Koti Kasvispääruoat Marokkolaiset vegepyörykät ja tomaattitagine (V)

Marokkolaiset vegepyörykät ja tomaattitagine (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Kaupallinen yhteistyö Lidl Suomi

M: ”Mikä täällä tuoksuu? Teetkö sä LIHAPULLIA?! NAM!”

S: ”Juu’u.. Nehän ne 😉”

M: ”Hei, mutta ethän sä tekis lihapullia, onko nää sittenkin vihapullia 😉?” (huom. vegaanisuudesta otettu ensimmäinen kirjain ”v”, josta johdettu lihapullien vegaanitermi)

 

Marokkolaiset vegepyörykät ja tomaattitagine. Vegaaninen

Syömisen aikana

M: ”Siis en ois kyllä millään erottanu lihapullista näitä. Maistuu aivan lihapullilta. Ja siis muutenkin varmaan paras sun tekemä ruoka koskaan! Tai siis ainakin yksi niistä, vähintäänkin top 10:ssä. Sun pitää ehottomasti jakaa tää pian!”

Markus onkin jaksanut kuluneiden muutaman päivän aikana kertoa näistä vegepyöryköistä meidän koko kaveripiirille :D.

Marokkolaiset vegepyörykät ja tomaattitagine. Vegaaninen

Lidl on vastannut vegaanisella Next Level uutuudellaan vähintäänkin Markuksen haaveisiin ja raastaviin pyyntöihin vegetuotteesta, joka ihan oikeasti käyttäytyisi just niin kuin jauheliha ja maistuisi siltä. Eli että hän voisi kaikki perus-vanhat-tutut-arkiruokansa muuttaa vegeiksi helposti, eikä tarvitsisi osata maustaa. Markus ehtikin jo kokeilla keittää spagetit, paistaa Next Level jauhiksen ja sekoittaa joukkoon valmiiksi maustetun tomaattikastikkeen – ja sehän toimi! Niin hyvin, että herra unohti jopa juustot!

Silläkin on monelle merkitys, että tuote on edullinen.

Marokkolaiset vegepyörykät ja tomaattitagine. Vegaaninen

Lihapullat olivat aikoinaan se ruoka, jota yleensä tein, kun en keksinyt muutakaan. Toistaiseksi itse tehdyt vegepullat eivät ole olleet ihan sama juttu kuin kunnon lihapulla (ja ne todella hyvät vievät yleensä hyvin paljon aikaa). Kaupan valmis vegepyörykät maistuvat taas, no einespyöryköiltä, eikä niitä voi edes itse maustaa. Next Level jauhista voi toki ruskistaa ja paistaa sellaisenaan, kuten Markus teki. Halusin lähteä kokeilemaan, kuinka itse tehdyn lihapullamaisia näistä voisikaan tulla, ja kaikista lihapullista lemppareitani ovat mausteiset itämaiset lammaslihapyörykät, joiden makumaailmaa tässä hain.

Paistoin pyörykät ja sitten laitoin ne vielä muhimaan marokkolaishenkiseen tomaattikastikkeeseen eli tagineen. Itse tomaattitaginesta tuli ihan järisyttävän hyvää, mutta kuten Markus totesi, niin ruoan henki ja sielu (okei itse keksin nämä termit, Markus saattoi käyttää vain sanaa ’herkullisuus’), oli juuri vegepyöryköiden ja tomaattikastikkeen liitossa.

Oma arvioni, mitä Next Level jauhis sitten maistuu?

Olin itsekin ihan ällikällä lyöty, kuinka herkullisia ja lihaisia näistä vegepullista tulikaan. Pyöryköiden rakenne oli kuin jauhelihan, sellainen vähän sitkoa omaava ja samalla tavalla pureskeltavan pehmeä. Jauhelihan tapaan nopea tapa tehdä pyöryköitä.

Testasin myös ihan perinteisiä suomalaisia ”lihapullia” ja niissä huomaa makueron. Ei se ihan täysin samalta tietenkään maistu, mutta aika lähellä. Joku oli Sipsikaljavegaani-facebook ryhmässä kommentoinut, että maistuu enemmän jauhelihalta kuin oikea jauheliha :D. 

