Koti Brunssille (suolaista) Pikkelöinti – lisämakua ruokiin helposti. Pikkelöity parsa & salt&vinegar perunasalaatti

Pikkelöinti – lisämakua ruokiin helposti. Pikkelöity parsa & salt&vinegar perunasalaatti

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
perunasalaatti

Kaupallinen yhteistyö Rajamäen

Yksi, kaksi, kolme – pikkelöi!

Pikkelöinti on oikea makujen sala: moni tuttu ruoka herää eloon ja nousee astetta paremmaksi, kun siihen lisää jotakin pikkelöityä. Ruisleipä, jonka päällä on tuorejuustoa ja kurkkua nousee juhlatarjottavaksi, kun kurkku onkin pikkelöityä. Pikkelöinti on helppo tapa saada ruokiin monipuolisepi maku- ja tekstuuripaletti. Saat tuttuihin vihanneksiin ja juureksiin uusia makuja ja tekstuureita edullisesti ja vähän vähemmänkin maukkaat talvivihannekset muuttuvat herkullisiksi pikkelöintiliemessä.

Pikkelöidyt kurkut, sipulit ja fenkoli ovat klassikkoja – syystäkin. Ne maistuvat aivan ihanilta ja sopivat laajan monipuolisesti aina aasialaisesta keittiötä meksikolaiseen ja kotimaiseen.

Minkälaisiin ruokiin pikkelöityjä vihanneksia käytetään?

Olet ehkä huomannut mieltymykseni etikkaan ja kaikenlaiseen pikkelöityyn. Se tuo yhtäkkiä ruokaan niin paljon lisää. Pikkelöityjä vihanneksia käytän niin arkisiin ruokiin ja vähintään silloin, kun vieraat ovat tulossa kylään.

Erityisesti näihin ruokalajeihin tykkään lisätä pikkelöityjä lisukkeita:

  • Street food-tyyppiset ruoat: hampurilaiset, tacot, tortillat, falafel-pitat
  • Salaatit
  • Kauko-Aasian ruokiin: aasialaiset riisi+kastike sekä nuudeliwokit raikastuvat pikkelöidyin lisukkein
  • Leipäruokiin: Bruschetat, voileivät, lämpimät voileivät, voileipäkakkun päälle/väliin
  • Lisukkeeksi perunaruoille 
  • Grilliruoka: vähän raskaampi grilliruokakin raikastuu salaatin ja pikkelöityjen vihannesten kanssa syötynä.

 

Pikkelöinti

Vinkki! Juhlien noutopöytään voit kattaa erilaisia pikkelöityjä vihanneksia, joista vieraat voivat makunsa mukaan itse lusikoida näitä ruoan/ruokaisien salaattien lisukkeeksi. Hauskasti saa väriäkin pöytää erivärisin purnukoin.

 

Pikkelöinti

Pikkelöityjen vihannesten avulla saat valmistettua myös helpot ja maukkaat bruschetat: oliiviöljyllä siveltyä, paahdettua leipää + vegaanista camembertia sekä pikkelöityä parsaa, mustikoita tai kiiviä. Nam!

Mitä pikkelöidä?

Mitä tahansa kasviksia, juureksia ja kyllä myös hedelmiä ja marjojakin voi pikkelöidä ympäri vuoden! Voit säilöä kasviksia pidemmäksi aikaa tai pikkelöidä samaksi päiväksi. Hauskin osuus onkin, että voi kokeilla pikkelöidä mitä vain 😊.

Aivan ensimmäistä kertaa kokeilin pikkelöidä parsaa! Kevään ensimmäiset parsat eivät ole vielä kaikista maukkaimmillaan, joten kokeilin, saisiko niihin lisäeloa pikkelöintiliemessä. Valkosipulilla ja chilillä maustetussa etikkaliemessä muhinut parsa muuttuikin toodella herkullisen pikantiksi, rouskahtavan hapokas ja yllättävä lisuke kevään ja kesän ruokia ajatellen! Tällä yllätät muutkin, pikkelöityä parsaa ei moni olekaan varmaan maistanut.

Pikkelöinti Pikkelöity parsa

Pikkelöity parsa oli ihana uusi kokeilu. Tämä jää jatkokäyttöön!

