Koti Gluteeniton Appelsiiniset pähkinä-taatelitryffelit (GF)

Appelsiiniset pähkinä-taatelitryffelit (GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Pähkinä-taatelitryffelit. Gluteeniton

Kaupallinen yhteistyö Estrella.

Rapeaa, pehmeää, makeaa, pirteää, suolaista, tahmaista ja silti kohtuu terveellistä! Kaikki tämä yhdessä pienessä pallerossa ♡. Ja vieläpä vain neljästä-viidestä raaka-aineesta.

Jokainen kaverini ja työkaverini ihastui näihin saman tien. Yksi kommentti jäi erityisen mieleen ”nam, maistuu ihan Jaffa-keksiltä!” Ja toden totta, niitähän nämä makumaailmaltaan muistuttavat.

Kun on käytetty melko terveellisiä raaka-aineita, niin olenpa todennut, että ne sopivat siten vaikka välipalaksi piristämään ja antamaan pientä lisäenergiaa, jotta jaksaa ne viimeisetkin tunnit töissä puristaa. Ne ovat kuitenkin niin makean herkullisia, että sopivat jälkiruokapöytään kahvinkin kanssa. Mikset vaikka ilahduttaisi äitiäsi näillä äitienpäivänä? Vaikkei vielä ole edes ihan kesä, niin sanotaan silti, että näitä voisi valmistaa hyvin jouluksi, kun taatelimassaan sekoittaa vielä hiukan kanelia.

Pähkinä-taatelitryffelit. Gluteeniton Pähkinä-taatelitryffelit. Gluteeniton Pähkinä-taatelitryffelit. Gluteeniton

Se päivä, kun keksin sekoittaa appelsiininkuorta taatelimassaan oli, ei nyt maata mullistava, mutta sai ilon kasvoille; makeat taatelit ja raikas appelsiini oikeastaan kuuluvat yhteen – samasta maailmankolkasta ne ovatkin kotoisin. Ja kun aiemmin olen tehnyt vain taateleista massaa ja kuorruttanut suklaalla, niin niihin verrattunna näissä on ihanasti rakennetta pähkinöiden ansiosta.

Sain testattavakseni melkein koko Estrellan pähkinäkaartin. Varsinkin suolaiset kuorrutetut pähkinät olivat ennestään tuttuja. Erityisesti niitä on tullut ostettua vaellusreissuille tuomaan tarvittua lisäenergiaa ja antamaan makua retkiruoan joukossa. Nyt ensimaistamalta taas tykästyin aivan erityisen paljon hunajalla ja suolalla maustettuun cashew-maapähkinäsekoitukseen, joka pelasti myös Nepalin reissulla ne tilanteet, kun luulimme, ettemme jaksaisi enää yhtään pidemmälle..

Yhdistelmä on suorastaan koukuttava ja niin ihanan rapea! Niitä olen lisäillyt jogurtin joukkoon, pitänyt mukana sellaisenaan välipalatarpeena, mutta ehkä parasta pähkinäsekoitus on juuri näissä palleroissa.

Pähkinä-taatelitryffelit. Gluteeniton

On ollut hienoa seurata, miten yksityishenkilöiden lisäksi firmatkaan eivät enää perusta ostoksiaan tai tuotekehittelyään vain halvimman hintalapun perässä, vaan yhä enemmän kiinnittään huomioita tuotteiden ympäristövaikutuksiin.

Ilmaston ja monimuotoisen luonnon suojelua tukeakseen Estrella on  muuttanut kaikki tuotteensa palmuöljyttömäksi. Palmuöljy on niin valtava ongelma sademetsille, että aivan sydäntä riipi jo aikoinaan kulkiessani Indonesian sademetsissä. Iso osa, mikä ennen oli sademetsää, oli nyt vain valtavaa jättömaata.

