Koti Illallisvieraille Linssiragu (V) eli maailman paras spagetti bolognese

Linssiragu (V) eli maailman paras spagetti bolognese

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Linssiragu. Maailman paras pastakastike. Vegaani

Ragulla tarkoitetaan oikeastaan italialaista jauhelikastiketta, joka tarjotaan pastan kanssa. Tietenkään tästä ei jauhelihaa löydy, vaan sen sijaan linssejä. Kastikkeen voisi tarjoilla vaikka perunoiden tai perunamuusinkin kanssa, jos jostain syystä pastaa haluaa vältellä.

Linssiragu. Maailman paras pastakastike. Vegaani

Linssiragu. Maailman paras pastakastike. Vegaani

Joka tapauksessa tämä on sellainen kastike, jota olen valmistanut moneen otteeseen menneen syksyn aikana. Joka kerta on pitänyt varmistaa, että oliko se todella niin hyvää kuin muistan? 🙂 Ja joka kerta se on ollut.

Vaikka olen ennenkin osannut mielestäni valmistaa erinomaista ragu-kastiketta, niin tähän kastikkeen lisäsin Izy Hossack:n neuvosta fenkolia ja korianterinsiemeniä. Nämä, yhdistettynä kärsivälliseen hauduttamiseen ja melko runsaaseen punaviinin käyttöön kastikkeessa, ovat ehkä olennaisimpia salaisuuksia kastikkeen herkullisuuteen.

Seuraavan kerran, kun valmistat pastaa, niin muista ihmeessä tämä kastike!


Linssiragu – resepti

Linssiragu. Maailman paras pastakastike. Vegaani

4:lle iso annos

Tarvitset

1 iso punasipuli
3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1 pieni fenkoli
2 pientä porkkanaa
1 tl korianterinsiemeniä
2 tl fenkolinsiemeniä
2 tl kuivattua timjamia
2 tl sokeria
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 tlk tomaattimurskaa (Mutti)
1½ dl kuivia ruskeita/vihreitä linssejä
8 dl kasvislientä (8 dl vettä + 1 kasvisfondi)
1,5 dl punaviiniä (tai valkoviiniä)
2 rkl soijakastiketta
3 rkl (vegaanista) worchesterkastiketta (tavallinen kelpaa, jos ei tarvitse olla vegaanista. Voit myös jättää pois, mutta lisää silloin kastikkeeseen hiukan suolaa)

Spagettia

vegaaniparmesania/pähkinäparmesania tarjoiluun

Valmistusohjeet

Huom, kastikkeen määrä on iso, joten valmista hyvin isossa pannussa tai suoraan kattilassa.

  1. Pilko sipuli ohuiksi puolirenkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Lisää pannulle oliiviöljyä ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä.
  3. Hienonna fenkoli mahdollisimman ohuiksi siivuiksi (käytä mandolinia, jos omistat) ja leikkaa siivut vielä noin kolmeen osaan. Lisää pannulle kuullottumaan.
  4. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi. Lisää porkkanaraaste pannulle.
  5. Anna näiden pehmentyä pannulla.
  6. Murskaa korianterinsiemeniä kevyesti morttelissa.
  7. Lisää joukkoon sitten mausteet, sokeri ja balsamiviinietikka. Paista hetki.
  8. Lisää tomaattimurska, kasvisliemi, punaviini ja linssit.
  9. Anna poreilla keskilämmöllä n. 45-60 minuuttia. Niin kauan, että linssit kypsyvät, mutta eivät muussaannu.
  10. Lisää lopuksi soija- ja worchesterkastike.
  11. Tarjoile pastan ja vegeparmesanin kanssa.

Vinkki: eräs kertoi, että hänen linsseillään kesti kolme tuntia kypsyä.. Jos siis haluat lisätä valmiiksi kypsiä linssejä, niin lisää kasvislientä vain 2,5dl ja anna kastikkeen silti poreilla, kunnes koostumus muistuttaa kastiketta (n. 20 min).