Pikkelöinti on perinteinen säilöntätapa

Pikkelöinti on valmistustapana tunnettu jo tuhansia vuosia kautta maailman. Niin intialaiset chutneyt, korealainen kimchi, alkuperäiset meksikolaiset salsat kuin meille tuttuakin tutummat mummonkurkut tai lasimestarin silli ovat kaikki esimerkkejä pikkelöimällä valmistetusta ruoasta. Maailmasta ei keittiötä löydy, jossa ei pikkelöitäisi. Näin saadaan kauden vihannekset säilöttyä pitkäksikin aikaa tai pelastettua hävikkiuhan alla olevat kasvikset.

Kotimaisella Rajamäen väkiviinaetikalla on jo pitkä perinteet: tänä vuonna täyteen tulee kunnioitettavat 130 vuotta!

Pikkelöinti

Parsa vain paranee, mitä pidempään sitä pitää liemessä. Parin päivän jälkeen pikkelöinnin maku oli suht mieto, mutta viikon jälkeen pikkelöity parsa oli jo aivan loistavaa!

Miten pikkelöidään?

Pikkelöinti on simppeliä ja siihen on helppo muistisääntö: 1-2-3.

1 osa väkiviinaetikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Nämä kiehautetaan, kunnes sokeri liukenee, annetaan ihan hiukan jäähtyä ja kaadetaan pikkelöitävien raaka-aineiden päälle. Raaka-aineen on hyvä antaa maustua vähintään useamman tunnin, mieluiten seuraavaan päivään.

1-2-3 on peruspohja pikkelöinnille, mutta makunsa mukaan esimerkiksi sokerin määrää voi vähentää, jolloin pikkelöitävä raaka-aine maistuu hapokkaammalta. 1-2-3 liemi on kuitenkin erittäin hyvä, kun ollaan säilömässä pidemmäksi aikaa, jolloin happamuus vain korostuu. Jos tarkoitus on valmistaa samaksi päiväksi tai huomiseksi, niin itse vähennän veden määrää ja lisään etikan määrää, jotta raaka-aine muuttuu sopivan hapokkaaksi lyhyessäkin ajassa. Etikaksi sopii toki viinietikatkin. Rajamäen väkiviinaetikka on siitä helppo, että ei tarvita kuin yksi pullo. Se sopii kaikkeen, on edullista ja iso pullo säilyy vuosia kaapissa (siinä ei ole edes parasta ennen päiväystä). Rajamäen väkiviinaetikan raaka-aineena on kotimainen ohra, ja se valmistetaan Heinävedellä.

Puhtaat purkit

Jos olet pikkelöimässä saman päivän ja seuraavan viikon tarpeita varten, riittää kun käytettävät purnukat ovat pestyjä ja siistejä. Jos taas olet säilömässä pidemmäksi aikaa, tulee käytettävien purnukoiden olla steriloituja. Purkit voi steriloida keittämällä ne isossa kattilassa kiehuvassa vedessä tai kuumentamalla niitä 130 asteisessa uunissa 15 minuutin ajan.

   

Pikkelöinti

Pikkelöidylle parsalle sopi tosi hyvin 2 tl Luomu Liquid chiliä ja 1 tl Luomu Liquid valkosipulia

Pikkelilimen maustaminen

Kaiva kaappiesi maustepurkit käyttöön ja kokeile maustaa lientä ennakkoluulottomasti sekoittelemalla makuja. Maustaa voit esimerkiksi korianterinsiemenillä, fenkolinsemenillä, aniksensiemenillä, chilillä, inkiväärillä tai tuoreilla yrteillä.

Rajamäeltä löytyy nestemäisiä Luomu Liquid mausteita, jotka ovat käteviä niin salaatinkastikkeen maustamiseen kuin sitten pikkelöintiliemen maustamiseen. Niitä löytyy kuutta eri makua (mm. valkosipuli, chili, inkivääri ja tilli). Mausteet ja yrtit on säilötty etikkaan pieneen pulloon, jossa ne niiden maku säilyy hyvänä useamman vuoden ja vain teelusikallinen riittää maustamaan purnukallisen pikkelöityjä kasviksia. Parsoille lisäsin esimerkiksi chili ja valkosipuli Luomu Liquid maustetta.

Eikun pikkelöimään!

