Home Hampurilaiset (Sipsikalja) Vegaaninen hampurilainen

(Sipsikalja) Vegaaninen hampurilainen

3 comments
Vegaaninen burgeri

Kaupallinen yhteistyö Hälsans Kök

“Kylläpä vegaaneilla on tässä selittelemistä. Ei ei, ei tää oo lihaa. Kato vaikka, tommonen punertavan mehukas keskusta ja täydellinen grillipinta. Usko pois, tää on oikeesti vegaaninen!”

Näin Markus kommentoi haukattuaan Hälsans Kökin Incredible Burger-pihviä sisältävästä hampurilaisesta.

Kun Instagramissa kyselin, mikä vegeruoan lisäämisessä on vaikeinta, niin yllättävän moni vastasi, että perheessä on ainakin joku, joka haluaisi, että vegeproteiinit maistuisivat lihatuotteilta, jotta niihin olisi helpompi siirtyä vanhojen tuttujen reseptien kautta. Se voikin monelle olla yksi helpoin tapa siirtyä enemmän kasvispainotteiseen ruokaan – kuten vaikkapa juuri Markukselle. Kun muutama kuukausi sitten sain seuraajaltani vinkin Hälsans Kökin kanamaisista tuotteista, niin niiden jälkeen en ole kertaakaan enää nähnyt broileria jääkaapissamme edes nugettien muodossa. Ongelma oli juurikin se, että Markus halusi laittaa myös yksin ollessaan kasvisruokaa, mutta tarvitsi tarpeeksi helppoja ja tutunoloisia tuotteita. Aikamoisia harppauksia on kyllä tapahtunut vegealalla. Nyt vihdoin markkinoille tuli se Markuksen kyselemä mahdollisimman jauhelihamainen tuote – ainakin pihvimuodossa. Tulisikohan siitä jauhelihaa, jos sen murustelisi? Ainiin, Markushan ei halunnut, että hänen vegeruoan suosimisestaan kerrotaan julkisesti, jotta miehinen maine ei mene ;). “Siis kohta sitte pitää ostaa auto, jotta joku vielä pitää mua kunnon miehenä! :D”

On kyllä ainakin kunnon sipsikaljavegaani-burgeri

Osa myös kertoi kesällä käyttävänsä enemmän lihaa, koska se sopii niin hyvin grillattavaksi. Moni paljon urheileva sanoi käyttävänsä siksi eläinperäisiä tuotteita, että niistä on helpompi saada proteiinia.

Suunnilleen joka toinen mainitsi juustot (yksi käsi nousee täältäkin!) syyksi, miksei alkaisi vegaaniksi. Myös yksittäiset raaka-aineet kuten kananmunat ja voi leivonnassa, maitorahkat, makeiset, valmisherkut sekä suklaat (käsi nousee myös lähes kaikkiin näihin) saivat useampia yksittäisiä ääniä.

Monelle kasvisruoka-ja vegaaniruokavalio tuntuu myös luopumiselta jostain muusta. Tulisikin kuitenkin painottaa, että syödäkseen kasvisruokaa ei tarvitse olla kasvissyöjä, saatika vegaani.

Nyt siis lähdin kuitenkin rohkealle tielle, nimittäin yrittää valmistaa Markukselle hampurilainen, jonka hän hyväksyisi Hampurilaiseksi. Ei ole kuulemma mitkään vegepurilaisviritykseni vetäneet vertoja Oikealle hampurilaiselle. Sellaiselle oikealle mehevälle burgerille, jota tekee mieli todella nälkäisenä, grillijuhlissa, aamun pikkutunneilla tai väsyneenä edellisen illan juhlista.

Usko vaan, kyllä se on vegaaninen 😀

Hälsans Kökin Incredible-burgeripihvi ainakin oman maistamiseni perusteella voisi päästä ainakin todella lähelle burgerimiehen kriittisiä makunystyröitä. Joten minkäs muunkaan burgerin olisin hänelle veganisoinut kuin hänen ihan oman suosikkihampurilaisensa, jossa on karamellisoitua punasipulia, cheddaria, sriracha-majoneesia (vähän toin tähän kuitenkin savuisuutta savupaprikalla) ja vähän vehreyttä. Toisaalta on myös riski lähteä tarjoamaan juuri sitä hänen eniten rakastamaansa hampurilaista vegaanisena. No kun kerran tähän lähdetään, niin let’s do it all the way!

