakoon, että liikenne ylämailla tapahtuu pääasiassa yksikaistaisia teitä pitkin ohituspaikkoja hyödyntäen, joten vauhti ei päätä huimaa.

Sään puolesta Skotlantiin kannattaa mennä huhtikuusta lokakuuhun. Talvikuukausina sademäärät voivat olla kohtuuttomia.

    

Kuten sanottu olen asunut ja käynyt koulua Skotlannissa ja sen lisäksi lomaillut siellä kolmesti parin-kolmen viikon ajan, joten matkavinkkejä on kertynyt oikeastaan kirjallisen verran. Yritän nyt keskittyä ulkoilija-valokuvaajaihmisen näkökulmasta Skotlantiin; missä hienoimmat maisemat, piktoreskeimmat kylät ja parhaat patikointipolut.

Ruoan suhteen on mainittava, että Skotlannissa saatat oikeasti jäädä ilman ruokaa, ellet noudata ruokailuaikoja. Lounasta tarjoillaan kahteen – kolmeen saakka ja illallisaika alkaa taas viiden maissa. Kolmen ja viiden välillä noudatetaan tiukkaa siestaa jopa paikoissa, jossa sitä vähiten odottaisi. Poikkeuksia on, mutta älä laske sen varaan.

Nopeasti kaupungeista, että suosikkini on tietysti Glasgow, jossa olen siis asunut. Glasgown keskusta ja Westend ovat erityisen kauniita alueita. Edinburghiin suuntaavat lähes kaikki turistit – Glasgowssa et muihin matkailijoihin juuri törmää. Stirling on myös vierailun arvoinen kaupunki, mikäli sattuu reitille.

Länsi-Skotlanti on vuoristoista – kuuluisat Highland alueet löytyvät siis juuri täältä. Highland-alueesta länteen löytyvät Skotlannin upeat lukuisat saaret, joihin pääsee lautoilla. Itä-Skotlanti on matalampaa aluetta – tosin Cairngorms on poikkeus. Cairngormsin kansallispuistosta löytyy oikeastaan lähes kaikki Britannian top 10:stä löytyvät korkeimmat munrot (eli yli 1000 metrisiä vuoria).

Suosittelen välttämään Loch Nessin aluetta. Huomattavasti upeampia järviä, maisemia ja linnoja löytyy muualta ja vältät samalla turistibussit. Välttäisin itse myös kiipeämistä Ben Nevikselle, jos muita vaihtoehtoja on. Tuo Britannian korkein vuori kerää kiipeilijöitä liiaksikin asti (haju sen mukainen), eikä vuori ole mitenkään erityisen kiehtova maaston muodoiltaan. Loivaa tasaista ylämäkeä. Maisemat tietysti ovat huikeat :).

Jos muuten satut vierailemaan Skotlannissa kesäaikaan, niin katsokin, että pääset seuraamaan Highland Gameseja! Perinteisiä skotlantilaisia pelejä; tukinnostoa, tukinheittoa, köydenvetoa, Ylämaan tansseja, kivennostoa…


Highlands of Scotland – Ylämaiden suosikkini Glasgowsta pohjoiseen päin

Ehdottomasti, jos menet Skotlantiin, niin suuntaa Ylämaille! Ylämailla on kaunista ihan minne vain menetkin. Joka puolelta löytyy myös patikoitavaa, kun vain kysyt paikallisilta tai visitor centereistä – tai googlaat. Paras sivusto Skotlannin patikointireittien kuvauksiin on Walk Highlands. Sieltä löytyy myös gps-toimintaiset offline-kartat puhelimeen.

Loch Lomondin alue

Kaunista vehmasta aluetta, jossa saa jo hieman ylämaiden tuntua. Patikointireiteiksi suosittelen Ben Lomondia (koko päivä) ja Conic Hilliä (n. 3h).

Easdale

Todella tunnelmallinen pieni merenrantakylä. Täältä lähtee lautat Corryvreckan whirlpoolille – eli meressä oleva jättimäinen pyörre. Lähellä on Oban (jota suosittelen muuten välttämään), josta lähtee autolauttoja muille saarille, esimerkiksi Isle of Mullille.

Glencoe

Kutsutaan myös patikoijien mekaksi (hyvällä säällä). Glencoe on vuorien ympäroimä laakso, josta lähtee lukuisia patikointireittejä. Päiväretkiksi suosittelen Pap of Glencoeta (4h) ja Hidden Valley (koko päivä) -patikointia.

