Koti Jäätelöt Piparijäätelö

Piparijäätelö

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Kuka sanoi, ettei talvella sovi syödä jäätelöä? Ainiin, äiti se taisi olla. Onneksi sitä asuukin nykyään omillaan ja saa syödä hyvillä mieli jäätelöä vuoden ympäri! Se taisikin olla se juttu, jota eniten odotin kotoa pois muuttaessa; mielitekoja ei tuomitse enää kukaan!

Joskus olenkin jo tainnut kertoa, että meillä jäätelökone käy pari kertaa viikossa. Jäätelö on vaan niin hyvää sellaisenaan ja eikö jokaisesta jälkiruoasta tule vielä vähän parempaa, kun siihen lisää jäätelöä? Vai minkälaista olisi syödä vaikka omenapiirakkaa ilman jäätelöä? No kaipa se onnistuu.

Piparijäätelö

Älkääkä kertoko sille äidille, mutta on pikemminkin poikkeus, jos meillä ei ole iltapalaksi jäätelöä. Näin joulun aikaan yksi lempparijäätelöistäni on tietysti piparijäätelö! Niin, parasta omassa jäätelökoneessa on tietysti, että saat juuri sen makuista jäätelöä kuin haluat. Piparijäätelöön voisi joku lisätä vaikkapa suklaahippusia sekaan, mutta itse pidän siitä juuri tällaisena, joulun makuisena.

Tähän piparijäätelöön tulee normaalin sokerin sijaan fariinisokeria, joka tuo jäätelöön entistä piparisemman ja hieman karamellisen maun. Piparijäätelö onnistuu myös ilman jäätelökonetta alla olevan pikaohjeen mukaan. Kondensoitu maito ehkäisee jäätelömassan hileytymistä ja kovettumista, joten tälläkin versiolla saat varsin mainiota jäätelöä ilman konetta.

Jäätelön valmistuksen saloista olen kirjoittanut ihan oman juttunsakin:
Opas jäätelön valmistukseen.


Piparijäätelö

Piparijäätelö

n. 1 litra

Tarvitset

2 dl kuohukermaa
3 dl maitoa
1 dl fariinisokeria
4 keltuaista
n. 100g pipareita

Valmistusohje

  1. Mittaa kerma ja maito. Kiehauta ja poista levyltä, kun nestepinta alkaa nousta.
  2. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset ja sokeri paksuksi vaahdoksi (vispilää nostaessa kuviot pysyvät vaahdon pinnalla).
  3. Kaada sitten kerma-maitoseoksesta puolet ohuena nauhana keltuaisvaahdon joukkoon samalla kevyesti sekoittaen.
  4. Kaada tämä seos takaisin kattilaan jäljelle jääneeseen kerma-maitoseokseen.
  5. Kuumenna hiljalleen 82 asteiseksi ja poista välittömästi levyltä. Anna jäähtyä, ja laita jääkaappiin jäähtymään heti kuin mahdollista. Jäähdytä, kunnes jääkaappikylmää, vähintään pari tuntia, mielellään yön yli.
  6. Murskaa piparit haluamallasi tavalla.
  7. Sekoita piparimurska jäähtyneeseen jäätelöpohjaan.
  8. Kaada massa jäätelökoneeseen. Anna koneen käydä, kunnes jäätelö on valmista ja siirrä pakkaseen.

Pikaversio ilman jäätelökonetta

4 dl vispikermaa
1 dl kondensoitua maitoa
100g piparimurua

Valmistusohje

  1. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi.
  2. Kääntele joukkoon kondensoitu maito ja piparimurut.
  3. Kaada jäätelö vuokaan ja pakasta vähintään neljä tuntia.

Vinkit: 

  • Mielestäni jäätelö maistuu erittäin pipariselta näin, mutta mikäli kaipaat massaan lisää piparimakua, lisää enemmän pipareita TAI hitusen kanelia, kardemummaa ja neilikkaa tai valmista piparimaustetta makusi mukaan :).

-Avattu kondensoitu maito säilyy lähes ikuisuuden jääkaapissa.

-Voit käyttää tätä vispikerma-kondensoitumaitopohjaa hyväksi ja kehittää uusia jäätelömakuja sen pohjalle. Heitä sekaan pakastemarjoja, suklaata, ihan mitä lystää :).

 

Piparijäätelö

Jäikö nälkä?

13 kommentit

Johanna / Hellan ja viinilasin välissä 21.12.2016 - 14:53

Maistuuko jäätelö paljon piparilta näin? Jos joukkoon laittaisi vielä piparimaustetta, niin tulisiko vielä enemmän makua? Taidanpa laittaa kokeiluun heti 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 21.12.2016 - 15:05

Kyllä se maistuu ehdottoman pipariselta! 🙂 Mausta ei voi erehtyä, mutta tietysti jäätelömassaa voi maistaa helposti ja päättää, tarvitseeko vielä lisää piparimausteita 🙂

Vastaa
Pauliina 22.12.2016 - 07:43

Tuosta pikaohjeen kondensoidusta maidosta on pitänyt aikaisemminkin jo kysymäni: kannattaako ohjeessa käyttää karamellisoitua vai tavallista kondensoitua maitoa?

