Koti Illallisvieraille Kantarelli-hasselpähkinäpitsa

Kantarelli-hasselpähkinäpitsa

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Kanttarelli-hasselpähkinäpitsa.

”Gourmet-pitsa” ”Parasta ikinä.” Näin lukee vuoden takaisissa muistiinpanoissani tämän pitsan kohdalla. En edes muista, monestiko tätä tuli viime syksynä valmistettua. Ainakin joka kerta, kun halusi oikein säväyttää vieraat. Tarjosin tätä hyvänen aika ihan MasterChef voittaja Marjut Koirasellekin! Kuten myös yhtä Aasian bravuuriani; vihreää thai-currya.

Pitsassa on kaikki kohdallaan. On rapeutta, makeutta ja suolaisuutta sopivasti. Karamellisoitua hasselpähkinöitä päällä ja lääh vähän tryffeliöljyllä maustettua fetaa. Todellakin, gourmet.

Inspiraatio hasselpähkinä-kantarellipitsaan taas tuli vuosi sitten syksyltä syntymäpäiväillalliselta St. Georgen ravintolasta, jossa tarjottiin turkkilaista pidetä, jossa oli kantarelleja ja hasselpähkinöitä. Sitä en kuollaksenikaan muista, oliko kesäkurpitsa ja feta-lisäykset täysin omiani? En ainakaan muista niitä olleen pidessä. Ainakaan tryffeliöljyä ei ollut. Mutta se on ihan sama se, oliko niitä sielläkin vai en. Pääasia on se, että this is the pizza. Pitsan voi tarjoilla pitsana, mutta sen voi tarjota myös alkupalana. Eli leikkaamalla pitsa valmiiksi palasiksi tarkoituksena, että ne ovat vähän kuin bruschettoja.


Kantarelli-hasselpähkinäpitsa

4 pientä pitsaa

Tarvitset

Pitsataikina

2,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 pussi kuivahiivaa (11g)
2 tl sokeria
n. 6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

400g tomaattikastiketta
1 kesäkurpitsa
3 dl kantarelleja
1 rkl voita/oliiviöljyä
200g (vege)fetaa
3 rkl tryffeliöljyä
mustapippuria
hieman raastettua (vege)parmesania
1½ dl hasselpähkinöitä (karamellisoi; 3 rkl vettä ja 3 rkl sokeria)

tuoretta timjamia
vaaleaa balsamicoa
oliiviöljyä

Valmistusohjeet

  1. Valmista pitsapohja. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri ja jauhoja pikkuhiljaa samalla vaivaten. Lisää suola. Vaivaa taikinaa koneella n.5 minuuttia tai käsin 5-10 minuuttia, kunnes sitko alkaa muodostua ja taikina irtoaa helposti käsistäsi. Jätä n. 45 minuutiksi kohoamaan liinan alle vedottomaan paikkaan.
  2. Sillä välin paista kantarelleja pannulla pienessä määrässä voita/tai oliiviöljyä, kunnes ne ruskistuvat ja hieman kypsyvät.
  3. Rouhi hasselpähkinöitä hieman pienemmäksi, niin että ne menevät noin puoliksi. Karamellisoi pähkinät; Lisää pannulle vesi ja sokeri ja perään hasselpähkinät. Liesi saa olla melko kuumalla. Kääntele lastalla ja paista niin kauan, että vesi ja sokeri on imeytynyt pähkinöihin muodostaen kultaisen kuoren. Nosta sivuun.
  4. Esilämmitä uuni 250 asteeseen. Laita kuumenemisen ajaksi kuuma uunipelti uuniin.
  5. Jaa kohonnut taikina neljään osaan. Levitä niistä jauhotetuilla käsillä pitsapohjia. Voit myös käyttää kaulinta. Levitä aika ohueksi, mutta jätä reunoilta vähän korkeammaksi.
  6. Pilko kesäkurpitsa siivuiksi.
  7. Murskaa feta ja sekoita sen joukkoon tryffeliöljy.
  8. Valmista pitsa kerrallaan. Laita pitsapohja leivinpaperin päälle, jos sinulla ei ole pitsalapiota. Levitä pitsapohjan päälle tomaattikastiketta. Lisää sen päälle kesäkurpitsasiivuja.
  9. Nosta pitsa leivinpaperin kanssa uunissa olevalle kuumalle uunipellille. Paista 5 minuuttia. Ota uunista pois ja lisää päälle vielä kantarellit, feta ja parmesanraastetta.
  10. Paista vielä 5 minuuttia, tai kunnes pitsa näyttää kypsältä.
  11. Lisää paistamisen jälkeen karamellisoidut hasselpähkinät, timjami, purista hieman balsamicoa ja pirskottele oliiviöljyä.

Jäikö nälkä?

14 kommentit

Piia 14.09.2019 - 16:24

Moikka! Tämä kanttarellipitsan resepti vaikuttaa aivan mielettömältä. Ajattelin tehdä tätä ensi viikolla, ja mieleeni tuli kysymys. Käytätkö tähän jotain tiettyä fetaa tai olisiko sinulla jokin lempparifeta, jota kannattaisi kokeilla? 🙂 Kiitos näistä kaikista ihanista resepteistä!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 15.09.2019 - 15:41

Voi kiitos sinulle :). En ole tehnyt sinänsä mitään sokkotutkimusta fetojen mausta, mutta tosi paljon pidän ainakin Lidlin fetasta, joka varmaan on suosikkini, jos yksi pitäisi sanoa. Myös pirkka parhaat fetaa tulee käytettyä, joka myös sopii hyvin uunissa käytettäväksi :).