Maustettuna makuerojen ero kapenee. Ja ainakin maustettuna menee varmasti monelle aivan täydestä lihapullasta, ja nämä ovatkin juuri niitä tuotteita, joita suuri kansa tulee tarvitsemaan, jotta voisivat helposti siirtyä kasvikuntapitoisempaan ruokailuun. Varsinkin, kun tietää, kuinka isossa roolissa jauheliha on suomalaista ruokavaliota. Joten nyt, rohkeasti vaan kokeilemaan näitä marokkolaisia pyöryköitä!

Ainoa näiden marokkolaisten vegepyöryköiden miinuspuoli onkin se, että ne muistuttavat ulkonäöltään ja maultaan niin paljon lammaspyöryköitä, että oli vähällä, että kehtasin viedä niitä töihin evääksi. Nythän ne siis luulee ja ihmettelee, että mä syön lihaa! 😉


Marokkolaiset vegepyörykät ja tomaattitagine – resepti

     Marokkolaiset vegepyörykät ja tomaattitagine. Vegaaninen

4-5:lle. 

Voit valmistaa ruoan joko liedellä nopeammin, tai jättää taginen lopulta uuniin muhimaan tunniksi tai pariksi ennen ruokailua. Raaka-ainelista saattaa näyttää pitkältä, mutta ei sisällä mitään erikoista tai kallista :). Pyöryköissä, kuskusissa ja taginessa hyödynnetään samoja raaka-aineita. Jos jossain haluat oikaista, niin valmista ihan normaali kuskus ilman maustamista. Valmistusohjekin näyttää pitkältä vain koska haluan olla todella tarkka ohjeen kanssa, jotta jokainen tietää, mitä on tekemässä ja miten.

Tarvitset

Mausteiset vegepyörykät

1 pkt Next Level Vegejauhis (275g)
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ tl kanelia
1 tl paprikajauhetta
¼ lehtipersiljanipusta
½ tl suolaa
mustapippuria

2 rkl rusinoita (voit jättää pois, jos olet varma, ettet pidä rusinoista)

Tomaattinen taginepata

2 sipulia
1 punainen paprika
2 tl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
1/3 tl kanelia
1 tl kuivattua timjamia
2 tlk (800g)tomaattimurskaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria
½ tl suolaa

½ tlk vihreitä oliiveja (täyden tölkin koko 235g)
¼ granaattiomenan siemenistä

Viimeistelyyn: ½ appelsiinin raastettu kuori, lehtipersiljaa, (turkkilaista jogurttia jos haluat, ei pakollista – käytä tarvittaessa vegaanista)

Kuskusiin

3½ dl kypsentämätöntä kuskusia
3½ dl vettä + 1 kasvisliemikuutio
½ appelsiinin mehu + ½ appelsiin raastettu kuori
(pieni kourallinen Alesto manteleita – rouhi kevyesti)
lehtipersiljaa viimeistelyyn

 

Valmistusohjeet

  1. Laita taginepata kypsymään. Kuori sipulit. Siivuta ne ohuiksi puoliympyröiksi. Jos laitat padan vielä uuniin kyspymään, niin käytä uunin ja lieden kestävää pataa. Jos teet vain liedellä, niin käytä kasaria tai pannua. Kuumenna padassa/pannulla hiukan öljyä ja lisää sipulit. Kuullota miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia, kunnes sipuli on läpikuultavaa ja pehmeää. Lisää pannulle samalla juustokumina, kurkuma, kaneli ja timjami. Sipulien kuullottuessa halkaise paprika, poista siemenet ja kanta. Pilko paprika n. 1x1cm palasiksi ja lisää ne sipulien mukaan pannulle. Jatka miedolla lämmöllä paistamista (tarvittaessa lisää öljyä), kunnes paprikapalaset ovat pehmenneet. Lisää sitten tomaattimurskat ja sitruunamehu, sokeri sekä suola. Jätä hyvin miedolle lämmölle porisemaan kansi päällä. Anna hautua mieluiten vähintään puoli tuntia tai sen ajan kun valmistat pyörykät. Jos haluat kypsentää pidemmän kaavan kautta, voit nostaa padan jo tässä vaiheessa halutessasi 150 asteiseen uuniin.
  2. Valmista pyörykät. Kuori ja hienonna pieneksi silpuksi sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna pannulla hiukan öljyä ja lisää sipulisilppu. Kuullota miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia, kunnes sipuli on läpikuultavaa ja pehmeää. Hienonna persilja ja pilko rusinoita hieman pienemmiksi. Yhdistä kulhossa vegejauhis, sipulit ja loput pyörykkä-ainekset käsin, niin että kaikki sekoittuvat tasaisesti keskenään. Pyöritä massasta pyöryköitä vedellä kasteltujen käsien avulla. Paista pyörykät öljyssä pannulla kypsiksi melko reippaalla lämmöllä.
  3. Tässä välissä valmista vielä kuskus. Kiehauta kattilassa vesi ja kasvisliemikuutio, kunnes kuutio on liuennut veteen. Kaada vesi kuskusin päälle ja anna turvota muutama minuutti. Purista joukkoon appelsiinin mehu ja raasta appelsiininkuori. Halutessasi lisää joukkoon myös manteleita ja persiljaa. Sekoita kaikki keskenään.
  4. Lisää paistetut pyörykät sekä vihreät oliivi tomaattikastikkeeseen. Voit tarjota ruoan nyt tai jättää sen uuniin n. 1½ tunniksi.
  5. Tarjoiluvaiheessa lisää päälle granaattiomenansiemeniä, appelsiinin raastettu kuori, lehtipersiljaa ja halutessasi vielä turkkilaista jogurttia.
  6. Tagine sopii erityisen hyvin kuskusin kanssa tarjoiltavaksi.


