Koti Brunssille (suolaista) Täydellisten bageleiden valmistaminen

Täydellisten bageleiden valmistaminen

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Näissä bageleissa on täydellistä aivan kaikki – paitsi muotoilu. Täydellinen maku ja täydellinen koostumus; kultainen ulkokuori ja hieman sitkeähkö sisus eli juuri se mikä on bageleissa niin koukuttavaa. Toivat välittömästi mieleen hetken, kun kiiruhdat New Yorkin kaduilla lempibagel ja, tietysti, latte kädessäsi.

Jos et ole koskaan maistanut aitoa oikeaa bagelia, niin näiden avulla pääset takuuvarmasti pikavisiitille Amerikkaan (vai onkohan se enää pääsemistä?). Vaativat vain hiukan enemmän vaivaa kuin tavalliset sämpylät, mutta pieni vaiva todellakin kannattaa!

Pitkän aikaa on tavoitteenani ollut oppia valmistamaan ne ihanat bagelit, joita New Yorkissa oli saatavilla pienistä kojuista ja kahviloista – varsinkin sitä suosikkiani eli cinnamon&raisin versiota. Check!

Bagelit

Bageleiden valmistusvaiheet

Bagelit valmistetaan tavallisesta hiivataikinasta, mutta normaaliin leipätaikinaan verrattuna bageltaikinaan tulee enemmän jauhoja. Voi tuntua hämmentävältä lisätä niin paljon jauhoja taikinaan, mutta tämä takaa bageleille ominaisen tiiviimmän ja sitkeähkön rakenteen. Äläkä pelkää näitä sanoja; tiivis ja sitkeä ei ole hyvää normaalissa sämpylässä, mutta bagelissa taatusti on!

Taikina kohotetaan, muotoillaan rinkuloiksi ja kohotetaan uudestaan. Tämän jälkeen bagelit keitetään siirapilla tai sokerilla maustetussa kiehuvassa vedessä.

Bagelit

Miksi bagelit keitetään?

Kuten sanoin, niin bageleille on ominaista se hieman sitkeä ja tiivis sisus. Ei todellakaan haeta nyt sitä kaunista juurileipää, josta on puolet ilmaa.

Vesi ei oikeastaan ehdi läpäistä bagelia, vaan pinnan tärkkelys tiivistyy ja muodostaa esteen. Tiivistyessään kuori todellakin siis tiivistyy, jolloin kun bagel paistetaan myöhemmin uunissa, niin sisus ei pääse kohoamaan liikaa, ja saadaan aikaan tiiviimpi sisus. Mitä pidempään bagelia keitetään, sitä sitkaampi ja paksumpi kuorikin bagelilla saadaan aikaan. Itse pidän juuri siitä kuoresta, joten keitin bageleita 2 minuuttia per puoli. Voit yhtä hyvin valita ajaksi 30-60 sekuntia per puoli.

Bagelit

Miksi sokeria keitinveteen?

Sokeri tuo bageleille ominaista hieman makeahkoa makua ja lisäksi edesauttaa Maillard- eli ruskistusreaktiota eli takaa kullanruskean ja kiiltävän kuoren. Samaa reaktiota haetaan, kun tutut pullat ja sämpylät valellaan kananmunalla enneen uuniin laittoa, mutta sokeri edesauttaa tätä entisestään.

Bagelit

Tein itse lempibageleitani eli kaneli-rusinabageleita. Lisäksi tein toisen, perinteisen version, jonka päälle ripottelin siemeniä.

Tosiaan tätä paremmaksi bagelit eivät mene, mutta itse rinkulaksi muotoilu kaipaa hiomista. Sallinette.


Täydellisten bageleiden resepti

Bagelit

9 kpl

Perustaikinan resepti

½ pakettia tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä
8-9 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 rkl siirappia
2 tl suolaa

Keitinveteen

1 litra vettä
2 rkl siirappia

Kaneli-rusinaversioon

(määrä koko taikinasatsille – jos teet vain puolikkaasta taikinasta näitä niin puolita määrä)

1,5 dl rusinoita
3 tl kanelia
3 rkl sokeria

 

Päälle

kananmuna voiteluun (voit käyttää voiteluun myös pelkkää keltuaista tai valkuaista)
Siemenversioon: auringonkukansiemeniä ja sesaminsiemeniä

Valmistusohje

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa. Lisää suola (ja rusinat). Vaivaa taikinaa, kunnes se on hyvin kimmoisaa (yleiskoneella n. 5 minuuttia ja käsin n. 10 minuuttia).
  2. (Jos teet kaneli-rusinaversiota; sekoita sokeri ja kaneli keskenään ja kaada pöydälle. Pyöritä taikinapalloa kaneli-sokerissa ja vaivaa sekoitusta hieman taikinan sisään. Älä vaivaa liikaa, koska tarkoitus olisi tehdä ns. kaneliraitoja.)
  3. Kohota taikinaa liinan alla vedottomassa paikassa n. tunnin ajan.
  4. Muotoile taikinasta rinkuloita; muotoile ensin pyöreäksi sämpyläksi, tee sitten sormella reikä keskelle ja heiluta rinkeliä sormesi ympärillä. Ainakin periaatteessa näin, mutta kenties tapani oli huono, kun lopputulos näyttää itsetehdyltä.
  5. Jätä bagelit kohoamaan n. puoleksi tunniksi liinan alle.
  6. Lämmitä uuni 220 asteiseksi.
  7. Mittaa vesi ja siirappi kattilaan. Kuumenna poreilevaksi.
  8. Lisää bagelit poreilevaan veteen ja keitä makusi mukaan 1-2 minuuttia per puoli. Nosta vedestä leivinpaperilla päällystetylle pellille.
  9. Voitele vielä kananmunalla ja ripottele päälle siemeniä halutessasi.
  10. Paista uunissa 20-25 minuuttia.