Vastaa
Cooking engineer 15.09.2019 - 15:37

Tämä oli aivan huikea! Suolainen feta ja karamellisoidut haseelpähkinät olivat aivan huikea makupari. Tryffeliöljy toi kokonaisuuteen todella elegantit vibat. Kaiken kruunasi kanttarellit. Tästä reseptistä tuli kertaheitolla suosikkini.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 15.09.2019 - 15:53

Oh vau! Kiitos todella paljon, kun tulit kertomaan :). Hauska, kun vielä kuvailit makuja näin monipuolisesti :).

Vastaa
Nanna 15.09.2019 - 21:46

Vaikuttaa aivan järkyttävän ihanalta tämä pizza. Kokeilen varmasti. Tuosta ohjeen tomaattikastikkeessa kysyisin että onko se millaista kastiketta?
Olen kokeillut useita reseptejäsi ja ne ovat olleet poikkeuksetta todella maukkaita ja moniulotteisia. Ja Brunssikirja löytyy hyllystä myös totta kai. 🙂 Kiitos kun teet näitä.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.09.2019 - 08:07

Voi kiitos paljon Nanna! 🙂 Oon käyttänyt yleensä Mutti pizza-tomaattikastiketta vaan suoraan tölkistä :D. Siinä on tomaatin lisäksi vähän oreganoa mausteena. Välillä pelkkää tavallista muttia taas.

Vastaa
Peitsa 7.10.2019 - 21:32

Hasselpähkinäallergisille tuon voisi versioida niin, että käytetään pähkinän sijasta kuivattua herkkutattia. Varsinkin vasta kuivatun herkkutatin maku on makean pähkinäinen.
Musta torvisieni kantarellin tilalla toisi rankkaa värivaihtelua ja voimakkaampaa metsän makua, jos sellaista kaipaa. Kaiken kaikkiaan mahtavan muunneltava resepti.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 8.10.2019 - 11:14

Todella hyviä ehdotuksia! Kuivattu herkkutatti tekisi tästä todella erityisen pitsan vielä. Ja vau todella, mustatorvisieni toisi vielä parempia kontrasteja. Sultahan tulee todella hyviä ideoita, kiitos :).

Vastaa
Kristina 29.10.2019 - 19:41

Moikka Saara, tein juuri sun kurpitsa-laksan ja olen niin taivaissa siitä että etsin jo seuraavaa reseptiä 😀 Tämä näyttää aivan ihanalta, mutta mietin osaatko sanoa millä hiivan voisi korvata / voiko sitä? Olen sille ja gluteenille allerginen, joten pitää aina etsiä vaihtoehtoisia raaka-aineita. Kiitos jo etukäteen 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 30.10.2019 - 18:45

Voi ihana, kiitos paljon <3. En ole mikään taituri gluteenittomassa pitsataikinassa. Yritin etsiä tästä tietoa paljonkin, mutta löysin vain reseptejä, joissa käytettiin aina hiivaa.. Etsisin sinuna siis gluteenittoman flatbread reseptin (joka tehdään vain leivinjauheella), jolloin sitä voisi käyttää pitsapohjana. Anteeksi, kun en pystynyt paremmin auttamaan :(.

Vastaa
Lumi 6.02.2022 - 19:12

Hei Saara!
Kokeilin tehdä pitsataikinan tällä reseptillä (ensimmäistä kertaa tein itse taikinankin). Taikinantekovaiheessa meni jotain pieleen, taikinaan tuli kyllä sitkoa mutta oli todella tahmaista eikä meinannut millään lähteä irtoamaan käsistä. Kohosi hyvin, mutta oli mahdotonta nätisti leipoa muotoon.
Mistä voisi johtua? Voi toki olla vain omat puutteelliset pitsantekotaidot (luultavasti).
Jauhoja laitoin mielestäni ihan normaalin määrän, hiivaakin ihan reseptin mukaan, vaikka sitä tuli minusta aika paljon. Pitsasta tuli onneksi lopulta ihan maistuvaa! Kuulun myöskin paahdetun paprikan suuriin ystäviin (täältä blogistasi varmaan se innostus joskus lähtenyt) ja laitoin tähän pitsaan sen kaveriksi savutofua ymsyms. lisuketta sekä tietysti tomaattisoosia 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 7.02.2022 - 16:58

Hei, kuulostaa siltä, että jauhoja olisi kuitenkin saanut olla hiukkasen lisää, tai sitten olisi pitänyt lisätä lisää suolaa tai loraus öljyä. Öljy auttaa siinä, että taikina on helpompi muotoilla palloksi ja taikinaksi eli kokeile ainakin sitä ensi kerralla. Se lisätään taikinan vaivauksen loppuvaiheessa.
Hyvä jos kuitenkin sait pitsasta suht maukkaan lopputuloksen :).
Ah, hauska, paahdettu paprika on niin hyvää!

Vastaa
Maija 12.08.2022 - 19:55

Mielettömän hyvää ❤️ Olen sanaton!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.08.2022 - 21:53

Vau =) Kiitos!

Vastaa

Jätä kommentti