Koti Arkiruoka Libanonilainen kikhernecurry (V)

Libanonilainen kikhernecurry (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Libanonilainen kikhernecurry. Vegaaninen

Kaupallinen yhteistyö Oatly ja Minska

Tätä libanonilaista, mausteista kikhernecurrya voisin syödä vaikka joka päivä! Sen melkein teinkin; kolmena peräkkäisenä päivänä lounaseväänä töissä ja sen jälkeen jo harmitti, kun kastike oli loppu. Täytynee vähän kehaista itseäni, miten maustamisen taito tuntuukaan kehittyneen, sillä mausteisuus ja niiden tasapaino oli just eikä melkeen. 

Libanonilainen kikhernecurry. Vegaaninen

Tiesitkö muuten, mikä on minun eniten käytetty ”maito”tuote ruoanlaitossa? Se ei ole juusto – vaan turkkilainen jogurtti! Sen paksu koostumus ja korkeampi rasvapitoisuus tekee siitä erittäin monikäyttöisen ruoanlaittotuotteen. Ei tarvitse olla kaapissa kuin turkkilaista jogurttia, niin saa tehtyä kylmät kastikkeet, lämpimien kastikkeiden pohjat ja jälkiruoat (sopii hyvin myös pakastettaviin jälkiruokiin, koska ei hileydy tavallisen jogurtin tavoin). Tietysti loput voi aina syödä granolan ja marjojen kanssa sellaisenaan. Käytän turkkilaista jogurttia aina myös keventämään esimerkiksi kermavaahdot, tai usein pelkästään turkkilaista jogurttia esimerkiksi murupaistosten tai kahvikakkujen kanssa kerman sijasta.

Ja kyllä, vihdoin, turkkilaista jogurttia on vegaanisena! Oatlylta on tullut kaurapohjainen turkkilainen ”jogurtti”, joka on kunnon pakkauskoossa (500g). Siinä on ihanan paksu koostumus ja hapan maku. Olen testannut sitä vaikka ja mihin, ja se käyttäytyy täsmälleen kuten lehmänmaitopohjainenkin turkkilainen jogurtti. Siinä on myös sopivan neutraali maku esimerkiksi kylmiä kastikkeita varten.

Kookosraita

Libanonilainen kikhernecurry. Vegaaninen

Kikhernecurryn pohjana toimii tämä turkkilainen kauragurtti. Lähi-Idän curreissa ei niinkään käytetä kookosmaitoa, vaan usein juurikin jogurttia. Maustamaton vähärasvainen jogurtti kuitenkin juoksettuu lämmitettävissä kastikkeissa, ja siksi nimenomaan tarvitaan vähän rasvaisempaa jogurttia. Vegaaniset ruoanlaittomahdollisuudet ovat taas entistä monipuolisemmat! Jogurtti on myös kastikepohjana kivan hapokas ja sopivan paksu, sekä tietysti hyvää vaihtelua yleensä kookosmaitopohjaisille curreille.

Jotta kaappiin ei jäisi ylimääräistä gurttia, niin lopusta suosittelen ehdottomasti valmistamaan paahdettua kookos-raitaa! Kookosraita on varmasti erimakuinen raita-kastike kuin mitä olet aiemmin maistanut. Paahdettu kookos antaa ihan oman makunsa. Ota sen resepti talteen myös jatkoa varten kaikenlaisia intialaisia ruokia varten. 

”Oi JES! Se tuoksu tuli meiltä! Olin tuolla rappukäytävässä silleen, että pliis, toivottavasti tää tuoksu tulis meidän asunnosta. Ja se tuli!” -Markus. Mausteiden tuoksu on todellakin huumaava. Myös joulumausteita tupsuttelin purkista melko avokätisesti kastiketta maustamaan – kuitenkin juuri sen verran, että ne eivät puske läpi, mutta tuovat jotain ihanaa lämpöä ja kotoisuutta tähän pimeään vuodenaikaan. 

Äläkä säikähdä reseptin pituutta – puolet ovat kuivamausteita, jotka todennäköisesti löydät jo kaapistasi valmiina. Juttu vaan on niin, että monitahoisen ja oikeasti hyvän curryn valmistukseen tarvitaan enemmän kuin kolme-viisi raaka-ainetta.


Libanonilainen kikhernecurry – resepti

   

 

4:lle.

