Koti Aasialaista Kahden tofun teriyakikulho (V, GF)

Kaksi viikkoa (oho, aika rientää!) sitten osallistuin Bassoradion ja Jalotofun järjestämään kulhoruoka-workshopiin. On melkein uskomatonta, miten kulhoruoasta on tullut niin iso trendi! Maistuuko se ruoka erilaiselta kulhosta kuin lautaselta? Ruoan olivat järjestäneet Richard McCormick, joka on tunettu mm. Sandro-ravintoloistaan sekä Anni Kravi, jonka Richard on Instagramista bongannut liikekumppanikseen.

Kyseessä oli ensimmäinen tapahtuma, jossa pääsi tutustumaan muihin, ihaniin bloggaajakollegoihin. Ennen tapahtumaa jännitti ihan valtavasti, tunteekohan kaikki jo ennestään toisensa, tunnistankohan itse ketään bloggaajaa? Mitäköhän siellä tapahtuu?

Jalotofu workshop Jalotofu workshop

Jalotofun esittelyn jälkeen saimme koota omat kulhomme Richardin ja Annin järjestämistä antimista, jotka sitten totta kai ensin kuvattiin ja sitten vasta syötiin. Hyvä, että sain jännitykseltä mitään alas, haha :D. Paikan tunnelmasta ja musiikista vastasi musiikkiyhtye Younghearted.

Samalla ilta toimi Jalotofu-viikon ja koko tofumaailman avajaisina, ainakin minulle. Annin ja Richardin lisäksi hyvä ystäväni Bo, Jalotofun keittiömestari, oli järjestänyt tähän tilaisuuteen vähän kulhoruokaa hienostuneempaa tofu-maistiaisannoksia (omenahilloketta, paahdettua kukkakaalia ja kylmäsavutofua = tofurakkautta ensimaistiaisella). Koko kyseisen viikon ajan Jalotofun keittiömestari ja vieraileva yhteistyöravintola tarjoilivat tofu-maistiaisannoksia. Heh, muodostuinkin vahingossa vakioasiakkaaksi, kun taisi tiistai olla ainoa päivä, joka jäi väliin ja perjantaina vierailin senkin edestä kahteen kertaan. Paikka kun sattui olemaan kotimatkalla. Päivä päivältä ihastuin tofuun yhä enemmän.

Jalotofu workshop

Jalotofu workshop

Asuessani vuoden Aasiassa oli tofua jatkuvasti saatavilla. Silloin pidin tofua pakollisena pahana, proteiininlähteenä. Se maistui kuin monille tuttu kanttiiniruokaloiden tofu: mautonta ja pehmeää, hieman vetistä. Pidin ainoastaan niistä uppopaistetuista yksilöistä, joissa rapean friteerauskuoren ja tofun suhde oli noin 5:1. Palattuani Suomeen olen tofua kyllä pariin otteeseen valmistanut, mutta en ole ollut siitä niin innostunut.

Syötyäni viikon ajan loistavien kokkien valmistamia tofuannoksia huomasin, että tofusta on vaikka mihin!

Teryaki tofu bowl // Teriyaki-tofukulho

Tofukokeiluni ja Markuksen kouluttaminen alkoivat turvallisesti pitsassa parmesanin kanssa. Siitä se jatkui sitten raakakakkuun, jossa silkkinen tofu muodostaa kakun rakenteen ja tuo siihen lisäproteiinia. Nyt on taas aika avata lempikeittiöni eli aasialainen! Aasialaiset maut ovat niin lähellä sydäntäni ja voisiko sanoa identiteettiäni. Ne tuovat mieleen sen loputtoman vapauden tunteen ja uskomattomat seikkailut.

Lyhyesti kulhoruoan perussäännöt: Jotta kulhoruoka ei todella maistuisi kulhosta lusikoitavaa mössöä, niin on entistä tärkeämpää, että tekstuurit ovat kunnossa; löytyy jotain pehmeää, jotain sitkeämpää, jotain rapeaa. Niin, että lusikallinen ruokaa tuo erilaisia suutuntumia. Samalla on hyvä kiinnittää huomiota, että osaset myös maistuvat erilaiselta; löytyy happoa, suolaista, makeaa, karvasta ja umamia (”lihaisaa makua”). Lisäksi on hyvä olla jotain lämmintä ja jotain viileämpää. No näinhän se on tietysti ruoan kuin ruoan kohdalla :).’

 Teryaki tofu bowl // Teriyaki-tofukulho

Ainakin tämä kulho todella onnistui ja tofu pääsi loistamaan <3. Pohjana toimii musta, tahmea riisi, ja päälliset näkyvät sitten kuvasta ja löytyvät raaka-aineluettelosta.

Kierittelin tofupalaset vielä seesaminsiemenissä tuomaan lisäcrunchya.

Ainiin, ja melkein unohdin! Teriyakilla maustettujen tofujen lisäksi kulhosta löytyy tofua toisella tapaa; nimittäin tofumajoneesia! Tofumajoneesi oli ihan uudenlainen vegaanimajoneesituttavuus mulle, jonka inspiraation sain Fat Ramenin Marcos Goisilta. En tiedä, miten Marcos sen valmistaa, mutta oma tapani ainakin osottautui menestykseksi, ja vielä paljon helpommaksi kuin aiemmin valmistamani soijamaito-vegaanimajoneesi.


