Koti Brunssille (suolaista) Paistettu vegaaninen mantelifeta

Paistettu vegaaninen mantelifeta

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Viime viikolla blogista löytyi jo vegepekonia ja vegaaniparmesania, ja nyt tämä eläinperäisten tuotteiden vegaanistaminen jatkuu ja vuorossa on fetajuusto! Tuo ihana suolainen ja pehmeä juusto.

Juustot tuottavat mulle monella tapaa vaikeuksia. Toisaalta olen ihan heikkona juustoihin, ja siksi tämä vegaanijuustojen testailu. Toisaalta juustot ovat tuottaneet nyt tammikuun vegaanihaasten aikana päänvaivaa myös perehdyttyäni tarkemmin erilaisten raaka-aineiden ekologisuuteen ja hiilijalanjälkeen. Voikin sanoa, että tieto lisää tuskaa. Tavallaan toivoisi, ettei moisiin hiilijalanjälkitaulukkoihin olisi koskaan törmännytkään, mutta eikö se ole juuri sitä silmien sulkemista tosiasioilta?

Mitä kovempi juusto, sen suurempi hiilijalanjälki. Keskiarvoisesti juustojen ympäristöhaitta on lähes sama kuin naudanlihan (joka on se kaikista pahin). Auts. Tätä tietoa en olisi halunnut lukea. Mutta halusin purkaa sen kuitenkin vielä blogiinkin- jaettu tuska on helpompi tuska? Ekologisuus on juurikin se suurin syy, miksi vegaanispainotteinen ruokavalio itseäni eniten kiinnostaa.

  

Se niistä ympäristösaarnoista ja hiilifaktoista. En ole luopumassa vegaanihaasteen jälkeekään kokonaan juustoista lähiaikoina, mutta niiden käyttömääriin sen sijaan pakostikin kiinnitän huomiota – ja joskus ne voi ihan hyvin korvata tällaisilla vaihtoehtoisilla versioilla.

Törmäsin Happy Food Kitchen– blogissa fetan vegaaniversioon, ja Ainon hehkutusten vuoksi juusto piti pistää testiin heti samana päivänä.

Vegaanifeta on valmistettu liotetuista manteleista, ja lopulta paistetaan uunissa. Juustoa voi käyttää myös paistamattomana, mutta parasta juustossa oli juurikin tuo paistettu rapea pinta, minkä vuoksi halusin muotoilla juustosta mahdollisimman litteän (ja fetamaisen) eli maksimaalistaen pinta-alan :). Mielestäni juusto todellakin toi mieleen fetan, ihanan suolaista ja pehmeää – paljon, paljon parempaa kuin mitä olisin ikinä uskonut – eli siis todella hyvää ja kaikkien hehkutusten arvoinen! Tietysti hieman etukäteissuunnittelua se vaati, koska mantelit pitää liottaa yön yli. Parhaimmillaan feta oli juuri uunista tulleena, mutta säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa ainakin viikon.


Paistettu vegaaninen mantelifeta

1 normaalin fetapaketin kokoinen pala.

Tarvitset

100g kuorittuja manteleita
1,75 dl vettä
puolikkaan pienen sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 pieni valkosipulinkynsi

Valmistusohjeet

  1.  Liota manteleita runsaassa vedessä yön yli.
  2. Kaada vesi pois ja blendaa mantelit muiden ainesten kanssa tehosekoittimessa tasaiseksi.
  3. Aseta siivilä kulhon tai kattilan päälle. Laita siivilään puhdas keittiöpyyhe tai juustoliina, ja kaada mantelimassa pyyhkeen sisään. Pyöritä pyyhe nyytiksi ja puristele ylimääräinen neste pois mahdollisimman hyvin. Jätä valumaan vielä hetkeksi.
  4. Kaada massa sitten leivinpaperin päälle ja muotoile suorakulmioksi (tai jätä palloksi).
  5. Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Paista uunissa 30-40 minuuttia haluamasi paistoasteen mukaan.

Vinkki: Lukijalta tuli kysymys, että voiko mantelien liottamisen korvata mantelijauhoilla. Tätä mahtavaa ideaa googlasin ja ohjeen pitäisi toimia yhtälailla korvaamalla 100g manteleita 2,5 dl mantelijauhoilla/-jauheella. Silloin säästyisi liotusvaiheelta ja homma hoituisi ihan yhden illan aikana.

 

Jäikö nälkä?

17 kommentit

MariaK. 16.01.2017 - 20:44

Voisiko tuota kerrassaan ihanalta näyttävää fetaa kokeilla valmiista mantelijauhoista (löytyisi kaapista) vai onko olennaista esim. tuo liotus ennen jauhamista?

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 16.01.2017 - 20:53

Hei, tosi hyvä idea! 🙂 Käväisi itselläni mielessä kaupassa, mutta en tajunnut pohtia asiaa pidemmälle. Siinä tapauksessahan tämä olisi paljon nopeampaa. En ymmärrä, miksi se ei toimisi, koska mantelithan jauhetaan kuitekin? Ne liotetaan, jotta niistä tulee pehmeämpiä rakenteeltaan. Googlaamalla löysin, että mantelijauhoista on tehty tätä samaa vegaanifetaa kyllä, ja muunsin tähän reseptiin sopivaksi määrän; eli 100g kokonaisia manteleita tulisi korvata 2,5 dl mantelijauhoa, ja sitten vain kaikki sekaisin :).