Seuraathan blogiani jo:

Facebookissa

Instagramissa

Pinterestissä

Linssiragu. Maailman paras pastakastike. Vegaani

Jäikö nälkä?

35 kommentit

Hantsu 3.01.2018 - 10:57

Hmm, aika monta omalle keittiölle vierasta komponenttia reseptistä löytyy, mutta jotenkin tuli sellainen valtavan utelias olo, että kokeiltava on! 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.01.2018 - 18:59

Ehkä ne on juuri ne vieraat ainekset, jotka sitten tekevät siitä hieman tavallista herkullisemman? :))

Vastaa
Anna 3.01.2018 - 19:07

Heippa ja kiitos jälleen kutkuttavasta reseptistä! Osallistun juuri vegaanihaasteeseen ja tuntuu, että syön elämäni parasta ruokaa. En malta odottaa kokeilla kaikkea kivaa blogistasi))
Mulla on kuitenkin konkreettinen kysymys: satutko tietämään makuvahvistajia kuten fondia ilman natrium glutamaattia?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.01.2018 - 20:03

Hauska kuulla, että osallistut, mutta ehkä sitäkin mukavampi kuulla, että ruoka onnistui niin hyvin ;). Ja uskoisin, että tämä kasvisliemikuutio ei sisällä natriumglutamaattia https://www.vogel.fi/tuotteet/Herbamare_kasvisliemitiiviste.php ? Vai olenko väärässä? Itse käytän useimmiten Knorrin kasvisliemi-annosfondeja, eikä senkään pakkausselosteessa näyttäisi olevan. Nämä ovat siis ne, mitä itse aina käytän, vaikken mahdollisesta natriumglutamaatittomuudesta tiennytkään. Korjaa jos olen väärässä!

Vastaa
Katriina 9.01.2021 - 00:22

Hei, hiivauute = natriumglutamaattia. Valmistajat alkoivat käyttää tätä nimitystä sen jälkeen, kun kuluttajat alkoivat välttää natriumglutamaattia

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.01.2021 - 18:20

Niinkö! En tosiaan tiennyt 😮

Vastaa
Päivi 6.01.2018 - 11:49

Itse käytän paljon lipstikkaa, eikä kasvisliemivalmisteita tarvita.

Vastaa
Marja 5.12.2018 - 12:37

Hei, nyt vasta huomasin tämän mielenkiintoisen keskustelun 🙂 Mistä lipstikkaa saa? Käytättekö tuoreena?

Vastaa
Kirsi-Maria 17.01.2018 - 14:10

Sama kuin Päivillä, en ole varmaan ainakaan neljään vuoteen kasvisliemikuutioita käyttänyt tai vastaavia 🙂 Lipstikkaa kuluu, herbamaren yrttisuolaa sekä yrttejä muutenkin.

Vastaa
Janina 5.01.2018 - 20:19

Vaikka nyt onkin vegaanihaasteen aika ja resepti oli kasvis niin tuunasin reseptiä lihalla. Maha ei kestä linssejä, joten ajattelin testata reseptiä ihan perinteisellä jauhelihalla. Vaikka alkuperäinen idea tietysti kärsii niin täytyy sanoa, että tämä oli todella hyvä resepti. Täydellinen resepti on muunneltavissa – myös sekaanille 🙂 Kiitos!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 5.01.2018 - 21:09

En kiellä tietenkään muuntamasta reseptejä näinkään päin :). Poikaystävällenikin koitan sanoa, että voit kyllä ihan hyvin katsoa mun blogista reseptejä – vaihdat vaat pavut jauhelihaan, jos siltä tuntuu. Ja uskon, että tähän tosi hyvin sopiikin! Ja kiva, että maistui <3