Yhden annoksen hiilijalanjälki: 0,6 kg CO2 (Oatly teetti laskelman ilmastoeksperteillä)

Tarvitset

1 tetrallinen kikherneitä (n. 250g)
1 munakoiso
½ bataatti (n. 250g)
yhteensä n. ½ dl oliiviöljyä paistamiseen
1 iso sipuli
1 rkl inkivääritahnaa tai inkivääriraastetta
1½ rkl curry-maustetta
½ tl kardemummaa
½ tl kanelia
½ tl jauhettua neilikkaa
½ tl kurkumaa
1-3 tl chilitahnaa (esim. harissa tai muu chilitahna – voit päättää itse määrän, riippuu kuinka tulista haluat)
1 kukkurallinen rkl tahinia
2½ dl Oatly Turkkilaista
¾ dl vettä
½ sitruunan mehu

Kookosraita

2½ dl Oatly Turkkilaista
¾ dl kookoshiutaleita
2 rkl rypsiöljyä
1 pieni kuivattu chili/tai 1 tl chilihiutaleita
(½ tl sinapinsiemeniä)
(1 rkl kuivattuja curryn lehtiä)

Lisäksi
¾ dl kuskusia per ruokailija
tuoretta korianteria/minttua
n. ¼ granaattiomenan siemenistä

Valmistusohjeet

  • Siivuta munakoiso n. ½ siivuiksi. Kuori bataatti ja pilko se n. 1×1 cm kuutioiksi. Paista munakoisosiivut oliiviöljyssä melko kuumalla paistinpannulla molemmilta puolin, kunnes ne ovat ruskeita. Siirrä sivuun. Keitä bataattikuutioita kiehuvassa vedessä n. 10 minuuttia, kunnes ne ovat sen verran kypsiä, että saat haarukan juuri läpi. Valuta vesi pois ja siirrä ne munakoisojen kanssa odottamaan.
  • Kuori sipuli. Hienonna se pieniksi kuutioiksi. Kuumenna keskilämmöllä pannulla oliiviöljyä ja lisää hienonnettu sipuli. Kuullota sipulia öljyssä, kunnes se on läpikuultavaa. Lisää inkivääritahna/inkivääriraaste ja kuullota vielä n. 1 minuutin ajan.
    Lisää sitten kaikki kuivamausteet pannulle ja kypsennä edelleen keskilämmöllä n. minuutin ajan. Lisää kikherneet pannulle ja pyöräytä pari kertaa.
  • Lisää chilitahna, tahini, turkkilainen jogurtti sekä vesi mukaan pannulle. Sekoita niin, että ainekset sekoittuvat keskenään. Lisää mukaan vielä bataattikuutiot ja munakoisot.
    Laske lieden lämpö niin, että kastike juuri ja juuri poreilee. Jätä kikhernekastike tekeytymään liedellä muiden valmistelujen ajaksi (n. puoleksi tunniksi).
  • Irrottele valmiiksi granaattiomenan siemenet. Valmista kuskus pakkauksen ohjeen mukaan.
  • Valmista kookosraita. Lisää paistinpannulle öljy, kookoshiutaleet ja chili. Sinapinsiemenet ja currynlehdet tuovat lisämakua, mutta eivät ole pakollisia, jos niitä ei löydy. Kuumenna paistinpannu. Sekoittele lastalla kookoshiutaleita ja mausteita öljyssä. Kun kookoshiutaleet ovat kauttaaltaan ruskistuneet, niin siirrä ne sivuun. Anna jäähtyä pari minuuttia. Kaada sitten kulhoon turkkilainen jogurtti ja sekoita sen sekaan paistinpannulta kookoshiutale-mausteseos.
  • Puolen tunnin päästä sekoita kikhernekastikkeen joukkoon vielä sitruunamehu ja ripottele päälle granaattiomenansiemenet. Tarjoile kastike kuskusin, kookosraita-kastikkeen sekä tuoreen korianterin tai mintun kanssa.

Voit käyttää Oatly Turkkilaista mihin tahansa reseptiin, jossa käytetään turkkilaista jogurttia. Jos sitä jää yli, niin maistuu se oikein hyvin myös aamiaisjogurttina.

Jäikö nälkä?

25 kommentit

Glotter-Bäckerin 18.11.2019 - 12:46

Keitin juuri härkäpapuja, voisinkin kokeilla niitä tähän curryyn!

Huomasinkin kaupassa että Oatlyllä oli turkkilaista, mutta en ajatellut että olisi uutuus. Kävin katsastamassa nettisivut ja tämä tuote saa minulta hyväksynnän myös ravitsemuksellisesti. Oli nimittäin pelkkää pehmeää rasvaa, siis vain rapsia eikä mitään kookosta. Erittäin hyvä.