Pap of Glencoelta

Glenfinnan

Upeat maisemat ja kuuluisa Glenfinnanin junarata, jota pitkin kulkee Harry Potter-höyryjuna pari kertaa päivässä. Suosittelen myös itse Harry Potter-junaretkeä! Pääsee matkustamaan elokuvista tutussa junassa ja maisemissa läpi upeiden vehmaiden vuoristo-järvimaisemien. Fort Williamin kaupunki on lähellä. Itse Fort Williamissa on todella hyvä kalaravintola Crannog, mutta muuten se on lähinnä outdoor-kauppoja.

Shiel Bridge

Täältä lähtee hieman rankempi, 10 tunnin yhdensuuntainen patikointireitti Five Sisters of Kintail. Reitti kulkee viiden eri huipun ylitse harjannetta pitkin. Harjannekävely saattaa kuulostaa leppoisalta, mutta todellisuudessa koko päivä viimeistä tuntia lukuun ottamatta on kivikossa joko ylös-tai alaspäin kulkemista. Maisemat ovat upeat, eikä reitillä ole koskaan paljoa muita. Shiel Bridgen lähellä on kuuluisa Eilean Donan-linna ja yöpymispaikaksi voin erityisesti suositella Conchra Housea.

Five Sisters of Kintails – hetki ennen suolle eksymistä. Matkan ainoa täysin sateeton päivä ei olisi voinut paremmin sattua!

Eilean Donan

Torridon

Torridonin vuoret ovat jättäneet pysyvän jäljen verkkokalvooni täydellisine järviheijastuksineen. En varsinaisesti ole kuin istunut auton kyydissä Torridonin vuoriston halki, mutta tänne olisi upea päästä patikoimaan!

Vuoden 2007 kuva Torridonista. Tänne vielä palaan.

Glen Affric

Mitä kaunein järvi, jonka ympäri kulkee 15 km  vuorten ympäröimä kävelyreitti.

Grantown-on-Spey

Jos matkasi käy itäisempään Skotlantiin, niin älä jätä väliin tätä ihanaa pientä kaupunkia lähellä Aviemoren urheilukeskuskaupunkia. Täydellisiä pieniä putiikkeja täynnä uniikkeja ja kauniita esineitä sisustukseen. Entä mihin skotlantilaiseen kylään mahtuu näin monta hyvää ravintolaa? High Street Merchant restaurant- kaikki ruoka oli niin hyvää! Ja yöpymissuositus: Westhaven B&B. Ihan oma spa-osastonsakin ja upeat aamiaiset!


 

Saaret – omat suositukseni Glasgowsta pohjoiseen päin

Skotlannilla on useita saaria, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua! Pääasiassa saariin kuljetaan lautalla, mutta Isle of Skyelle pääsee nykyään myös siltaa pitkin.

Isle of Islay

Tunnettu lukuisista maineikkaista viskitislaamoistaan. Kaunis ja unenomainen saari, jossa ei kuitenkaan ole juuri vuoristoa. Jokin saaressa niin kovin viehättää (ei viski), kun olen saarella kahdestikin vieraillut. Vieressä on Juran saari, josta taas löytyy vuoria ja lukuisia peuroja – ihmisiä ei juurikaan.

Isle of Mull

Ehkä oma suosikkisaareni. Tobermory on saaren pääkaupunki, jonka satamakatu ei voisi kuvauksellisemmaksi muuttua erivärisine taloineen. Tobermoryssa sijaitsee myös aiemmin suosittelemani maailmanluokan kalaravintola Cafe Fish, johon kuutisen vuotta sitten hain jopa töihin. Mullin saarella voit patikoida Ben Morelle (n. 6 tunnin retki). Juustotilalta taas löytyy maailman suloisin kahvila. Yksi upeimmista paikoista taas on ollut Staffan saari ja Fingal’s Cave, jonne järjestetään puolipäivä veneretkiä Tobermorysta. Staffa on muodostunut upeista kivipilareista. Mikäli vierailet huhtikuusta elokuun alkuun, niin todennäköisyytesi nähdä lunneja on suuri. Matkalla bongattu myös merikotka, jättilaishai ja hylkeitä.

Tobermory -Isle of Mull

Isle of Skye

Skotlannin brändätyin saari. Jostain syystä jos jotain Skotlannista tietää, niin ihmiset tuntuvat tuntevan Skyen saaren. Itse nyt kolme kertaa Skyella vierailleena voin vihdoin suositella saarta. Kaksi ensimmäistä kertaa olivat niin sumuisia, että pystyin koskemaan kuuluisaa Old Man of Storrin kiveä näkemättä koko kiveä. Kolmannella kerralla tilanne vaikutti yhtä surkealta, kunnes muutama tunti ennen lautamme lähtöä taivas aukeni ja kiersimme nopealla tahdilla kaikki kohteet, jotka ehdottomasti halusin nähdä; Kilt Rockin, Fairy Glenin ja Quiraingin. Quiraing sai täysin ymmyrkäiseksi. Onko tällaista maisemaa todella? Ihan kuin jostain fantasiaelokuvasta.

