Koti Gluteeniton Vegaaninen suklaafudge (V, GF)

Vegaaninen suklaafudge (V, GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Vegaaninen fudge. Minttu-oreoilla maustettu

Vegaaninen fudge. Minttu-oreoilla maustettu

Vegaaninen fudge. Minttu-oreoilla maustettu

Tämänkertainen fudge sai maukseen piparminttua ja päälle minttu-oreokoristelun. Jotta pääsisit alkuun makuideoinnissa, niin tässäpä hieman vinkkejä, mitä voist sekoittaa sekaan: piparimuruja, kuivattuja hedelmiä, sitrushedelmien kuoriraastetta, inkivääriä, vaahtokarkkeja, turkipippurirouhetta, lakritsajauhetta, polkakarkkimurua.. Ei siis tietenkään kaikkia samalla kertaa.

Fudgen valmistusta en suosittele kenellekään sokerikammoiselle. Sokeria kattilaan kaataessa sitä hieman miettii, että tätäkö tosiaan tulen syömään? Kun sokeriherkkuliemi on keitetty ja valmista kaadettavaksi kattilasta, ajatus sokerimäärästä on kuitenkin tyystin unohtunut. Tammikuussa sitten vähempi sokerista elämää ;).


Vegaaninen fudge – resepti

Vegaaninen fudge. Minttu-oreoilla maustettu

24 palaa. Tarvitset lämpömittarin.

Tarvitset

1 1/4 dl soijamaitoa
3 dl sokeria
ripaus suolaa
50g laktoositonta leivontamargariina
125g tummaa suklaata (lista vegaanisista suklaista)

Piparminttu-oreoversioon lisäksi:
2 korkillista piparminttuaromia (eli n. 1tl)
½ pakettia mintun makuisia oreoita

Valmistusohjeet

  1. Nosta margariini huoneenlämpöön ja paloittele muutamaksi kuutioksi.
  2. Rouhi oreoita veitsellä muutamaksi palaksi.
  3. Mittaa mieluiten teflonkattilaan soijamaito, sokeri ja suola. Keittele liedellä keskilämmöllä. Älä yritä kuumentaa liian nopeasti. Pidä kantta osittain päällä, jotta liikaa nestettä ei pääse haihtumaan. Sekoittele rauhallisesti pohjaa myöten aina välillä, jotta seos ei pääse palamaan pohjaan. Keitä kunnes seos saavuttaa 116 astetta.
  4. Nosta kattila levyltä. Sekoita margariini joukkoon puulusikalla hämmennellen. Lisää piparminttuaromi.
  5. Kun margariini on sulanut, lisää suklaa pala kerrallaan joukkoon puulusikalla koko ajan rauhallisesti hämmennellen. Kun viimeinen suklaapala on sulanut, kaada massa leivinpaperin päälle ja tasoita.
  6. Asettele oreo-palasia fudgen päälle hieman suklaan sisään työntäen.
  7. Anna fudgen asettua viileässä tunnin verran.
  8. Leikkaa fudge palasiksi.
  9. Fudge säilyy viileässä säilytettynä kuukaudenkin.

Lue lisää fudgen valmistuksesta, valmistuvinkeistä ja ratkaisuista ongelmatilanteisiin täältä.

Lisää fudgereseptejä blogistani:

Vegaaninen fudge. Minttu-oreoilla maustettu

Jäikö nälkä?

12 kommentit

Elisa 20.12.2018 - 08:48

Heippa!

Käytätkö fudgessa makeutettua vai makeuttamatonta soijamaitoa? Mikä brändi olisi paras?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 20.12.2018 - 20:24

Moi, Käytin Alpron Soya Original-juomaa :). En siis sitä erityisesti makeutettua (vaniljanmakuista), enkä makeuttamatonta. Mutta perusversiohan on tietysti jonkin verran makeutettu.

Vastaa
Pihla 21.12.2018 - 13:23

Moi! Mitä luulet, voisiko suklaan jättää pois? Tykkään perinteisestä kinuskin makuisesta fudgesta, ja etsin siihen vegaanista ohjetta.

