Koti Arkiruoka Basilika-alfredopasta (V)

Basilika-alfredopasta (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Basilika-alfredopasta. Vegaaninen

Kaupallinen yhteistyö Fazer Yosa

Uusi jäsen arkiruokatiimiin! Pasta Alfredo on tosi helppo pasta, jossa kermainen kastike ottaa syleilyynsä fettucine-nauhat. Ei mitään lilluvaa kermalientä, vaan kastikkeen kuuluu oikein tarttua pastan ympärille. Täyteläisyyttä ja makua kastikkeeseen tuo kerman sekaan surautetut cashew-pähkinät ja kivaa yrttisyyttä antaa basilika.

Kuten tuo avopuoliso minua usein muistuttaa, niin pasta on hyvää, mutta missä on se varsinainen proteiininlähde? Oikean ruokaisan annoksen pasta alfredosta saakin tarjoamalla sen kanssa vaikkapa marinoitua kaurapalaa. Kaurapalan uskon tulleen tutuksi jo palak paneerin ja kaurapala-hampurilaisten kautta – eli kyseessä on siis Fazer Yosa-tuoteperheen suomalainen lanseeraus eli proteiinipitoinen ja vähärasvainen ruoanlaittoon sopiva kauratuote.

Kaurapala on tullut jo jääkaappini vakioasukkaaksi. Sen mieto ja erottuva maku tuo jotain uutta kokkailuun, mutta edelleen vain toivon pakettikoon kasvua kysynnän kasvaessa :). Ystäväni Julia tosin totesi pakettikoon olevan juuri hyvä sen vuoksi, että sehän sopii täydellisesti naposteltavaksi sellaisenaan :D. En ihmettelisi, vaikka hän olisi napannut kaurapalapaketin mukaan ultrapitkille lenkeilleen tai muihin treeneihin. Siitä sain itsekin idean hyödyntää kaurapalan tiivistä pakettikokoa ottamalla sitä mukaan viileämmän sään vaelluksille.

Kotikeittiössä kaurapala sopii muuten myös marinoitavaksi yllättävän hyvin! Etukäteen mietin, että vettyyköhän se liikaa ja hajoaako rakenne sitten paistaessa, mutta ei ei. Homma pelitti oikein hyvin 😊. Marinoinnin voi aloittaa aina parista päivästä puoleen tuntiin ennen aiottua ateriaa.

Alkuperäiseen pasta alfredoon kuuluu hapankermaa, mutta kauraruokakermassa on jo sopivan hapan maku ja varsinkin kun vielä lorauttaa pikkusen sitruunaa joukkoon, niin ajaa täysin saman asian.

Tomaatit sen sijaan eivät ole lainkaan välttämättömiä, mutta jos pidemmän kaavan kautta haluat mennä, niin kyllähän ne tuovat värin lisäksi myös pientä makeutta ja happoa.


Basilika-alfredopasta – resepti

Kaurapalaa ei enää ole myynnissä. Korvaa se paistetulla tofulla/quornilla.

4:lle

Tarvitset

Marinoitu kaurapala:

2 pkt Fazer Yosa Kaurapala maustamatonta
3 rkl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
2 rkl vaahterasiirappia/hunajaa
1 iso valkosipulinkynsi
1 salottisipuli (tai puolikas tavallisesta sipulista)
½ dl basilikaa

Pastaan:

n. 350g (vihreää eli pinaatilla maustettua) fettucinea (suosittelen sellaista hyvälaatuista karkeapintaista, jotta kastike tarttuu siihen paremmin)

100g cashewpähkinöitä
4 dl kauraruokakermaa
1 dl (tiiviisti mitattuna) basilikaa (n. ½ ruukullinen)
2 rkl sitruunanmehua
4 rkl oliiviöljyä
n. 3/4 tl suolaa
mustapippuria

Tarjoiluun

paahdettuja tomaatteja (lorauta päälle vähän öljyä ja paahda 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia)
tuoretta basilikaa
mustapippuria