Kahden tofun teriyaki-kulho

Teryaki tofu bowl // Teriyaki-tofukulho

2-3:lle

Tarvitset

Sticky riisiin
2 dl mustaa riisiä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
½ tl sokeria

Kurkkuihin ja lehtikaaliin
lehtikaalia
kurkkua
4 tl sokeria
½ tl suolaa
2 rkl riisiviinietikkaa
2 tl seesamöljyä

Togarashi-tofumajoneesiin
1 dl (n. 100g) silkinsileää/pehmeää tofua
½ dl rypsiöljyä
1 tl sinappia
½ tl suolaa
½ limen mehu
1-2 tl togarashia (tai korvaa chilihiutaleilla)

Teriyaki-seesamtofuun
1 paketti maustamatonta tai kylmäsavutofua
kourallinen seesamsiemeniä
(seesam)öljyä
n. 1 dl teriyakikastiketta (valmista tai alla olevan ohjeen mukaan)

(Teriyakikastikkeeseen)
½ dl vettä
0,75 dl sokeria
(2 rkl sakea)
1 dl (vähäsuolaista) soijaa
½ dl miriniä
(1 tl raastettua inkivääriä)

Lisäksi
kevätsipulia
edamamepapuja
avokadoa
(noria)

Valmistusohjeet

  1. Paloittele tofu kuutioiksi. Kuivaa palasia talouspaperilla taputellen ja jätä ne kahden paperin väliin kuivumaan.
  2. Valmista teriyakikastike, jos valmistat sen itse: Mittaa ainekset kattilaan ja anna poreilla miedolla lämmöllä, kunnes kastike alkaa paksuuntua. Se on valmista, kun kastat teelusikan kastikkeeseen, ja teelusikkaan jää ohut kastike”kalvo”.
  3. Kypsennä riisi: Kiehauta vesi ja lisää riisi. Keitä kypsäksi ja lisää sitten riisiviinietikka, soijakastike ja sokeri.
  4. Valmista kurkut ja lehtikaali: Viipaloi kurkut. Revi lehtikaalista lehtiruoti irti. Laita kurkut ja lehtikaali eri kulhoihin. Valmista pikainen pikkelöintiliemi sekoittamalla sokeri, suola, riisiviinietikka ja seesamöljy keskenään. Jaa liemi kurkkujen ja lehtikaalien kesken. Hiero etikkalientä lehtikaaliin kunnolla, jotta sen rakenne pehmenee. Jätä maustumaan.
  5. Valmista tofumajoneesi. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella yhtenäiseksi massaksi.
  6. Pilko kevätsipuli ja avokado.
  7. Valmista tofu: Kierittele kuivuneet tofupalaset seesaminsiemenissä. Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää palaset pannulle. Paista niitä hetki kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes seesaminsiemenet ruskistuvat ja lisää sitten (seesam)öljyä sekä teriyakikastike. Pyörittele hetki niin, että kastike jakaantuu tasaisesti tofupalasille.
  8. Kokoa kulho: Annostele pohjalle riisiä ja kokoa muut ainekset päälle.

Vinkki: Togarashi on japanilainen, tulinen chili-seesammauste (chiliä, paahdettua appelsiininkuorta, mustia- ja vaaleita seesaminsiemeniä, jauhettuja hampunsiemeniä, jauhettu sanshoa (japanilainen pippuri), jauhettua inkivääriä sekä merilevähiutaleita). Sitä saa ainakin ViiVoanista ja Tokyokanista. Jos togarashia ei ole saatavilla, niin korvaa se haluamallasi määrällä chilihiutaleita.

 

Teryaki tofu bowl // Teriyaki-tofukulho

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Jenni 17.10.2016 - 17:34

Näyttää ihanalta! Kuvasta voi jo nähdä kaikkien tekstuurien erot, namnam.
Aasialaiset maut ovat kyllä minullekin niin ominta juttua, kuten taidettiin aiemmin vaihtaa pari sanaa aiheesta. Tosin itse en ole vielä Aasian puolella päässyt käymään, pitää tämäkin vääryys jossain vaiheessa korjata!

Tofu on kyllä jotenkin todella monella lähtenyt liikkeelle siitä välttämättömästä pahasta, jolloin uudelleentutustuminen tuntuu vaikealta. Kun vain sitten löytää ne omat suosikkinsa, niin johan alkaa maistua! 🙂
Tofumajoneesi on kyllä niin kätevä systeemi ja sillä tulee jotenkin ihanan pehmeän makuista majoa!
Pitääkin käydä tuota togarashia hakemassa, ei ollut aiemmin tullut vastaan mutta eiköhän nyt löydy, kiitti vinkistä 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 17.10.2016 - 17:49

Kiitos Jenni! 🙂 Ihanaa, kun kommentoit niin aktiivisesti :). Vaikkakin monesti Aasiassa reissatessa tuntui, että Suomessa saa parempaa aasialaista ruokaa 😀 Noh vuoteen mahtuu kaikkea, kyllä sieltä oikeasti älyhyvää ruokaakin saa.
Tofu on tosiaan muuttunut ihan eri kaveriksi mun silmissä. Ja tuo togarashi, sitä todellakin kannattaa käydä hankkimassa! Oli se sitten ViiVoanista tai Tokyokanista. Tokyokan on ehkä kätevämpi, kun sitä saa yksityiskäyttäjälle sopivamman kokoisessa maustepurkissa, kun taas ViiVoanista sitä saa jättimäisissä suurkeittiöpusseissa (ei silti ole kallista). Se on ihan oman makuistaan ja juurikin majoneesissa tai ihan vaan ruoan päälle ripoteltuna tuo mukavaa japanilaista henkeä.

Vastaa

Jätä kommentti