Quiraing

Fairy Glen

Kilt Rock

Ulkohebridit – Lewis & Harris

Nyt ollaan kuin maailman laidalla. Uinuva, unenomainen, kaukainen, rauhoittava, hiljainen… Karua ja kaunista. Vuoria, vain muutama talo, lampaita, turkoosia vettä ja valkoisia hiekkarantoja – eikä ainuttakaan auringonottajaa 😉. Harrisilla kävellessä ajatukset ja inspiraatio lentää. Voisin kuvitella kirjoittavani romaanin juuri täällä. Harris on Lewisin saaren eteläinen kärki ja Lewis taas on saaren pohjoinen isompi osa. Lewis on karumpaa – Harrisilta nimenomaan löytyy näitä upeita rantoja ja vuoria. Tietysti myös Harris Tweed on käsinkudottu täällä. Ulkohebrideihin kuuluu myös Uist ja Barra. Barralla en ole ollut, Uistilla olen.

Ehdoton Bed & Breakfast-suositus; Tetherstone Harrisilla. Asettuisin sinne useammaksi päiväksi heidän vieraanvaraisuudesta ja ystävällisyydestä nauttien ja tietysti mitä maittavampien ja yltäkylläisimpien aamiaisten ääreen.

St. Kildalle, tuolle pienelle kaukaiselle Atlantin lintusaarelle yritimme päästä, mutta säiden vuoksi retket oli tällä kertaa peruttu. Ehkä vielä jonain päivänä!

Orkneyn saaret

Skotlannin pohjoiskärjessä sijaitsevat pienet lammassaaret, jossa saat taatusti olla myös rauhassa. Orkeyn vierailusta on jo kymmenen vuotta, enkä siis tarkkoja paikannimiä osaa enää kertoa. Orkney on kuitenkin karuudessaan ja kauneudessaan jäänyt mieleen. Ja jos Stonehenge pursuaa ihmisiä, niin täällä saat samanlaisia kivikehiä täysin itsellesi.

Jäikö nälkä?

6 kommentit

Milla 15.09.2018 - 16:38

Skotlanti <3 Ekalla kerralla useampi vuosi sitten vuokrattiin auto ja n. viikossa ajettiin Edinburghista ylämaiden kautta Glasgowiin ja siitä takaisin Edinburghiin. Upeat maisemat (jossa olisi kiva joskus käydä retkeilemässä), ystävällisiä ihmisiä ja niin paljon linnoja ja niiden raunioita. Ja paljon lampaita 😀 Tokalla kerralla oltiin vaan Edinburghissa ja yhtenä päivänä käytiin ajelemassa – tuntui että jotain jäi puuttumaan sillä reissulla.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.09.2018 - 22:35

Aika hyvin sanottu :). Jotenkin ne ylämaat kuuluvat siihen Skotlanti-fiilikseen <3. Hauska, että säkin mainitsit Skotlannin ystävälliset ihmiset. Ovat jotenkin tosi avuliaita ja kivoja olematta kuitenkaan ns. jenkkimäisen ylitsevuotavan ystävällisiä :D.

Vastaa
Sari Atula 15.09.2018 - 22:52

Kiitos ihanasta kuvakavalkadista ja matkamuistelmista! Haluaisin kuviasi tauluiksi seinälle!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.09.2018 - 22:37

Kiitos kiitos :). Eiköhän se onnistu ;D.

Vastaa
Heli S. 18.09.2018 - 15:15

Kiitos kuvista ja vinkeistä! Kaveri muuttaa Edinburghiin ja lähden matkaseuraksi, matkataan siis autolla. En tiedä ehditäänkö kuinka paljon perillä retkeilemään, mutta vähän kyllä pitää maisemia päästä ihailemaan!
Jos muuten satut tietämään Etelä-Ruotsista tai Saksasta (ja mitä maita nyt siihen mahtuukaan Suomen ja Skotlannin välille) sopivia yöpymis- tai retkeilykohteita, niin vinkit on tervetulleita! Ois kiva jos löytyis koiran ja ihmisten energianpurkuun mielenkiintoisempia kohteita kuin tienvarsilevikkeet

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 23.09.2018 - 11:08

Kuulostaapa kivalta autoilumatkalta! 🙂 Mekin ollaan tuo matka taitettu aikoinaan, kun muutettiin Skotlantiin. Valitetavasti en muista enää yöpymispaikkojen nimiä ja retkeilemäänkään ei matkalla ehditty :(..

Vastaa

Jätä kommentti