Juustoportin Kevi on kans kiva. Tykkäsin tosi paljon mausta ja kovaa rasvaa on vähemmän kuin tavan kermaviilissä.
Komppaan kyllä näitä kaurauutuuksia!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 19.11.2019 - 11:55

Mistä sä ostat härkäpapuja? Miksen tunnu itse niitä löytävän 😀 Ja jes! Ravitsemusasiantuntija hyväksyy. Kaurapitoisuuskin oli aika hyvä (verrattuna tiettyihin kohuihin 1% kauraa sisältävistä kauratuotteista) :).

Vastaa
Glotter-Bäckerin 26.11.2019 - 15:27

Ainakin Vihreä Härkä myy kokonaisia härkäpapuja: https://www.xn--vihrehrk-4zabc.fi/tuote/kokonainen-luomu-harkapapu/

Samoin Karviaisten tila, jonka tuotteet on täyspapua, eli siis kuorellisia härkäpapuja. Näin ollen ravintosisältö vielä parempi.
https://karviaistentila.fi/tuotteet/

Tuo härkäpapujauho oon muuten kans tosi kätevä leivonnassa! Molempia olen nähnyt Citymarketissa ja K-supermarketissa myynnissä ja tilaamalla ainakin.

Vastaa
Anu 18.11.2019 - 13:29

Ah miten hyvältä näyttää tämäkin curry, kuola valuu! Juuri eilen tein sun ohjeella tikka masalaa kikherneillä, kun alkoi keho huutaa jotain ihanaa intialaista. Tätä sitten seuraavaksi, curryja kun voisi syödä joka päivä 😀

Oatlyn turkkilainen jugu on kyllä aivan loistava tuote, niin hyvää! Tosi paksua niin kuin kuuluukin. Glotter-Bäckerinin mainitsema Juustoportin kevi on myös mun suosikkeja. On niin mukavaa, kun nämä vegepuolen tuotteet kehittyvät yhä vaan paremmiksi ja valikoima kasvaa.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 19.11.2019 - 12:35

Voi kiitos :). Siis tähän aikaan vuodesta voisi todellakin syödä curreja vaan toisensa perään! Tuota kevi:ä en ole testannutkaan, varmaankin pitäisi :). ja todellakin, vegaanisuus alkaa olla jo todella helppoa :).

Vastaa
Hanna 18.11.2019 - 21:09

Ja minä tein ohjeellasi eilen kurpitsataginea, johon tuli kikherneitä ja linssejä. Niin hyvää, pelastaa monen päivän lounashetken ja tuntuu että paranee vaan kun maut vähän tasoittuvat. Tämä ruoka pääsee testiin pian! Kiitos että jaat ohjeitasi.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 19.11.2019 - 13:08

Voi kiitos paljon Hanna! 🙂 Näissä on vähän samaa maustemaailmaa, mutta silti hyvin erimakuisia :).

Vastaa
Liisa 19.11.2019 - 18:30

Saara kulta, olen todella iloinen siitä, että olen löytänyt ihanat ruokaohjeesi. Tykkään seurata ohjeitasi varsinkin maustamisen suhteen tarkasti, sillä sun ohjeissa on oikeesti Makua isolla m:llä. Kiitos.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 21.11.2019 - 08:31

VOi kiitos paljon :). Tämä on ihan parasta mahdollista palautetta. Tulin tosi iloiseksi, kiitos :).

Vastaa
Evelina 21.11.2019 - 20:37

Ihana Saara!

Resepti pääsi kokeiluun saman tien. Kiitos – itse tykkäsin, perhe ei niinkään lämmennyt. Kuusivuotiaan mielestä oli liian tulista…oma moka kylläkin, yleensä vähennän ainakin tulisimpia mausteita hänen takiaan kun kokeilen uutta reseptiä, mutta nyt jotenkin en viitsinyt, kun Palak penerkin (kaurapalalla) on maistunut ilman mausteiden minimointia.

Kaiken kaikkiaan oli tosi jees resepti ja ihanaa tämä turkkilainen kaurajogurtti. Oatly tekee vegeilystä niin paljon maukkaampaa.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.11.2019 - 21:50

Kiitos Evelina :). Riippuen tietysti käytetyn chilin tulisuudesta ja omasta chili-toleranssista, voi tulla melko tulista :D. Meidän mielestä tässä oli kiva pieni polte. Usein chilitahnat ovat myös aika tulisia, ja jotkut chilijauheet (niihin onkin yleensä merkattu tulisuusaste), kun taas tuoreet punaiset chilipalot ovat välillä kuin paprikaa :D.

