Home Karkit Klassinen kermafudge (GF)

Klassinen kermafudge (GF)

2 comments
Klassinen kermafudge

Tämä fudge ♡. Vaikka olen mitä fudgemakuja elämäni aikana kokeillut – valehtelematta varmaan kahtakymmentä erilaista makua, jos ei enemmänkin, niin tämä ihan klassisen perinteinen kermafudge ei suotta ole klassikko! Ja tämä on huomattavasti parempaa kuin se irtokarkkihyllyistä löytyvä kuutio.

Klassinen kermafudge

 


Klassinen kermafudge – resepti

Klassinen kermafudge

n. 40 palaa – tai riippuu minkä kokoisia leikkaat

Tarvitset

1 tlk kondensoitua maitoa (n. 400g)
1½ dl maitoa
450g sokeria (mieluummin punnitsa vaalla, mutta vastaa 5,2 dl sokeria)
115g voita
aivan ripaus suolaa

Mausta halutessasi vaniljasokerilla tai ripauksella kardemummaa

Valmistusohjeet

  1. Mittaa kaikki ainekset paksupohjaiseen kattilaan. Mieluiten teflon-kattila. Teräskattilassa palaa helpommin pohjaan.
  2. Keitä seosta keskilämmöllä samalla pohjaa myöten rauhallisesti sekoittaen 10-15 minuuttia. Parempi, jos sinulla on lämpömittari. Fudge on valmista, kun se saavuttaa 116 asteen lämpötilan. Jos sinulla ei ole mittaria, niin tiputa fudgemassaa todella kylmään veteen, ja jos se jähmettyy pehmeäksi ja kiinteäksi palloksi, se on valmis. Tässä vaiheessa fudge on vielä kiehuvaa ja kiiltävää kattilassa.
  3. Siirrä kattila kuumalta levyltä pois heti, kun fudge on saavuttanut oikean lämpötilan. Anna jäähtyä pari minuuttia -mieluiten niin, että seos on alle 100 asteista. Ota sitten esiin sähkövatkain, ja vatkaa sillä fudgeseosta, kunnes se muuttuu paksuksi ja himmeän väriseksi (se ei siis enää kiillä, vaan näyttää samalta kuin valmisfudge – mattapintaiselta). Tämä vie n. 10 minuuttia.
  4. Taputtele seos sitten leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (fudge ei valu, joten vuoka voi olla isokin). 
  5. Anna kunnolla jäähtyä pari tuntia, ennen kuin leikkaat palasiksi.
  6. Fudge säilyy huoneenlämmössä pari viikkoa. Jääkaapissa se vasta säilyykin pitkään. Mikään ei estä sinua myöskään pakastamasta sitä.

Lue lisää fudgen valmistuksesta, valmistuvinkeistä ja ratkaisuista ongelmatilanteisiin täältä.

Sama fudge onnistuu myös vegaanisena kondensoidusta kookosmaidosta! Reseptiin!

Lisää fudgereseptejä blogistani:

 

Anteeksi äänet. En saanut niitä pois millään :D. Tässä joka tapauksessa 116 asteinen kiehunut seos.

Tässä, kun fudgea on vatkattu se n. 10 minuuttia. Siitä on tullut mattapintaista ja paksua. Nyt se on valmis leivinpaperille kaadettavaksi.

Jäikö nälkä?

2 comments

Aaron Ahola 18.12.2019 - 19:13

Valmistin kaksi erää fudgea. Ensimmäinen onnistui ihan ok, ensin jäi löysäksi mutta keitin ja vatkasin uudestaan niin sitten jähmettyi. Toinen satsi ei sitten millään onnistunut vaikka keitin toisen kerran koko satsin. En ymmärrä mikä menee pieleen. Teräskattilaa käytän ja testaan kuumuusasteen kylmään veteen (tiivis taikinapallo on jäänyt).

Reply
Saara / Viimeistä murua myöten 18.12.2019 - 22:40

Oliko sinulla siis lämpömittaria vai testasit vain vesilasissa? 🙂 Todennäköisesti lämpötila on kuitenkin jäänyt liian alhaiseksi siinä tapauksessa.. Lämpötilalla on iso merkitys ja se voi olla todella haastavaa ilman lämpömittaria :/. Kolmen asteen ero lämpötilassa voi tuottaa aivan erilaisen lopputuloksen..

Reply

Leave a Comment