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 22.12.2016 - 08:39

Hyvä kysymys, ihan tavallista kondensoitua maitoa 🙂 Tuo karamellisoitu on jo valmista kinuskia.

Vastaa
Eija 19.04.2017 - 16:09

Toimiiko laktoositon maitojuoma jäätelössä samoin kuin tavallinen maito?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 19.04.2017 - 18:47

Toimii! 🙂

Vastaa
Katja 31.10.2019 - 12:29

Kiitos suussasulavasta ohjeesta Saara!
Tämä ohje todellakin toimii (olen tehnyt jäätelokoneella)! En yleensä ole jäätelön ystävä, mutta tätä kyllä syön ja vähän liikaakin…

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 31.10.2019 - 23:45

Oijoi, ihana kuulla, että se on maistunut ihan niin hyvin :). Ja että sulla on jäätelökone, vaikket ole niin jäätelön ystävä :D.

Vastaa
Lille Santanen 16.12.2019 - 16:56

Heippa Saara ja Kiitos näistä upeista resepteistä ja ideoista!<3

Yksi kysymys on askarruttanut mua jo melkein vuoden ja nyt havahduin siihen, että sultahan voi kysyä!
Siispä kysyn! Oikeastaan tämä liittyy jäätelön valmistukseen (jäätelökoneella) yleisesti.
Haluaisin tietää, miksi jäätelömassa lämmitetään välillä? Mikä mahtaa olla kansankielinen syy ja selitys tälle välivaiheelle ja sen tarpeellisuudelle:)?
Olen itse tehnyt jäätelöä jäätelökoneella sekä välissä lämmitetystä että (useimmiten, laiskuuttani ja malttamattomuuttani) kylmästä massasta. Kumpikin tuntuu toimivan.
Ja heti perään toinen kysymys mikä tuli mieleen! Olen jossain jäätelöreseptissä nähnyt käytettävän myös etikkaa! Kuulemma se vaikuttaa rakenteeseen ehkä? Oletko kokeillut/tietäisitkö tästä enemmän:)?

Kiitos oikein paljon ja kivaa herkuttelusesonkia!

t. Lille

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.12.2019 - 09:37

Hei kiitos paljon sinulle :). Jäätelömassaa tehdessä se lämmitetään siksi, että kananmunaa ei tule käyttää jäätelössä raakana. Kaikki jäätelöt eivät tarvitse kananmunaa, mutta kananmuna tuo rakenteeseen kermaista silkkimäisyyttä ja ehkäisee myös jäätelön nopeaa sulamista jäätelön reunoilta, kun se otetaan pakkasesta (itse huomaan aivan selkeän eron, jos on olen käyttänyt 2 munaa vs. 4 munaa). Kananmuna siis kuuluu kypsentää, jotta saadaan aikaiseksi custard, joka tekee sen silkkimäisyyden. Mutta jos kananmunaa ei käytetä, niin en ole koskaan lämmittänyt mitään jäätelöseosta, koska muuta syytä en tiedä, että olisikaan :D. Oletko törmännyt sellaisiin pohjiin?

Etikka oli mullekin sitten ihan uutta! Olen kyllä nähnyt, että maun vuoksi sitä lisätään johonkin, mutta ei sen pitäisi rakenteeseen vaikuttaa? Yritin etsiä asiasta tietoa, kun herätti mielenkiintoni, mutta en valitettavasti löytänyt sellaista faktaa, että se tekisi rakenteelle yhtään mitään.. Enemmänkin voisi ajatella sen vain juoksettavan maitopohjaisen jäätelöseoksen, jos jotakin :D.

Hyvää joulun odotusta ! 🙂

Vastaa
Nella 7.09.2020 - 15:03

Tekeekö glukoosisiirappi tuosta ilman jäätelökonetta tehdystä jäätelöstä liian makeaa? Jos laittaisi vaikka parin ruokalusikallisen verran… Vai kiteytyykö massa kuinka paljon? Tekisikö siirappi siitä tasaisempaa?

Terkuin Nella 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 9.09.2020 - 09:16

Hei, glukoosisiirappi ei tuo makeutta – se ei siis maistu oikein miltään. Sitä käytetään, jotta jäätelön rakenteesta tulisi pehmeää ilman jäätelökonetta (eikä hileistä). Kuten sanoit, niin sitä tosiaan tarvitaan kiteytymisen estämiseen ja pari rkl ei kokemukseni mukaan ole riittävä :).

Vastaa
Nella 9.09.2020 - 09:25

Jes, näin vähän pohdinkin. Pitää pian päästä testailemaan

Vastaa

Jätä kommentti