Okei, vegaanijuusto on vielä vähän hasardi valinta, koska vaikka vegaanijuustot sopivat mozzarella-raasteen tilalle, niin ei ne sentään ihan oikeaa cheddaria voita. Juuri cheddarin vuoksi taisin paljastua. Se näytti cheddarilta, mutta ei maistunut cheddarilta, minkä vuoksi hän rupesi epäilemään, että onko tämä edes hampurilainen ollenkaan vai yritetäänkö häntä kenties huijata? Paljastettuani Markukselle hampurilaisen todellisen olemuksen hän kertoi hyväksyvänsä pihvin jatkoon kunhan se tarjoiltaisiin oikean juuston kanssa ensi kerralla :D. Damn! Ilman sitä juustoa, olisi voinut mennä täydestä!


Vegaaninen burgeri

2:lle

Hampurilaissämpylöitä, esim. pretzel-sämpylä-reseptillä

Savupaprika-harissamajoneesi

½ dl majoneesia
½ rkl sitruunamehua
1 tl harissatahnaa
1 tl savupaprikajauhetta

Karamellisoidut punasipulit

1 punasipuli
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 rkl öljyä

Lisäksi

1 pkt eli 2kpl Hälsans Kök Incredible burger-pihviä

2 vegaanista cheddar-siivua (tai oikeaa cheddaria)

tomaattia, salaattia

Valmistusohjeet

  1. Jos valmistat sämpylät itse, niin aloita ajoissa niiden kanssa.
  2. Siivuta punasipuli ohuiksi renkaiksi. Lisää pannulle öljy,  sokeri ja punaviinietikka ja sipulisiivut. Kuullota miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää sitten hetkeksi lämpötilaa, jotta sipuli saisi myös väriä ja paistele pari minuuttia. Nosta sivuun.
  3. Sekoita majoneesin ainekset keskenään.
  4. Grillaa tai paista Incredible-burgerpihvit joko suoraan pakkasesta kylmänä tai suletettuna. Paista molemmilta puolilta kuumalla pannulla/grillissä. Pakkasesta valmistettuna pihvillä menee n. vartti kypsymiseen. Lisää juustosiivu pihvin päälle, kun alat paistaa toista puolta.
  5. Kokoa hampurilaiset: Levitä molemmille sämpyläpuoliskoille majoneesia.  Nosta pihvi majoneesin päälle.  Pihvin päälle punasipulia, salaattia ja tomaattia.

Kyseessä oli siis pohjoismaisen Hälsans Kökin uusi vegaani-lanseeraus, jonka lihaa muistuttava punainen väri on saatu punajuuresta. Se on raakatuote eli sen paistetaan tai grillataan haluttuun kypsyysasteeseen. Hälsans Kökhän on yleisesti tunnettu pakasteesta löytyvistä vegetuotteistaan, jotka maistuvat mielestäni kaikista lähimmäksi vastaavia lihatuotteita. Kenen mielestä hyvä juttu ja kenen ei :D. Plussaa vielä palmuöljyttömyydestä ja runsas-proteiinisuudesta (19g/pihvi).

Jäikö nälkä?

3 comments

Glotter-Bäckerin 21.05.2019 - 15:21

Siis rupes ihan hirveesti tekeen mieli grillaamaan! Millainen keli perjantaina on, joko heti voi??
Tästä pihvistä ei sais naljailuja, makkaran tyrkyttämistä tai sääliviä katseita grillattuihin kesäkurpitsoihin päin.

Reply
Saara / Viimeistä murua myöten 21.05.2019 - 22:21

Haha, no se on ihan totta :D. Ei todella tulisi sääliviä katseita :D. Ja sehän on oikeastaan jo meidän piireissä mun mielestä toisinpäin, että kasvissyöntiä ihaillaan. Ainakin tää on mun näkemys.

Reply
Glotter-Bäckerin 22.05.2019 - 15:27

Joo, niin munki kaveripiirissä, Mutta meepä johonki perhejuhliin… Aina löytyy joku “sininen lenkki” tyyppi.

Reply

Leave a Comment