Vastaa
Alexander Trivedi 17.01.2017 - 08:47

Kiva resepti! Muistelen että aika monet tekee noita vegejuustoja vegemaidolla ja hapolla. Leikannut massa kaadetaan samalla tavalla kankaaseen ja annetaan valua tovi. Ravintohiiva hiutaleet on normisti maustaneet massan ”juustoiseksi” 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 17.01.2017 - 16:23

Kiitos! 🙂 Kokeilinkin joululomalla tehdä tuota juoksutettua juustoa vegemaidosta, mutta ehkä valitsin väärän maidon, kun ei se vaan lähtenyt juoksettumaan ollenkaan! Normaalistahan maidosta saa niin hyvää herajuustoa tuolla tavalla :).

Vastaa
MariaK. 17.01.2017 - 10:08

Kiitos vastauksestasi ja siitä että laskitkin tuon jauhojen määrän valmiiksi 🙂 Täytyypä kokeilla onnistuisinko saamaan jotain noin herkullisen näköistä aikaiseksi!

Vastaa
Essi / Eat Wine Dine 23.01.2017 - 10:33

Koska olen itse super rakennefriikki, niin miten tämän lopputuleman rakenne vertautuu oikeaan fetaan (siis ihan oikeaan fetaan, ei esim salaattijuustoon)? 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 23.01.2017 - 13:32

Rakenne riippuu tosi paljon siitä, kuinka tehokas tehosekoitin on käytössä. Tehokkaimmilla saa aikaan hyvin silkkisen lopputuloksen, kun taas esim. mulla ei ole niin tehokasta, jolloin rakenne on rakeinen eli ei siis kuten oikea feta. Eikä silkkiselläkään lopputuloksella saa aikaan ihan samanlaista rakennetta kuin oikealla fetalla. Enemmän se on se maku, joka muistuttaa fetaa :). Samanlaisesta rakenteesta saa vielä haaveilla!

Vastaa
Juulia / Vaimomatskuu 25.01.2017 - 22:43

Slurp! Mantelit on ihania, samoin aito ihana suolaisen kirpeän mahtava feta; jos tämän maku muistuttaa kumpaakin ja bonuksena on vielä rapea pinta, on tämä pakosti herkkua!

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 25.01.2017 - 22:56

Haha, se on just sitä! Paremmin, et olisi voinut sanoa :).

Vastaa
Lotta 27.01.2017 - 16:01

Jotain tämän tyyppistä vegejuustoa onkin pitänyt kokeilla jo pidempään, vaikuttaa kyllä sen verran hyvältä reseptiltä että tästä vois aloittaa! 🙂 Mulla ei ole mitään fancyjä juustoharsoja mutta siis ilmeisesti ihan tavallisella (puuvillaisella tai pellavaisella) keittiöliinalla pitäisi pärjätä..?

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 27.01.2017 - 17:39

Tällä on ainakin helppo aloittaa 🙂 Onnistui oikein hyvin tuollaisella tavallisella puuvillaliinalla – kunhan vain se on puhdas 😉

Vastaa
Glotter-Bäckerin 7.08.2017 - 12:52

Tästä juoksettumisesta:
Ainakin soijamaito juoksettuu helposti, esimerkiksi jo raparperin tai viinimarjojen happo riittää. Tosi kätevä välipala: kaadetaan marjojen päälle soijamaito, sekoitetaan ja herukka-soijajogurtti on valmis!

Kasvimaidoissa on varmaan eroja, kauramaitoa en ole saanu jugurtoitumaan, kun taas soijajogurttia teen päivittäin (sillain siemenestä jatkamalla kuin viiliä).

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 9.08.2017 - 23:12

Siis saat itse tehtyä soijamaidosta soijajugurttia! Olen kyllä huomannut, että juoksettuu tosi nopeasti esim. vispipuurossa, kuten myös mantelimaito. Saisikohan siitä mantelijugurttia? Mutta kerrotko vielä tarkemmin, miten saat siitä jugurttia; eli kaadat vain marjoihin ja se riittää? 😀

Vastaa
Tea-Marisa 20.08.2017 - 10:55

Tätä täytyy testata! Sitä jäin miettimään, että jos käyttää mantelijauhoa tai -jauhetta, niin riittääkö tuo öljy pelkästään nesteeksi?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 20.08.2017 - 11:01

Hei! En ole tosiaan tätä itse testannut, vaan luin erään toisen reseptin netistä, että noin sen pitäisi toimia. Kuulostaa kyllä liian uskomattomalta nyt kun asiaa ajattelee. Liotushan tuo kuitenkin kosteutta manteleihin ja pehmentää niitä, jolloin niistä tulee vesipitoisempia. Jos lähtisin testaamaan mantelijauhoilla, niin laittaisin sekaan sen verran kuitenkin vettä, että massasta tulee muotoiltavaa (kuten kuvissa), että saat sen pysymään kasassa :).

Vastaa
Raija Korpelainen 14.07.2018 - 16:57

Kokeilin tätä reaseptiä mutta minulla juusto kärähti reunoistaan jo 15 minuutin paistoajan jälkeen. Peitin foliolla mutta kyllä tästä tuli aika korppu. Ehkä tein jotain väärin. Käytin mantelijauhoa tuon 2,5 dl liotettujen manteleiden sijasta. Ehkä massasta tulee liian kuiva.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.07.2018 - 09:57

Hmm, se kuivuus voi olla syynä tai sitten ihan vain, että uunit ovat niin yksilöitä. Monesti tuntuu, että omassa uunissani tarvitsen pidempiä paistoaikoja kuin vaikkapa vanhempieni luona.. :/

Vastaa

Jätä kommentti