Tässä vielä suorat lainaukset Lidliltä kysymyksiin, joita tuotteesta varmasti herää

Mistä Next Level tuotteet on tehty, ja mistä ne tulevat?

Next Level -tuotteet valmistetaan Saksassa, ja niiden pääraaka-aineet herkkusieni sekä herne-, soija- ja vehnäproteiini ovat myös eurooppalaista alkuperää.

-Oma kommenttini. Yllätyin täysin kun vasta jälkikäteen katsoin, että herkkusieni on näiden pääraaka-aine! En olisi ikinä uskonut tai maistanut sitä.

Ilmastovaikutus verrattuna naudanlihaan, ja miten paketissa voi lukea 100% ilmastokompensoitu?

Jo kasvipohjaisten raaka-aineiden ansiosta Next Level -tuotteiden hiilijalanjälki on vastaaviin lihatuotteisiin verrattuna alhainen, mutta päästöihin on kiinnitetty huomiota tuotannon kaikissa vaiheissa.
Naudanlihaan verrattuna Next Level -tuotteiden hiilijalanjälki on noin 10 prosenttia. Raaka-aineiden, tuotannon, pakkauksen ja kuljetusten päästöt on pyritty minimoimaan. Jäljelle jäävät tuotantopäästöt kompensoidaan hyvittämällä Next Level -tuotteiden hiilijalanjäljen ClimatePartnerin metsänsuojeluprojektin kautta. Ohjelmassa Amazonin sademetsää suojellaan polttamiselta ja hakkuilta Portelissa Brasiliassa.

Jäikö nälkä?

30 kommentit

TN 16.01.2020 - 13:18

Moi! Eikö noissa Lidlin Next Level -tuotteissa ole juuri vehnäproteiinia? Gluteenittomuus ei varmaan ihan onnistu vain kuskusta välttelemällä? Vai onko tuo jauhis gluteenitonta?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.01.2020 - 21:33

Moikka, tajusinkin juuri saman kun olin ehtinyt julkaista ja poistin nämä. Ei tullut Lidliltäkään palautetta.. 😀 Onneksi ehdit myös olla tarkkana 🙂

Vastaa
Glotter-Bäckerin 16.01.2020 - 14:14

Ehdin jo niin innostua, kunnes näin snan vehnäproteiini ;(

Ei siis sovi vehnää tai gluteenia välttäville. Mutta kuten sanoit, juuri tälläistä kansa tarvii! Erittäin positiivista että edullisempia vegevihtoehtoja on lknut tulla, Bean ja tää, jotka oikeesti on samalla hinttsolla jauhelihan kanssa. Jes!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.01.2020 - 21:38

Mäki tajusin vasta pari tuntia julkaisun jälkeen, että siinä taiskin olla vehnää.. Joten ei sittenkään. Onkohan vehnägluteeni tosi välttämätön asia, vai mitä mestari sanoisi, voisikohan sen tilalla käyttää jotain muuta, jolla olisi vastaavia ominaisuuksia? 🙂 Niinpä, beanit ja tää on tosiaan ihan perusjauhelihan hintasia, ja hinnalla on iso iso merkitys suurelle osaa suomalaisista (tosin tietty vähemmän grammoja per paketti, mutta ehkä ihmiset voisi myös oppia lisäämään kasviksia lisäksi :D).