Maleasiassa tilanne on vielä pahempi. Sinne en tilanteesta kuultuani rohjennut vierailulle. Kanssareissaajat kertoivat monin paikoin sademetsistä olevan jäljellä enää ohut kaistale, joka sekin säästetty vain turisteja varten. Hengissä selvinneet ja jäljelle jääneet eläimet joutuivat tilan puutteessa änkeytymään kaikki noille ohuille kaistaleille, mikä tietysti paransi myös turistien todennäköisyyksiä nähdä paljon eläimiä.. Tosin kukaan meistä ei tule näkemään niitä sademetsien hakkuiden vuoksi sukupuuttoon kuolleita lajeja. Ja kaikki se hakkuu suurimmaksi osaksi palmuöljyn vuoksi.. Niinpä sydämeni nyt lämpenee, kun kuulen, että mm. Estrella on kiinnittänyt asiaan huomiota ♡.

Jos sademetsien tilanne tuntuu kaukaiselta, niin palmuöljyllä on vaikutusta myös juuri sinuun itseesi. Terveyden kannaltahan palmuöljy on rasvoista haitallisin. Edullisuutensa vuoksi sitä kuitenkin laajalti elintarviketeollisuudessa käytetään.


Pähkinä-taatelitryffelit – resepti

Pähkinä-taatelitryffelit. Gluteeniton

Tarvitset

250-300g kivettömiä taateleita
1 appelsiinin raastettu kuori
ripaus suolaa
1 pussillinen honey & Salt cashew-pähkinöitä
200g tummaa suklaata

Valmistusohjeet

  1.  Soseuta taatelit tehosekoittimessa. Jos taatelit eivät ole tarpeeksi pehmeitä soseutettavaksi sellaisenaan, niin lisää tilkka vettä joukkoon. Jos käytät täysin kuivattuja taateleita, niin liota niitä aluksi kuumassa vedessä 10 minuuttia.
  2. Sekoita joukkoon n. 3/4 osa pussillista honey & salt cashew pähkinöitä ja appelsiininkuoriraaste.
  3. Pyörittele massasta palloja.
  4. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa lyhyissä erissä matalalla lämmöllä välillä sekoittaen.
  5. Nostele pallot suklaaseen ja siitä leivinpaperin päälle. Murustele loppu pähkinöistä rouheeksi ja ripottele suklaan päälle. Nosta viileään jäähtymään.

 

Pähkinä-taatelitryffelit. Gluteeniton

Kalimantanin oranki, joka oli pelastettu ihmisten lemmikkinä olemisesta ja koulutettavana takaisin sademetsäoloihin. Tiedä sitten, kuka koulutti ja ketä.

 

Jäikö nälkä?

17 kommentit

Wihelmiina / Ruokakonttuuri 10.05.2018 - 20:10

Heippa Saara,

haluan vähän kommentoida palmuöljyasiaan, vaikken olekaan palmuöljyasioissa täysin ekspertti itsekään. 🙂 Töiden puolesta on kuitenkin tullut opiskeltua aihetta jonkin verran. Palmuöljyn käytön lopettaminen ei välttämättä ole absoluuttisesti paras vaihtoehto. Maailmassa kulutetaan x määrä kasviravaa. Palmuöljystä saadaan hyvä sato viljeltyyn pinta-alaan nähden. Eli jos palmyöljyn käyttö lopetettaisiin, pitäisi saada lisää viljelyalaa korvaavien öljykasvien viljelyyn. Tosin voi spekuloida, että jos lihansyönti vähenisi olennaisesti, voisi öljykasvien viljelyyn käyttää enemmän pinta-alaa jne…

Ravitsemusmielessä ei ole järkevää laittaa suolapähkinöihin palmuöljyä, vaan jotain rasvahappokoostumukseltaan terveellisempää öljyä. Joihinkin tuotteisiin kuitenkin tarvitaan kiinteää kasviöljyä, esim. margariineihin ja kasvipohjaisiin vaahtoutuviin kermoihin. Jos ei haluta käyttää kovetettuja kasvirasvoja (niistä on monessa kohtaa luovuttu ainakin trans-rasvojen vuoksi), käytetään tyypillisesti palmu- ja kookosöljyä niiden valmiiksi kiinteän olomuodon vuoksi. Hinta ei siis aina ole ainoa peruste.