Valmistusohjeet

  1. Aloita marinoimalla kaurapala. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja salottisipuli. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Siivuta kaurapala ohuehkoiksi siivuiksi. Sekoita marinadi kaurapalojen joukkoon. Jätä maustumaan aina puolesta tunnista pariin vuorokauteen.
  2. Mittaa tehosekoittimeen cashewpähkinät, kaurakerma, basilika, sitruunamehu, oliiviöljy, suola ja pippuri. Surauta tasaiseksi.
  3. Laita pastavesi kiehumaan.
  4. Lämmitä paistinpannu keskilämmölle ja kaada kaurapalat marinadeineen sille. Paistele kaurapalat molemmilta puolilta.
  5. Keitä pasta al denteksi, eli niin että siihen jää purutuntumaa.
  6. Voit kaataa kermakastikkeen suoraan pastan joukkoon (josta on valutettu keitinvesi pois) tai lämmittää kermakastikkeen vielä nopeasti pienessä kattilassa ennen kuin kaadat sen pastan joukkoon. Sekoita kastike kauttaaltaan pastan joukkoon. Sekoita kaurapalat joukkoon.
  7. Tarjoa heti. Lisää päälle vielä tuoretta basilikaa ja mustapippuria. Halutessasi tarjoile paahdettujen tomaattien kanssa.

Vinkki: Upgreidaa pasta vielä kevyesti paahtamalla cashewpähkinöitä pannulla ennen kuin lisäät ne tehosekoittimeen. Toinen vinkki on, että kokeilepa lisätä kermakastikkeeseen paketillinen yrttistä kaurapalaa ja soseuta se mukaan. Se antaa ricottamaisen suutuntuman ja tuo lisää sitä hapankerma-fiilistä.

Pähkinätön versio syntyy nimenomaan korvaamalla cashewpähkinät paketillisella yrttistä kaurapalaa (160g) ja lisäämällä joukkoon hiukan pinjansiemeniä/auringonkukansiemeniä.

Jäikö nälkä?

4 kommentit

Glotter-Bäckerin 25.03.2019 - 11:39

Näyttääpä hyvältä! Tosin en ole vielä päässyt palak paneeriin asti ja se on nyt kokeilulistan kärjessä. Tykkään palakista kovin ja onkin kiva testata toista ohjetta, sun palak näyttää niin ihanan pinaattiselle!

Mäkin tein perjantaina Alfredoa 🙂 Mutta mun Alfredo on aina ollut kukkakaali pohjaista. Siis täältä apinoitua: https://www.kahviajakasvisruokaa.fi/2015/09/terveellisempi-fettuccine-alfredo-v-gf.html
On muuten töykeen hyvää! Ja aivan ykköskeino ujuttaa kasviksia ja etenkin kukkakaalta itse kunkin lautaselle.

Mutta sulle siis pisteet siitä, että miks mä en ole aiemmin laittanut basilikaa mun alfredoon?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.03.2019 - 16:55

Mulle onkin jäänyt mieleen tuo KK kukkakaalin käyttö alfredossa, mikä tietysti tekee siitä vielä terveellisemmän. Ja oho, tossahan oli myös cashewpähkinöitä :). Eli pohjana voisi tietysti käyttää myös tuota versiota ja lisätä siihen basilikaa, sillä kyllä se basilika tuo niiin ihanaa makua tähän :).

Vastaa
Reissausta ja ruokaa 27.03.2019 - 10:55

Tuo kaurapala on kyllä hyvää, syön sitä ihan sellaisenaankin, vaikka se tuskin on kaikkien mieleen kylmänä suoraan jääkaapista 🙂 Palak paneeriin se on varmaan erityisen hyvää, koska tofuun verrattuna siinä on semmoinen hitusen hapan ja suolainen maku. Mutta hyvä että sinulla oli tuossa marinointiresepti, jotta porukka tietää että tämmöiset tuotteet yleensä kuuluu maustaa itse hyvin.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 27.03.2019 - 21:19

Haha 😀 Mulla kyllä ihan sama, että mä napostelen sitä ihan sellaisenaankin kuten tofuakin. Mutta voin myös ymmärtää, jos joku ei siitä sellaisenaan pitäisi – tosin toistaiseksi en ole kuullut vielä vastalauseita :D.

Vastaa

Jätä kommentti