Home Jäätelöt Piparijäätelö

Piparijäätelö

8 comments

Kuka sanoi, ettei talvella sovi syödä jäätelöä? Ainiin, äiti se taisi olla. Onneksi sitä asuukin nykyään omillaan ja saa syödä hyvillä mieli jäätelöä vuoden ympäri! Se taisikin olla se juttu, jota eniten odotin kotoa pois muuttaessa; mielitekoja ei tuomitse enää kukaan!

Joskus olenkin jo tainnut kertoa, että meillä jäätelökone käy pari kertaa viikossa. Jäätelö on vaan niin hyvää sellaisenaan ja eikö jokaisesta jälkiruoasta tule vielä vähän parempaa, kun siihen lisää jäätelöä? Vai minkälaista olisi syödä vaikka omenapiirakkaa ilman jäätelöä? No kaipa se onnistuu.

Piparijäätelö

Älkääkä kertoko sille äidille, mutta on pikemminkin poikkeus, jos meillä ei ole iltapalaksi jäätelöä. Näin joulun aikaan yksi lempparijäätelöistäni on tietysti piparijäätelö! Niin, parasta omassa jäätelökoneessa on tietysti, että saat juuri sen makuista jäätelöä kuin haluat. Piparijäätelöön voisi joku lisätä vaikkapa suklaahippusia sekaan, mutta itse pidän siitä juuri tällaisena, joulun makuisena.

Tähän piparijäätelöön tulee normaalin sokerin sijaan fariinisokeria, joka tuo jäätelöön entistä piparisemman ja hieman karamellisen maun. Piparijäätelö onnistuu myös ilman jäätelökonetta alla olevan pikaohjeen mukaan. Kondensoitu maito ehkäisee jäätelömassan hileytymistä ja kovettumista, joten tälläkin versiolla saat varsin mainiota jäätelöä ilman konetta.

Jäätelön valmistuksen saloista olen kirjoittanut ihan oman juttunsakin:
Opas jäätelön valmistukseen.


Piparijäätelö

Piparijäätelö

n. 1 litra

Tarvitset

2 dl kuohukermaa
3 dl maitoa
1 dl fariinisokeria
4 keltuaista
n. 100g pipareita

Valmistusohje

 1. Mittaa kerma ja maito. Kiehauta ja poista levyltä, kun nestepinta alkaa nousta.
 2. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset ja sokeri paksuksi vaahdoksi (vispilää nostaessa kuviot pysyvät vaahdon pinnalla).
 3. Kaada sitten kerma-maitoseoksesta puolet ohuena nauhana keltuaisvaahdon joukkoon samalla kevyesti sekoittaen.
 4. Kaada tämä seos takaisin kattilaan jäljelle jääneeseen kerma-maitoseokseen.
 5. Kuumenna hiljalleen 82 asteiseksi ja poista välittömästi levyltä. Anna jäähtyä, ja laita jääkaappiin jäähtymään heti kuin mahdollista. Jäähdytä, kunnes jääkaappikylmää, vähintään pari tuntia, mielellään yön yli.
 6. Murskaa piparit haluamallasi tavalla.
 7. Sekoita piparimurska jäähtyneeseen jäätelöpohjaan.
 8. Kaada massa jäätelökoneeseen. Anna koneen käydä, kunnes jäätelö on valmista ja siirrä pakkaseen.

Pikaversio ilman jäätelökonetta

4 dl vispikermaa
1 dl kondensoitua maitoa
100g piparimurua

Valmistusohje

 1. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi.
 2. Kääntele joukkoon kondensoitu maito ja piparimurut.
 3. Kaada jäätelö vuokaan ja pakasta vähintään neljä tuntia.

Vinkit: 

 • Mielestäni jäätelö maistuu erittäin pipariselta näin, mutta mikäli kaipaat massaan lisää piparimakua, lisää enemmän pipareita TAI hitusen kanelia, kardemummaa ja neilikkaa tai valmista piparimaustetta makusi mukaan :).

-Avattu kondensoitu maito säilyy lähes ikuisuuden jääkaapissa.

-Voit käyttää tätä vispikerma-kondensoitumaitopohjaa hyväksi ja kehittää uusia jäätelömakuja sen pohjalle. Heitä sekaan pakastemarjoja, suklaata, ihan mitä lystää :).

 

Piparijäätelö

Jäikö nälkä?

8 comments

Johanna / Hellan ja viinilasin välissä 21.12.2016 - 14:53

Maistuuko jäätelö paljon piparilta näin? Jos joukkoon laittaisi vielä piparimaustetta, niin tulisiko vielä enemmän makua? Taidanpa laittaa kokeiluun heti 🙂

Reply
Saara / Viimeistä Murua Myöten 21.12.2016 - 15:05

Kyllä se maistuu ehdottoman pipariselta! 🙂 Mausta ei voi erehtyä, mutta tietysti jäätelömassaa voi maistaa helposti ja päättää, tarvitseeko vielä lisää piparimausteita 🙂

Reply
Pauliina 22.12.2016 - 07:43

Tuosta pikaohjeen kondensoidusta maidosta on pitänyt aikaisemminkin jo kysymäni: kannattaako ohjeessa käyttää karamellisoitua vai tavallista kondensoitua maitoa?

Reply
Saara / Viimeistä Murua Myöten 22.12.2016 - 08:39

Hyvä kysymys, ihan tavallista kondensoitua maitoa 🙂 Tuo karamellisoitu on jo valmista kinuskia.

Reply
Eija 19.04.2017 - 16:09

Toimiiko laktoositon maitojuoma jäätelössä samoin kuin tavallinen maito?

Reply
Saara / Viimeistä murua myöten 19.04.2017 - 18:47

Toimii! 🙂

Reply
Katja 31.10.2019 - 12:29

Kiitos suussasulavasta ohjeesta Saara!
Tämä ohje todellakin toimii (olen tehnyt jäätelokoneella)! En yleensä ole jäätelön ystävä, mutta tätä kyllä syön ja vähän liikaakin…

Reply
Saara / Viimeistä murua myöten 31.10.2019 - 23:45

Oijoi, ihana kuulla, että se on maistunut ihan niin hyvin :). Ja että sulla on jäätelökone, vaikket ole niin jäätelön ystävä :D.

Reply

Leave a Comment