Ihmisten pitäisi osata kysyä enemmän vastuullisesti tuotettua RSPO-sertifioitua palmuöljyä (Segregated- tai Identity Preserved -taso tai ainakin Mass Balanced) ja vaatia sitä valmistajilta. Harmillisesti pakkauksesta ei läheskään aina käy ilmi, onko käytetty öljy sertifioitua, joten kuluttajan on helpompi vaan suosia palmuöljytöntä vaihtoehtoa. Lisäksi monimutkaisesta sertifioinnista eri tasoineen puhutaan aika vähän, eli kuluttajan pitäisi varsin itsenäisesti osata etsiä tietoa. Sertifointitasot on kuvattu täällä: https://rspo.org/certification/supply-chains. Pari myönteistä esimerkkiä palmuöljyn käytöstä löytyy Suomesta: Suomen ainoa margariinitehdas Bunge käyttää vain sertifioitua Segregated-palmuöljyä. Keskon tavoitteena taas on, että 2020 mennessä kaikki Pirkka-tuotteissa käytetty palmuöljy on vastuullisesti tuotettua. Palmuöljy on kyllä tosi monimutkainen juttu – niin kuin aika moni muukin elintarvike, jonka alkuperästä ei kuluttajana voi olla varma. Sertifikaatitkaan eivät varmaan koskaan ole täysin aukottomia, mutta ainakin itse haluan uskoa niiden olevan tie parempaan.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 10.05.2018 - 21:57

Hei ja kiitos pitkästä kommentista ja asiantuntevasta otteesta :). Oon itekin lukenut aika paljon palmuöljystä ja tuosta viljelyala-alueesta myös lukenut. Mutta tämä on tosiaan monipiippuinen juttu (sama esim. luomukasvi kasvatuksen kohdalla), ja tällä hetkellä kuitenkin enemmän negatiivisia kuin positiivisia vaikutuksia palmuöljyn kohdalla. Se, mitä en ole lukenut on tuo sertifoitu palmuöljy. Siitä en ole kuullutkaan. Harmi, jos sitä ei ole edes kunnolla merkitty.. Vastuullisesti tuotettu palmuöljy on varmasti ok valinta silloin, kun sitä todella tarvitaan. Pähkinöissä kun ei esim. tarvita..

Vastaa
Emmi 10.05.2018 - 21:15

Hmm.. Missä vaiheessa käytetään appelsiinin kuorta? Itse massassa vai vaan koristeena?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 10.05.2018 - 21:52

Hyvä pointti, itse massaan :). Lisäsin reseptiin.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 11.05.2018 - 09:44

Wilhemiina: kovetetut kasvirasvat valmistetaan ainakin Suomessa nykyään ilman trans-rasvoja. Prosessimenetelmää on muutettu niin että trans-rasvojen synty rasvaa kovetettaessa estyy. Teollisuus käyttää siis palmu- ja kookosrasvaa muista syistä (hinta ja parempi maine?)

Sitä jäinkin miettimään, että entä sitten kookosöljy, joka on niin nyt niin trendikästä, että terveyshaitatkin on haluttu unohtaa. Kuinkahan haitallista sen tuottaminen on?

Saara: kiva resepti! Vaikken kyllä terveelliseksi välipalaksi lähtisi sanomaan 😉 Mutta fiksummaksi energiapaukuksi ehkä 😀 Sopisi hyvin kahvipöytään, käy kaikille, myös meille terveyshipeille viljattomille trans-vegaaneille 😀
Saattaa olla, että olen vain hidas, mutta musta Video oli vähän liiankin sähäkkä, tekstit vilahti vain.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.05.2018 - 18:39

Mä arvasin, että sullakin on jotain tietoa tästä aiheesta. Kookosöljyn tuottamiseen en ole kyllä perehtynyt, sitä kun ei vielä niin massoittain tuoteta, mutta toi on hyvä ajatus! Hehe, no ei ehkä kaloritiheydeltään terveellinen, mutta nimenomaan paremman mielen herkku :). Haha, hauska, että trans-vegaani-termi on jäänyt mieleen ;).