Vastaa
Reetta 6.01.2018 - 11:43

10/10, jatkoon. Tarjoaisin paantuneille lihansyöjäisovanhemmilleni. Oli hauska löytää fenkolillekin pitkästä aikaa jotain käyttöä. Se tuntuu vain pyörivän maustelaatikossa löytämättä paikkaansa.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.01.2018 - 17:42

Mahtavaa! <3 Tosi ihana, että maistui :))

Vastaa
Laura 10.01.2018 - 22:30

Testasin, tuli superhyvää! Erehdyin laittamaan punaisia linssejä, joiden keittoaika vain 10 min. Eli kastikkeesta syntyi melkein keittoa, mutta heitin spagetin kiehumaan kastikkeen sekaan ja voilá, sainkin aikaan täydellisen one pot pastan 😀 vinkkinä niille jotka haluavat minimoida tiskin määrän 😉
Oliko muuten tarkoitus laittaa hienonnettuja vai kokonaisia fenkolin- ja korianterinsiemeniä?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.01.2018 - 14:07

Hei! Kiitos, mukava kuulla 🙂 Kokonaisia ainakin itse käytin. One pot pasta olikin aikamoinen idea tässä, kiitos vinkistä!

Vastaa
Katri 7.02.2018 - 09:00

Kiitos reseptistä, tuli älyttömän hyvää! linssit loppuivat kesken ja laitoin desin linssejä ja desin soijarouhetta, oli mielestäni oikein toimiva kokonaisuus. Paljon on tullut kokeiltua erilaisia pastakastikkeita, mutta tästä tuli kyllä yksi lemppareistani.
Samalla kiitokset inspiroivasta blogista, jutuista ja valokuvista ja muistakin herkullisista resepteistä! Oikeastaan kaikkia blogisi ohjeita tekisi mieli kokeilla.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 7.02.2018 - 13:48

Soijarouhe toimii myös varmasti mukana, hyvä! Kiitos paljon itsellesi, ihana kuulla :).

Vastaa
Glotter-Bäckerin 13.03.2018 - 15:03

Kokkasin tätä mukaillen, tuli hyvää. Jämät pyörivät pari päivää jääkaapissa ja tänään otin lounaaksi – ja taivas aukeni. Maut oli muhineet ihan eri sfääreihin! Kannattaa siis tehdä etukäteen tai ainakin jättipadallinen, että seuraavaksi päiväksikin riittää. Iltapuuhien lomassa jos hauduttelisi niin olisi seuraavan päivä herkkuruoka valmis?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.03.2018 - 07:34

Tuo on aivan totta! Monet tällaiset kastikkeet todella muuttuvat oleillessaan, kiitos 🙂

Vastaa
Ping 13.03.2018 - 16:52

Tää ei kyllä toiminut yhtään meillä. Kovin odotuksin lähdin kokeilemaan kun pari muuta reseptiäsi oli hyviä ja tämä omassa suosikkilistassasi.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.03.2018 - 07:35

No voi harmi :/. Itse rakastan näitä makuja, mutta fenkoli ei välttämättä toimi kaikkien makupalettiin samalla tavalla, se vähän jakaa mielipiteitä :(.

Vastaa
Hanna-Leena 20.04.2018 - 22:27

Olen tehnyt tätä jo kahdesti ja siitä on tullut yksi suosikeistani. Teen ilman korianterin- ja fenkolinsiemeniä, timjamin laitan tuoreena. Pakastamisestakaan ei kärsi laisinkaan.

Vastaa
Outi 8.11.2018 - 07:55

Hei. En viittis viiniä ostaa, kun sitä ei muutoin kuku. Mitäköhän tilalle?
Punaviinietikkaa…?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.11.2018 - 04:45

Punaviinin voi korvata suunnilleen näin; 1dl punaviinia vastaa about 2-3rkl punaviinietikkaa ja loppu nestemäärästä vetenä :).