Vastaa
Glotter-Bäckerin 20.01.2020 - 13:15

Kai sille olisi vaihtoehtoja, kun Beaneissakin on onnistuttu? Mutta prosessointikin toki vaikuttaa ja hinta… Kookosrasvaahan tässä on myös, varmaan lähinnä ulkonäön takia, koska sulaa paistettaessa.

Mun mielestä Bean on tosi riittoisa, kahdeksan hengen pataan riitti yks pakkaus mainiosti. Olen alkanut itsekin miettiä, ettei sitä prodea tarvi kahmia kaksin käsin. Vaan just lisätä niitä kasviksia, joista saa mehevyyttäkin.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 22.01.2020 - 18:12

Ja lisää makuakin :). Oho! Kahdeksan hengen pastaan yksi beanit :D. Ootas vaan ku Markus ois arvioinu tilannetta, ni se ois varmaan laittanu 4 pakettia :D.

Vastaa
Evr 17.01.2020 - 08:08

voiko pyörykät paistaa uunissa? 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.01.2020 - 13:35

Voi ihan varmasti! 🙂 Mä vaan tykkään enemmän pannulla paistetuista, mutta kyllä. Miten nyt lihapullat kypsennetäänkään uunissa. Onko se joku 200 astetta ja jotain?

Vastaa
Johanna 17.01.2020 - 18:38

Kokeiltu! Hyvää ! En pidä rusinoista ruuassa, mutta tuoksut viekoittelivat hakkaamaan veitsellä vähän taateleita ja rusinoita pieneksi, ja ripottelemaan annoksen päälle. Hyvä ruoka, parempi mieli!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 19.01.2020 - 17:40

Hauska, että lopuksi innostuit ripottelemaan niitä :D. Kiitos!

Vastaa
Päivikki 18.01.2020 - 10:32

Ihmetyttää, kun en ole löytänyt netistä (ei edes Lidlin sivuilta) tuotteen täydellistä sisällysaineluetteloa. En viitsisi lähteä Lidliin monen kilometrin päähän pelkästään tarkistamaan sitä ja sitten mahdollisesti pettymään, kun tuote sisältääkin sinun luettelemiesi aineiden lisäksi pitkän listan erilaisia lisä-, maku-, väri- ja muita aineita. Voitko kirjottaa kaikki tuotteen sisältämät ainesosat kommentteihin?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 19.01.2020 - 17:45

Mäkin yritin etsiä sitä netistä :D. Tässä paketin kyljestä: vesi, säilötty herkkusieni (20,2% Alankomaat), suola, sitruunahappo, hapettumisenestoaine, puhdistettu kookosrasva, 9% herneproteiinia, 7,4% vehnäproteiinia, rapsiöljyä, 3,8% soijaproteiinia, soijajauhoa, emulgointiaine (metyyliselluloosa), hernetärkkelys, hiivauute, bambukuitu, punajuuritäysmehutiiviste, säilöntäaineet (kaliumsorbaatti, natriumasetaatti), savuaromi.

Näin eli vaikka ja mitä, mutta vaikeahan tätä koostumusta on varmasti muuten saavuttaa. ENergiaa 229 kcal/100g, rasvaa 14,5g, hiilareita 4,8g ja proteiinia 17,9g

Vastaa
Hanna 18.01.2020 - 15:50

Jos kaneli ja kurkuma ei sovi niin laittaisitko jotain tilalle vai jättäisitkö vaan pois? Kokeiluun menee resepti

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 19.01.2020 - 17:48

kanelin tilalta voisi laittaa vähän maustepippuria, mutta n. kolmasosa kanelin määrästä. Tai jos se ei käy, niin neilikkaa :). Kurkumalle en nyt heti keksi, että mikä sitten sen tilalle sopisi.. Ehkä sen jättäisi vain pois :).

Vastaa
Charlotta 18.01.2020 - 19:27

Mitähän tein väärin kun pyörykät ei pysy millään kasassa vaan hajoaa pannulla hakkelukseksi?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 19.01.2020 - 17:50

Hmm, voiko olla että sipuli on ollut liian isoina palasina joukossa, koska ne todennäköisesti hajottavat pyörykät? Oon itse tehnyt pyöryköitä nyt useamman kerran, niin on kyllä pysynyt tosi hyvin kasassa.. Ja tietysti, että pyörittää tiiviiksi.

