Koti Arkiruoka Intialainen Mulligatawny-keitto (V, GF)

Intialainen Mulligatawny-keitto (V, GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Näin joulukuun alkuun sopivan lämpöinen intialainen klassikkokeitto, josta tuli kertaheitolla ihan suosikki! Päätynyt jo pari kertaa retkelläkin kokattavaksi. 

Intialainen mulligatawny. Vegaaninen

Intialainen mulligatawny. Vegaaninen

Mulligatawnyyn törmäsin intialaista keittokirjaa selatessani. Tutustuin tarkemmin, mikä tämä keitto on. Soppa juontaa juurensa 1700 luvulta ja tarkoittaa suomeksi pippurivettä. Jokainen resepti, jonka olen nähnyt, on täysin erilainen keskenään. Sille ei kuulemma ole mitään yhtä ja ainutta oikeaa reseptiä. Mulligatawnysta näyttää muodostuneen intialainen ”pyttipannu”-keitto; eli keitä makusi mukainen mausteliemi, johon lisäät kaapista jämäkasvikset; perunat, porkkanat, bataatit – tai omenaa – mitä ikinä sitten haluatkin.

Sen voi soseuttaa, tai jättää soseuttamatta tai soseuttaa vain osin. Proteiiniksi voi lisätä, mitä haluaa. Itse tykkäsin linsseistä – sekä tofusta ekstraproteiinina sekä miellyttävänä rakenteena. Osa lisää keittoon vielä riisiäkin. Käytännössä siis mulligatawny vaikuttaisi voivan olla mikä tahansa intialainen keitto :D. Hämmentävää.

Tässä oma versioni kaapiston aineksista. Keitto on ihan huumaavan hyvää, tuoksuvaa ja sopivan tulisen mausteista.


Intialainen Mulligatawny-keitto – resepti

Intialainen mulligatawny. Vegaaninen

n. 6:lle. Resepti näyttää mausteidensa vuoksi pitkältä valmistaa, mutta todellisuudessa keitto valmistuu nopeasti.

Tarvitset

n. 1/3 dl rypsiöljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
2 tl raastettua inkivääriä/inkivääritahnaa
3 punaista chiliä tai 2 tl tulisempaa chilitahnaa (makusi mukaan)
1 rkl curryjauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
½ tl kurkumaa
½ tl kanelia
1/4 tl kardemummaa
1 tlk (400g) tomaattimurskaa 
6 dl vettä + 1 kasvisliemikuutio
1 tetrallinen linssejä (n. 250g linssejä) 
1 tlk kookosmaitoa (400g)
pari kierrosta mustapippuria
½ tl suolaa

2 pakettia (500g) marinoituja Paahtopalatofuja (paahtopala sopi hyvin retkelle, sillä sen voi vaan kaataa pannulle) tai tavallista tofua
cashewpähkinöitä
(kevätsipulia/korianteria)

Vinkki: Tee keitosta vielä ruokaisampi lisäämällä joukkoon n. 5 isoa perunaa. Kuori ja paloittele perunat pieniksi. Lisää ne kasvisliemen kanssa samaan aikaan kattilaan. Jos käytät perunoita, niin käytä kasvislientä yhteensä n. 1 litra. Perunoita soppaan lisätessä, keittoa ei kannata juurikaan soseuttaa, vaan jättää tofut, perunat ja porkkanat kokonaisiksi sattumiksi.

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Ala kuullottaa niitä rypsiöljyssä miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat hiukan pehmenneet.
  2. Kuori porkkana. Pilko se ohuiksi siivuiksi. Lisää chilitahna, inkivääri ja porkkanat. Jatka kuullottamista ja lisää kuivamausteet. Pyörittele lastalla, kunnes mausteet ovat sulautuneet sipuleihin ja porkkanoihin. Lisää tarvittaessa öljyä, jotta mausteet pääsevät kypsymään.
  3. Lisää tomaattimurska, vesi ja kasvisliemikuutio. Keittele keitosta juuri ja juuri poreillen, kunnes porkkanat alkavat kypsyä – n. 10 minuuttia. Retkellä tosin annoin porkkanoiden jäädä raa’aksikin, sillä aikaa kypsentelyyn ei turhan paljoa ollut.
  4. Lisää linssit ja kookosmaito. Keittele pari minuuttia vielä. Voit jättää keiton myös keittymään levylle, jolloin maut vain paranevat. Viimeistele suolalla ja pippurilla.
  5. Keiton voi jättää soseuttamatta tai sen voi soseuttaa osin tai kokonaan. Ensimmäisellä kerralla soseutin vain hieman  – eli en vetänyt kaikkea sileäksi. Retkellä jätin soseuttamatta.
  6. Paista tofut kypsiksi. Lisää keiton joukkoon tofut, pähkinöitä ja kevätsipulia/korianteria.

Jäikö nälkä?

7 kommentit

Sanna 3.12.2020 - 20:28

Olipa hyvä resepti! Pitkän Teams/Zoom-työpäivän jälkeen meinasin keittää pastat ja heittää kaupan pestot kastikkeeksi, mut onneksi sattui silmiin tää. Hetken vei pitempään, mutta sata kertaa parempaa ruokaa sai ja ihan lounaan huomiseksi! Jatkoon! Kiitos jälleen kerran.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 9.12.2020 - 19:44

Oi mahtava, kun sattui silmään! 🙂 Kiitos!

Vastaa
Terhi 11.12.2020 - 16:48

Hei, täytyypä koittaa tätä reseptiä, mutta onko kyseessä siis jo kypsät linssit säilyketölkistä (tetra?), eikä siis kuivat linssit, jotka ehkä vaatisivat pidemmän keittoajan ??

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 12.12.2020 - 17:22

Kiitos, käytin tosiaan kypsiä linssejä tässä :). Jos käytät kuivia, niin keittoaika ja veden määrä onkin isompi.

Vastaa
Annele 19.01.2022 - 12:40

Teinpäs tätä juuri itsekin. Hyvä resepti!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.01.2022 - 18:39

Kiitos 🙂

Vastaa
Jarna 4.12.2023 - 14:01

Ihana keitto, mutta perunat kannattaa pilkkoa pieniksi ja laittaa kattilaan jo porkkanoiden kanssa. Minä keittelen pottujen takia keittoa ties monetta tuntia. ‍♀️

Vastaa

Jätä kommentti