Vastaa
Wilhelmiina / Ruokakonttuuri 12.05.2018 - 22:21

GLOTTER-BÄCKERIN, oikeassa olet! Hyvä kun tarkensit tuon olennaisen asian, joka multa jäi kirjoittamatta! Luulen, että ihmisten mielissä kovetettu kasvirasva yhdistetään edelleenkin virheellisesti trans-rasvoihin, mistä syystä sillä on huono maine. Varmaan osin samasta syystä johtuu negatiivinen suhtautuminen esim. margariineihin, eli oletetaan niiden sisältävän kovetettua kasvirasvaa ja siten myös trans-rasvoja. Mutta ihan varmasti palmuöljyn suosimiseen vaikuttaa myös hinta…

Saara: Haha, nyt vasta syvennyin itse reseptiin, kun keskityn ensin vaan palmuöljyyn. Ihanan kuuloinen resepti – suolaista ja makeaa sekä appelsiinin ja suklaan aina yhtä toimiva liitto!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.05.2018 - 02:25

Tästähän syntyi hyvää pohdiskelua, jolle ei koskaan löydy lopullista konsensusta, mutta nyt kun puhuitte trans-rasvoista ja kovetetuista rasvoista, niin täytyy sanoa, että itsekin luulin näiden jotenkin olevan samaa asiaa.. Tunnen oloni ehkä vähän hölmöksi, mutta näin sitä oppii :). Ja kiitos Wilhelmiina! 🙂

Vastaa
Glotter-Bäckerin 25.05.2018 - 09:13

Ai että miten kiva kun saa huomata, että muitakin tälläiset huolettaa ja avartaa mieltänsä!

Wilhelmiina: eikö se nyt ole niin, että margariinin rasvat on kovetetussakin muodossa pehmeitä, hyviä kasvirasvoja? Mulle on jäänyt päähän toteama, että margariini on öljyä leivällä pysyvässä muodossa.
Trans-rasvojahan on nykyään enemmän voissa ja eläinrasvoissa kuin margariinissa.

Vastaa
Mie 5.12.2018 - 09:15

Ihanalta kuulostava ohje! Hölmö kysymys, mutta mikä on suolaripauksen funktio reseptissä? Onko suola tarkoitus lisätä taatelimassaan, eikä esim. ripotella valmiiden, kuorrutettujen pallojen päälle?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.12.2018 - 21:19

Suola korostaa raaka-aineiden makuja, ja samalla se myös tasapainottaa taatelien makeutta. Itse lisäsin ihan taatelimassaan :).

Vastaa
Saana 13.12.2018 - 18:29

Herkullisia tuli, kiitos reseptistä ☺Kauankohan nämä säilyy ja voiko näitä pakastaa?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 15.12.2018 - 10:36

Kiitos Saana! 🙂 Pakastaminenkin onnistuu! Jääkaapissa säilyy n. 10vrk.

Vastaa
Eve 16.12.2019 - 19:26

Nam!!!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.12.2019 - 09:17

<3

Vastaa
Tiina 7.11.2023 - 08:44

Näistä tuli tosi hyviä! Appelsiinini taisi olla hiukan mauton, joten se ei maistu niin paljon kuin haluaisin. Lisään kuoriraasteen määrää seuraavaan satsiin tai puristan kuoresta vähän öljyä sekaan. Suurkiitos reseptistä!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 7.11.2023 - 10:07

Kiitos! 🙂 appelsiininmakua kannattaakin tehdessä säädellä, että saa kunnon appelsiinin maun 🙂

Vastaa

Jätä kommentti