Vastaa
Arttu 10.06.2020 - 21:06

Meillä meni kanssa hakkelukseksi. Pitääkö öljyä olla pannulla enemmän vai onko koostumus ollut vain väärä ?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.06.2020 - 08:51

No voihan :/. Se on varmaan aika paljon pannusta kiinni. Jos pyörykät tarttuvat liikaa kiinni pannuun, niin ne hajoavat. Koostumuksen pitäisi kuitenkin olla ihan hyvä, tai ainakin suurimmalla osalla tuntuu onnistuneen .. 🙂

Vastaa
Kaisa 1.02.2020 - 19:01

Tämä oli ihan super hyvää, nam nam nam
Kiitos ohjeesta

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.02.2020 - 19:37

Kiiitos, kun tulit kommentoimaan! 🙂 Tosi kiva, että pidit :).

Vastaa
Milla 24.02.2020 - 21:45

Tästä tuli aivan älyttömän hyvää! Suuri kiitos reseptistä! Ostin Next Level -jauhista viikonloppuna ja ajattelin ensin tehdä vain jonkun perinteisen ”jauheliha”kastikkeen, mutta onneksi googlailin ja melkein heti löysinkin tämän sun reseptin. Parit ainekset jouduin jättämään pois tai korvaamaan muilla, kun ei kaapeista löytynyt, mutta ei haitannut makua yhtään. Ja rusinat oli hauska lisä! Enpä olisi itse tullut edes ajatelleeksi, että niitäkin voisi lisätä. Vihapullat paistoin uunissa (reilu 200 astetta ja noin 20 min), ja onnistuivat oikein hyvin niinkin. Tämä jauhis on kyllä huipputuote, ja mielenkiinnolla jatkan testailua sen kanssa!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.02.2020 - 19:46

Kiitos! Kivaa, että päädyit testaamaan tätä :). Rusinat on tosiaan sellainen lisä, jota ei helposti tule ajateelleksi ja moni vierastaa, jos ei ole maistanut. Tää on kyllä tosi kätevä tuote, kun toimii kuten jauheliha :).

Vastaa
Mari 5.02.2020 - 16:49

Kiitos! Oli todella maukasta ja vihapullat just eikä melkein.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 7.02.2020 - 18:49

Kiitos paljon! 😀 Haha, vihapullat eivät onneksi olleet nimensä veroisia 😉

Vastaa
Hilkka 28.03.2020 - 14:58

Kauanko pullia pitäisi paistaa pannulla jotta ovat kypsiä?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 30.03.2020 - 10:01

Siinä kestää yhteensä n. 10 minuuttia keskilämmöllä :).

Vastaa
Mattimyöhäinen 12.08.2021 - 19:48

Vanha ohje, mutta tulin kommentoimaan että lopputulos oli superhyvä! Tosin hymyilytti kun mainitsit että haluat olla tarkka ohjeen kanssa, ja mun kaltainen orjallinen ohjeen noudattaja joutui kuitenkin heti hämminkiin kun ainesosaluettelossa oli 1/4 granaattiomenan siemenistä (eli siis minkä verran, jos käytän pakastettuja siemeniä eikä ole granaattiomenaa tullut ikinä avattua?) ja 1/2 tölkkiä oliiveja (eli siis minkä kokoinen tölkki sulla oli?). 😀 Eihän tämä toki oikeasti niin tarkkaa ole ja hyvää tuli arvioimallakin, mutta grammamitat auttaisi toistamaan ohjeen täsmällisesti myös esim. ulkomailla missä pakkauskoko ei aina ole sama kuin Suomessa. Mutta siis kiitti mahtavasta ohjeesta!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.08.2021 - 11:12

Kiitos! 🙂 Ja ihan totta. Ei-leivontaresepteissä harvemmin onkaan niin tarkkaa -varsinkaan lisukkeissa, että minkä verran oliiveja sekoittaa sekaan. Oman makunsa mukaankni :). Mutta hyvä huomio, tölkkikoot vaihtelevat ja ulkomailla tosiaan ei edes aina ihan samoja tuotteita löydy.

Vastaa
Teija 9.06.2023 - 17:11

Voi juku sentään, ihan muussiksi meni pullat 🙁 no, ei se mitään, kastikkeen sekaan sitten vain nuo murut 🙂 Vielä en ole maistanut, mutta tuoksu on kyllä täysi kymppi!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 10.06.2023 - 09:17

Voi harmi! Toivottavasti maku silti kohdillaan 🙂

Vastaa

Jätä kommentti