Vastaa
Tanja Montin 24.11.2019 - 16:33

Tästä tuli ihanaa, kiitos taas superihyvästä reseptistä! Jäin miettimään, että syötkö tämän ilman suolaa? Itse lisäsin lopussa jonkun verran, mielestäni kaipasi sitä. Tuunasin myös lisäämällä kukka- ja parsakaalia, koska niitä sattui olemaan ja tykkään molemmista . Oatly on ihanaa ja toimii tässä hyvin. Kaksinkertainen hinta Valion luomuun turkkilaiseen juguun (mitä yleensä käytän) tosin hieman kirpaisee . Tehtiin tupla-annos (luonnollisesti), joten raita jäi tällä kertaa tekemättä. Sekin pitää kokeilla.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.11.2019 - 21:37

Usein jätän suolan pois hyvin mausteisista ruoista, ja tässäkään en sitä lisännyt, kun totesin, että omaan makuuni en kaipaa enää mitään lisää :). Mausteisuus tuo jo niin paljon makua. Tietysti makuja on monia! Suolaa noin muuten käytän kyllä varsinkin eurooppalaisessa ruoassa aika reilusti :D. Toki kaikki omat vihanneslisät ovat aina tervetulleita. Se on ihan totta, että se on hintavaa verrattuna maitopohjaisiin tuotteisiin. Jos vertaa muihin vegaanisiin ruoanlaitto-”maito”tuotteisiin (kuten kaura-/soijafraihet), niin kilohinnaltaan sama, ja joidenkin tuotteiden kohdalla edullisempi. Hauska, että lähdet jo heti tupla-annoksiin :D.

Vastaa
Eve 24.11.2019 - 21:07

Tää oli kyllä tosi hyvää!
Kiitos ohjeesta!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.11.2019 - 21:34

Kiitos paljon Eve! 🙂

Vastaa
Anna 29.12.2019 - 13:59

Ihan mahtavaa! Valmistusvaiheessa olin kyllä epäileväinen makujen suhteen, mutta valmiissa annoksessa oli tosi hyvä maku! Pitäisi oppia maistelemaan kastiketta pannultakin isoja lusikallisia, koska jos ei maistele kunnolla suun täydeltä, ei tulisuus erotu kuin vasta syödessä kun on liian myöhäistä ja sitä on laittanut ihan liikaa kokemusta on. Otan susta mallia ja teen tätä uudestaan ison satsin työeväiksi, lämmittää mieltä paljon mikroruokia enemmän

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 31.12.2019 - 09:51

Oi kiitos! Kiva, että lopulta pidit :)! Se on totta, tulisuus erottuu usein vasta kunnolla syödessä..

Vastaa
Päivi 11.02.2020 - 23:25

Mitä leipää sulla on tossa ruuan kyljessä? Koitin etsiä libanonilainen leivän reseptiä ja muutamia löytyikin mutta mietin että josko sulla on joku oma 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 12.02.2020 - 14:03

Moi :). Teen usein chapatia eli ihan vehnäjauhoista, suolasta,leivinjauheesta ja vedestä tehtyjä pannulle paistettavia ohuita leipiä. Varsinaista reseptiä mulla ei niihin ole kun teen niitä vähän tuntumalta, mutta varmasti googlaamalla löytyy.. 🙂

Vastaa
Vera 14.02.2020 - 00:50

Kysymys vain tosta kookosraidasta! Mietin vain kun sinapinsiemeniä on erilaisia, niin mitä yleensä käytät? multa löytyy keltaisia ja intialaisia (?) ruskeita, niin onkos sillä merkitystä mitä tuohon käyttää?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.02.2020 - 19:50

Hmm, hyvä kysymys :D. Käytän itse niitä ruskeita (jotka oon ostanut intialaisesta kaupasta). Keltaisia en oo koskaan käyttänyt, niin en osaa siksi oikein sanoa niistä :D. Mutta valitse ne ruskeat!

Vastaa
Erno 23.12.2020 - 11:51

Hei! Tahinia en itse ole aikaisemmin käyttänyt ruuanlaitossa, koska Levantin yms. lähialuiden (jossa maustetta erityisesti käytetään) ruokaa en ole valmistanut. Tein tämän reseptin vaimon ostamalla tummalla tahinilla, jota käytän toista kertaa. Onko lopputuloksessa paljon eroa, käyttääkö vaaleaa vai tummaa tahinia?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 26.12.2020 - 17:08

Heippa :). Ero ei ole mitenkään merkittävän suuri. Vaalealla toki tulee hieman lempeämpi maku :).

Vastaa
Tuula 24.05.2021 - 09:47

Kiitos tästä tasapainoisten makujen reseptistä! Teen tätä toistekin ja tarjoan ruokavierailleni, niin hyvää oli.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.05.2021 - 10:15

Voi kiitos sinulle! Kiva, kun mielestäsi oli hyvä tasapaino :).

Vastaa

Jätä kommentti