Kiitti hyvistä ohjeista! 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 22.12.2018 - 09:58

Moikka, Suoraan sitä ei voi jättää pois, koska suklaa toimii myös jähmettäjänä :). Tarvitsee siis kokonaan eri reseptin. En ole itse kyllä kokeillut, mutta olen pitkään katsellut tällaista reseptiä, joka voisi vastat, mitä etsit: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/vanilla-vegan-fudge. Resepti vaikuttaa erittäin hyvältä ja uskon, että toimii.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 26.12.2018 - 09:42

Aah täähän vaikuttaa täydelliseltä! Suorastaan vaaralliselta, koska ainekset on sellaiset joita aina löytyy kotoa. O-ou, kuinkas ei-lisättyä-sokeria-tammikuun nyt käykään?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 26.12.2018 - 19:52

Hih, Onneks on joulukuuta vielä jäljellä ;). Munkin tavoite ois ei-lisättyä-sokeria tammikuu. Taitaa tosin kaatua pariin ensimmäiseen päivään 😀

Vastaa
Glotter-Bäckerin 1.01.2019 - 20:11

Kiitti Saara linkistä, toi ylläoleva bbc goodfoodin vegaaninen fudge oli ihan mahtavaa! Ja sen tekeminen tosi hauskaa, kun fudgeen vai vatkata ihanan koostumuksen. Tulen tekemään toistekin! Tosin ei liian usein, koska sokerimäärä on AIVAN valtava.

Mä päivitin tavoitettani, lupasin itselleni että puolitan sokerin kulutukseni tänä vuonna. Maltillinen aloitus, pullat puoliksi ja helmikuussa pyrin jo WHO:n suositukseen eli max. 50g päivässä. Anyone with me??

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.01.2019 - 08:48

Niinkö! No sittenhän on kokeiltava tuota itsekin, kun kerran todistit sen toimivan :). I’m in! Ainakin yritän. Tosin sokeria tulee yhdestä sun toisesta paikasta, niin voi olla haastavaa sitä laskea. Tosin tähän varmaan löytyy myös jotakin laskureita, että paljonko mikin ruoka sisältää sokeria. Vai oliko tämä lisätyn sokerin määrä vai lasketaanko myös esimerkiksi hedelmäsokeri?

Vastaa
Glotter-Bäckerin 2.01.2019 - 14:20

Kannattaa kokeilla. Jättäisin ensi kerralla soija/kauramaidon kokonaan pois, koska sokerin liuottamiseen riittää se purkillinen kaurakermaa. Joka oli mulla muuten ruokakauraa. Vähemmän nestettä lyhentäisi keittoaikaa. Tällä kertaa keiteltiin jopa mittarin kanssa, koska insinöörimäisempi puolisoni oli kauhan varressa 😀

½sokerinen tammikuu on alkanut! Itse ajattelin vahtia vain lisätyn sokerin määrää. Mutta kylläkin kaiken lisätyn, oli se sitten fruktoosia, kookossokeria, ruokoa, hunajaa tai mitäkin. Tavoitteena loppuvuoden mittainen projekti, joten rennolla otteella, taatelitryffeleitä saa tehdä eiks jee?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 4.01.2019 - 20:33

Hyvä tietää nämä vinkit! Aion kyllä ehdottomasti testata, vaikka voi olla että jää loppusyksyyn, kun nyt alkaa fudgekiintiö olla täysi 😀 Tänä vuonna tuli kuitenkin tehtyä varmaan kahdeksaa erilaista :D. Näin mäkin sen sokerittomuuden ajattelisin. Vaikea muuten vahtia. Pitäisi lähteä tosiaan totuttamaan itseään sokerittomampiin herkkuihin (johon kerran jo opin, mutta nyt tilanne on lipsunut). Tosin sokeri vaikuttaa myös leivonnaisten ulkonäköjään ja rakenteeseen, mutta ehkä täytyy sitten ihan vain reilusti todeta, että pitäisi ylipäänsä syödä vähemmän makeita :D.

Vastaa
Aino Myllylä 17.12.2019 - 19:23

Moi, luin ton uusimman (2019) fudge-postauksen missä oli hyviä vinkkejä. Siinä siis sekoitettiin jäähtynyttä fudgea monitoimikoneessa ja sitten vasta kaadettiin leivinpaperille. Tässä piparminttuversiossa ei lue sekoituskohtaa ollenkaan, vain suklaan sekoitus ja sitten leivinpaperitus. Onko tämä monitoimikone vaihe nyt uusi hyvä välivaihe vai onnistuuko siis samanlaiseksi taivaallisen ilmavaksi ja pehmeäksi myös ilman sitä..?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 18.12.2019 - 14:13

Hei, suklaaversioita ei tarvitse välttämättä vatkata lainkaan :). Niistä tulee yleensä ilman vatkaamistakin ilmavia. Opin tosiaan vasta tänä vuonna, että fudge noin ylipäänsä kannattaisi aina vatkata, jotta se tuo entistä enemmän ilmaa siihen, joten ei ole väärin vatkata myöskään tätä!

Vastaa

Jätä kommentti