 


Paahdettu perunasalaatti pikkelöidyillä vihanneksilla – resepti

perunasalaatti

Tämä on salt&vinegar-perunasalaatti. Lisäsin aluksi pikkelöityjä vihanneksia maltillisesti, jottei salaatti menisi liian etikkaiseksi, mutta pikkelöidyt vihannekset sopivatkin niin mainiosti salaattiin, että molemmat lusikoimme niitä vielä roppakaupalla lisää lautasillemme salaatin kaveriksi. Ihanan raikasta! Sopii niin vappubrunssille, juhlien noutopöytään yhdeksi salaatiksi kuin kesäisten grillattavien pariksi. Perunat saavat lisämakua, kun ne vielä litistää haarukalla ja paahtaa uunissa.

Aloita pikkelöitävistä mieluiten edeltävänä päivänä, parsan kanssa mieluiten jo muutamaa päivää etukäteen

1 nippu parsaa (n. 500 g)
1 fenkoli
2 punasipulia
1 kurkku
nippu retiisejä

2 dl Rajamäen väkiviinaetikkaa
3 dl sokeria
6 dl vettä
Makusi mukaan Rajamäen Luomu Liquid mausteita: parsalle sopii 2 tl Luomu Liquid chiliä ja 1 tl Luomu Liquid valkosipulia

Huom. Itse salaattiin et tarvitse koko satsia näistä pikkelöidyistä vihanneksista, mutta on helppo pikkelöidä kerralla runsaammin ja lisätä niitä sitten muihinkin ruokiin (hampurilaiset, leipien päälle, nuudelisalaattiin..)

Pikkelöinti

  1. Huuhtele vihannekset. Kuori sipuli. Siivuta fenkoli, punasipuli, kurkku ja retiisit ohuiksi siivuiksi. Jos sinulta ei löydy korkeaa purkkia parsoille, voit myös pilkkoa ne pienemmäksi. Lisää vihannekset omiin purkkeihinsa.
  2. Kiehauta etikka, sokeri ja vesi. Anna hetki jäähtyä. Kaada pikkelöintilientä vihannesten päälle. Jätä maustumaan mieluiten vähintään muutamaksi tunniksi, seuraavaksi päiväksi tai pidemmäksikin aikaa. Erityisesti parsa paranee, mitä pidempään sitä pikkelöi.

 

Tarvitset salaattiin

1 kg pienehköjä perunoita (pikkuperunat/varhaisperunat)
½ dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
pikkelöinti lientä (minkä tahansa kasviksen)
runsaasti rouhittua mustapippuria
n. 1 dl (vege)parmesanraastetta


100 g sulatettuja pakasteherneitä
n. 70 g pinaattia ja/tai rucolaa
kourallinen tuoretta minttua
Edellä pikkelöityjä vihanneksia – noin puolet tuosta kaikesta
100 g (vege)fetaa

Kastike

3 dl kasvipohjaista fraichea
pieni kourallinen tilliä
loput tuoreet mintut
3 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa

Valmistus

  1. Pese perunat. Keitä perunat kypsiksi. Siirrä ne uunivuokaan ja paina haarukalla pinnasta, niin että perunat menevät lyttyyn. Näin perunat saavat lisää pinta-alaa, josta paistua. Lorauta perunoiden päälle öljyä, ripottele suolaa ja mustapippuria ja lorauta päälle esim. fenkolien, sipulien tai parsojen pikkelöintilientä sekä levitä päälle parmesanraastetta. Paista perunoita 225 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Rouhi vielä suolaa päälle uunista tultua.
  2. Valmista kastike. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna tilliä ja minttua veitsellä hienommaksi. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään sekaisin.
  3. Kun perunat ovat hiukan jäähtyneet, sekoita herneet, salaattisekoitus, minttu sekä feta joukkoon. Pilko puolet pikkelöidystä parsasta pienemmäksi ja sekoita joukkoon. Lisää noin puolet muistakin pikkelöidyistä vihanneksista joukkoon. Tarjoa kastikkeen kanssa.

perunasalaatti

perunasalaatti

 

 

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Pipe 7.01.2024 - 04:09

Pitääkö raaka-aineiden peittyä pikkeliliemeen vai riittääkö jos laittaavaan jpnkin verran?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 8.01.2024 - 19:26

Riittää, että laittaa n. 3/4, raaka-aineet alkavat pikkelöintiliemessä menettää nestettä itsestään, jolloin nesteen määrä purkissa lisääntyy 🙂

Vastaa

Jätä kommentti