Vastaa
Soraani 24.11.2018 - 15:26

Korianterinsiemenet (fenkolin en löytänyt) on kyllä niin ätläköitä sattumia, että pilasi meillä koko ruoan. :/ Linssien keittoajan kanssa myös vähän hakemista ja meni aika jauhoiseksi, ehkä voisi tosiaan kypsentää erikseen tai kokeilla puylinsseillä?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.12.2018 - 14:31

Höh :/. Parempi käyttääkin kiinteämpiä linssejä kuten beluga- tai puylinssejä. Tai kiinteitä, isompia vihreitä linssejä. Musta taas korianterinsiemenet on niin hyviä tässä, mutta se on tietysti makukysymys :/.

Vastaa
Maaret 5.01.2019 - 16:48

Minä yleeensä jauhankorianterinsiemenet morttelissa ennen ruokaan lisäämistä – tulee hyvä korianterin maku, mutta ei niitä sattumia.

Vastaa
Maria 5.01.2019 - 17:05

Siis tästä tuli aivan hurjan hyvää, aivan täydellinen koostumus! Rakastan tällaisia pitkään haudutettavia, lempeän makuisia patoja ja kastikkeita 🙂 Olen allerginen korianterille, niin jätin korianterinsiemenet pois, mutta olisiko ne voinut korvata jollain? Mullakaan ei ollut punaviinia eikä punaviinietikkaakaan, mutta korvasin valkoviinietikalla ja balsamicolla sekä vedellä, ja toimi loistavasti.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.01.2019 - 20:40

No mutta sepä hienoa kuulla, että resepti toimi näilläkin muutoksin :). Hmm, en sinänsä laittaisi mitään niiden tilallekaan, maistuu varmasti ilmankin korianterinsiemeniä :D.

Vastaa
Emilia 2.03.2021 - 21:31

Tää oli aivan huikeen hyvää. On niin kiva tehdä ruokaa sun resepteillä kun ei tartte lopuks maistaa ja alkaa tuunaamaan. Kaikki vaan toimii. Fenkolinsiemenet ja korianterinsiemenet toimi täs niin hyvin. On myös siitä kiva resepti, että tämän tuorekset on pitkään säilyviä eli voi tehdä vaikka kauppareissusta ois pidemmän aikaa. Nää sun reseptit on vielä terveellisiä, plussaa siitäkin ettei oo liikaa mässäilty suolalla tai öljyllä. Oot kyllä mun ruokablogisankari !

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.03.2021 - 10:05

Voi miten ihana sinä :). Mikä palaute! Kiiitos. Mä kans en oikeen tykkää siitä, että ruoan maku saadaan suolalla ja rasvalla aikaan :D.

Vastaa
Luisa 11.02.2022 - 15:12

Tästä tuli ihan todella hyvää! Ainoa miinus oli se että luulin paistinpannun riittävän, mutta melkolailla piripintaan meni. 8dl on aika paljon nestettä, en sitä tajunnut katsoa etukäteen, joten sekoittaminen kävi vaikeasti kun oli niin vähän tilaa jäljellä. Tuossa olisi voinut olla vinkkinä että voi tehdä myös kattilassa, jos haluaa varmistua tilan riittävyydestä. Pistin muuten ruokaan poppamiehen savuaromia worchesterin tilalle, siitä tuli kiva vivahde. Tuli oikein täyteläinen ja maukas ruoka tällä ohjeella 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 12.02.2022 - 11:26

Totta, täytyypä vinkata :). Kattila sopii ehdottomasti. Hauska idea tuo savuaromi!

Vastaa
Eeva 5.12.2022 - 20:11

Kuullotin sipulit ja fenkolit, ja laitoin loput sekaisin pataan ja uuniin muhimaan 🙂
Osa meni pakastimeen, ja pakastimesta pannulla vähän kuivemmaksi höyrytertynä tortillojen väliin lihan korvikkeeksi – toili loistavasti sielläkin!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 10.12.2022 - 07:54

Kiitos! 🙂 Kiva idea laittaa myös tortillatäytteeksi 🙂

Vastaa

Jätä kommentti