Vinkki: Vegaani skippaa kananmunalla voitelun.

 

Bagelit

Jäikö nälkä?

17 kommentit

Minna Vuo-Cho 20.11.2016 - 13:57

Minun on pitänyt kokeilla bageleita jo vuosia, mutta aina on niiden tekeminen tuntunut liian työläältä. Ehkäpä sitä pitäisi ryhdistäytyä ja pistää tämä resepti testiin 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 20.11.2016 - 14:03

Niillä on jotenki työläs imago, mutta ei siinä tosiaan ollut mitään sen työläämpää kuin tuo nopea keittäminen ennen paistamista 🙂 ja lopputulos todellakin palkitsee!

Vastaa
Dinner4u2 Mirka & Pauliina 20.11.2016 - 15:16

Tykkään bageleista, mutta en ole ikinä itse niitä tehnyt. Tästähän olisi hyvä aloittaa; tehdä kertaheitolla maailman parhaat bagelit!

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 20.11.2016 - 17:46

Eikös? 😉

Vastaa
Suusta suuhun Alisa 20.11.2016 - 22:36

Mietin itse ihan samaa!

Vastaa
Anne 20.11.2016 - 16:47

Ihania kuvia ja bageleita! tein itse ensimmäistä kertaa alkuvuodesta bageleita, niistä tuli hurjan hyviä ja toimivat ihan mukavasti akuuttiin NYC-kuumeeseen. on kyllä jännä että Suomesta ei saa mistään (vai saisikohan Brklyn Bakerystä kuitenkin?) kunnon jenkkibageleita, ne on aivan omaa luokkaansa 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 20.11.2016 - 17:47

Kiitos Anne 🙂 Niinpä, se on kyllä kumma. Muutoin jenkkisuosikit on aika hyvin saatavilla, mutta bageleissa olisi parantamisen varaa. Vaikka asun ihan Brklyn Bakeryn vieresssä, niin eipä ole tullut käytyä. Kavereiden mukaan sieltä kuulemma kuitenkin saa loistavia yksilöitä :).

Vastaa
Aila 21.11.2016 - 07:16

Herkulliset kuvat, pitäisi kokeilla näitä(kin) 😀

Vastaa
Minna 24.11.2016 - 08:29

Maailman isoin Nam! Mä rakastan bageleita ja olen muutaman kerran niitä tehnytkin. Eka kerta oli täydellinen suoritus, mutta toisella kerralla ne ei oikeen onnistunut. Ehkä kolmas kerta toden sanoo?

Vastaa
Mari 26.11.2016 - 13:39

Jaksaisipa näitä joskus tehdä joku päivä spletistä. Tulee vähemmän bageleitä syötyä, kun ovat vehnäjauhohöttöä, mutta rakastan sitä sitkoa..

Vastaa
Sanni 28.04.2021 - 13:36

Moikka (Ja terkut täältä yhdeltä, joka sai pakkomielteeksi yhtäkkiä löytää täydellisen bagelreseptin)! Osaatko sanoa voiko näihin käyttää osin puolikarkeaa vehnäjauhoa ja puolikarkeaa spelttijauhoa? Vai meneekö homma tällä reisille?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.05.2021 - 18:20

Anteeksi, vähän myöhäinen vastaus :). Ehdottomasti uskaltaisin kokeilla! Spelttijauhot käyttäytyvät melko samalla tapaa vehnän kanssa ja useassa muussa hiiva-leivontareseptissä olen korvannut jauhoja spelttijauhoilla :).

Vastaa
Anni 8.05.2021 - 20:09

Moikka! Osaatko sanoa, voiko taikinaa kohottaa yön yli ja keittää sekä paistaa vasta aamulla? Tuleeko ihan littania?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 10.05.2021 - 16:47

Oho! Miksen nähnyt tätä aiemmin 😮 Siinä tapauksessa hiivan määrä kannattaa vähentää kolmannekseen, niin sitten onnistuu!

Vastaa
maarit 10.03.2022 - 14:47

HEI .löysin tänään tän ohjeena ja tein tuon perus bagel taikinan ja ävoihaa mahoton kuinka hyviä ! Kiitos ohjeesta 🙂
Oon ennenkin leiponu mutten näitä namm :p
Sitä vain että seur kerran kun teen voiko näitä pakastaa ja missä vaiheessa eli ennen keittämistä vai miten ? kiitos

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 12.03.2022 - 19:30

Hei, kiitoksia! 🙂 Kiva kuuulla, että nämä maistuivat. Voi pakastaa, mutta pakastaisin itse vasta valmiita bageleita, sillä raaka taikina ei pakastuksen jälkeen enää mielestäni kohoa/nouse yhtä hyvin.

Vastaa
maarit 10.03.2022 - 14:49

HEI .Kiitos ohjeesta ! Tosi maukkaita tuli mutta voiko näitä pakastaa ja missä veiheessa ?

Vastaa

Jätä kommentti